Instagram

Tuesday, December 12, 2006

azab bagi seorang perempuan

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat Renungan khususnya untuk para
wanita dan diri sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah
menangis manakala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya mengapa
Rasul menangis.

Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'-kan, aku melihat
perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah
sebabnya mengapa aku menangis. Karena,
menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku
lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan
timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat
tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya
dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan
tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta,
dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari
lubang hidung, badannya berbau busuk
karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu
kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari
duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata
Nabi.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung
rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya
sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat
tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat
kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang
tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk
lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena
ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan
berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya
diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak
mengamalk! annya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah
tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan
yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan
Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Friday, December 08, 2006

Wanita...

"Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut

Antara lemah dan lembut.....besar perbezaannya
Namun ada yang tidak rela mengakuinya

Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan..kecuali jika terpaksa

Lalu wanita pun diam
Diam seolah-olah menerima...

Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja

Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari
Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang

Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan tv tidak bergerak

Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak

Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton tv sambil tergelak

Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu

Sebelum solat Magrib untuk sujud... menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat

Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi

Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan

Lelaki terpelajar celik hati... ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adab tradisi

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak

Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya

Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan

Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua

Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam

Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan...

Monday, December 04, 2006

my whitsling kettle

ari ni ada lg 1 story nk citer... hari sabtu lps... after g wedding rini & botak... me & hubby pegi usj.. mula2 g giant... then, btul2 sblh ngan giant tu.. ada mydin baru bukak... pergh... besar nye mydin ni... mmg selesa la nk membeli belah... brg2 pun quite murah.. paham2 jer la mydin kan.. murah aaa.. brg2 sgt byk... org pun tersgt la ramai... mula2 plan saje nk jln2 tgk brg jer... then, bila dh berjln.. mula la.. nk tu.. nk ni.. tp still kontrol.. sbb bajet xde sgt nk bershopping bulan ni.. our budget quite tight... kena jimat2 lah.. tp, aku end up dgn membeli beberapa brg yg agak2 perlu jer.. one thing is this whistling kettle... sbb nye dh lama cerek letrik umah aku rosak.. so, masak air panas dlm periuk jer.. so, bila tgk harga kt mydin ni cam ngam jer.. so, aku beli la...
bila blk umah.. after basuh2 this kettle... aku pun dgn bangga nye nk test la cerek ni.... penat nye tunggu... x bunyi2 lg ni... asap dh berhembus2 keluar dr lubang penutup.. maknanyer air dh mendidih la tu.. tp mana bunyi whistle nyer....
based on apa yg aku baca kt kotak dia ni... it will whistled when water is boiled.... tapiiiiii..... xde bunyi pun...... tipu nye.....
still waiting... but no whistling sound come out.... mmmm... apa citer ni....
at last, aku tutup jer api.. dh mmg air dh mendidih membuak2 tp still x bunyi... uwaaaa...
xper lah.. x bunyi pun x per lah... lgpun brg murah jer.... rm17.90.. ok la tu...
aku bukannye apa... mmg tujuan beli yg berbunyi ni supaya senang... bila time hubby masak air.. dia selalu terlupa... if this cerek can bunyi... dia x lupa la.. bila dengar bunyi jer.. g tutup la api.... xper la.. nmpk gaya nye kena la train lg my hubby supaya jgn lupa....

tumbuh-tumbuhan di dlm rumah ku...



untuk entry kali ni, aku nk citer sket psl hobby aku ngan hubby... kitorg ni suka menanam pokok kt dlm rumah.. nk mendptkan kesegaran hijau kt dlm umah.. nk tanam kt luar susah gk.. ye la.. dok apartment.. susah la.. so, kena cari pokok yg boleh hidup kt dlm rumah... last weekend.. we all pegi kedai yg jual pokok (nursery)..mula2 just nk beli poli bag (plastik yg warna hitam - diguna utk menyemai pokok).. then, i end up with buy one indoor plant.. suka nye... yg paling best.. uncle yg jual pokok tu.. byk bg ilmu kt kitorg.. selama ni kitorg letak pokok keladi indoor tu.. kt dlm mangkuk yg berisi jel.. then, pokok tu makin mengecik.. dan x bercambah.. pelik btul.. rupa2nya jel tu xde zat.. so, cam ne pokok nk membesar... then, uncle tu nasihatkan kitorg.. letak air & batu kt dlm mangkuk tu... sbb batu ada mineral supaya pokok tu can grow...
so, esok nye tu hubby menjln kan aktiviti menanam semula pokok2 kitorg.. hubby gi merayau sekeliling kwsn umah.. cari batu... heheheheh... pas tu.. dh dpt kumpul batu.. kitorg buang semua jel yg ada dlm mangkuk.. then, gantikan dgn batu..
setakat hari ni.. nmpknye pokok2 kitorg dh makin membesar.. alhamdulillah.. mujur dpt ilmu dr uncle tu... kalo x smpi bila2 la x tau... heheheheh...
tu la .. minat..minat gk.. tp xmo belajar.. ni ler jd nyer..
hheheheh..