Instagram

Friday, March 27, 2009

Spa Q 2 Last Episode

tepat2 kol 6.30 ptg aku tekan remote astro bkk ke channel 103.. fuh.. selamat... selamat melayari episod yg terakhir dgn jayanya...

aku kuar ofis kol 5.30 tepat... dgn harapan jln x jammed... korg tgk la entry aku kt sini... aku tgh sangkut jammed kt batu caves.. aduhhh.. tension giler aku... jammed nyer smpi la ke exit nk ke jln kuching.. ntah naper tah jem.. aku pun sgt pelik.. xde eksiden pun.. dugaan utk aku.. heheh..

aku rasa citer spa q tu.. akan ada sambungan musim ke 3 laa... ada dendam yg blum terbalas.. huhu.. tp aku pelik.. nape eh.. si norell tu lak yg dok ckp2 masa tu.. citer psl pompuan cam tu cam ni... pastu, dia ambik modelling agency datin sofiera ker.. mmm.. menjd tanda tanya gk aa..

korg cemana??

Thursday, March 26, 2009

Jammed..


Jem weh.. Nk blk tgk spa q..

sambung entry janda baik

x abih lg citer we ols g janda baik ahad ari tu...

on d way nk blk dr janda baik tu.. akan lalu kt satu tmpt ni nama nyer Tanarimba.. aku xtau la apa kt dlm tu.. ktorg benti tepi jln jer.. dpn guard house... xde la masuk ke dlm.. sbb tepi2 tu ada pokok2 yg menawan kalbu.. sedap mata memandang.. poko aper eh tu.. cam pokok krismas jer.. ye ker.. huhu.. tolong jap kasi nama pokok2 ni.. need u ols help...







cik abg ai ckp.. gmbr dia yg ni cam poyo jer... dia soh aku delete.. tp aku suka.. nmpk cam macho aa.. heheheh..
lps dh puas ambik2 gmbr.. we ols pun meneruskan perjlnn pulang...

Tuesday, March 24, 2009

rumah idaman

we ols kan.. dh lama dok tgk2 umah double storey kt area umah yg we ols duduk ni.. selalu nyer cik abg ai la yg over excited dgn umah tu.. aku lak selagi x g tgk dpn2... selagi tu aku cam x beria kan.. last last week.. we ols g ronda2 situ.. sekali palang masuk ke kwsn perumahan tu diorg dh bkk.. so, aper lg.. aku pun ajak la cik abg ai masuk tgk2 umah yg cik abg ai selalu tgk dr tepi jln tu jer..

ni pandangan umah tu dr tepi jln.. yg selalu cik abg ai dok tgk laa..

we ols dh berjaya masuk ke dlm kwsn perumahan tu.. benti keta btul2 dpn umah tu.. cam umah we ols lak kan.. sempat la berangan2 jap.. heheeh..

umah ni corner lot... kwsn tanah nyer sgt la luas.. aku rasa lot yg ni plg mahal kot kt fasa ni.. sbb tanah paling besar / luas..

ni kt dpn pagar umah tu... luas gk la tmpt nyer.. byk keta leh parking kt luar..

siap kete we ols dh park kt situ.. cam umah we ols jer.. angan-angan..

design umah ni sgt la memenuhi citarasa we ols tau.. aku cam termimpi2.. terbayang2 dh aku dok kt umah ni.. tp angan2 jer la kan... x mampu lg nk beli skrg ni.. lgpun we ols kan dlm proses financial planner dgn azizcfp.. insyaAllah impian akan jd kenyataan tidak lama lg..

korg doa2kan we ols yer... muaahhhhzzz...

Monday, March 23, 2009

Tagged - MY BLOG

menjawab tag lg from adda..


1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
.:|| ShAqUrA ||:. ~~tO LoVe aNd tO bE LoVeD~~
sebab aku memilih nama ni adalah... Shaqura adalah gabungan nama aku & cik abg ai.. tanda cinta we ols berdua la.. so romantic kan.. hihihi

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://www.shaqura.com
sama seperti jwpn di atas.. :D

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?Method????
xde method yg tertentu.. apa2 saja aku tulis.. apa yg menarik tertarik the boom.. sumer aku layan.. asalkan ramai yg suka membaca nya..

4)Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
x pernah terpikir nk menghapuskan pun.. nk melawakan lg ada laaa..

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
Adda :- selalu baca kisah perkembangan syafi dr hari ke hari.. bagus adda.. utk reference syafi biler dia dh besar nnt... leh tau cemana perangai dia masa kecik2 kan.. heheh

6) Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.

ke janda baik lg..

we ols g janda baik lg laa... tp kali ni berdua dgn mu jer aaa... dating lak.. selalu dok g ngan org lain jer kan.. so, x leh nk manja2 mandi berdua2an.. heheh.. apakah??

on d way.. serius nyer driver ai tu.. :)

aku yg beria nk pegi sbnrnya.. sbb lately cam panas laa.. so, nk g berendam2 dlm air yg sejuk kt janda baik.. port paling best la setakat ni.. sbb x crowded.. dan kebersihan air nyer pun.. memuaskan hati.. lg pulak tmpt nyer pun xde la kotor2 sgt kan.. sbb kwsan tu kan cam kampung.. so, agak terjaga laa..

aku dh smpi ke port yg ditarget.. while cik abg ai tgh alihkan kete to park dkt dgn port ktorg nk dating ni.. heheheh

seee.. cik abg ai dh smpi tu.. :)

masa tgh mkn2 x smpt nk snap pic sbb masing melahap cam piranha dh.. kebuluran.. sbb blum mkn apa2 lg since dr umah.. ktorg smpi kt janda baik ni kol 1 ptg tau.. dr pg aku dok sibuk masak2 siapkan apa nk bwk ke janda baik.. (bangun pun lambat.. hahahah.. )

mak dugung yg takut air dok atas batu dh.. intro nk mula berendam.. (aku mmg penakut dgn air yg banyak2 tau.. dan mmg sgt x reti berenang.. setakat dok berendam tu boleh laa.. ) serius wehhh.. sejuk giler air kt sini.. gigil2 bila dok lama2.. huhu..

dh puas berendam.. teringin lak nkn mkn eskrem.. ada la pakcik2 dok jual eskrem naik moto kt situ kan.. cik abg ai pun sepantas kilat g belikan.. :D

lps mkn eskrem.. sambung berendam jap.. cik abg ai pun memuaskan hati sendiri g berenang2 kt tmpt yg dlm sikit.. cik adik dia ni jgn harap la nk g tmpt dlm2 kan.. takuttt... takat berendam2 tmpt yg agak2 selamat jer.. heheh..

kol 3++ ktorg pun siap2 nk blk dh.. sejuk sesgt dh ni.. on d way blk.. ujan lerr... sib baik smpt blk dulu.. tp.. dkt2 nk smpi gombak.. xde setitik ujan pun dh.. terus rasa panas biler dh masuk KL.. huhu.. nk berendam lg.....

Sunday, March 22, 2009

preparation to.....

aktiviti ari ahad we ols...

aku tgh membakar ayam ni... 1st time menggunakan fungsi membakar ayam secara pusing2 di dlm oven ku ini... i'm still learning using my oven.. heheheh..


ke mana eh we ols nk pegi ni.. cam best jer masak2 bagai kan.. heheh.. selain membakar ayam.. aku jugak memasak Masak Lemak Siput Sedut & Udang Lipan Masak Cili.. sure ramai yg x tau apa itu udang lipan kan.. aku lupa la nk snap gmbr.. next time eh kalo aku beli lg.. aku snap kan gmbr utk u ols ok.. :D

Thursday, March 19, 2009

cam best je

selalu dok baca kt blog org lain kan.. dok citer psl detik2 pertemuan dgn pasangan masing2.. aku pun kdg2 terpikir nk gk mengarang psl citer aku & cik abg ai kan.. my truly first love.. :)

nnt biler aku dh agak kebosanan xde keje.. aku nk mengarang gk la psl citer2 we ols.. xtau la menarik ke x kan.. tp boleh la dikongsi bersama.. mengimbau memori dulu.. heheh..

Tuesday, March 17, 2009

Awards from Adda

thanks adda... rajin bg award kt blog aku ehhh... aku gabungkan sekali award yg adda kasi kali ni..




so, aku nk awardkan kt u ols yg rajin menjenguk ke blog aku.. rajin2 la dtg lg yer.. luv u ols... muahhhhhsssss..

kerepek pisang

kerajinan melanda we ols mlm td.. mula2 cik abg ai ckp nk prepare for dinner.. nk buat sandwich jer.. diet perut & diet poket.. :D

cik abg ai biler masuk dapur jer.. pastu bkk peti ais.. mcm2 la kan yg dia selongkar.. cik abg ai rajin kemas peti ais tau.. aku mmg ler agak mls sket.. bertangguh2 jer.. last2 sayur lama2 sumer busuk.. eee.. teruk perangai.. heheh.. dlm peti ais ada pisang tanduk yg dh lama akak opismate aku kasi.. ktorg ingat dh buruk & busuk laa sbb kulit nyer dh itam.. tp tgk2 isi nyer masih keras elok lg laa..

cik abg ai pun ajak wat kerepek.. we ols kupas la pisang tu.. ada la dlm 5 biji kot.. besar weh pisang tanduk.. cik abg ai mmg ada pengalaman tlg mak nye buat kerepek dulu.. aku x biasa tau.. cik abg ai la yg sagat2 pisang tu.. mula2 ltk dlm air garam.. sbb x nk kasi lekat..

1st goreng.. jd sket la.. tp lmbt sbb aku kena ambik 1-1 keping pisang yg dh disagat tu masuk dlm minyak.. pastu, aku asyik dok gaul2 jer dlm minyak kan.. end up biler angkat.. ada yg garing ada yg x garing.. 2nd time.. aku kaut jer yg cik abg ai dh sagat dlm air garam tu cmpk dlm minyak.. gaul2 sket kasi cam terbukak-bukak kan.. tp.. hasil nyer.. x garing pun.. sbb dia melekat2..

3rd time.. cik abg ai terus sagat masuk dlm minyak.... wahhhh.. hasil nyer terbaik aaa.. cantik dh kerepek pisang ku..

ni masa tgh goreng

ini yg dh masak.. sedaappp tau..

yg lain2 yg cik abg ai dh sagat dlm air garam tu.. we ols terpaksa la ambik sekeping2 campak dlm minyak.. n jgn kacau2 smpi lah dia garing.. pastu, baru la alih2.. kejap jer masak nyer.. sbb minyak panas kan.. so, kerepek cpt la masak..

suka nyer aku.. menjadi la kerepek pisang we ols.. dpt la 1 bekas balang lebih sket.. habuan kunyah2an.. end up.. sandwich x jd pun mlm td.. mkn roti dgn peanut butter + coklat je.. pastu, we ols berentap games ps2.. main bomberman.. hehee....

Sunday, March 15, 2009

AF7

mlm td we ols layan tgk konsert pertama AF7.. mula2 aku bygkan bdk2 AF kali ni sure cam x best jer kan.. tp biler tgk konsert.. nmpk diorg ok laa..

suara masing2 pun leh tahan sedap la.. pandai bwk lagu.. cuma ada la sorg dua yg kureng sket... yg plg ketara kureng nyer.. OBRI.. bkn ler nk bg moral down.. tp maybe he can try hard in next concert..

apa2 hal pun.. aku mmg peminat AF.. korg nk kata apa pun kata lah ehh.. minat bersama2 cik abg ai tau.. hehehe..

Friday, March 13, 2009

aku yg tiba-tiba rajin

utk melayan mood aku yg tgh down ni.. aku jd rajin memasak ok.. kan aku kt umah ari ni.. so, aku pikir2 nk msk apa eh.. yg ada pun ikan kembung jer kt umah aku ni.. pikir punyer pikir.. aku terbayang ikan baung masak cuka yg mak mertua aku buat masa weekend ari tu.. sedap aaa..

so, aku pun buat la ikan kembung masak cuka..
ini lah hasilnya..


x la menarik sgt kan.. rasa nyer pun ok2 laa.. sbb nyer.. kt umah aku ni.. cuka yg ada tu dh expired.. sgt jarang guna.. so, x tau lak dh expired.. sib baik tgk.. terus aa buang.. so, aku guna air limau nipis (yg dh diperah oleh cik abg ai dan disimpan dlm fridge.. senang keje aku kan..) menggantikan cuka.. boleh laaa.. next time try buat lg lah.. maybe leh improve.. :)

memikirkan..

aper yg aku pikir?? aku pikir nk tukar layout blog aku aaa...

yg mcm ni..



ok ker tak aaa??

mlm td dh test2.. so, nmpk cam ok.. tp byk keje lak nk kena tukar2 kan sbb ada certain part tu krg menarik.. so, kena guna byk masa nk menggodek2 benda ni.. skrg aku bz laa.. tp aku down dgn keje aku.. rasa give up.. adakah baik jika aku abihkan masa menggodek layout baru blog ku???

bekas bawang ku

aku rasa down gilos la ari ni.. so, aku ambik keputusan dok umah jer.. working from home.. giler down smpi rasa nk menjerit kuat2.. meh la korg layan down aku ni..

cantik x bekas bwk aku tu.. heheh.. baru beli sebenarnyer... sure korg tau.. brand tupperware lerr..besar ok bekas ni... so, aku satukan sumer bwg putih, bwg merah kecik, bwg merah besar.. so, baru ler nmpk penuh kan.. lg 1 bekas tu aku letak rempah2.. cili kering.. mcm2 lg lah.. heheh..

Thursday, March 12, 2009

Hang Out @ Ikano

hari ni blk keje dh plan nk g hang out jap ngan azy & aizan.. ada brg nk kasi aizan sbnrnyer.. so, take a chance la kan.. aku pun mintak izin la dr cik abg ai kan... sib baik cik abg ai ok.. tinggal dia sorg2 kt umah.. cik abg aizan lak outstation.. azy lak masih single.. so, ok laa..

selingan jap..
masa aku on d way blk dr ofis ke umah.. ujan sgt lebat bermula dr tmn layang2 kt kepong tu.. aku perasan masa tu hujan batu.. sbb aku dgr bunyi cam ketul2 ais kecik jatuh atas bumbung keta & atas cermin keta.. risau nyer aku kalo pecah lak cermin.. pastu, tgk kt kete dpn pun nmpk la ketul2 jatuh.. atas jln pun.. tp kecik2 jer.. nmpk org kete seblh pun perasan gk la yg tu hujan batu..
hujan dgn lebat.. dgn angin nyer.. dgn kilat.. dgn guruh.. aku sgt takut.. mcm2 la aku baca.. dh la masa tu kete jln sengguk2 laa.. sbb air byk atas jln.. ada kwsn yg air byk.. so, mmg x leh jln laju..
alhamdulillah, aku selamat smpi ke rumah dgn selamat.. tp masa tgh ujan lebat tu.. x pyh ckp la aku punyer menggigil takut.. mcm2 ayat la kuar kan.. xtau la org kete kiri kanan dok tgk aku ke x.. lantak laaa.. aku mmg takut sesgt..
ok.. abih dh selingan..

we ols mkn2 di teppanyaki..



.

lps solat.. azy ajak minum coffee lak kt kluang station.. azy belanja.. :).. thanks azy..





nk blk dah.. see u ols next time.. hehe


aku tgh mood rajin

ni muka aku pg td.. masa tgh panaskan enjin kete sblum grk ke ofis..

aku berbiruan ari ni.. heheh.. minggu ni mood aku agak baik laa... rajin tau.. dh 2 hari bwk bekal ke ofis.. rajin lak aku msk kan lately.. hari ni aku siap masak & bekalkan utk cik abg ai sekali..

kol 7.30 pg dok kelentang kelentung kt dapur dh.. mskkan sotong goreng ngan sos tiram campur dgn carrot yg telah diparut.. heheh.. 1 lauk jer..

mlm td dh siap potong2 sumer.. pg ni masak jer.. nasik pun dh siap msk dr mlm td.. biar jer panas dlm rice cooker... ohhhh.. aku sgt rajin laa.. hehehe..

Menjawab Tag - - from Adda ==>> Married People

_____________________________________
For all you married people out there!
Tag your married friends that you want to know about. (Don’t forget to tag the person that tagged you)
______________________________________

1. When was your engagement? aku x ingat.. tp dua hari lepas konvo Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer UM 2002 (kengkwn UM ku.. ingat x?? kalo x slh dlm bln 8/2002)

2. When is your marriage anniversary? 31/05/2003

3. How long have you known your spouse? we ols berkenalan thru YM, aku baru lps praktikal, masa 2nd year study.. thn 2000 kalo x slh.. awal thn.. pastu, 3,4 bln kenal dlm YM ktorg jumpa face to face.. (detik2 jumpa tu nnt aku story lain entry k..) kiranya lebih krg 9 - 10 thn la we ols kenal kan.. :)

4. How long did you date before you got engaged? 2 tahun la.. lebih kurang..

5. Where did you meet your spouse? cik abg ai selalu jwb.. ktorg kenal kt Taiwan.. heheh.. agaknyer masa tu yahoo messenger pakai server kt Taiwan kot..

6. What is your spouse’s full name? Shaqhawi Abdul Hamid

7. Do you have any children? Not yet..

8. How many? dh jwb not yet.. 0 ler

9. Do you have any pets? kalo bela ikan dlm akuarium tu boleh dikira as pet ker??

10. Do you own or rent? umah sendiri.. alhamdulillah.. lps bbrp bln kawin.. we ols beli umah..

11. Do you live in the country, city/town? bandar aaa... kota damansara.. :)

12. What is your favorite activity you do together? main ps2 games (monopoly la plg best), bowling, tgk wayang, jalan2 cari makan, jalan2 habihkan minyak keta.. :)

13. Do you have a favorite vacation spot? cameron highland, cherating.. dlm msia jer laa.. oversea x penah lg..

14. How many siblings do you have including in-laws? 3+4

15. What mosque do you attend? mana-mana jer..

16. Is this the mosque you got marrried in? slh satu la.. we ols nikah kt masjid sebelah umah aku je.. dulu2 masa kecik2 selalu la g masjid tu.. dh besar2 ni.. waktu raya jer la.. :)

17. What town is your current address? Kota Damansara

18. Do you work or stay home? Working

19. Where did you go for your honeymoon? we ols xde proper honeymoon laa.. 2,3 hari pas kenduri sblh aku.. ikut cik abg ai g butterworth sbb dia ada keja.. 2 hari kt situ.. so, kira honeymoon gk la tu kot.. hehe.. yg proper sket honeymoon.. kt batu feringgi.. tu pun sbb cik abg ai ada keje kt butterworth gk.. so, setel keje dia we ols g la naik feri ke seberang pulau.. heheh (masa ni lom ada keta)

20. Leave a piece of marriage advice:
==>> dedicated from my cik abg .. really touching smpi aku rasa nk nangis ok.. aku pegang2 kata2 nya.. luv u my dear..

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku akan selalu memujamu

Di setiap langkahku ku kan
selalu memikirkan dirimu
Tak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
tak kan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku
lengkapi diriku
oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna


Kau genggam tanganku
saat diriku lemah dan terjatuh
kau bisikkan
dan hapus semua sesalku


Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidup ku
lengkapi diriku
oh sayang engkau begitu sempurna .. sempurna


Sayangku engkau begitu sempurna.. sempurna.. sempurna..

saper lak eh aku nk tag... meh aku pikirkan..

1) Dong & Dia
2) Love My Family Forever
3) My Little Online Diary
4) ME & MA..SOMETIMES PA
5) :: catatan mama dini n alesya ::


Tuesday, March 10, 2009

family picnic @ Janda Baik

sabtu lps we ols dh plan nk blk jengka.. pg2 tu kak ipar dh sms tanyer we ols dh kt mana.. dh brp ari dh aku dh suggest kt cik abg ai ajak family in laws aku g picnic kt janda baik.. sbb kakak ipar & adik ipar pun blk kan.. syok g ramai2.. then, pg tu cik abg ai ajak la diorg g.. mula2 diorg x nk.. so, we ols pun ok jer.. dok jap.. SIL call blk ckp nk g lak...

so, we ols dgn sepantas kilat g giant.. beli ayam 2 ekor.. sotong sket.. nk marinate.. nk g bakar2.. MIL aku pun dh siap2 msk nasik & bwk bbrp jenis lauk laa...

diorg gerak dr jengka kol 11 pg.. we ols lak grk bih krg kol 12++ .. so, ngam2 la lebih krg sama2 smpi kt genting sempah.. dr genting sempah sama2 gerak ke janda baik.. on d way nk naik ke janda baik tu.. ujan jer... ktorg dh risau laa.. nnt x leh nk picnic sbb ujan.. sian kt anak2 sedara kan..

dlm keta aku dok doa jer.. mintak la ujan berenti... tp alhamdulillah.. smpi je kt tmpt yg we ols nk picnic tu.. mmg xde setitik ujan pun.. panas elok jer... lega betul...










cik abg ai yg comot muka nyer... hahahah

tuan punyer blog mesti ada... bergmbr dulu sblum turun berendam.. :)

we ols lepak sini smpi kol 3++ tanpa hujan pun.. alhamdulillah... FIL aku ckp lg best mandi2 kt sini dr kt cherating... sbb sejuk... :).. diorg happy we ols lg la happy...