Instagram

Wednesday, June 20, 2012

Sadiq 5 bulan

Hari Isnin lepas, bawak Sadiq check up kat Klinik Desa Kg Keladi..
untuk injection 5 bulan...
1st time bawak Sadiq sendiri untuk injection sebab sebelum ni Mak Tok & Tok Ayah yg bawak..
Mak Tok punya pesanan berjela-jela lah kan.. sebab Mama & Papa first time.. :P
bagi cucuk paha sebelah kanan pulak.. masa nak cucuk tu peluk Sadiq kuat2.. nanti dia terkejut..
ok Mak Tok.. Mama paham.. :P

appointment Sadiq pukul 9 pagi.. masa pegi check up 4 bulan, nurse tu dah bagi tahu, kalau datang awal pun tak akan dilayan lagi.. so, kena datang pukul 9 jugak..
ktorg sampai kat klinik pukul 8.50 pagi.. orang ramai nyaaa...
macam tak ambik appoinment pun.. pukul 10.30 baru sampai turn kami... :(

berat: 6.75kg
tinggi: 70cm

belum boleh meniarap sendiri lagi.. tapi kalau kita letak dia meniarap, kepala dah pandai control..
kegemaran: sangat suka tengok tangan dia.. dan ngapp.. masuk mulut..
boleh tidur dengan hanya menghisap jari telunjuk dan jari tengah sekaligus.. sampai berbunyi-bunyi lah..

masa nak cucuk Sadiq.. Mama yg nervous.. tak berani nak tengok masa nurse nak cucuk..
Mama tgk muka Sadiq jer.. risau sgt Sadiq nangis..
sebab dok tengok 2,3 org baby sebelum tu nangis.. cuma ada sorg anak cina sebelum Sadiq tak nangis pun.. kental betul.. pompuan lak tu... hihi..
dan Alhamdulillah.. Sadiq tak nangis pun... muka kerut sket jer...
good boy Sadiq...

pastu, terus hantar Sadiq pegi rumah babysitter.. dan pesan kat bs utk bagi Sadiq ubat demam yg klinik bagi tadi..
pastu, Mama balik rumah jap.. kol 12 keluar pegi kerja.. Mama ambik 1/2 day..
Papa pulak meneruskan urusan2 lain sebab Papa cuti.. bestnya kalau Mama cuti jugak.. heheheh
balik petang tu, pegi ambik Sadiq.. ada demam sikit jer.. badan panas sikit..
pastu, Mama bagi ubat.. malam tu Sadiq tido awal lepas dah puas main-main jari.. hehehhe..

tu jer nak cerita.. ni lah gambar budak yg dah masuk 5 bulan..
melepak dalam buaian.. sambil makan jari.. tapi tak mau tido lagi.. :)



Wednesday, June 13, 2012

mengidam mesin jahit

aku nak bercerita pasal mesin jahit..

masa lepas kawin tahun 2003, aku ada beli 1 mesin jahit portable..
beli kat Carefour, dengan harga RM200 jer..
best giler lah aku masa tu.. sebab dapat mesin jahit dengan harga yang murah cam tu lak tu..
lepas la takat aku nak jahit baju sendiri kan..
untuk pengetahuan, aku boleh la takat nak jahit baju kurung biasa tu..
kalau yang fesyen2 atau kurung moden tu aku tak pandai..
aku boleh menjahit pun sebab masa sekolah dulu mak aku dok ambik upah menjahit..
dari situ lah aku belajar.. masa dok tolong-tolong mak aku menjahit..
masa study kat UM, bila balik cuti semester.. tu jer lah kerja aku.. tolong mak aku siapkan tempahan baju kurung..
kalau masa raya.. memang agak banyak la tempahan berbanding hari2 biasa..
so, zaman anak dara (ecehh!!!) memang aku tak didedahkan dengan memasak.. sebab mak aku yang masak.. aku akan duduk dalam bilik untuk menjahit baju.. hihihi..

ok berbalik kepada cerita mesin jahit ku yg pertama..
dengan mesin jahit ku yg berharga RM200 tu.. aku boleh pulak ambik tempahan dari jiran-jiran aku.. hihi..
masa tu kami menyewa di Aparment Gugusan Dedap, Kota Damansara..
apartment kos rendah.. yang mana ramai golongan isteri yang tidak bekerja..
aku ambik upah murah2 jer.. lagipun tak de lah profesional kan.. hehe..
hanya 1 kali musim raya je yg aku gigih ambik tempahan.. tu pun aku dah tak menang tangan..
kira nya dah balik modal la kos aku membeli mesin jahit tu..
banyak jasa mesin jahit tu dgn aku..
lama jugak lah bertahan.. sampai lah pindah ke Kulim ni pun aku usung jugak laa.. mana bleh tinggal kan..

pastu, masa mak pindah rumah.. aku bawak balik mesin tu balik ke Perlis..
sebab nak jahitkan langsir utk rumah baru mak & ayah..
dan sampai sekarang... mesin jahit tu kekal lah duduk kat Perlis...
mesin jahit mak yang lama tu dah rosak.. berkarat.. sebab dah lama tersimpan dalam kabinet dia tu..
aku plan nak hantar gi repair je mesin jahit mak yg lama tu.. brand Singer..
tapi masih tak terhantar lagi.. tak tahu lah boleh repair ke tak..
kalo tak leh pun.. tolak je lah ke kedai besi buruk.. huhu...

kesinambungan dari cerita mesin jahit tu...
sekarang ni.. memang kat rumah aku dah takde mesin jahit..
dan ketika ini lah pulak aku sangat lah kepingin nak menjahit... hihihi..
hari-hari aku dok mengidam lah nak beli mesin jahit baru..
sekarang ni aku dok survey mesin jahit yang ok dan harga pun tak la mahal sangat..
bukannya aku nak bisnes pun kalo beli yang mahal-mahal ni
setakat nak jahit baju sendiri jer.. (rajin kerr??)
dan jahit baju comel2 utk Sadiq.. hehehe...

tu je lah nak cerita...
nak sambung berangan.. biler lah nak dapat beli mesin jahit ni???

Monday, June 11, 2012

cerita pasal Sadiq.. yang dah nak masuk 5 bulan.. ;)

Hi Kawan-Kawan...

lama nya dah aku tak update kat blog ni...
sibuk ker?? sibuk la jugak...
ker malass?? ye la jugak tu...

dah sebulan lebih kami bertiga hidup berdikari.. (hihihih)
berdikari dalam erti kata kami berdua menjaga Akmal Sadiq sendiri..
cuma waktu kerja sahaja hantar Sadiq ke rumah babysitter...
so, far Sadiq ok jer kat rumah babysitter..
cuma hari tu je masa dia kurang sihat.. dia asyik merengek jer..
tido tak mau.. susu pun tak mau minum.. kesian anak Mama ni..

dari segi perkembangan... Sadiq belum boleh meniarap lagi..
disebabkan Sadiq adalah pre-mature baby..
so, doctor pun bagitau Sadiq akan lambat sikit..
tak boleh ikut graf baby yg cukup bulan lahirnya..

14/6 ni ada appointment dgn pakar kanak-kanak di Hospital Kulim untuk check up Sadiq..
hopefully, semua nya ok..

18/6 pulak appointment di klinik desa Kampung Keladi Kulim.. untuk injection 5 bulan..
kejap jer anak Mama ni dah nak masuk 5 bulan dah..
semoga Sadiq membesar dengan sihat dan baik-baik yer...

hujung bulan lepas kami balik ke Jengka..
ini lah kali pertama bawak Sadiq dalam perjalanan yang jauh..
tujuan balik adalah tok & wan Sadiq di Jengka nak buat majlis marhaban untuk Sadiq..
Alhamdulillah.. murah rezeki Sadiq..
hari tu masa kenduri cukur jambul di Perlis.. takde pun buat marhaban / doa selamat..
just kenduri kecil2 jer... so, untuk melengkapkan upacara yang sepatutnya.. maka majlis marhaban di buat di Jengka pula..
cuma takde lah cukur jambul lagi.. sebab rambut Sadiq pun tak berapa nak tumbuh lagi.. heheh..

cerita pasal rambut.. aku memang malas nak letak minyak apa2 kat kepala Sadiq..
sampai masa rambut tu akan tumbuh jugak.. lagipun baby boy kan.. comel je kepala botak cam tu.. heheheh..

berbalik ke cerita balik Jengka..
balik ke sana kami berenam..
kakak aku & anak2 dia pun ikut sekali..
lagipun cuti sekolah kan.. so, ktorg mmg dah janji dgn anak kakak aku yg sulung tu..
nak bawak dia ikut balik ke Jengka.. happy sangat lah dia..
sempat jugak lalu di KL.. bagi dia tengok KLCC..
on d way balik dari Jengka, lagi sekali cik abg aku bawak kami semua betul-betul di hadapan KLCC..
tgk dari dalam kereta saja.. tak turun pun sebab masa tak mengizinkan..
itu pun Along dah happy sangat.. dia cakap "ini lah kenangan terindah Along".. :)

balik dari Jengka, Sadiq kena batuk & selesema.. dan jugak demam sikit..
2 kali gak la aku bawak Sadiq jumpa doktor kat Klinik Singapore..
masa dia dok batuk tu, sangat kesian bila malam la..
bila dia minum susu.. pastu, batuk.. pastu muntah.. kesian sangat...
sebab ada kahak.. so, dia muntah sebab macam tersedak..
Alhamdulillah.. sekarang dah ok...
dah makin berselera minum susu.. ;)

tu je lah cerita-cerita pasal Sadiq buat kali ni..
nanti aku update lagi..
jom layan gambar Sadiq plak.. heheh

 on d way balik Jengka.. tgh tunggu Umi gi toilet...


on d way balik ke Kulim dari Jengka..


 Sadiq kat Perlis.. balik hantar Along & Angah & Umi..


 Sadiq di pagi Isnin.. nak gi rumah babysitter..


 Sadiq menonton vcd Al-Furqan.. hadiah dari aunty fara.. :)


 Sadiq hari Sabtu lepas.. dalam stroller.. masa Mama & Papa tgh breakfast kat Johnny's AEON Perda..

 itu lah serba sedikit cerita pasal Sadiq.. nanti bila-bila sambung lagi..