Instagram

Friday, January 30, 2009

cake for my 30th birthday

sajer nk menayang kek dr cik abg ai yg aku dpt masa besday aku yg ke30.. 10 hari yg lepas.. heheh.. kan aku ckp aku mls nk mengapdet blog.. tu la byk entry2 tertunda..



gmbr kurang jelas.. sbb masa ni xde kamera baru lg.. heheheh

cantik x kek aku ni.. cik abg ai buat surprise tau.. masa ni aku blk keje lmbt... smpi umah jer.. cik abg ai kuarkan kek ni dr dlm bilik.. masa aku tgh sedap2 menyandarkan bdn kt sofa.. kepenatan kan.. heheh.. so sweet cik abg ai ni tau.. siap nyanyi2 lg..

actually, kek ni dh lama aku idamkan.. selalu sgt g kedai bread story ni kan.. dok usha jer kek ni.. tiramisu.. nmpk sgt sedap.. akhirnya dpt gk mkn.. mmg sedap ok... kek ni bkn besar sgt.. mmg ngam2 utk mkn kitorg berdua.. puas hati aku dpt mkn kek.. habis diet aku mlm tu.. hehehe..

lps menjamah kek.. we ols kuar dinner kt kwsn dkt2 umah aku jer.. we ols g Pak Li Kopitiam..
nnt lah aku citer apa yg we ols mkn kt Pak Li Kopitiam yer.. kemalasan aku dh menjelma.. huhu..

our new replacement gadget

last saturday, aku & cik abg ai g merendek kt lowyat.. dh beberapa hujung minggu we ols asyik g ronda2 kt lowyat... g beli external harddisk la.. beli apa lg tah.. agak beberapa brg gk la yg we ols beli.. tp aku mls plak nk blog kt sini.. sbb lately aku rasa sgt malas nk blog.. naper eh?? sbb aku rasa keje aku lg penting utk aku setelkan kot.. sbb kerajinan nk berblog dtg bila waktu siang.. mlm2 aku jd mls lak.. pelik pelik.. mana leh cam tu.. aku kena rajin nk berblog.. heheh.. melalut ok.. back to the topic.. :D

nk citer psl gadget baru kitorg beli... we ols beli new digital camera.. sbb camera yg lama tu.. mmg dh agak lama.. rasa nya dh 5 thn we ols pakai.. sgt berjasa ok.. sbb musabab we ols tukar yg baru sbb nya.. bateri kamera tu dh kong.. dh tu we ols dok cari2 byk tmpt jgk la nk belikan bateri baru.. tp xde stok.. nmpk sgt la dh agak lama kan.. utk pengetahuan, bateri tu jenis lithium.. bukan AA tu.. dan lg 1, cik abg ai kurg puas hati dgn kualiti gmbr kamera lama tu bila shoot night scene.. sgt x menjadi.. xtau la we ols x pandai guna ke apa kan... tp kalo gmbr siang.. mmg sgt puas hati dgn warna & tajam nyer gmbr tu.. huhu..

ini lah kamera we ols yg lama.. Fujifilm Finepix F610

tujuan asal.. we ols nk beli kamera brand Lumix.. penat dh la aku survey2 kan kt internet.. mmg cam best jer la Lumix ni.. siap ada wide angle lense lg.. 10x optical zoom.. so, mmg sgt berminat la..

smpi kt lowyat tanya 2,3 kedai.. model Lumix yg we ols nak tu dh xde.. habih la 1 lowyat tu we ols jalan2... smpi dh ubah pikiran nk ambik model Canon.. yg lebih krg gk la features nye sama ngan Lumix yg we ols nk tu..

tp at last.. we ols ambik...

ni lak kamera baru we ols.. Fujifilm Finepix F100fd
walaupun pada asalnya aku mmg xnk ambik Fujifilm gk.. tp disbbkan kehebatan Fujifilm.. dan kata2 nasihat dr beberapa org tuan kedai yg we ols pegi.. mmg sgt mensuggestkan Fujifilm.. dan ktorg lg sekali terjebak dgn Fujifilm gk.. setakat ni.. penangan kamera ni sgt kami suami isteri berpuas hati.. x abih lg explore features yg ada..

we ols trade in dgn kamera lama.. sbb kedai tu namanya Foto Shangri La ada promosi utk trade mana2 digital kamera dan boleh beli kamera baru dgn harga yg murah sikit.. lgpun buat apa nk simpan 2 kamera kan.. better trade in jer... so, servis bertukar tangan..

satu lg lupa nk bgtau, cik abg ai belikan kamera ni utk aku.. katanya for my birthday present.. i like... hihihi... so, dgn rasmi nya kamera ni jd hak aku ler.. hihi.. sgt sukaa...

nnt aku uploadkan gmbr2 yg we ols dh snap guna kamera baru ni yer...

tunggu....

Tuesday, January 27, 2009

Langkawi - Part 3

Kompleks Kraftangan


naper aku pakai baju merah eh?? sbb baju company tu kecik sket la ngan aku.. slh size.. agak fit.. malu ler makcik nk pakai.. huhu..


Pantai Pasir Hitam



apa la cik abg ai dok buat tu.. lama benor tunggu order mkn.. huhu

Thursday, January 22, 2009

Langkawi - Part 2

in our room... 513




persekitaran hotel..




Tuesday, January 20, 2009

tertanya2 ker?

ramai gk yg dok tertanya2 aku psl entry aku yg ni..

korg ni.. biler sebut +ve -ve jer.. mula la kan ingat aku wat pregnancy test la apa la kan.. huhu.. aku dh agak dh masa aku nk tulis entry tu.. for sure ada yg beranggapan mcm tu.. utk pengetahuan u ols.. rezeki aku nk pregnant lom smpi lg..

entry tu aku tulis psl keje aku.. hari tu aku menanti dgn penuh sabar keputusan samada aku dpt g bercuti ke langkawi atau tak.. ada isu berkenaan staff di ofis aku.. ada keja yg spttnya kena deliver.. tp disebabkan satu perkara yg x dijangka berlaku.. so, keja tu x dpt nk deliver.. so, client pun dh bising.. dan aku lah satu2 nya yg bertanggungjwb untuk mensetelkan keja itu.. disbbkan aku lah empunya projek tu..

but, at last.. dh di penghujung waktu.. aku mendapat keputusan aku dpt jgk join trip ke langkawi tp dgn syarat la.. terpaksa la ikut kan.. nk g langkawi gk..

so, u ols.. jgn salah sangka yer...

Monday, January 19, 2009

counting minutes & seconds

apa la yg aku kira kan... aku mengira utk umur aku yg akan genap 30 thn... bila??? esok aaa.. 20/01/2009... uwaaarrrggghhh.. tua nya dah aku ni...

byk impian dan harapan yg ingin aku kecapi bila masuk 30 thn ni.. nnt aku list kan yer..

harap2 rajin la aku nk update blog lg kan.. skrg ni asyik malas jer.. dh la keje pun ada je spjg masa kan.. so, x leh nk concentrate on blogging sgt laa.. tp.. nk jd blogger tegar kan.. kena rajin2 kan diri lg laa..

ok lah.. nk sambung kira minit & saat..

Saturday, January 17, 2009

Langkawi - Part 1

xtau la citer langkawi ni smpi part brp kan.. tp selagi x mula dgn part 1.. selagi tu lah blum bermula.. hihi.. melalut melalut..

aku dh mula ceritakan kt sini.. & sini.. korg sure dh baca kan.. heheh...

masa naik bas kt KL sentral.. cik abg ai x ikut sekali.. sbb cik abg ai kuar keje kol 6.. so, kuar ofis.. dia naik monorel ke kl sentral.. pastu, naik KLIA Express.. RM35 tambang nyer.. we ols 1st time ke LCCT.. so, x tau la brp jauh kan dr KLIA.. rupa2 nyer mmg jauh.. so, sbb nk kejar masa, cik abg ai smpi kt KLIA terus ambik airport cab pegi ke LCCT.. tambang nyer.. RM38.. perghhh... bkn senang nk smpi LCCT kan.. huhu..

untuk tatapan korg aku letakkan gmbr2 jer lah yer.. happy viewing..

cik abg ai baru smpi kt LCCT.. harus bergambar dulu yer..

wah.. gaya apakah itu??

aku pun nk berposing gk..

lmbt benor la airasia ni nk bg ktorg masuk dlm perut kapal terbang.. lama benor menunggu.. smpt dulu la ber gmbr2 kan.. dgn opismate aku ni..

dpn flight.. ramai yg 1st time nk naik flight ni.. aku dh penah 3,4 kali dh laa.. huhu..

ni lah kapai tobang yg we ols tunggang.. hik hik hik..

pandangan dr tmpt duduk we ols... dok kt sayap.. dkt dgn emergency door.. hihi.. tatutt...


aku lerr..

alhamdulillah.. dh selamat smpi kt langkawi..

not ready la bang..

yes.. baru la ready.. me & erna..

kt blkg we ols tu.. peta langkawi.. kt Langkawi Airport.. tgh tunggu management uruskan hal keta sewa.. :)

will continue to next part... tungguuu..

Thursday, January 15, 2009

back to KL

aku dah ada kt kota damansara skrg ni... smpi umah dh dkt2 kol 4 pg.. flight delay 1 jam.. spttnya kol 10.40 mlm.. tp delay jd 11.40 mlm.. smpi LCCT kol 12.40.. naik skybus turun kt KL Central kol 2.45 pg (kalo x slh)..

nnt aku story psl citer2 aku kt langkawi.. keje byk aaa.. cemana nk handle ni.. hu hu hu

Tuesday, January 13, 2009

masih di langkawi

aku masih di langkawi.. flight blk ke KL mlm esok.. kol 10++.. terasa cam agak krg puas hati sebenarnya dgn trip kali ni.. tp xper lah.. bkn nyer selalu kan.. we can enjoy ourselves..

sori ye.. xde entry bergambar.. sbb lupa bwk cable digital camera.. so, x leh nk transfer gmbr lg.. nnt blk KL baru la aku upload gmbr yer..

wpun bercuti.. aku kena gk wat keje.. hari khamis ada installation system kt client side.. jumaat lak kena handle training.. aduh aduh.. bosan nyer..

@ Hotel Helang, Langkawi

our company buat company trip ke langkawi.. ni kali ke2 aku dtg langkawi.. 1st time masa aku sekolah.. tingkatan 4 kot.. masa tu wakil sekolah utk apa tah.. x ingat dh..

nama jer org perlis tp langkawi.. giler jarang @ tak penah dtg pun.. hihi..

we ols naik flight dr LCCT kol 9.15 mlm.. smpi kt Langkawi lebih kurang 10.15 mlm.. terus ke Hotel Helang.. btul2 kt sblh airport..

masuk bilik simpan beg semua.. terus kuar g dinner.. skrg ni tgh tunggu masa nk tido.. saja on 3G kt phone.. boleh tahan gk la laju.. leh la aku surfing & blogging.. hihi..

ok lah.. nnt aku citer lg ok... nk tido dh..

Monday, January 12, 2009

aku menanti dgn penuh sabar

kalau -ve keputusan yg aku dapat kejap lagi.. bermakna akan meletup meledak lah kepala otak aku.. apa2 pun aku tak akan luahkan sekarang sehingga aku mendapat jawapan yang benar-benar pasti..

Wednesday, January 07, 2009

terlebih rajin..

mlm ni aku rajin lak dok scan gmbr2 lama.. ye la dulu kan xde digital camera.. semua gmbr kt dlm album.. ada yg dh terkena air.. sbb ada masa tu rumah aku dipenuhi air.. gara2 akuarium besar ktorg retak.. abih meleleh air 1 umah.. blk keje jer tgk penuh air dlm umah.. masa ktorg dok menyewa kt dedap, kota dsara.. masa baru2 kawin ler..

ni ada aku scan kan gmbr2 zaman we ols berchenta... huhu.. citer psl chenta we ols.. nnt2 aku citer ok.. best gk dok baca kt blog org lain.. dok cerita zaman chenta masing2.. hihi.. aku nk wat gk nnt..

masa ni dating kt mid valley.. cik abg ai dulu mmg suka bg bunga.. pantang nmpk kedai bunga.. mesti nk belikan utk aku.. :) .. skrg pun still sama.. suka bagi bunga..
gelap nyer cik abg ai masa ni.. sbb dia baru blk dr kampung.. blk menjala ikan ngan parents nya.. terbakar panas la tu.. smpi itam.. sib baik masa ni lmbt lg nk kawin.. hihi..
masa ni budak2 bujang umah aku wat open house raya.. rajin kan we ols.. wat makan2 wpun zaman bujang.. masa ni we ols x keje lg.. tp ada gk la 2, 3 kerat yg dh keja.. yg lain2 termasuk aku blum abih blajar lg..

itu jer lah gmbr zaman cintan cintun we ols yg smpt aku jumpa.. nnt kalo aku jumpa lg.. aku ltk lg ok.. :)

What Does My Birthday Mean?

sajer dok mengetest application kt facebook.. based on besday aku.. 20th january..


"You are prudent, circumspect and take things seriously. Before you make any move, you will think of a few alternatives that might take a while. You are patient, imaginative and target oriented. You value friendship more than anything else. Your Love, You usually study your partner carefully before making any move. You never demand anything beyond the natural quality of that person. Your sincerity doesn't bring excitement in your love life but it brings deeply grown relationship."


my greatest strengths...

"Humorous, conscientious and principled."

botak

sori.. gmbr lama yer... mid of dec 2008... masa tu kan aku tgh bz gilos.. x smpt nk update blog aku ni..


korg tgk la gmbr cik abg ai ni.. botak lak.. marah btul aku masa ni.. masa ni aku g klinik check up batuk aku yg agak teruk.. cik abg ai ckp dia nk g gondol paler jap.. while aku kt dlm klinik.. aku ingat potong cam biasa.. sekali dia dtg kan.. dr luar dia dh sengih2 tgk aku.. sekali aku tgk paler dia botak.. dia g ckp kt tukang gunting tu potong no 1.. aduhai.. sekali mmg hampir botak laa...

masa ni aku tgh marah dia.. sbb tu cebek jer..

aku ni bkn aper.. x leh nk terima bila tgk kepala cik abg ai botak lg... sbb paler dia kecik kan.. so, nmpk sgt pelik.. tp bila lama2 tgk.. comey lak.. huhu..

sepanjang perjalanan

sori kengkwn.. entry agak basi laa.. tp baru berkesempatan nk story kan.. korg layan jer lah yer...

perjalanan dr kota dsara ke perlis.. we ols singgah kt ipoh.. layan beli pasu utk ayah aku & kakak aku.. agenda biasa kalo we ols blk ke perlis siang hari.. mmg singgah ipoh beli pasu dulu.. ayah & mak aku kan suka benor bercucuk tanam.. tmbh2 skrg ni tgh buat rumah baru kt tanah kampung kan.. so, ayah & mak dok berangan2 dh la nk tanam apa.. even, skrg ni pun dh byk pokok2 yg dh ditanam.. ehh.. termelalut ke kampung lak.. nnt aku wat entry lain la psl citer tu..

back to my earlier story.. hihi.. lps singah2 di ipoh.. we ols meneruskan perjlnn.. ke kuala sepetang.. aku dh citer kt sini kan.. so, x pyh la aku nk citer lg kan..

dari kuala sepetang.. we ols plan nk melalui jalan lama menuju ke penang.. sajer nk tgk keadaan jalan lama.. quite good laa... mcm hiway gk... ingat nya nk singgah kt butterworth.. nk g pekena sup gear box.. so, we ols pun meneruskan perjlnn..

tp yg x best nya lalu jln lama dlm penang ni.. sgt menyakitkan hati.. sbb byk trafik light.. pastu, keta byk.. melambat kan jer.. aduhh.. mula la aku panas ponggong kan.. jalan punyer jalan.. smpi la kt kedai sup gear box yg ktorg penah makan dulu masa outstation ke kem tentera, penang.. lama dah.. masa baru2 kawin.. sbb masa tu kan we ols keje 1 company..

tp frust sehh... kedai tu x bukak pun.. aduhai.. kocik ati den.. apo nk buek.. tutup sabtu kot.. xper lah.. next time jer lah kalo ada rezeki.. lgpun dh ptg sgt masa ni.. mak aku dh baper kali call dh.. dok tanya we ols dh kt mana.. huhu...

pastu, we ols pun meneruskan perjalanan.. terus masuk hiway blk.. ikut exit sg petani..

so, korg layan la pic yg aku ambik sepjg perjlnn we ols..

ni kt mana aku x ingat.. tp aku snap pic van ni.. sbb nmpk sgt unik.. yg kelakar nyer.. cik abg ai ckp keta jenazah.. aku dh x jd nk snap.. tau x naper dia ckp keta jenazah.. sbb ada tulisan jawi kt van tu.. sekali biler aku baca.. rupa2 nyer bas kilang.. aduhaiii.. apa la cik abg ai ni.. buat lawak spastik jer.. huhu

we ols singgah isi minyak kt stesen mobil.. kt mana yer... x ingat la.. tp rasa nya dlm negeri perak lg.. x tau gmbr apa yg cik abg ai snapkan tu..

kuar jer dr stesen minyak.. nmpk lak keunikan jambatan ni.. harus snap gk sbb kamera kt tangan kan.. :)

close up..

hiway baru menuju ke butterworth.. btul2 sblh pangkalan kot.. aku pun x sure apa nama tmpt nyer.. nk ke butterworth pun kena tol RM1.60... we ols ingat we ols dh slh jln.. risau jer aku kot2 ternaik ke jln yg nk ke jmbtn p.pinang kan.. huhu

hotel travel lodge.. 1st hotel yg we ols menginap as husband & wife.. hihih.. masa tu tgh cuti lps kenduri kawin kt perlis.. sblum kenduri kt pahang.. cik abg ai ada keje kena setel kt kem tentera penang.. so, harus la aku mengekor kan.. sbb masa ni we ols masih kt perlis..

masih ingat kwsn ni.. :)

apa motif gmbr ni yer..?? i dun know..

dh ada bau2 perlis dh.. nmpk sawah padi dh.. syiok nyer..



itu jer citer dlm perjlnn we ols.. nnt aku continue next entry k... mengantuk laaa..

Monday, January 05, 2009

Mee Udang Banjir, Kuala Sepetang

aku nk citer kt u ols ni.. masa 20/12.. cik abg ai kan nk antar aku blk bercuti2 perlis kan.. so, we ols dh decide nk singgah2 laa.. so, one of the place yg ktorg nk g sgt adalah Kuala Sepetang.. utk pengetahuan u ols, cik abg ai sgt lah menggemari udang.. mmg sgt suka.. we ols dh lama plan nk g.. tp asyik x berkesempatan..

kalo korg nk tau kt mana kuala sepetang ni.. korg google jer lah yer.. tp yg aku leh bgtau.. kalo lalu hiway utara selatan tu.. korg kena kuar exit Changkat Jering.. we ols pun guna wikimapia tau.. hihihi.. siap print lg peta nk ke sana.. but at last jumpa gk.. senang jer jln nk ke sana dgn menggunakan peta yg dh diprint.. hihi..

signboard tepeng.. nmpk sket jer.. sbb keta tgh bergerak baru terhegeh2 nk kuar kamera.. huhu

nmpk x signboard kedai tu.. we ols ambik gmbr dr dlm kedai jer.. hihi.. zooming beb..

tak sabar tunggu mee udang ni..

aku pun sama laa.. lapar aaa..

air botol.. cik abg ai yg order..

mee udang we ols sudah smpi..

cik abg ai nk bandingkan besar udang tu dgn ibu jari nyer..

sungguh leka yer masa makan..

slurrpppp..

dah licin laa..

rakus btul we ols mkn.. huhu

harga 1 pinggan mee udang ni adalah RM10.. mula2 we ols nk order yg RM12 sbb udang2 nyer lagi besar.. tp udang nyer blum smpi lg.. so, merasa yg RM10 pun dh ok laa.. puas hati dpt mkn udang ni..

komen aku, mee udang ni xde la sedap sgt sbb kuah nyer cair.. kalo kuah nyer pekat.. lg layan laa.. yg menghebatkan nyer adalah udang yg besar2 & fresh.. sbb tu la famous tmpt ni..

so, kepada sapa2 peminat udang tu.. leh la pegi mencuba.. mana la tau terlalu kt situ kan.. apa slh nyer pegi try test.. :) selain dr mee udang ni.. diorg turut menyajikan mee goreng udang, nasik goreng udang.. tp aku x tau la cemana rasa nya.. sbb we ols mkn mee udang jer..

selamat mencuba ye u ols..