Instagram

Friday, January 28, 2011

teringat.. teringin..

ini adalah Ayam Golek Pantai Dalam


sapa yg penah makan ayam golek ni?

satu ketika dulu semasa menetap di KL.. kami suami isteri sangat menggemari ayam golek ini..
tiada yg lain yg boleh menandingi kesedapan nya.. 
serius aku cakap... memang sedap aa pada tekak kami berdua.. 
beli sekor.. ratah jer... huhu.. 

sejak pindah Kulim.. giler mengidam lah dengan ayam golek ni..
masa bulan puasa last year, sempat lah singgah beli sekor.. 
masa tu on d way balik dr jengka.. nak balik Kulim..
singgah KL jap.. 

tapi kan.. masa tu rasa dia dah kurang best..
sebab ayam yg digunakan agak besar.. 
so, isi2 kat dalam kurang ada perasa..
atau.. dia perap sekejap sangat..
so, rasa belum mesra dengan isi dalaman ayam.. 
lagipun, bulan puasa memang bertambah kuantiti ayam yg diorg jual..
banyak permintaan... 
kalo nak gi beli dah lewat2, memang tak dapat laaa.. 

ni aku tengah dok godek2 gambar lama..
tiba2 jumpa gambar ayam ni..
terus aku rasa... NAKKKKK!!!!
biler eh nak gi KL.. adess, bz la... :(

banyak gak menu-menu di KL yg kami teringin nak makan.. 
lama kan stay kt sana.. 
harus lah kadang2 tu terpikir.. best nyer kan leh g mkn kt situ.. 
sbb tu asyik sengkek jer masa dok sana.. 
pantang orang cakap makan kt situ2 sedap.. harus terjah.. :D
bak kata sorg kawan aku.. "korang ni mewah betul makan"..
hahahahha...


Wednesday, January 26, 2011

Nak membebel jap.. :)

Alhamdulillah, sampai ke hari ni.. sejak entry ini dipaparkan..
order popia tak putus2..
Berjaya jugak aku membahagi masa..
malam2, pas balik keja.. aku pun memulakan lah projek menyimpul popia..
sebelum ni, masa tu digunakan untuk melayan internet..
layan blog, layan facebook.. layan browsing apa2 saja..
sekarang ni aku gunakan masa tu untuk menyimpul popia sambil tengok tv.. J

Terima kasih kat en suami kerana memberi kerjasama.. J

Ada lagi satu projek yang bakal dimulakan nanti..
iaitu projek membuat coklat pula..
dah penat-penat gi belajar hari tu kan..
haruslah dipraktikkan.. nanti rugi jer..
barang2 semua dah beli.. Cuma nak cari masa terluang jer nak mula praktis..
oh!! Masa mencemburui aku..
sekarang ni pulak, banyak pulak keja kat ofis..
jarang nak dapat balik kol 5 tepat..
kadang2 kol 5.30, kadang2 kol 6.. kadang2 kol 6.30.. huhu...
kalo jalan tak jem, tak la kisah sangat..
kalo kuar lambat jer, mesti jalan tambah jem..
kalo sempat kuar kol 5.. memang agak heaven la keadaan trafik..
agak lancar.. dlm 1 jam dah boleh sampai rumah..
kalo lambat.. lebih 1 jam baru sampai rumah..
kadang2 boleh mencecah 2 jam... L

buat masa sekarang ni, semangat berbisnes kecil-kecilan aku masih berkobar2..
semoga dipermudahkan urusan ini oleh Allah swt.. Amin...
dah lama mengidamkan buat bisnes ni..
tapi cuba mencari peluang yg sebaiknya.. J

Tapi... ada tapi lagi... :D
aku jadi malas nak masak2 kat rumah.. hehehhe..
walaupun di hari minggu... J
kat peti sejuk di rumah tu agak banyak la bahan2 mentah..
hari tu la gatal nak membeli.. dah tu, tak termasak la pulak..
mm.. rasa nya weekend ni, aku angkut jer lah bahan mentah tu balik perlis..
mintak mak aku masakkan.. heheheh..
idea yg bagus gak tu..

Ok lah.. tu jer nk membebel.. sbb dh lama tak membebel kt blog terchenta..

p/s: harap2 sangat hari ni dapat balik kol 5 tepat.. selalu nya dekat2 nak balik, mula la user nak raise issue... L

Friday, January 21, 2011

20 Januari 2011

20 Januari 2011

hari lahir ku yang ke-3x... :D

sama tarikh pulak dengan Hari Thaipusam.. banyak la negeri yg cuti kan..
tapi Kedah tak cuti.. jadi, en suami tak cuti.. aku lak cuti sebab aku keje Penang..
jadi, berlepak lah aku sesorang di rumah..
walaupun dok rumah, banyak kerja yang kena buat jugak..
basuh baju, sidai baju, basuh pinggan mangkuk periuk belanga..
kemas2 rumah.. goreng popia.. simpul popia.. :)

kejap jer rasa seharian habis duduk dalam rumah jer..
petang lebih kurang 6.30, en suami balik keja.. ktorg keluar dinner..


tempat yg dituju adalah Sunway Carnival..
aku rasa nak makan Kenny Rogers atau Nandos...
bila sampai ke sana, kami memilih Manhattan Fish pulak.. hihihi..
suka la tersasar target..

 sebelum nak order.. jom posing2 dulu.. :D





aku punyer order.. Oreo Kaboom..

aku punyer gak.. Flamming Platter for 1

en suami punya.. Latte..

en suami punyer jugak.. Grilled Salmon..


dinner malam sempena birthday aku adalah di'sponsor' oleh en suami.. thank you sayang.. :)

hadiah?? tak dapat pun.. :(
en suami senang mengusha wish list aku.. mana yg paling murah.. hampeh!!!

Tuesday, January 18, 2011

jalan-jalan masa cuti Krismas (entry basi)

cerita basi...
tarikh kejadian - 25-27/12/2010

baru gigih nak update pasal cerita ni..
sebab baru berkesempatan.. (bz nyer makcik sorg ni.. hihihi)

masa ni, parent aku & adik aku & anak buah aku berdua ni datang ke rumah kami di Kulim..
kebetulan, kami cuti... masa Krismas tu..
best lah dapat spend time sama2.. mak aku boleh la relax2 bila datang rumah aku..
masak2 semua aku yg buat... :) - baiknyer anak pompuan dia ni kan.. hihihi..

diorg datang hari Sabtu pagi (25/12).. relax2 kat rumah jer..
malam tu jer ktorg bawak diorg gi makan kat P****k M*****a (malas nk bgtau, sbb tempat ni agak femes)
tapi.... memang aku rasa macam dah tak nak pegi situ dah disebabkan kejadian malam tu..
padahal ktorg dah banyak kali pegi situ..
tapi kali ni 1st time bawak parent aku pegi..
memang ramai orang malam tu..
tapi servis memang sangat hampeh... giler lambat..
dan termasuk lupa buat menu yg ktorg order..
orang lain yg sampai lambat dari ktorg boleh dapat order dulu...
frust laa aku... dah la masing2 perut lapar..
sian kat parent aku.. dan jugak anak2 buah aku.. eeee.. geram sangat..
rasa cam dah serik nak pegi lagi..
berapa kali aku bangun gi tanya order..
sampai aku terus gi jumpa manager dia..
marah2 melepaskan geram..
at last, order ktorg sampai.. siap manager tu eskot waiter dia dtg antar makanan kt meja ktorg..
dah terlambat... aku dah kecewa dah ... bad service.. :((

tutup cerita tu..
hari Ahad adalah hari melepak di rumah jugak..
aku masak Grilled Chicken..
bagi mak aku relax2 jugak di rumah.. mak kurang sihat lak hari tu..
adik aku main pc jerr.. anak2 buah dok layan games ps2..
en suami & ayah aku.. keluar berjalan2 pusing Kulim.. huhu..

malam nyer, ktorg berenam (tak termasuk adik aku) keluar jalan2 cari makan..
kami gi makan Char Keow Tiaw Sg Dua (kat Kulim jer ni)..
ayah aku suka gilerrr.. dia cakap sedap la char ko tiaw tu...
selesai makan, ktorg gi Giant lak..
sajer bwk parent aku shopping2 barang kt Giant.. :)
dan beli barang2 sikit utk aktiviti esok hari...

esok nyer, iaitu Isnin .. kami merancang ke Bukit Merah Laketown Resort..
mula2 aku macam tak yakin jer jadi ke tak plan ke Bukit Merah ni..
sebab ayah aku tu selalu jer membangkang plan suka ria cam tu..
semua mengarut jer dia..
tapi kali ni.. dia tak membantah pun.. huhu.. sudah bagus..
pagi tu, aku & mak prepare makanan utk bekalan ke sana...
baru mula menggoreng naget, tiba2 gas habis.. Alamakkkk...
dh la awal pagi, aku paksa en suami gi carik gas jugak.. tapi tak der.. sbb kedai tak bukak lagi..
akhirnya aku guna portable stove yg ktorg guna gi camping tu..
sib baik la ada lagi tiub gas tu.. dan jugak guna rice cooker..

siap2 semua.. kami pun terus la memulakan perjalanan ke Bukit Merah..
gi 2 bijik keta laa..
aku & en suami la yg drive.. :)

sampai kt sana.. punya la ramai manusia..
ktorg pegi yg Waterpark jer..
ayah aku dapat lah harga tiket RM10 jer.. utk warga emas..
mak aku tak dapat.. sebab diorg kira yg lahir tahun 1955 ke atas jer dikira warga emas..

bila nak masuk jer.. rupa2 nya makanan luar tak boleh bawak masuk..
adess.. penat nyer masak dari awal pagi.. huhu..
akhirnya, ktorg makan2 dulu kat luar tempat masuk tu.. (sib baik ada disediakan tempat duduk utk makan)
lepas dah kenyang, baru masuk ke dalam.. main main air..
mak & ayah tak join main main air pun.. jadi penunggu beg jer.. hihi..

lama jugak lah ktorg lepak kat situ.. sib baik ayah tak kisah..
ayah aku ni bukan tak tau, kalo tunggu2 lama2 sikit.. mula la asyik nk ajak balik jer
tapi hari tu, dia ok jer.. heheh..

masa mandi2 takder ambik gambar pun.. lagipun lupa bawak kamera..
tambahan lagi, aku pun turut sama mandi2.. malas la nk ambik gambar..
best nyerrr... :) rasa nak pegi lagi lah..
tunggu lah anak2 buah aku cuti sekolah nanti..
leh bawak diorg pegi Lost World of Tambun lak.. :)

ni jer lah gambar yg aku ambik lepas ktorg dah nak balik dah...




anak2 buah aku sangat happy laa dapat gi berendam2 main air .. :)

balik dari Bukit Merah, lagi sekali ayah aku ajak g makan char ko tiaw.. hihihi..
kali ni ayah aku makan 2 pinggan.. dasat tu...
aku & mak pulak.. mkn 1 pinggan char ko tiaw.. dan 1 bungkus nasik lemak yg pedas..
tapi aku sukaa... hihihi

tu jer lah cerita kami masa cuti Krismas.. :)


Monday, January 17, 2011

cerita weekend yg agak panjang... :)

salam hari isnin... (walaupun dah tengahari ;))

hari ni, en suami hantar aku ke ofis..
sebab nyer, kereta en suami di bengkel..
hantarnyer hari sabtu hari tu, tapi tak sempat siap..
sebab barang takder..
suis dekat kawasan stereng tu perlu ditukar..
tiba2 jer jumaat hari tu berasap.. uisshhh.. scary..
bahaya OK.. ada shot...
hari ni, en suami cuti.. (ganti cuti Keputeraan Sultan Kedah semalam)
dia ada urusan yg perlu diuruskan hari ni, sbb tu dia hantar aku datang keje..
dia nk guna kereta..

kami sedang memikirkan sesuatu yg terbaik buat masa sekarang ni..
baru jer terpikir 2,3 hari lepas.. akan dipikirkan dengan lebih terperinci lepas ni..
toksah citer lagi lah benda2 yg belum pasti lagi tu kan.. :)
doa2 kan lah semua nya berjalan lancar..

aku nak bercerita pasal weekend aku..
sabtu & ahad dipenuhi dengan agenda yg sangat bagus..
suka sangat..
dapat menambah ilmu... dan juga meneruskan aktiviti menambah pendapatan sampingan..
insyaAllah.. semoga dipermudahkan oleh Allah s.w.t

hari Sabtu, seharian kami di Bertam.. aku menghadiri kelas coklat..
yg dijalankan oleh Toke Coklat.. (all the way from KL)
cerita selanjutnya akan aku ceritakan di entry yg lain..
sebab banyak gambar nak letak.. nantikan yer... :)

malam nyer, kami bertujuh orang.. menuju ke Kuala Juru..
makan mee ketam...
marveles wehh!!!
tengok2 dalam hp.. gambar yg diambil tak jadi.. naper eh??
nampak gambar tepi mangkuk jer.. hampeh laaa..
baru nak menayang gambar mee ketam kat korang..
nanti aku kena buat siaran ulangan lah ni... :D))

aktiviti aku hari ahad pulak...
bangun pagi, agak awal jugak lah untuk hari cuti...
ajak en suami g pasar..
hari ni dah plan nak buat serunding ...
stok serunding utk popia simpul kasih dah habis laa..
tak sempat la pulak nak tunggu mertua nak datang masa cuti CNY ni..
order bertambah2 jugak sekarang ni..
walaupun tak banyak order nya, tapi Alhamdulillah..
rezeki dari Allah...

aku beli barang2 nak buat serunding.. utk 2 jenis serunding laa..
dan jugak kami beli makanan utk breakfast..
nasik lemak dan jugak roti canai (order dulu)..
balik rumah, baru ingat pasal roti canai.. lupa nak gi ambik.. hahahah
sib baik la beli jugak nasik lemak, kalo tak.. kena la aku masak.. huhuhu...

sampai di rumah.. aku memulakan proses nak buat serunding..
serunding pertama yg aku buat adalah, Serunding Ikan Bilis..
lama tau nak masak serunding ni..
sebab nya kena masak sampai betul2 kering..
supaya serunding tahan lama...

bila dah separuh kering, kitorg keluar for lunch..
sebelum tu, sempat lah aku buatkan roti tuna for pre-lunch.. :)


aku guna pastry yg dh siap.. jenama Kawan.. macam yg dicadangkan oleh CikMatGebu..
pastu, filling nya letak je tuna mayonis pedas jenama Ayam Brand tu..
atas nyer, sapu kuning telur.. pastu, renjis2 dengan lada sulah sikit..
masuk oven.. 20-25 minit.. dah boleh dimakan.. hihi
sedap!! pastry nya jadi macam crossaint..
kalo nak uli sendiri, tak reti kot..
tunggu lah aku beli mixer besar tu..
leh uli doh roti.. :D

kol 1, ktorg keluar lunch kat luar jer..
senang citer... tak payah masak..
sebab aku dah plan, Ahad untuk aku masak serunding jer...
lepas gi lunch, sempat gi kedai yang jual peralatan bakeri, Mudah Mart.. kat Lunas..
tokey kedai ni adalah jiran belakang rumah ktorg.. :)
aku gi beli barang2 nak buat coklat.. (tengah semangat ni)
sambil survey harga bekalan coklat di sini..
nampak nya agak murah.. mmmm...

pastu, terus balik rumah..
lepas solat zohor, aku terus la berkampung depan dapur, sambil mengacau serunding..
sampai betul-betul kering..
takut terhangit, sebab tu lah kena duduk jer depan dapur tu.. :)

setel jer serunding ikan bilis...
aku mula proses untuk buat 1 lagi jenis serunding...
kali ni nak buat Serunding Ikan pulak..
aku guna ikan kembung..
beli 2 kg ikan kembung kat pasar..

leceh sikit buat serunding ikan ni.. banyak keje laa..
siang ikan, basuh.. rebus.. pastu, kena asingkan isi dan tulang..
dah siap semuanya.. pukul 6 petang, baru lah lagi sekali memulakan proses masak serunding..
sampai ke pukul 10++ malam la aku dok mengacau serunding...
dah kering.. cuma belum betul2 kering.. balik keje ni, kena keringkan lagi sikit..
baru betul2 complete..

Alhamdulillah.. aku berjaya siapkan 2 jenis serunding..
dan jugak sempat menyimpul popia...
target nak siapkan order untuk minggu ni..
semoga urusan kami dipermudahkan-Nya..
InsyaAllah..


Friday, January 14, 2011

makan2 minum2 petang Ahad

cerita ahad lepas..

banyak jugak agenda nya.. tapi aku nak cerita part makan petang ni jer.. hihi
ada cerita sebelum makan petang tu, tapi nanti lah kalo berkerajinan aku karangkan..
panjangggggg cerita nyaa... :D))

masa ni ktorang rasa cam lapar2 laa.. dah petang kan..
kena lah penuhkan aktiviti weekend dengan full cycle of meal.. hihihi..
en suami ajak g makan pasembor..
dekat jer... kat kulim gak..
berdepan dengan Lembah Impiana (rashid, aku dok usha2 hg, tak kelih pun.. :D)

gerai tenggek tepi jalan jer..
aku penah makan sekali jer kat sini..
so, ni kali ke2 laa..

aku pekena Mee Rebus Special..
sedap siutttt..  i loikeee..
siap ada ketam sekor kat tengah2 pinggan..


ketam tu, en suami la tolong kopek..
sambil dia makan.. dan aku pun diberi makan jugak isi ketam..
serius.. aku malas kopek ketam... :P

en suami lak order Mee Goreng..
sedap jugak.. seperti yg diinginkan..
mee goreng + cucur.. marveles wehh.. :D


air pulak, ktorg dua2 order teh ais..
perghhh.. memang mantop lah teh ais nya..
terasa kepekatan teh dan yg penting kurang manis..
memang aku suka macam tu... lazat lazat...

lupa lak aku nak snap gmbr toke gerai..
nanti lah bila2 aku gi, aku curik2 ambik gambar dia eh..

kisah aku, en suami & kucing.. :D

sejak dua menjak ni, ramai sangat lah kucing datang berhijrah kat rumah aku..
asyik nampak kucing jer.. memang macam2 warna pulak tu..
aku ni bukan lah tak suka kucing, cuma kurang gemar jer..
ada perasaan geli la dengan kucing ni..
tambah2 kalo kucing yg jenis liar2 berkeliaran tu..
geli laaa.. 

berlawanan dengan en suami yg sangat lah gemar dengan kucing.. 
sampai kan telinga dia sangat peka kalo dengar kucing bunyi..
tengah sedap2 tengok tv dalam rumah, kucing meng'eowww' kat luar pun dia dengar..
kalo bini panggil, susah pulak nak dengar.. :D
en suami ni boleh dikatakan spesies yg kalo tengok TV, dengan jiwa & raga masuk dalam TV sekali..
sebab tu lah kalo aku cakap apa2 masa dia tengok TV, memang susah lah nk dapat respon..
tu yg aku pelik tu.. biler kucing bunyik jer, dia dengar..
ini menambahkan ke'jeles'an aku pada kucing.. :P

semalam balik keje.. aku yg sampai dulu kat rumah.. 
betul2 berenti depan pagar.. tengok baik punya landing.. 
kucing tu sedang berehat2 kat depan rumah aku.. 
pastu, bila aku turun nk bukak pagar.. dia punyer pandang aku..
macam aku salah rumah lak.. *&&!@@&**!!!!
boleh membikinkan aku panas hati ni... 


aku wat bodo jer.. terus bukak pagar.. 
then, en kucing tu dengan berlagak nyer bangun.. dok tenung2 aku..
pastu, dia terjun longkang.. pastu, dia lari ke belakang rumah..
entah mana tah dia pegi.. lantak dia lah..

en suami balik jer, aku bgtau aa.. 
aku cakap laa.. sebab dia lah, sekarang ni kucing selalu datang rumah.. 
suka sangat layan kucing.. 
pantang nampak kucing, otomatik mulut dia dok 'cit cit cit' panggil kucing..
geram betul aku.... :P

dulu dia penah bercita-cita nak bela kucing pas kawin..
tapi aku adalah melarang keras..
ye laa.. sapa nak basuh berak kencing kucing tu nanti.. 
aku memang surrender, memang tak nak.. 
terus lah dia simpan hajat suci murni dia tu sampai sekarang.. :))

ada satu kejadian pasal kucing jugak laa.. sampai sekarang aku ingat.. 
hihihih.. nak gelak dulu..
masa tu ktorang baru2 kawin laa..
menyewa low cost apartment kat kota damansara..
memang selalu gak la ada kucing dok lalu lalang depan rumah.. 
1 hari, kucing tu datang menqadha hajat kat depan pintu rumah ktorang.. 
geram sangat aku.. 
jadi nya, en suami lah yg kena cuci hasil buangan kucing tu
korg tau la cam ner bau nyaa... 
en suami sampai dok uwek uwek sambil cuci hasil buangan binatang kesukaan dia tu.. 
hambekk ko..
terus aku bagi sedass.. tu pun nak bela kucing..
kena basuh t**k kucing sket pun dah uwek uwek.. :D :D

dah lah tu sikit sikit kutuk en suami tersayang... 

luv u abang... jgn marah... luv u luv u... muah muah muah...



Wednesday, January 12, 2011

Wish List (bajet orang kaya.. :D)

Dalam kepala otak aku ni kan…
asyik lah dok pikir macam2 nak beli..
macam2 nak buat..
semua nya memerlukan duit..
uwaaaa!!!! Biler lah nak dapat jongkong emas 10 ketul??

Tambah2 pulak bila dah masuk tahun 2011 ni kan..
makin menjadi2 pulak wish list aku..
bertambah2..
bukan yang murah2 tu.. semua yg mahal2..
sian en suami kalo baca ni..
boleh menambah kebotakan kepala nya..

Tapi aku takder lah nak desak en suami belikan pun..
aku nak usaha nak beli sendiri..
tapi kalau en suami murah hati nak bantu, aku teramat lah berbesar hati..

Apa yg aku idamkan sekarang ni adalah:

  • Camera DSLR
    • Sangat jeles tengok gambar kengkawan yang guna DSLR.. gambar sangat cantik..
    • Pastu, suka berangan pegi bercuti kat mana2, sambil bawak seketul DSLR.. dan snap gambar..
    • Best nyerrr.. angan2 ni dah agak lama laa.. dari ujung tahun 2009 lagi.. dah abih 2010 pun tak dapat lagi.. L
  • Smartphone
    • Phone sekarang kurang smart.. tapi boleh la untuk nak online tenet tu.. :D
    • Nak layan social network thru my smartphone.. :D
    • Kat ofc skrg tak boleh online chatting, kalo ada smartphone.. leh la aku online selalu..
  • Bread Maker
    • Yang ni pun adalah angan2 yg agak lama jugak laa..
    • Selalu usha blog masak memasak.. dok citer pasal guna BM ni… bikin aku jeles..
    • Aku nak ada jugak BM ni.. pasni leh la rajin wat roti sendiri (hihihi.. alasan... )
    • Nak wat doh pun senang, tak payah nak uli pakai tangan gebussss..
  • Pressure / Slow Cooker
    • Ini adalah angan2 ku yang terbaru..
    • Hasil daripada pengaruh blog2 yg aku terjah pasal benda ni..
    • Bagus kegunaannya.. aku baru perasan.. :D
  • Nak pi bercuti romantika bersama en suami
    • Ni pun dah lama jugak plan..
    • Asyik lah tak menjadi.. selalu pegi bercuti beramai2 jer.. samada dgn kwn2 atau family
    • Aku nak cuti berdua2an jer pulak.. :D
  • Nak tukar sport rim & tambah accesorries my sizuka
    • Kurang beria sangat dengan wish list ni..
    • Tapi kalo dapat.. bonus kot utk aku.. lagi chomel la my sizuka.. :D
  • Wish list untuk tahun 2011 adalah...
    • Nak beli rumah di kawasan tempat tinggal kami sekarang
    • Exact location, belum dikenal pasti.. masih dalam survey..

Buat masa ni, itu jer lah yg boleh aku senaraikan..

Mungkin ada lagi di masa akan datang...

Harap2 dapat la memenuhi mana2 wish list ni..

p/s: aku materialistik..


 

Tuesday, January 11, 2011

Popia Simpul Kasih

mengambil keberkatan dengan tarikh 11/1/11.. 
aku nak mengiklankan produk pertama buatan sendiri aku.. :)

POPIA SIMPUL KASIH

Alhamdulillah.. akhir nya terhasil.. 
setelah lama jugak berhajat nak buat.. minat sebenar nya ni.. cam best jer buat dia.. :)
kalo korang ada baca entry aku yg ni.. akhirnya, hari ni aku dah berjaya merealisasikan impian aku.. 

produk ini adalah salah satu hasil keluaran dari ibu mertua saya.. 
tapi buat masa sekarang ibu mertua saya berhenti dari membuat popia ini.. 
disebabkan pembuatan nya mengambil masa yg lama dan agak remeh.. 
dan sekarang ini ibu mertua saya fokus kepada pembuatan kerepek2 lain.. 
dan saya secara sambilan, cuba menghasilkan produk ini hasil tunjuk ajar ibu mertua ku.. :)



buat masa sekarang ni, hanya satu jenis packaging yang disediakan.. 
bekas ni berukuran 7.5 in x 7.5 in x 3.5 in (tinggi)
dan isi kandungan popia simpul kasih adalah 600 gm tidak termasuk berat bekas..

harga yang ditawarkan untuk 1 bekas ini adalah RM20 sahaja..


harga di atas tidak termasuk dengan kos penghantaran menggunakan pos..
penghantaran by hand / percuma adalah di sekitar Kulim / Penang sahaja.. 
lain-lain kawasan yang berdekatan, boleh dibincangkan.. :)

kepada yang berminat, boleh hubungi saya di alamat email shaqura@gmail.com

produk ini bukan lah ready stock.. bila ada order, baru buat.. 
untuk menjamin kesedapan dan kesegaran nya.. :)
tempoh masa mengikut berapa banyak order yg diminta..

insyaAllah di masa akan datang, akan ada lagi produk2 tambahan yang bakal diiklankan..
produk2 hasil air tangan ku sendiri.. 


11.1.11

tarikh yg cantik... :D

-- takder idea nk tulis apa, just nak paparkan kecantikan tarikh hari ni --


Monday, January 10, 2011

New Year 2011 Design

==== IKLAN - STICKY POST ====
New catalogue for New Year 2011 design..
semua ni yang ada diskaun sahaja..
drop me an email kalau berminat nak order yer.. (shaqura@gmail.com)









Tupperware Rice Dispenser - RM195 only

==== IKLAN - STICKY POST ====

Hi kawan2 yang melawat blog ku ini.. :)

nak wat party Tupperware sat.. :D

kepada sesapa penggemar barang2 Tupperware, hari ni aku nak bagitau.. Tupperware Rice Dispenser sekarang tengah mengalami jualan hebat..
BEKAS BERAS... termurah di pasaran!!!

anda boleh dapatkannya pada harga RM195 sahaja.. harga biasa adalah RM288.. banyak kurang nya tu ooo...

Tiada caj atau syarat tersembunyi...
Hanya dengan RM195 sahaja.... kini anda boleh memiliki BEKAS BERAS TUPPERWARE ini...
Cara bayaran:
(1) 2 kali... bulan Disember bayar RM100, bulan Januari bayar RM95
      - barang dapat pada bulan Januari
ATAU
(2) 3 kali.. RM65 sebulan - Dis, Jan, Feb
      - barang dapat pada bulan Februari

Terdapat juga jualan penghabisan stok beberapa barang TUPPERWARE yang lain pada harga murah.
Emelkan kepada saya untuk mendapatkan senarai barang dengan harga murah tersebut. Anda pasti tak percaya! :)
Dengan pembelian RM450 ke atas anda akan dapat menjadi AHLI secara PERCUMA!

Kelebihan menjadi ahli TUPPERWARE :
- dapat 3 lagi modular mate PERCUMA beserta TUPPERWARE KIT.
- dapat membeli home set dengan harga RM195.

Apa yg ada dalam HomeSet?
- Medium Square Round 880ml (4)
- One Touch Topper small 900ml (2)
- One Touch Canister Small 2L (2)
- FreezerMate Small III 1L (1)
- CrystalWave Soup Mug 460ml (1)
- Modular Keeper with Grid 9.4L (1)
- Beverage Buddy 1.9L (1)

Banyak dan memang berbaloi-baloi.....

Jangan ketinggalan! Cepat2 order! :)

ni lah rupa nya BEKAS BERAS itu....





kepada sesiapa yang berminat, boleh contact aku kat email shaqura@gmail.com ...

cepat-cepat!!!.. sebelum kehabisan..

Lifetime warranty tau!!!


Nak gak citer pasal AJL25

Rata-rata topic blog hari ni adalah berkisar Anugerah Juara Lagu ke 25..
aku pun tiba2 terpanggil jugak untuk berkata2.. J

Aku & en suami memang agak kecewa bila mana Ana Rafali diumumkan sebagai juara..
sebab nyer masa dia perform pun, aku dah awal2 cakap yang presentation dia tak best..
terlalu banyak drama sampai cara penyampaian lagu terganggu..
tapi dah rezeki berpihak kepada dia..
walaupun penyanyi baru.. dan pertama kali masuk AJL..
dia berjaya menggondol gelaran juara..

Kekecewaan aku masa Faizal, Ally & Cheryl umum juara adalah Ana Rafali adalah…
aku menahan mata sampai hampir pukul 12 tgh malam utk mendengar result..
lepas jer diorg umum, terus aku tutup tv…
naik atas.. tido lagi bagus.. sambil tweet cakap psl keputusan yg tak best itu.. :D
sepatutnya pukul 11 aku dah siap2 nak tido..
ye laa.. hari keja kan esok nyer.. (hari ni.. )
harus lah tido awal, nak bangun awal.. nak drive gi keje lak..

Jadi nya, hari ni memang keluar rumah adalah lambat..
sampai ofis pun lambat gak..
dah la isnin… jalan adalah agak jem berbanding hari biasa.. ;)

Berbalik kepada kisah AJL..
persembahan Faizal Tahir memang gempak..
tapi aku tak tau.. kenapa aku adalah tak suka dia.. :P
tak pasal2 pulak Faizal Tahir tidak disukai oleh aku.. (cam ler dia kisah.. :D)
mcmana bagus pun dia perform, aku rasa dia mcm mengada2..
over pun ada.. hihihi (matik lah kutuk artis kt blog.. :D)
tapi gimik dia terjun dalam air tu memang hebat lah..
berapa lama praktis tu bang?? :D

Overall AJL25 ni...
aku rasa tidak se'gah' last year..
arrangement music and sound pun rasa cam kurang best..
masa lagu Hujan tu.. suara Noh tenggelam pulak..
music dah OK dah.. alahai.. lagu yg best & aku suka..
masa API perform, memang best.. aku suka..
dah la memang suka ngan lagu tu.. tengok diorg perform lak, perghhhh!!!

Masa Yuna pun best…
kagum dengan bakat dia..
nyanyi sambil main piano.. wahhhh!!!

Black lak.. menten suara power dia tu..
ok jer dia pakai baju putih dengan seluar slack yg agak loose itu..
tak suka bila tengok dia pakai skinny jeans..
penah tgk 1 show dia pakai skinny jeans, aku dok termengumpat dia dgn en suami.. hihihi

Stacy best jugak..
tapi aku rasa music dia kurang mantap..
cam soft sgt.. kurg sesuai dengan lagu tu..
music dia patutnyer kena ganaz sket.. baru umpppHHH!!!

Aku komplen psl Ana Rafali tu bukan makna nyer aku tak suka dia..
suka la dengar lagu2 dia.. tambah2 lagi lagu duet dia dengan Suhaimi Meor Hasa & Altimet..
comel jer suara dia.. org nyer pun chomelll..
Cuma dia perform malam tadi tu, agak kureng meremang bulu roma ku..
sebab tu rasa cam tak patut dia menang..
tapi ye la kan, diorg tengok pada lirik & lagu..
aku ni mana la pandai hal2 music ni kan.. bila dah sedap telinga mendengar, yg tu lah yg menjadi pilihan..
apa2 pun keputusan juri adalah muktamad… J

Yg best jugak, bila si FBI tu dok buat lawak..
tapi muka wat selamba kodok jer.. cam tak bersalah..
sama jer lah perangai nyer bila celoteh di radio pagi2..
luv u lah FBI.. (ahaksss!!)

Tapi kan, konsep benci membenci antara FBI & Ally tu adalah konsep yg sama macam last year kan??
naper follow konsep yg sama gak eh?
pada aku, lebih sesuai kalo diubah konsep itu..
tak payah terikut2 dengan last year punyer..

Itu jer lah sekelumit celoteh / komen aku pasal AJL25..
apa2 pun.. terhibur jugak dengan hasil usaha Jibam.. J
hopefully dapat menghasilkan karya yg lebih baik dan berilmiah di masa akan datang..

p/s: tiba2 jadi pengkritik rancangan hiburan pulak.. :D

Friday, January 07, 2011

Cerita pasal sesi persekolahan

Mak aku cerita, kakak aku bekalkan RM3 kat anak sedara aku yg sulung itu (Along)..
banyakkan guna duit sekarang ni?
dulu, kalo dapat RM1 pun dah rasa kaya sangat.. huhu
skrg ni, kat kantin semua makanan mcm nasik ker, mee goreng ke, laksa ke.. dijual dgn harga RM1
brp banyak la kuantiti makanan tu kan?
alahai, budak2 perut kecik jer.. cukup la tu kan.. J
kalau dulu, sepinggan leh dapat 20sen, 50sen.. sekarang, jgn mimpi okeyy..

Dulu masa aku sekolah, mak aku rajin gak buatkan bekal untuk ktorg..
kalau takder bekal pun, mesti ada disediakan sarapan pagi..
selalu nya, mak masak nasik putih, telur goreng mata kerbau..
goreng garing tapi telur kuning separuh masak..
dan kuah nyer adalah sos + kicap yg mak gaulkan dengan telur goreng..
leh tak korg bayangkan mcmana?
bagi aku, sangat sedap dah lauk tu.. walaupun makan hari2..
perghhhh.. sedap nyerrr bila makan dgn nasik putih..

Masa sekolah rendah, tiap2 pagi ayah hantar gi sekolah.. naik motor..
kadang2 merasa jugak naik land rover, kalau ayah kerja malam..
aku & kakak beza 3 tahun… masa aku masuk darjah 1, kakak aku dah darjah 4..
kami di sekolah yg sama.. iaitu Sek Keb Abi..
urusan bayaran yuran aku, kakak aku yg buat..
Cuma masa masuk darjah 1 jer, mak aku datang bayar masa pendaftaran..

Best kan masa sekolah?? aku paling suka masa sekolah rendah..
tak tau lah kenapa.. tapi aku suka.. J
masa sekolah rendah jugak, aku agak aktif dengan aktiviti2 sekolah..
aku main bola jaring, masuk olahraga, nasyid, tilawah alquran, tahfiz..
macam2 lah yg aku masuk..
kuiz bahasa inggeris, kuiz matematik.. wah, terasa terer nyer masa tu.. huhu
bila upsr, dapat 4A.. dapat lah masuk Sek Men Derma..
tapi tak cukup bagus kot result aku, tak dapat masuk asrama penuh..

Masa sekolah dulu, aku selalu simpan duit..
memang aku tak belanja habis la duit yg ayah aku bagi..
selalu simpan banyak2 dalam purse.. J
aku jarang gak gi makan waktu rehat.. (aku dah lupa apa yg aku buat masa rehat.. hihi)
jarang makan pun, tapi membesar bagai johan jugak.. :P

Masa masuk sekolah menengah, pegi sekolah naik van..
balik pun sama laa.. tu pun kalo takder aktiviti petang..
kalo ada aktiviti petang, memang berkampung jer kat sekolah..
sampai habis aktiviti petang, berkejar2 la balik naik bas..
naik bas pulak, bersesak2.. memang jarang sangat la nak dapat tempat duduk..
selalu nya kena berdiri.. dengan beg sekolah yg berat..
pegang buku lagi kat tangan..
owhhh.. pengalaman zaman persekolahan..

Nanti ada idea lagi pasal zaman persekolahan.. akan aku coretkan lagi yer.. J


 

Wednesday, January 05, 2011

kami di A&W

citer basi jugak.. kejadian adalah selepas pulang dari wedding Filah..

sejak pindah ke Kulim, ini adalah kali pertama kami menjejakkan kaki ke A&W..
masa ni ktorg singgah di Jusco Bdr Perda..
hajat nyer adalah ke kedai komputer untuk meng'upgrade' desktop pc..
tambah grafik card dan juga tertukar cooler fan.. sbb yg lama dh rosak..
sebab tu lah selalu mati2 sendiri..
sebab overheat.. (skrg ni pc tu dah sihat.. best best)

lepas setel hal mensihatkan pc... ktorg mensihatkan perut pulak..
mmg dh lama tak layan A&W..
en suami mengidamkan root beer with float..
aku lak, sgt teringin nk mkn waffle with ice cream + strawberry.. shedaappp..
layan kan piccas gedix kami.. :D

float 2 scoop gelas besar en suami dah nak habis dah.. 


waffle yg menjadi kegilaan ku.. takleh makan selalu.. gumuksss bertambah2.. :D


cubaan bergambar berdua.. aku nampak sipi jerr.. 


cubaan lagi.. kepala separuh la pulaksss.. 


selesai makan.. balik laaa...
tak sabar nak test desktop pc yg baru di'upgrade'..
yipppiieee..

Tuesday, January 04, 2011

Izzati 5 tahun..

entry ni adalah sangat basi.. 

aku tengah rajin sikit dok check gambar yg snap guna camera henpon..
banyak gambar yg belum ter'update' kat sini.. 
nak kata sibuk sangat, takder lah.. cuma ntah lahh.. 
memang sibuk la kot.. hi hi hi.. 

ni adalah gambar masa 27 Nov 2010..
masa ni adalah birthday anak sedara aku, Nur Izzati.. (adik)
yang ke 5 tahun... 

aku belikan kek kecik untuk dia.. 
takder celebrate apa2 pun.. 
just belikan kek untuk dia potong.. 
dan makan sama2.. :)

budak yg super duper excited nak potong kek.. 


peace!!!



2 hari lepas, dua2 orang budak ni dah daftar ke sekolah yg baru..
tahun lepas, dua2 orang bersekolah di sekolah yg lain..
tahun ni mereka ke Sek Keb Abi.. dekat dengan rumah parent aku..
Along masuk darjah 1, Adik pulak masuk pra-sekolah..

tadi aku call tanya mak, cam ner keadaan diorg berdua..
mak cakap, Alhamdulillah.. takder masalah..
yg dirisaukan si Adik tu..
macam tahun lepas, masa masuk Tadika..
memang asyik menangis jer laa.. mak aku la yg kena dok gi tunggu dia..
tahun ni, kakak aku ambik cuti 2 hari nak tengok keadaan diorg mcmana..
Alhamdulillah, si Adik OK sangat..
siap suruh Umi dia balik rumah.. tak payah tunggu dia..
hihihihi..

mak cakap, Along pun pandai gi beli makanan sendiri kat kantin..
semalam dia beli laksa.. hari ni dia beli nasik..
mak aku tanya Along, mcmana bgtau kata nak beli makanan tu?
Along tak mau cerita.. malu la tu... hihihi..

kejap jer dah besar budak berdua ni...
dah masuk sekolah dah pun.. mmm...

aku hanya mampu melihat anak sedara masuk sekolah jer lah..
dan tumpang gembira untuk mereka..
aku punya turn, ntah la bila nak merasa anak sendiri masuk sekolah..
kalo ada rezeki, InsyaAllah...
(perasaan agak terguris bila fikir pasal zuriat sendiri.. jgn tanya2 aku eh.. aku cool down sendiri..)



Monday, January 03, 2011

-- entry pertama di tahun 2011--

hari ni aku cuti.. stay kat rumah jer..
dari pagi tadi hujan jer..
aku malas nak keluar..
sepatutnya nak keluar gi bank, bayar kereta..
tapi, malas nyerrrr...

nak update blog..
tapi kepala weng2..
jom tido dulu... zzzZZZ...