Instagram

Thursday, December 13, 2012

cerita hari ini

mari meng'up'kan entry baru.. sebab tengah bosan takdak kerja..
buat kerja production support.. tunggu ticket masuk baru ada kerja..
minggu ni memang takde ticket baru.. so, baik aku melangok jer lah..
carik idea nak update blog, carik idea nak buat menu baru untuk Sadiq..

mesti kengkawan aku heran kan.. di usia ku yang dah kertu ni aku kena buat production support..
nak buat mcmana.. itu jer lah kerja yang menjamin masa depan aku di sini..
janji dapat gaji yang ok dan halal.. kerja apa pun takpa.. :)
dan yang penting, janji dapat stay kat Kulim ni dengan aman bahagia di samping keluarga terchenta..

apa lah yg mengarut-ngarut ni??

bila bosan-bosan macam ni.. asyik lah dok tengok jam.. lagi berapa jam nak balik..
nak balik jumpa hero kecik yang semakin hari semakin macam-macam akalnya..
nak menatap muka comel hero kecik ku itu..
nak dengar dia membebel.. alahaiii.. comel nyaa..

skill terbaru dan terkini adalah...
cubaan memanjat tangga..
ceritanya mcm ni..
malam tadi lepas habis tengok cerita kat TV3 yg pukul 7 tu..
aku pun nak naik atas.. nak mandi dan kemas2 kat atas sikit..
papa nya ada kat bawah.. masa tu Sadiq dok merangkak ke sana sini mencari bahan nak mengemas..
bila nampak jer aku naik atas, terus dia meluru ke tangga..
dan terus aku panggil papa nya.. tapi aku suruh monitor jer tengok apa yg dia nk buat..
dan sempat jugak lah aku snap gambar cubaan dia nak panjat tangga..
sempat 1 anak tangga jer.. papa nya dah ambik Sadiq.. risau anak dia jatuh tergolek la tu..
hehe..


pastu aku ada ambik video Sadiq tengah dok mengeluarkan bunyi "pa pa pa papa..."
dan jugak video dia berjalan dipimpin oleh papa..
tapi video tu kat dalam henpon papa.. kalo sempat malam ni aku upload & share kat sini.. :)

malam tadi jugak hero kecik ni tido agak awal la.. dalam kol 9 lebih...
masa tido dia selalu nya kol 10 - 11.. tu pun kalo dia tido sekejap dlm kol 7 tu..
disebabkan tido awal, beberapa kali jugak la dia terjaga..
yang kelakar nya.. masa aku tengah dok layan Adam & Hawa.. masa tu dia dok alih-alihkan badan..
pusing ke kanan ke kiri.. tiba-tiba dia bangun duduk.. tapi mata dok pejam.. hahahha
pastu, cepat-cepatlah aku baringkan dia balik.. tepuk-tepuk sikit dan dia tidur semula..
pastu, pukul 3 pagi bunyi-bunyi menangis sebab nak susu..
aku bangun buat susu, pastu bagi dia menyusu dan aku tertidur..
sekali pagi tadi encik suami cerita, masa dia sedar dalam kol 3 lebih tu.. susu Sadiq dah habis minum.. tapi dia takde kat tempat tidor dia..
untuk pengetahuan, kami tidor bentang toto kat depan tv jer.. heheheh..
rupa-rupanya Sadiq tengah main sorang-sorang kat atas karpet kat hujung kaki kitorng..
dok merangkak dan main-main..
dah tu, encik suami ambik dia.. dodoi dodoi.. sampai lah dia tertidur..
semangat nak main lagi tu walaupun dah tengah malam.. huhu..

ok lah.. tu jer nak cerita.. bye.. ;)

Monday, December 10, 2012

memecah kemalasan terpendam

hoihhh.. lama nya tak merapu kat sini..
sadiq pun dah lebih 10 bulan dah.. lagi 2 minggu dah nak menganjak diri ke 11 bulan..
how time fliess.. cepatnyaaa.. next year 17/1 genap lah hero kecik ni 1 tahun..
teringat lagi masa sadiq kecik kecik kecik sangat.. 2.1 kg that time..
papa pegang sadiq sebelah lengan jer.. kecik sangat..
nak mandikan dia pun takut.. sib baik lah ada mak & kakak yg membantu..

selain tu.. ada jugak planning for birthday party untuk sadiq 1 tahun nanti..
tarikh nya belum diputuskan lagi.. sebab 4/1 - 8/1 adalah hari bercuti-cuti ke KK..
tengok bajet selepas p bercuti mcmana..
kalo masih ada bajet, boleh la buat birthday party masa bulan 1..
kalau tak maybe tunggu dpt gaji dulu.. then, kita buat early feb 2013..
bergantung kepada keadaan lah yer..

perkembangan Akmal Sadiq di usia 10 1/2 bulan ni..
- merangkak dah pandai.. kelajuan mengikut keadaan.. kalau nak mendapatkan sesuatu.. contohnya: papa tengah berdiri dan bersiap mcm nak keluar.. sgt laju la dia pegi.. atau pun, bila pintu rumah dibuka, laju lah dia bergerak.. takut kena tinggal..
- duduk dengan sendiri.. comel jer dia duduk.. kadang2 tumbang jugak.. pastu, nangis.. hihi..
- memanjat.. bila mama & papa dok lepak2 tengok tv, dia akan datang kat salah sorg kami.. memegang kat mana2 bahagian yg dia boleh berpaut.. berdiri dan eksyen lepas tangan sebelah.. kadang2 risau sebab takut tumbang jer..
- duduk tahiyat awal.. baru discover skill ni hari sabtu lepas.. mula2 kalau dia duduk cara mcm ni, dia tak akan lepaskan apa2 benda yg dia guna utk berpaut.. tapi skrg ni dah berani lepas tangan.. comel jer.. tengok dari belakang mcm sadiq tengah solat..
- pandai buat bunyi.. "papapapapa"... mama jeles.. sebab kenapa sebutan papa yg sadiq boleh sebut.. huhu..
- lepas demam kuat 2 minggu lepas, sadiq dah mula kuat minum susu & makan.. main jugak sangat dah pandai sekarang ni.. sadiq sekarang ni minum susu Anmum step 2.. seblum ni mama bagi Enfalac & Enfapro.. mama tukar sebab setiap kali nak bagi susu, mesti dia tolak.. cubaan berkali-kali baru lah dia minum.. nampaknya sadiq sangat suka dengan Anmum ni, takde lah cubaan byk kali sangat bila nak bagi dia susu..
- mama pernah try bagi sadiq minum mango lassi (campuran buah mangga dan yogurt).. he totally reject.. sampai nangis-nangis bila mama dok cuba-cuba suap dia lagi..
- gigi dah 4 batang.. 2 bawah 2 atas.. cuma yg atas tu belum sepenuhnya keluar.. tapi, sangat tension bila suap dia makan.. asyik lah nak menggigit sudu.. adoii la anak..
- sangat suka dengan bubur nasik, tidak mengira apa jenis lauk pun.. tapi, masih kena blend sebab dia tak suka mengunyah walaupun dah ada 4 btg gigi.. nak terus telan jer ini budak... haisshhh..
- pandai mencari bantal dan meletakkan kepala.. so comelllsss..
- bila dengar bunyi azan dan lagu kat tv.. terus paling tengok tv dan terpegun di situ smpai lah habis.. comel jugak..

sekarang kan sadiq dh pandai duduk.. so, kalau pegi kedai makan.. senang sikit..
letak je dia dlm baby chair.. bagi lah apa2 utk dia main.. selalu nya aku bagi biskut baby tu.. utk dia main2 & makan..
kalau dia lapar, mmg boleh habis sekeping biskut tu.. tak akan dilepaskan dari tangan dia tu..
kalau tak lapar.. dia main lepas je apa yg ada dlm tangan dia..
tapi, alhamdulillah.. boleh lah kami menjamu selera bersama2.. sambil monitor apa yg dia buat jugak..
kalau tak sebelum ni nak kena mengendong dia.. so, kena lah makan gilir2.. :)

dan oleh itu, mama punya misi mencari baby chair yg macam jual kat IKEA tu masih belum berjaya.. kalau pegi kat kedai baby tu, ada jual yang jenis mahal-mahal.. mama tak mau lah beli yg mahal2 tu.. mcm pembaziran jerr..
adakah ada jual baby chair macam IKEA tu kat kedai perabot kat sini? misi pencarian harus diteruskan.. so, nanti boleh lah makan di meja makan dah.. sekali dengan sadiq.. ;)

break sebentar..
aduhaii.. busuk nya bau org baru lepas hisap rokok masuk dalam bilik aku ni.. dah la bilik kecik comel.. baunyaaaa.. bluwekkk...

sambung balik..
bersambung setelah beberapa hari save dalam draft..
bz dengan hal kerja di ofis, di rumah.. bila takde kerja, angin malas sangat kuat..
so, biar jer lah blog tak berupdate.. huhu..

semalam masa keluar makan kat restoran Ayam Penyet kat Jusco Perda.. encik suami makan nasik.. aku sekarang kan tgh diet protein.. so, aku makan lauk2 jer lah..
(pasal diet nanti nanti lah aku cerita.. :D)
pastu, aku ambik la nasik putih yg encik suami makan.. suap ke mulut Sadiq..
nganga jer dia bila aku suap.. siap mengunyah-ngunyah pulak tu.. so, chomelllll..
so, lepas ni boleh la mama testing suap nasik yg lembik sikit2.. tak payah berbubur nasik lah yer.. :)
nak praktis Sadiq mengunyah..

dan... semalam jugak kami perasan yang Sadiq ada lagi 2 batang gigi di atas yang sedang menunjukkan diri..
so, total gigi sekarang adalah 4 btg atas, 2 btg bwh.. patut lah 2,3 hari ni asyik lah nak menggigit jer.. jumpa stokin dia, terus ambik masuk mulut.. gigit tarik gigit tarik.. gigit & tarik yg sekuat hati.. bukan light light tu.. risau jer tengok.. huhu..

itu je lah yang nak cerita.. idea sudah tak mari..
nanti nanti akan update lagi (kalau rajin laaa.. kalau tak tunggu lah sehingga Sadiq dh berlari nanti..)

akhir kata...
tataplah wajah kesayangan hamba yang dah pandai mencari tempat nak berdiri..
dan paling terkini tempat kegemaran beliau adalah grill pintu..
berdiri di situ sambil menggoyang-goyangkan grill dengan harapan boleh terbuka la kottt...


**kesinambungan tajuk dan isi kandungan adalah tuan tanah berjaya membuang kemalasan terpendam dalam diri dan dapat keluarkan entry baru di blog terchenta ini...

-the end-

 

Tuesday, October 23, 2012

Sadiq yang dah 9 bulan..

pada 17/10/2012.. sadiq berusia 9 bulan..
kejap je rasanya masa berlalu..
dah 9 bulan kami bersama-sama membesarkan sadiq..

Alhamdulillah sadiq jenis yang mudah dijaga..
9 bulan yg dulu ramai yg berkata.. "welcome to berjaga malam world"..
tapi Alhamdulillah.. sadiq tak menguji mama & papa terlalu hebat dengan berjaga sepanjang malam.. semoga terus begitu ye sadiq..
malam adalah masa untuk kita tidur dan berehat..
siang hari kita boleh bermain lagi.. :)

perkembangan sadiq sekarang..
- dah pandai menyusur cara komando..
- sambil menyusur, sambil mengangkat badan & bontot cara nak merangkak.. tapi masih belum berani nak mengorak langkah untuk  merangkak..
- kegemaran kepada henpon mama & remote astro.. kalau nampak 2 benda ni laju je dia menyusur..
- naik walker memang tak dinafikan lagi lah.. laju je pegi ke mana-mana yg dia nak.. especially, pintu menuju ke dapur.. sebab kat dapur ada peti ais yg ada mcm2 fridge magnet.. kalau  kita berjalan ke dapur, laju lah dia mengekor..
- pandai duduk dalam rocker dia diam-diam bila nak makan..
- bila dah kenyang, tak mau makan.. dia akan sembur air liur @ makanan yg ada dlm mulut.. not good la sadiq mcm tu..
- susah nak bagi minum susu kalau dia tak tidur lena.. sebab dia akan menolak pada percubaan pertama, kedua, ketiga.. dan akhirnya dia akan minum jugak sehingga habis 5 @ 6 oz susu..
- kalau nak keluar ke mana-mana, kami akan siapkan sadiq terlebih dahulu.. dan letakkan dia meniarap di lantai.. atau pun letak dia dlm baby cot sementara kami bersiap.. bila dia tgk je mama pakai tudung, terus dia akan menjerit-jerit supaya ambik dia.. takut kena tinggal la tu.. huhu..
- pagi-pagi bila hantar sadiq ke rumah pengasuh, kami akan babai dia.. tapi dia buat muka toya jerr. langsung tak mau pandang.. tapi bila petang, masa pegi ambik dia.. kalau dia tengah menyusu.. dgr jer kami bagi salam.. terus berenti minum susu.. dan berusaha nak datang ke pintu bila nampak muka kami.. he so excited nak balik rumah la tu.. (tu yg mama rindu nak ambik sadiq petang2 tu.. muka dia sgt lah ceriaaa )
- tak pandai lagi duduk sendiri.. berdiri sendiri pun tak pandai lagi.. 
- pasal makan pulak, sejak dah gigi 2 batang kat bawah mula tumbuh ni.. mama cuba nk bagi bubur nasik yg tak blend.. tapi, sadiq mkn dgn lah sgt lambat.. dan kadang2 2,3 sudu jer dh tak mau mkn.. then, bila blender halus.. laju je dia mkn.. rupa nya ini budak malas nk kunyah.. nk terus telan..
-  dah makan ikan, ayam, daging, tofu lembut, dan beberapa jenis sayur-sayuran... sadiq ni makan mmg tak cerewet.. cuma dia tak mau yg dia kena kunyah... so, kena lah mama mengusung blender kalau balik kampung..

tu jer lah serba sedikit yang mama teringat.. kalau ada lagi nanti mama update.. hehehhe

meh layan beberapa keping gambar sadiq yang comell ni.. geram nye mama kat awak ni.. miss u sayang...


sadiq kat dalam baby chair.. masa ni mama & papa dinner kat Restoran Qasar Hadramawt, Perda

dalam kereta petang semalam.. mama gi ambik sadiq sorg2 sbb papa bawak keta lagi satu gi buat alignment tayar.. car seat sadiq dlm kereta papa.. nasib baik lah rumah pengasuh dgn rumah mama dkt jer.. berani la mama bawak sadiq mcm ni..

berlagak macam budak besar.. relax je dia.. gerammssss...

Friday, October 12, 2012

si biru ku disondol..

semalam adalah hari kami kena bawak Sadiq ke hospital untuk follow up check up for premature..
walaupun perkembangan Sadiq agak OK, check up still kena pegi jugak sebab pihak hospital nak pantau perkembangan dia sampai lah diorg puas hati..
tapi mengikut kata doktor, check up ni akan berlanjutan sehinggalah Sadiq masuk sekolah.. :)
takper Sadiq, Mama & Papa akan ikut apa yang doktor sarankan..

appointment adalah pukul 8.15 pagi..
mengikut planning awal, Papa yang akan pergi sorang-sorang bawak Sadiq ke hospital..
Papa dah ambik 1/2 day leave.. Mama tak sebab Mama kan baru kerja.. so, cuti nak save untuk nak balik raya haji ke Jengka nanti..
tapi, Mama cuba-cuba jugak bertanya kat senior Mama.. boleh ke nak masuk kerja lambat sikit..
Alhamdulillah, senior Mama cakap ok jer.. lagipun sekarang ni belum ada kerja lagi..
masih lagi on job training tak habis-habis.. pengurusan kurang bagus di situ.. tak efisyen..
padahal Mama dah  masuk kerja 1 bulan lebih dah.. masih lagi training tak habis-habis..
hmmmm.. bosan ok..

ok.. lupakan pasal hal kerja Mama..
nak cerita apa yg berlaku semalam jer..

kami keluar rumah dengan 2 bijik kereta..
Mama bawak kereta biru, Papa bawak kereta putih bersama-sama dengan Sadiq..
kereta Papa kat depan, kereta Mama kat belakang masa berhenti kat trafik light simpang kg keladi..
tiba-tiba jer... berdentum kereta Mama kat belakang..
bila Mama tengok belakang, kereta Mama kena langgar dengan motorsikal.. yang ditunggang oleh seorang India (A)..
Mama bukak tingkap, pastu India tu cakap.. "it's ok kak.. it's ok.. "
pastu, ada seorang penunggang motor lain (B) bagitau.. "kak, teruk dia langgar ni kak.. baik turun tengok"..
yang masa tu si A dah cuba nak lari.. dgn cepat si B cabut kunci motor dia..
so, si A memang tak boleh nak gi mana2 masa tu..
Mama terus high  beam Papa kat depan.. nasib baik lah Papa perasan.. terus kami signal dan berhenti ke tepi..
masa tu si A motor nya dah mati.. dia start start tak mau hidup..
pastu, Papa turun kereta baru lah Mama bagitau yang kereta kena langgar.. dan tunjuk ke arah si A yg langgar tu..
si A tu, terus tolak motor datang ke tempat kami berhenti..
aku tak tau lah apa bangsa si A ni.. sepatah haram apa yg kami cakap dan apa yg dia cakap pun aku tak paham
aku cakap melayu pun dia tak paham.. aku cakap english pun dia tak paham..
takde pulak org India yg berhenti kat situ masa tu.. so, tak boleh nak tolong cakap dengan dia
ktorg syak dia ni pendatang haram.. entah motor sapa dia nak pun tak tau laa..
bila aku cakap, nak pegi balai polis.. dia cakap.. "no police.. no police.. ".. pastu, asyik cakap.. "cool down.. cool down.."
pastu, aku mintak duit.. dia keluarkan RM1 jer dari kocek dia..
memang susah betul communication nya..
aduhaii.. at last, ktorg ambik jer nombor plat motor dia..
pastu, biar jer lah dia pergi..
aku rasa dia tak pandai nak handle motor atau pun motor dia takde brek..
sebab bila nampak masa dia nak pergi tu.. terkangkang jer bawak motor..

tapi apa nak buat.. memang dah bukan rezeki kami kot..
kena lah baiki kereta sendiri..

rosak nya kat bumper belakang.. terkoyak..



lepas tu, kami terus lah pegi ke hospital..
nak selesaikan appointment Sadiq dulu..
nasib baik lah tak lama sangat kat hospital...
pukul 9.30 aku dah sampai ke ofis dengan membawa kereta putih, sementara Papa bawak kereta biru dan hantar Sadiq ke rumah pengasuh..
Papa terus ke bengkel mengetuk & mengecat nak tanya anggaran kos nak baiki..
orang kat bengkel bagitau anggaran dalam RM280 sekali dengan cat..
Alhamdulillah.. tak lah tinggi sangat kos nya.. kalau banyak sangat.. kami terpaksa jugak lah pegi buat report dan claim insurans..
tapi sebab tak banyak, tak payah lah nk claim insurans..
tapi aku rasa nak pegi jugak lah balai polis buat report pasal si A tu.. sebab aku rasa dia memang pendatang haram yang tak ada sebarang pengenalan diri.. motor tu pun tak tau lah motor siapa..

p/s: ujian dari Allah SWT kepada kita

Monday, October 08, 2012

hari minggu kami (kalau tak balik kampung)

weekend yg lepas memang kami takde ke mana pun..
pagi Sabtu tu Mama masakkan rolled oats + mangga untuk breakfast Sadiq..


disebabkan bangun awal, makan separuh jalan.. Sadiq terlentok..


petang jer keluar.. pegi melawat kawan Sadiq yang baru lahir di Balik Pulau..
Iqbal Hakim nama diberi oleh Mama & Papa nya..
tapi lupa betul nak ambik gambar Iqbal..

he so chomel and kecik jer.. tapi 3 kg tau..
teringat 7 bulan yg lalu masa mengendongkan Akmal Sadiq yg seberat 2.1kg jer masa tu..
how time flies.. sekarang Sadiq dah pun 8 bulan 3 minggu.. dan berat mengikut digital scale kami kat rumah tu adalah 8.9kg pagi ni..
betul ke aaa??
apa2 pun tunggu hari khamis ni sebab nak bawak Sadiq ke Hospital Kulim untuk follow up check up.. nanti kita timbang Sadiq dan update lagi kat sini.. :)

1st time jugak bawak Sadiq merentasi laut ke Pulau Pinang menaiki jambatan..
nanti-nanti Papa cakap nak bawak Sadiq naik feri pulak..
tapi, Sadiq ni bila dah naik kereta.. harus lah tidur..
dia terbangun bila dah di penghujung Jambatan Pulau Pinang dah..
sementara nak sampai ke Balik Pulau tu, 2 kali lah Sadiq terlelap di dalam kereta..

Sadiq so behave masa kat rumah orang dan membuatkan semua org memuji Sadiq.. :)
kembang kuncup hati Mama bila orang puji Sadiq tau..
kitorg biarkan dia meniarap kat ruang tamu rumah, dan kami bersembang2..
dia langsung tak bunyi ekk ekk macam kat rumah kami..
leka jer bermain..
kalau kat rumah, bila tak nampak muka Mama atau Papa.. terus melalak..
kadang2 kita kat sebelah dia pun dia nak bunyi jugak.. memang mencari perhatian la tu..
apa-apa pun Sadiq.. kamu sangat comel di hati Mama & Papa.. kamu lah racun & penawar buat kami.. :)

hari ahad.. pagi-pagi Sadiq dok bergolek-golek..
sebab selalunya dia suka bangun sebelum Mama & Papa bangun..
tapi dia tak menangis pun.. cumaaa.. dia akan bergolek ke sana ke sini..
sampai lah dia dapat menyentuh mana-mana bahagian badan Mama & Papa, dan terus ditepuk2 menggunakan tangan atau kaki dia..
cara dia nak mengejutkan kitorang bangun la tu..

selalunya bila weekend, kami adalah malas nak naik ke atas..
so, bentang toto.. tidur jer lah kat bawah..
berleluasa lah hero kecik tu menjelajah kalau dia yang bangun dulu..

dia dah pandai cari puting dia kalau dok bergolek-golek atas toto tu..
dah pandai suap sendiri ke dalam mulut..
kadang2 ada jugak lah tersasar ke lain.. hehe..


Mama sekarang ni memang lah sangat malas nak memasak..
rajin masak untuk Sadiq jer..
tapi pagi ahad tu Mama malas jugak walaupun nak masak untuk Sadiq..
so, Sadiq breakfast Cerelac jer lah yer.. ;)

lepas dah setel bagi Sadiq sarapan, kami keluar..
sebab Mama & Papa pulak nak breakfast..

lepas tu, balik rumah... Papa tinggalkan kami berdua di rumah dan Papa keluar bawak kereta Mama pegi basuh..
Sadiq ni behave je kalau Papa takde kat rumah..
dia selalu nak merengek2 dengan Papa sebab Papa lah yang selalu main dengan dia..
Mama jaga hal makan pakai Sadiq jer.. hihi..

untuk lunch Sadiq, Mama masakkan bubur nasi + taufu lembut + ayam + kacang buncis + bayam..
Sadiq sangat sukaaa... makan bertambah2..

petang sikit dalam kol 2 lebih.. keluar lagi..
mencari makan lunch untuk Mama & Papa pulak..
memang Mama cuti memasak untuk kami berdua.. hanya untuk Sadiq jer yang dimasak. hihi..
lagipun masa cuti lah masa nya Mama nak prepare makanan seminggu untuk Sadiq..

lepas Mama & Papa mengenyangkan perut.. kami ke car wash..
bawak kereta Papa pulak untuk dicuci..
so, ini hero kecik menjadi big boss.. terus je angkat car seat dia keluar..


dah setel basuh kereta Papa.. balik rumah..
Mama prepare untuk buat chicken stock pulak.. once again.. untuk my dearest hero kecik..
2 jam didihkan stock ni.. baru lah betul-betul rasa umphhh... :)


dah malam.. lihat lah apa hero kecik ni dok buat..
kami dok layan tv.. dia pulak melawat kawasan..
ni adalah tempat feveret dia..
stor kat bawah tangga.. suka sangat dok perhati barang2 kat situ..
agaknya tengah buat plan bila dah pandai 'mengemas' nanti..
get ready Papa!!! eh.. Papa pulak.. hihihi..


Thursday, September 27, 2012

pengurusan masa bila dah bertiga

malas nya nak mandi pagi tadi..
minggu ni boleh dikatakan hari-hari hujan..
maka, air dari paip adalah seperti air dari peti sejuk...
sangat menusuk hingga ke tulang temulang walaupun lemak dah tebal ni..
rumah sewa kami tu memang takde water heater pun..
so, tadah jer lah mandi dengan air yang sejuk gilos tu..
basahkan part yang wajib jer lah.. hihi..

sekarang ni kami dah tidur kat bilik tidur kami dah..
sebelum ni, bentang toto kat bawah jer.. tidur kat ruang tamu..
mengadap tv..
tapi, asyik lah teringat akan kesedapan tidur di atas tilam kat bilik atas tu..
alasan tak mau tidur kat atas adalah...
sejak Sadiq dah makan solid food ni, setiap pagi aku akan masak bekalan Sadiq untuk dihantar ke rumah pengasuh..
jadi nya.. kalau tidur kat atas, aku macam tak boleh imagine macamana aku nak membahagi masa nak menguruskan semuanya..
sebab kalau tidur kat bawah, bangun tidur aku mandi & solat.. pastu, terus masak bekalan Sadiq.. sambil siapkan bakul bekalan dan siapkan Sadiq sekali..

tapi, setelah ditimbang tara.. akhirnya kami tekad..
aku cuba mengatur jadual supaya setiap pagi pengurusan masa kami adalah efisyen.. hehe
setiap pagi bangun mandi, solat dan terus bersiap dgn baju kerja..
turun bawah dan masak dan menguruskan hal-hal lain di bawah..
sementara itu, en suami akan siapkan diri sendiri dan Sadiq kat atas.. dah siap semua, baru mereka turun.. dan kami pun keluar rumah..
hmm.. boleh pun uruskan masa dengan bijak..
dalam minggu ni kami berjaya melakukan semua itu.. dapat tidur di katil yang empuk dan best.. dan dapat menyiapkan kelengkapan kami semua dengan baik sekali..
Alhamdulillah.. cuma perlukan kerjasama yang baik dari ketiga-tiga pihak.. heheh..

meh nak tunjuk kat korang apa yg aku masak untuk Sadiq pagi ni..


gambar bawah: bubur nasik tengah direbus + 2 ketul chicken stock + 1 ketul puree ayam
gambar atas: puree ubi kentang + puree brokoli

nanti pengasuh Sadiq akan campurkan bahan-bahan di gambar atas & bawah sebelum suapkan Sadiq..

komen dari pengasuh Sadiq semalam..
Sadiq makan dengan laju untuk menu yang sama macam hari ni..
fyi, semalam adalah 1st time bagi Sadiq makan brokoli..
2,3 hari yang lepas.. menu yang sama tapi brokoli tukar jadi bayam..
kurang laju sikit dia makan..
pandai yer budak kecik ni merasa mana sedap mana tak sedap..
hihihi..

ok lah.. tu jer nak cerita..
ketemu di lain episod

 

Wednesday, September 26, 2012

solid food untuk my hero Sadiq

sejak dari usia Sadiq 6 bulan 4 hari, aku dah perkenalkan solid food kepada my hero yg comel ni..
dan sampai lah ketika ini.. tak pernah miss untuk aku masakkan bubur nasik untuk dibekalkan kepada babysitter..
cuma yang selalu bermain di fikiran ku adalah, macamana nak pelbagaikan makanan Sadiq.. yang bersesuaian dengan umur dia..
setakat sekarang ni.. aku dah perkenalkan Sadiq dengan pelbagai puree seperti epal, kacang pis hijau, labu, carrot, kentang.. dan juga stok ayam.. tak dilupakan isi ayam..
itu jer lah makanan Sadiq yang sempat dan berjaya aku buat untuk dimakan bersama bubur nasik nyaa..

ayam pun aku bagi masa hari cuti.. yang mana aku masak on the spot dan bagi Sadiq makan..
belum pernah bekalkan ayam untuk hari yang mana Sadiq dihantar ke rumah babysitter..
actually, aku takde idea macamana nak buat untuk bagi makanan Sadiq tahan 1 hari sepanjang di rumah babysitter..
sekarang ni, tiap-tiap pagi aku masakkan bubur nasik.. then, panas2 tu terus aku masukkan dalam termos.. pastu, puree yang beku tu aku masukkan dalam bekas..
dan bila bs nak bagi Sadiq makan, dia akan cedokkan nasik dari termos dan campur dengan separuh puree.. dan nasik akan disimpan balik dalam termos..
maknanya nasik tu akan sentiasa panas dalam termos sampai ke petang..

--selepas beberapa lama entry ni kat dalam draft, mari sambung semula--

pasal protein pulak.. aku dah dapat idea.. aku buatkan puree ayam utk sadiq..
so, tiap2 pagi masa masak bubur nasik, aku akan masukkan seketul puree ayam bersama2 dengan bubur nasik.. sedap jer bau nya..

minggu ni aku dah perkenalkan Sadiq dengan sayuran hijau..
aku mulakan dengan bayam hijau dulu.. nampaknya Sadiq boleh makan bayam..
tapi aku tak bagi lah bayam semata2.. aku campur dengan carrot atau kentang..

hari ni pulak, aku bekalkan Sadiq dengan puree brokoli dan kentang pulak..
hopefully Sadiq suka lah dengan brokoli yer.. :)

stok puree protein pun dah makin berkurangan ni.. puree ayam tinggal seketul jer lagi..
so, malam ni mungkin kena buat lagi.. nak try ikan pulak..
hari tu dah beli seketul salmon nak buatkan puree utk Sadiq jugak..
tapi, tak berkesempatan nk buat.. sebab dh lebih seminggu salmon tu duduk dalam peti sejuk..
maka menjadi makanan mama & papa jer lah yer.. heheh
nanti mama beli salmon lagi untuk sadiq yer... ;)

cerita pasal masa travel pulak..
sebelum ni kalau setakat balik kampung, aku memang bawak bekal puree & beras yg dah diblend balik ke kampung.. terus masak jer..
cuma travel ke tempat-tempat yang tak ada equipment nak masak tu.. belum pernah..
dan kami pun mencuba untuk travel 2 minggu lepas.. masa cuti Hari Malaysia tu..
kami ke KL.. 1 malam menginap di hotel, dan 1 malam lagi tidor kat rumah Yan.. :)
so, nak tak nak.. untuk memudahkan aku.. aku bagi Sadiq makan Cerelac Beras + Buah-buahan..
aku memegang konsep, sekali sekala jer makan yg instant..
bila kat rumah.. no instant.. homemade only..
Sadiq  menerima jugak makanan yg instant ni.. nasib baik.. hehehhe..

sejak demam, batuk, selesema yg agak teruk hari tu, Sadiq ni bila siang jer dia kurang nk menyusu..
kalau lapar, dia hanya nak makan.. no susu..
bila hari dah malam, pandai pulak dia nak susu jer.. 
ish ish.. bijak sungguh anak mama ni..
so, Mama memang tak boleh miss masak untuk Sadiq hari-hari..
no problem Sadiq.. mama rajin je nak masak untuk Sadiq.. masak utk Mama & Papa je yang Mama malas.. hihihi...

p/s: entry tak bergambar.. malas nak transfer gambar yg tak seberapa tu.. hihi






Tuesday, September 25, 2012

Selamat Hari Raya.. (walaupun raya dah habis..)

lama dah ada gambar raya ni.. tapi.. macam biasa lah...
mood malas menjelma..
malas nak upload gambar masuk fb atau blog..
ni pun dah seminggu lebih aku letak gambar2 dalam draft..
tunggu masa nak publish jer..

meh la layan gambar2 raya kami walaupun raya dah habih..
semua gambar2 ni adalah di Perlis.. sebab tahun ni adalah giliran beraya di Perlis.. :)

saya dah siap pakai baju melayu saya yg pertama.. selamat hari raya...


dengan kak ngah & kak long

3 of us.. (sadiq dok pandang apa tu??)

3 of us .. again.. :)

alamakss... tengah testing position camera ni..


family ku...


tok ayah & mak tok bersama cucu2nya






sadiq mula mengamuk dah ni.. tok ayah cuba memujuk..












yeayy... sadiq dpt duit raya

aku & mak..

all the 'girls' in the house.. ;)




layan gambar je lah yer..
malas nk letak semua caption..