Instagram

Tuesday, August 31, 2010

MERDEKA!!!

walaupun dah nak habis hari 31 Ogos 2010.. tapi aku tak nak melepaskan peluang nak mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 53 pada tahun ini.. (sama dengan usia mak aku.. mak aku lahir pada 4 Ogos 1957.. bulan & tahun kemerdekaan)

baru sampai ke kulim kol 9.30 tadi.. balik cuti2 puasa di jengka.. beshhhh... nanti lah aku story mory.. :)


Thursday, August 26, 2010

nyamuk hari ini

korang penah tak berpengalaman sedang memandu kereta seorang diri dan ditemani oleh seekor nyamuk yang bersiar-siar di dalam kereta? pengalaman seperti itu memang agak kerap jugak aku alami.. sangat menyakitkan jiwa OK..

selalu nya tiap-tiap pagi aku akan hidupkan enjin kereta dan tunggu beberapa minit sehingga enjin panas.. masa tu pintu keta akan terbuka sikit.. tapi selalu nya aku akan pastikan pintu kereta ditutup serapat mungkin tapi tak betul2 rapat (paham ke? buat-buat paham je lah..) dan selalu nya sang nyamuks tak akan dapat menembusi masuk ke dalam kereta..

tapi kejadian pagi ini.. lepas aku hidupkan enjin.. aku gi bukak bonet belakang keta.. nak simpan kasut aku.. sekali ada lak sekor nyamuk yg betul tengah tunggu masa aku bukak bonet jer, menerpa masuk ke dalam kereta.. ish.. geram nye aku..

lepas enjin kereta dh panas, aku memulakan perjalanan lepas salam peluk cium en suami.. (ahakss!)
bermula lah episod aku memandu keseorang ditemani seekor nyamuk yang sangat tak reti duduk diam bila di dalam kereta.. aku bukak cermin tingkap soh kuar pun tak nak.. sakit nyer hati.. dah jadi tak selesa la aku memandu bila nyamuk tu kejap-kejap datang berterbangan di depan mata aku... bila berenti trafic light, mula la aku menepuk sana sini.. tapi tak kena jugak.. (tapi sebelum ni penah kena.. sebab nyamuk tu mabuk)
akhirnya, aku meneruskan jugak perjalanan tanpa menghiraukan nyamuk durjana itu bersiar-siar di dalam kereta ku.. bila dah naik penang bridge.. aku perasan nyamuk tu dah tak datang kat aku dah.. ntah mana dia menyorok la tu.. lantak ko lah.. petang nanti nak balik, mesti ada lagi nyamuk tu.. tapi berdasarkan pengalaman lepas, masa tu nyamuk tu akan kelemahan dah.. nak terbang pun dah tak berapa terdaya.. ko bayangkan 8 jam lebih duduk dalam kereta.. ko nak hisap apa kan?? masa tu lah aku boleh mengorbankan dia daripada dia menghisap darah manis ku ini... hahahahahah...

itu lah kisah aku & nyamuk.. :D



buka puasa hari ke15

hari ini iaitu hari ke 15 kita berpuasa di bulan Ramadhan, kami berbuka puasa di luar.. kali ke2 berbuka di luar untuk tahun ini.. kali pertama berbuka di Kulim Golf Resort (nanti aku blogkan pasal ni).. dan ini adalah kali ke2 iaitu di Sunway Carnival Convention Centre.. harga adalah RM49.90 per person.. ok laaa...

dekorasi adalah menarik jugak.. dan dendangan lagu dari pakcik-pakcik yang bermain alat muzik tradisional dan juga menyanyi lagu-lagu lama adalah menarik hati.. sedap didengar.. walaupun sound system ada kala nya agak kuat hingga tak dengar apa yang dibualkan sesama rakan semeja...


tengah menunggu waktu untuk berbuka.. lebih kurang 5 minit lagi masa ni.. posing2 dulu lah.. :)


pinggan aku... jgn komen... hihi


en suami yg happy sgt.. nape eh??

our table.. 67

org ramai tengah berpusu-pusu ambik makanan...


surau ditempatkan begitu dekat dengan pintu masuk ke dewan makan ini.. sangat lah senang.. jadi nya ktorg habiskan sepinggan makanan.. pastu, gi solat dulu.. pastu, masuk balik dan sambung makan lagi.. 

pada aku, dengan harga RM49.90 tu.. sepatutnya lebih variety makanan yg disediakan.. pilihan makanan tak banyak hinggakan kami terasa kurang kenyang.. hihihihi.. aku tak lupa baca Bismillah, doa buka puasa dan doa makan yer... :)

menunya adalah lauk-lauk nasi campur.. kuih muih yg agak byk jugak, tapi biasa jer... pastu, ada la menu utk salad dan kerabu.. ada booth ais krim, abc, air panas & sejuk.. so, sgt biasa lah.. dah tu pulak yg jenis kerabu tu, aku tak sempat nak rasa.. sebab nya bila aku masuk nk g mkn 2nd round.. tengok2 dah abih.. diorg tak refill pun... :(

yg istimewa nyer malam ni.. sebab ada cabutan bertuah.. tapi meja aku tak dapat pun.. eh, lupa lak nak bagitau.. kami pegi seramai 7 orang bersama-sama dengan ofcmate en suami.. aku mana der kawan pun kat sini.. so, join geng en suami jer lah.. :D

perut sudah kenyang.. jom kita balik...


gambar-gambar credit to camera henpon en suami... kamera lupa nak bawak.. dengan henpon aku sendiri pun leh lupa nak bawak.. huhuhu...

itu jer yang nak citer hari ni... aku tengah basuh baju.. so, sempat la lagi mengupdet blog utk mlm ni.. baju dh siap basuh.. jom kita tido.. pagi esok en suami tolong sidai... :D


Tuesday, August 24, 2010

mood tak senang

ku sangkakan jumaat ni penang semua nya cuti.. rupa2 nya kilang di mana aku mencari rezeki ini tak cuti la pulak.. :( sedih laaaa.. penat jer suruh en suami ambik cuti jumaat sebab nak balik jengka.. tengok2 tak cuti pulak.. jadi nyer terpaksa lah memendekkan sehari tempoh percutian di jengka.. aku tak boleh nak ambik cuti lagi sebab nya cuti aku tinggal hanya sedikit.. nanti tak raya lak aku.. :(( sedih berganda-ganda laaaa...

tabahkan hati.. moga dipermudahkan urusan kami.. insyaAllah..

keja banyak.. harus disambung dan diberi perhatian..

(rasa macam nak duduk rumah goyang kaki, layan facebook, layan blog, layan apa2 saja yang aku suka.. tapi duit mencurah2 masuk setiap hari.. bila nak kaya macam tu yer... :D)



Wednesday, August 18, 2010

cerita semalam

ini adalah menu semalam yer... mula2 ingat nak update malam tadi.. tapi aku tak sempat nak melayan blog sebab nyer.. jap g aku citer kt bawah.. citer psl gambar dulu..

aku masak OK.. hihihi.. harus bangga sket.. nasik goreng telur pecah, ikan duri goreng garing, kangkung goreng ikan masin, laici kang tak sedap..


semalam tiba2 jadi rajin nak masak.. sebab nya.. en suami ku habis last paper for sem 1 semlm.. so, dia abih je exam, aku mintak tolong dia g psr malam jap.. tolong belikan sayur kangkung.. sejak posa ni, aku sangat lah jarang makan sayur.. tak penah kot.. jadi nya, proses penyahtinjaan adalah sangat sukar berlaku.. kalo dulu sehari sekali memang semesti nya.. posa ni, 2 hari sekali pun susah ooooo.. ades, bertambah boncit perut aku yg sedia boncit ni.. huhu..

pasal laici kang tak sedap tu.. memang tak sedap.. en suami beli kat pasar ramadhan.. aku teguk sekali jer.. rasa cam air yg ada klorin.. mcm air tak masak.. terus potong selera.. tak lalu dah aku nak minum.. huhu..

lagi satu cerita pasal semalam yg membuatkan aku tak sempat nak melayan blog adalah.. aku dan en suami bertungkus lumus memotong kain langsir.. untuk rumah baru mak ayah aku.. banyak gak langsir nya... iyerrrr.. aku akan jahit sendiri.. nanti dah siap aku tunjuk lah kat korang.. aku jahit biasa2 jer.. setakat nak save bajet tu boleh laaa.. huhu..  itu pun belum habis lagi potong.. ingat nak sambung malam ni.. tapi aku cam letih jerr.. ni pun sedang berehat di atas katil sambil menyejukkan badan.. en suami pulak kat bawah layan tv.. dia tengah merdeka tu.. exam dah habis.. tunggu 2 minggu lepas raya baru start sem 2.. syok la dia tu..

lupa nak bagitau, lagi 1 menu buka puasa semalam adalah.. laksa.. jiran belakang rumah bagi.. sedap gak.. aku adalah hantu laksa.. tak leh bau laksa.. mesti nak ngap.. dan aku makan sorg jer laksa tu.. en suami tak berkeinginan lak nak makan.. takper.. ayg boleh jer abihkan.. hihih..

ok lah.. tu jer nak citer psl semalam.. nak sambung rehat2.. c ya..

Monday, August 16, 2010

makan cheese cake

hari ni en suami pulang awal ke rumah.. sebab dia ada exam kol 2 ptg.. habis exam kol 3.10 ptg.. pastu, dia blk rumah.. aku lak sampai rumah kol 5.30 ptg.. senyap sunyi je rumah.. keta en suami ada kt depan.. tak dengar suara tv pun.. selalu nya en suami balik rumah, mesti tv lah yg akan dibukak dulu.. hantu tv laki aku tu.. huhu..

aku bukak jer pintu, tengok dia sedang terbongkang di atas sofa dan tiba-tiba terkejut dengar pintu rumah dibukak.. huhu.. bila dia terkejut, dia cuba menterbeliakkan mata nya yg agak kecit itu.. so funny la my dear.. heheh

kol 6 lebih kitorg keluar g pasar ramadhan kilang lama.. beli apa2 yg patut.. tapi hari ni kami berdua adalah kepingin nak makan cheese cake.. mana lagi kalo bukan dari secret recipe.. lepas ke param, kami terus ke secret recipe.. nk tapau kek.. balik bukak puasa di rumah.. layannn...

kami dengan tamaknya membeli 3 jenis cheese cake yg berlainan.. semuanya berasaskan cheese.. 1 slice jer tiap situ.. sharing is caring..

1) oreo cheese cake

2) new york cheese cake


3) caramel cream cheese cake



** credit to google for the images

bukak puasa tadi kami makan laksa.. pastu, terus menghabiskan 3 slice cheese cake ini.. ish!! pelahap betul laaa..


Sunday, August 15, 2010

5 Ramadhan

Alhamdulillah, selesai sudah menunaikan ibadah puasa untuk hari yang ke-5.. dan pada 5 Ramadhan ini lah aku baru lah masak sendiri juadah berbuka puasa di rumah.. tapi tak lah semua.. masih lagi ke pasar Ramadhan membeli sedikit kuih-muih & air kelapa.. slurppp..

ni adalah menu kami di hari ini.. mula dari atas mengikut arah jam.. Ayam Masak Lemak Cili Api, Perut Lembu Bakar (beli), Sambal Belacan Meletops, Ikan Siakap Goreng Garing, Air Kelapa Sirap (beli dan diubahsuai oleh en suami)..


maveles tak?? hehehe..

masakan istimewa aku ari ni semestinya Ayam Masak Lemak Cili Api.. hehehe..



korang macamana? berbuka puasa apakah ari ini?

Good Luck to En Suami

hari ni en suami ku menghadapi final exam utk sem 1.. 3 paper jer.. so, 3 hari berturut2 lah exam nyer.. hari ni, esok & lusa.. hope he's doing so well.. aku lak yg risau.. en suami relax jer.. heheheh.. selepas berakhirnya exam ni, maka berakhirlah sem 1 dan en suami akan melangkah ke sem 2 lak.. no cuti-cuti ya.. sian dia.. :)

masa ni dia tengah merehatkan kepala otak daripada membaca.. main pool dulu ehhh... 


hari2 dia study dan aku seboleh mungkin sentiasa menemani dia study.. sambil2 melayan blog, fb dan sebagai nyaa.. heheh.. main games pun yer jugak.. but, make sure sound kena mute lah.. nanti org study tergangggu.. :D..

meh nk tunjuk kat korg rupa paras bilik study ktorg.. aku pun menenggek sekali dalam bilik study en suami ku.. heheh

yg putih tu meja en suami ku.. yg coklat tu meja aku lerr.. tak leh duduk mengadap yer.. nanti tak jd keja.. hehehe..

workstation en suami bila dia nk menggunakan internet, buat assignment dan yg sewaktu dengan nyaa.. sepah nyerrr.. ish ish.. 



close up sket.. meja en suami yang mengadap tingkap.. siang hari cahaya matahari masuk agak direct lah..



ni lak meja aku.. ada laptop sebijik jer di situ.. di sini lah tempat aku menghabiskan masa melayan internet.. hehehe..



itu lah saja yg nak di show off kan.. hahahah.. sajer nk wat entry ada gmbr.. dh lama tak letak entry bergmbr ni.. huhu..

nak kuar g pos ofis jap.. see yaa..

Friday, August 13, 2010

sahur aku

sekarang pukul 5.21 pagi.. bangun kol 4 pagi tadi.. siap2 untuk sahur.. cam semangat pulak aku bangun pagi ni.. 7 jam dah aku tidor dari pukul 9 mlm tadi sampai ke pukul 4 pagi.. Alhamdulillah, kepala aku dah tak sakit dah sekarang ni..

pagi ni aku sahur oat + ikan bilis goreng dan roti gardenia wholemeal + low cholestrol butter.. semalam chat dgn Ina.. kerisauan melanda diriku.. mungkinkah simptom mengantuk dan keletihan yang melanda aku disebabkan high cholestrol di dalam badan? aku kena pegi buat check up ni.. dan juga kena jaga pemakanan.. 2 hari aku bersahur dengan nasik.. mungkin sebab tu badan aku jadi makin lemau.. dengan cuaca yang agak panas.. dan jugak badan aku yang aku rasa panas dari dalam.. macam2 lah.. risau jugak ni.. oleh itu, kena lah jaga pemakanan..

gigih aku tak tidor ni sebab nak layan facebook jap.. mmg tak rasa mengantuk pun, dah puas tidor... hehehe.. sekali facebook.com tak leh masuk la pulak.. tak tau lah kenapa.. adess.. tensen gue..

ok lah.. nnt siang kalo ada story menarik lagi.. aku taip lah entry baru.. aku nak blog walk jap.. :)


Thursday, August 12, 2010

aku yang lemau

semalam aku kuar ofis kol 4.45 ptg.. smpi betul2 di depan rumah kol 5.45 ptg.. en suami tengah menyabit rumput di halaman rumah.. dah lama tak hiraukan hal rumput2 yang tumbuh panjang di halaman.. nak mintak tuan rumah simenkan je lah tempat2 berumput tu.. abih cerita.. tapi.. kalo simen, cam ner pulak pokok serai, pokok pandan, pokok kari, pokok limau purut aku nak hidup.. lagi satu lupa, sebatang pokok pisang.. hihihi.. giler excited tanam pokok masa awal2 duduk situ.. sekarang ni.. tak sempat nak jaga.. takat siramkan je lah.. tu pun en suami la yang rajin hal-hal menyiram pokok.. aku agak malas.. aku suka komen je.. hihihihi..

kol 6 lebih, ktorg keluar ke pasar ramadhan nak mencari juadah untuk berbuka.. pilihan hari semalam adalah ke pasar ramadhan berdekatan stesen bas Kulim.. banyak gerai.. ramai orang.. dan banyak jugak lah gerai yang dah siap kemas-kemas.. dah abih jualan nya.. Alhamdulillah.. ktorang beli la jugak kuih muih.. dan nasi daging dalca + air asam.. tapi.. nasik tu agak lembik.. kembang tekak aku makan.. adess..

hari ni macam berazam nak masak sendiri jer lauk utk berbuka.. g param utk beli kuih2 je.. agak2 boleh ke?

malam tadi pun aku cam lemau je.. lepas berbuka.. naik atas rehat2 jap.. pastu, mandi & solat maghrib.. pastu, p tengok laptop sat.. pastu, turun bawah... layan tv kejap & tertido.. smpi lah kol 11.30 en suami kejut ajak naik atas.. nasik utk sahur pun en suami yg masak.. tak tau lah naper aku lemau sgt.. aku rasa badan aku panas sangat kat dalam.. sampai ke pagi ni pun aku rasa macam tu.. kepala sakit, tapi tak makan ubat pun.. sebab tu tido jer.. dengan harapan boleh meredakan sakit kepala.. tapi bangun pagi ni, masih lagi terasa.. tapi tak lah seteruk malam tadi..

kol 4 lebih en suami ajak bangun sahur.. aku goreng telur jer lah.. itu je lah menu sahur kitorg.. tapi bertambah gak aku makan.. hihihihi..

harap2 hari ni lebih baik dari semalam.. nak usha2 resepi best2 sket.. kot2 bersemangat nak balik masak petang nanti.. :)




Wednesday, August 11, 2010

hari pertama berpuasa Ramadhan di tahun 2010

Alhamdulillah, pagi ni berjaya bangun masak & bersahur.. dalam kemalasan yang melanda diri.. ku gagahi jugak.. malam tadi aku tido awal sangat.. belum pukul 10 aku dah melabuhkan tirai.. sebelum tido, masak nasik dulu.. biar jer panas dalam rice cooker..

kol 3.30 pagi.. aku dah terjaga.. risau gak takut terlajak tido sampai tak bersahur.. aku bangun ke toilet.. buang air.. pastu, sambung tido balik dan set alarm kol 4 pagi.. tapi mata dah tak leh nak lelap.. terus kejut en suami ajak turun bawah.. temankan aku nak masak jap untuk sahur..

nasib baik lah ada sotong dalam peti sejuk.. kalo tak, alamat goreng telur jer lah.. so, menu sahur tadi adalah sotong masak kicap.. Alhamdulillah, kenyang kami berdua makan..

en suami cuti hari ni.. dia kan bekerja di Kedah.. so, 1 Ramadhan diorg cuti.. besh nyer.. aku dah senaraikan tugas2 yang dia perlu buat kat rumah hari ni.. selain dari dia kena study untuk exam dia start this weekend.. aku dah mintak dia gi pasar pagi.. sebab nya stok barang basah di dalam peti sejuk sudah kehabisan.. nak kena ada stok gak untuk nak masak sahur.. untuk berbuka, maybe beli je kot.. cam tak sempat je nak masak2..

ok lah, aku nak sms list barang untuk en suami gi beli di pasar.. berjumpa lagi di lain entry.. :)



Tuesday, August 10, 2010

nak puasa

esok.. kemungkinan sangat besar kita sebagai umat Islam akan memulakan ibadat puasa sebulan di bulan Ramadhan..

aku ingatkan malam tadi annoucement akan dibuat.. en suami punya lah tunggu tengok berita TV3 dari kol 8 smpi kol 9 mlm.. aku pulak, lepas mandi dan solat maghrib.. terus dok kat atas jer.. layan tenet jap.. sebab nya dah beberapa hari tak mengadap laptop.. harus lah rinduuuuu...

apa azam korang nak menyambut bulan puasa tahun ni? azam aku? entah lah.. yang aku terpikir adalah sangat malas nak memasak untuk sahur.. boleh gitu? kenapa yer aku pikir macam tu.. aku pun tak tau.. sebab nya aku rasa sangat malas nak bangun sahur... sebab nya sekarang ni aku rasa aku asyik lah tak cukup tidor.. tiap2 pagi bangun tidor nak gi keja, mesti aku rasa sangat malas dan masih mengantuk.. aku memerlukan vitamin tambahan untuk menambah tenaga lah.. aku tak mau lah vitamin yang membuatkan aku makin berselera makan.. aku dah cukup berselera dah.. aku cuma mahu tenaga yang membuatkan aku tidak mengantuk di waktu pagi semasa memandu kereta.. dan juga tidak mengantuk tersengguk2 bila mengadap monitor di tempat kerja.. yang mana memerlukan aku pergi ke toilet dan duduk termenung sambil memejamkan mata.. ish ish.. sampai dalam jamban pun aku boleh nak tido.. aku tak mau semua tu..

yang aku perasan memang seminggu dua ni mood malas aku makin menjadi2.. mood mengantuk lagi la nak tumpang berkaki2.. jangan lah macam tu.. aku kena la rajin.. kan nak puasa ni.. en suami akan belikan aku multivitamin.. supaya aku menjadi lebih cergas selepas ini.. atau aku nak gi klinik dulu mintak advice dari doctor.. apa masalah keletihan badan aku ni.. takkan lemak bertambah kot? hari2 timbang berat badan tak naik pun.. maintain jer.. turun pun tak nak.. degil betul.. mungkin usia makin meningkat dan keupayaan badan makin menurun.. (ntah apa la yg aku bebelkan ni??)

yang paling tak suka.. otak aku menjadi lembab.. kerja pulak jadi bertangguh2.. aku tak suka bila tak produktif macam ni.. kena lah jaga reputasi..

ok lah.. cukup setakat ni.. aku nak cuba aktifkan paler otak aku jap.. keja keja keja..




Monday, August 09, 2010

susah sangat

sekarang ni aku susah nak dapat idea nak menulis di blog.. kadang2 banyak sangat cerita nak dicerita.. tapi bila mula menaip.. idea hilang di tengah jalan.. rasa macam nak quit jer dari menulis blog.. tapi kadang2 bila angin rajin aku datang.. mana aku nak meluahkan idea2 bernas aku ni..

dengan itu, keputusan yang boleh aku buat di sini adalah... biar lah blog aku berada di sini.. sampai angin rajin, terupdate lah blog aku ni.. kalu malas.. bersawang lah ia...

angin malas & lemau menguasai diri buat masa ni.. oleh itu, korang tunggu lah blog aku berupdate.. baru lah korang dtg jengok yer.. hehehehhe...

sekarang ni aku rasa nak tido laaaa... badan lemau dari pagi tadi.. zzzZZZZ


Wednesday, August 04, 2010

mood sekarang

sangat mengantuk .. masa drive datang keje tadi pun, aku berperasaan macam nak berenti tepi jalan, tido jap.. tapi mana boleh kan.. ku gagahi jugak lah memandu sehingga sampai ke ofis..

huaaarrrggghhhhh... mengantuk nyaaa... nak tido boleh??