Instagram

Friday, July 30, 2010

jumaat laaaa

korang wat apa malam ni? aku ni selalu nya kalau dah sampai hari jumaat.. dari tengahari lagi paler otak aku dah macam2 pikir..

apa eh nak wat malam ni?
makan luar pun best gak..
nak masak? tak best la malam minggu masak.. 

hari ni.. sampai rumah dah kol 7 lebih.. gerak dari opis dah hampir kol 6.. jumaat.. bridge akan jammed.. elok je nak masuk BKE, hujan lebat lak.. bertambah2 slow la pergerakan di atas hiway.. masuk ke kulim.. jammed lagi.. biasa laa.. hujan.. semestinya macam tu..

waktu sampai ke rumah adalah lebih kurang sama dgn en suami ku.. aku sampai 2 minit awal la kot.. sebab aku sempat bukak gate & park keta.. dan tak tutup gate sebab tunggu en suami sampai.. leh dia terus masuk jer.. lagipun masa tu kawasan rumah aku baru mula ujan.. en suami kan baru je baik demam..

melencong jap.. citer pasal dia demam.. malam tadi aku masak sup ayam.. sebab dia dah 2 hari demam on off jer.. risau lak aku..


macam sup herba la pulak kan.. macam2 bahan la aku campur.. sehingga.. bila bukak tudung periuk rasa tak sabar nak makan.. (hahahahah.. tipu.. )

ok tutup citer en suami demam..

jadi nyer, hari ni .. disebabkan sup ayam masih berbaki dan en suami simpan dalam peti sejuk pagi tadi.. aku balik panaskan sup tu.. goreng ikan kering.. dan buat nasik goreng untuk 2 orang makan saja (sorang 1 pinggan jer).. mood makan kami agak kurang sejak 2 menjak ni.. sejak2 en suami demam laaa.. kalo tak mau nyer sorang 2 pinggan.. (MasyaAllah.. banyak nyer makan.. huhu)
preparation nak wat nasik goreng, en suami yang buatkan memandangkan dia dah agak sihat ari ni.. heehehhe.. (ambik kesempatan di situ.. )

lenyap lah plan aku nak makan luar dan berfoya-foya di luar untuk malam ini.. kita tengok plan esok dan lusa jadi ker tak.. kalo dah duduk rumah ni, malas betul la nak keluar.. melepak jer sesedap rasa.. :D


Monday, July 26, 2010

malas aku dah mula datang

aku rasa korang pun sama ngan aku kan.. ada musim cam rajin sangat.. ada musim tu malas melampau.. kejadian ni berlaku kat aku bila tiba nak masak untuk makan malam.. korang perasan kan 1, 2 bulan lepas kan aku macam rajin update apa aku masak kan.. tapi sekarang ni, sampai jer depan gate.. aku terpikir nak masak apa.. tapi hati ni 70% nak makan kat luar jer.. malas ya hamatt..

suka nak duduk lepak2 jer.. menenang kan hati.. agaknya sekarang ni hati aku agak kurang tenang.. sebab tu lah malas menjelma... (ini adalah teori aku.. huhu)

tapi hari ni.. ku gagahkan diri memasak jugak.. simple sesangat... hanya lah 3 ekor ikan bawal goreng.. sambal kicap (cik abg aku yg buat kan).. dan minyak ikan (minyak masak yg diguna untuk menggoreng ikan.. maveles).. tapi jgn amalkan selalu yer minyak ikan tu.. tidak elok untuk kesihatan.. dulu aku sangat suka.. masa zaman sekolah, suka makan nasik + minyak ikan + kicap + ikan goreng... sedap siutt.... slurrrpppp...

ini pulak adalah gulai rebung + daging... hasil masakan aku hari sabtu lepas.. rebung ni ambik kat umah mak aku masa ktorg blk perlis last week.. mak aku dah siap2 rebus rebungnya.. so, aku bwk blk.. letak dlm peti sejuk.. rendam dlm air.. tiap2 hari tukar air supaya rebung tak masam..


gubahan rebung aku wat sendiri okay.. hihihihi..

serius aku cakap.. memang maveles gulai rebung aku kali ni.. bukan nak puji diri sendiri.. memang betul sedap.. hhahahah... aku ratah jer gulai ni pas mkn ngan nasik.. hihi.. kronik rebung btul la aku ni..

dapat la bagi kat jiran aku 1 bekas.. selebih nya aku & en suami ku belasah sampai licin.. hahahah..

cam tersasar lak citer malas aku.. xper lah.. aku dah malas nak taip panjang2 lagi dah.. next time lak.. :P

Saturday, July 24, 2010

layan tag and award



alahai.. comey nyer award ini.. nama pun CUTE BLOGGER AWARD kan.. harus lah comel.. se-comel yg menerima award ini.. ahaksss..

award ini disampaikan oleh cik nani.. tq bebanyak yerr.. :D.. next time ko tinggal la jejak kt blog aku ni kalo nak bagi award lagi eh.. heheheheheh.. aku ni kekdg terlepas pandang.. :)

1. Apa nama blog dan kenape letak name tu?
SHAQURA - sebab gabungan nama en suami dan diri ku yg chomel ini.. :D


2. Jelaskan kenapa & bagaimana anda boleh dapat idea nk letak nama URL blog anda?

kami suami isteri mendapat gabungan nama ni lepas kami dah berkahwin.. masa tengah kapel2 tu kan tak penah lak terpikir pasal gabungan nama ni.. bila dah kawin cam gediks lak nak combine nama.. :)


3. Bila blog anda mula beroperasi?

20 November 2004 (lama jugak eh??)


4. Siapa follower pertama anda?
alamak!!! aku tak ingat lah.. sorry yer kepada yg mula2 menjadi follower kepada blog aku yg tak seberapa ini.. 
sampai ke saat ini aku ada 26 follower.. thanks kepada yg mengikuti perkembangan ku.. :)


5. Ucapan kepada si pemberi award

thanks nani coz sudi menitipkan award kepada diri ku ini.. aku suka baca citer2 ko yg kadang2 sengal gak.. menghiburkan hati ku di kala ku kemengantukan di opis.. keep it up gurlzz..

6. Tag 9 org yg anda rasa patut terima award ni. :)

mak aihhhh!!! ramai nyer smpi 9 org.. sapa yg nak menjadi mangsa ni.. 
nanti lah bila berkesempatan aku listkan 9 org yer.. :D


kesian dia

malam tadi pegi pasar malam.. nak beli durian lagi.. hahahahah.. aku adalah penggemar durian yang kronik.. musim kali ni memang makan durian sangat banyak... kalau balik jengka, lagi la marveles.. dapat makan durian free.. fresh lagi.. segar dari ladang.. hehehehe..

aku sebenarnya nak tunjuk kat korang.. ada sorang mamat yang pegi pasar malam dengan aku malam tadi.. jalan terhencot-hencot.. kena lah aku jalan slow-slow dari belakang.. nak pastikan mamat tu selamat dalam perjalanan nya..

maaf lah yer.. video ni terpaksa lah korang tengok secara menelengkan kepala ke kiri.. boleh kenal tak siapa mamat ni? dalam terhencot-hencot tu.. masih lagi control macho.. tangan seluk poket.. sebab nya, bini dia tak mau jalan dengan dia.. (kejam betul bini nya itu.. huhu)

video


disebabkan keadaan dia macam ni.. so, aku terpaksa cancel aktiviti wajib di pagi sabtu.. iaitu keluar breakfast roti canai.. keadaan dia pagi ni lebih teruk dari semalam.. nak berjalan pun kena pegang dinding, tiang, tangga dan apa2 lah yang berdekatan dengan nya.. termasuk lah aku yang tegap ni..

jadi nya.. hari ni kita berehat-rehat saja di rumah yerrr...



Thursday, July 22, 2010

we are sensitive

ish.. nak cerita pun cam kelakar la pulakkan.. hahahahah.. gelak puas-puas dulu...

takder.. cam ni cerita nyaa..

lately, aku perasan yang aku agak sensitif la bila layan movie kt cinema @ tv.. selalu nya cerita loving-loving ni laa.. cepat sangat hati ku tersentuh.. pastu, terasa kelopak mata dah bergenang dah.. paling aku perasan, masa aku layan cerita P.S I Love You.. memang asyik lap air mata jer.. sungguh pelik pada aku yang kurang sensitif pada masa dulu.. kalo dulu, ko layan la citer apa pun.. payah sikit air mata aku nak keluar.. dengan kata lain kurang emosi la kot aku ni..

tapi, sekarang ni.. perubahan sangat ketara.. cerita loving couple memang la sangat membuatkan aku sensitif..

tadi kitorang layan citer hindustan kat B4U.. (kami melanggan pakej Mustika di Astro yer.. :D)
masa tu baru jer start citer Kahin Pyar Na Ho Jaaye.. lakonan Salman Khan (Prem) & Rani Mukherjee (Priya).. dah lama dah citer ni.. zaman aku study kt UM dulu.. dan dah beberapa kali jugak dah aku tengok citer ni..


ada lah satu scene.. masa Priya bertunang dengan orang lain.. masa ni si Prem tu dah tangkap cintan dengan Priya.. tapi tak sempat nak luahkan perasaan.. so, masa majlis Priya bertunang tu.. tunang Priya mintak Prem nyanyi.. so, dengan berat hati, Prem pun nyanyi jugak.. lagu yang dia nyanyi tu adalah agak mendayu-dayu dan menusuk kalbu gak la.. (walaupun takde subtitle masa lagu tu, tapi aku paham2 sendiri jer.. )
boleh pulak masa Prem tengah nyanyi tu, aku rasa kelopak mata aku bergenang jerr.. perasaan aku masa tu adalah, aku boleh merasa apa yang Prem rasa.. sedihnya tengok orang yang dicintai bertunang dengan orang lain.. (alahai, cam tiba2 jadi jiwang sangat lak aku ni..)

lepas habis dengar lagu tu, aku cakap kt en suami ku.. naper la aku sensitif sangat sejak dua menjak ni.. korang tau apa en suami ku jawab? ----->>>>> tu laa.. abg pun sama la..

ahaksss.. kelakar la pulak.. rupa-rupanya dia pun rasa sama macam yang aku rasa.. korang rasa kelakar tak?? adess, tak leh terima kenyataan la macam ni (topik Hot FM pagi tadi.. hihi)

paling best, en suami ku cakap.. kitorang jadi macam ni sejak pindah dok Kulim.. boleh??? hihihihi.. ntah apa kaitan, aku pun tak tau laa.. pandai-pandai lah korang tafsir yerr... kami suami isteri adalah manusia yang sensitif sekarang ni... huhuhu..


Tuesday, July 20, 2010

topik pagi Hot FM - status FB

tengah drive nak datang keje pagi ni, seperti biasa aku layan Hot FM.. topik pagi ni adalah pasal status di Facebook.. macam2 lah komen pendengar pasal Facebook ni..

ada sorang caller lelaki ni call bagitau yg wife dia addicted dengan FB sampai boleh letak gambar2 seksi dalam FB dan bercinta pulak dengan orang lain thru FB.. agaknya wife dia surirumah kot, dah bosan-bosan dok rumah, layan FB lah.. carik kenalan.. carik boyfren pulak.. kesian pulak kat mamat tu..

yang aku nak komen adalah pasal sorang lagi caller tadi, pompuan.. dia cakap dia tak suka dengan orang yang suka letak status 'nak gi makan', 'nak makan kat mana?'.. dia cakap lagi, ada yg letak gambar scan baby, tunggu org komen.. adess.. aku pun jadi tak setuju dengan minah ni.. itu lah guna nya Facebook.. senang nak hebahkan berita kat orang.. tapi nya kena lah dengan jalan dan cara yang betul.. jangan lah sampai over expose lak.. AG & Faizal pun tak puas hati ngan minah tu tadi.. kalo dah tak suka, tak payah nak bukak FB.. tutup akaun terus.. habis cerita.. AG siap bangkang lagi sebab nya dia penah letak status pasal nak cari tempat makan.. ramai bagi feedback, so dia dapat lah cari tempat makan yang best.. bagus gak kan?

korang pulak macamana dengan FB? aku memang hari2 akan bukak FB tapi nya sekarang ni aku layan FB waktu malam jer.. tengok status kawan2.. tengok gambar2.. at least dengan ada nya FB senang nak tau berita kawan2 yang duduk jauh2.. dari lost contact, terus dah boleh contact thru FB sekarang ni..

ada baik ada buruk nya guna FB ni.. tapi nya pandai2 lah pikir mana yang elok mana yang tak.. masing2 ada akal kan.. baik buruk di tangan anda.. :))


Wednesday, July 14, 2010

belajar men'deko' cupcakes

hari sabtu yang lepas, akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki buat kali pertama nya ke kelas belajar deko cupcakes menggunakan buttercream.. dah lama gak teringin nak belajar ni.. tapi asyik tak berkesempatan jer..  kebetulan lak Ima ajak gi .. suggested by kak ipar dia.. cikgu yg mengajar aku ni adalah sorg doktor gigi di hospital butterworth.. bayaran pun takder lah mahal sangat.. alhamdulillah, dapat jugak lah ilmu untuk mendeko cupcakes yang selama ni aku musykil samada aku boleh wat ker tak.. hasil nyaa.. boleh la kan.. takder lah keras sangat tangan aku ni.. heheheheh

ini adalah hasil deko yang aku wat.. belajar main-main dengan butter cream..








aku belum lagi membeli barang-barang untuk aku memulakan praktik deko cupcake ni.. dalam proses men'survey' harga yang berpatutan.. nanti bila aku dah pandai wat, aku tunjuk lagi kat korg yer.. :)

Monday, July 12, 2010

SPAIN menang!!

untuk kali yang terakhir.. yakni Final World Cup 2010.. kami berdua suami isteri gigih bangun kol 2.30 pagi semata-mata tak nak melepaskan peluang menyaksikan perlawanan terakhir WC2010.. haha.. gigih ok.. dah la tido lambat.. dah hampir kol 1 pagi baru tido.. 2.30 mampu bangun.. huhu...

tapi kecewa laa.. sebab kami mengharapkan Holland menang.. tapi boleh pulak masa extra time Spain menyumbat gol.. masuk jer gol.. terus tutup tv.. sambung tido.. masa tu dh hampir kol 5 pg... aku xper lah.. cuti.. en suami ku.. keja.. huhu

akibatnya, pagi ni en suami kuar umah dah lambat.. kol 8.45 pg baru kuar umah... sorry yer boss en suami.. jangan marah dia.. memang terlewat.. sib baik lah en suami sedar.. aku lak, memang kol 8.45 baru aku terjaga.. huhu..

korang tgk gak ker match final tu?


Thursday, July 08, 2010

Pic from Apai

gambar2 ni dapat dr en apai.. dia nak clearkan folder storage nyer..

ni adalah gambar masa rakan-rakan kerja dari Ori datang ke rumah ku di kulim.. esok nyer nak g wedding ct kat sg petani.. masa ni rasa nya dah kol 12 tgh malam kot..

sesi berBBQ di hadapan rumah kami.. keta biru sapa la yg comey tu.. heheehhe..

wah!!! pembakar profesional ni...

ni lak gambar lama.. masa en suami masih lagi ada misai dan ada rambut.. heheheh.. edited by en apai jugak laa.. :)

Tuesday, July 06, 2010

Good Luck

en suami ada mid term test ari ni.. hope he's doing well.. GOOD LUCK MY DEAR HUBBY... :) kalo result bagus, nnt ayg belanja apa2 yg abg nak ok.. (mau nyer dia nk helikopter.. matik aku.. huhu)

Monday, July 05, 2010

mood terbaru

agak bzzz di ofis.. mahupun di rumah.. doing assignment for him.. :D

aku teringin nak makan donat buatan sendiri.. biler nk wat eh??