Instagram

Monday, June 29, 2009

my new lappy

memperkenalkan my new luv of my life.. heheheh.. ni regarding entry kt sini dan sini.. spt yg u ols tau aku kan dh membeli laptop baru.. wah wah.. dgn vangga nyer.. hasil sponsor dr cik abg ai.. dia topupkan duit dr hasil jualan laptop yg lama.. dan dpt lah laptop yg baru.. sgt suka.. hehheeh.. kombang montot & idung yg sedia kombang ni.. hehehh..

pilihan aku adalah acer aspire 3935-742G25.. akhirnya aku memilih acer.. sbb nyer cik abg ai ckp.. x penah lg try pakai acer.. so, apa kata try kali ni.. instead of compaq.. cuma dua itu jer yg aku berkenan & harga nya affordable.. walaupun harga acer ni lebih mahal dr compaq, dan xde dvd rom.. (tp we ols dpt free external dvd rom.. kedai2 lain xde kasi sbb mmg xde pun dlm pakej.. 1 kedai ni jer yg kasi cam tu.. lgpun x byk kedai lg ada.. sbb lappy ni baru seminggu kuar.. ) tp aku sgt suka dgn design nya yg sgt cantik.. kaler coklat ok body nyer.. pastu, nipis lak tu.. sgt stylo.. sgt suka.. hehheh..

ni ler rupa paras my new lappy..


by technically, this acer model menggunakan latest tech in memory.. dia guna DDR3.. lain2 brand xde kuar lg la dgn harga yg mcm ni.. wpun org ckp benda baru ni spttnya jgn cpt2 nk belikan.. takut la ada apa2 yg x btul lg kan.. tp xper lah.. apa slh nya just giv a try.. hopefully xde pa pe..

thanks to my hubby kerana sudi mensponsor isteri mu ini... like it so much.. muaahhhhsss..

Saturday, June 27, 2009

dah beli

baru balik dr lowyat.. setengah hari berjalan2 di sana.. smpi penat la kaki aku ni.. huhu.. tp akhirnya we ols dh memilih laptop yg aku nak.. setelah ditimbang tara.. akhirnya kami telah memilih... nnt eh biler aku dh snap gmbr.. aku umumkan laptop apa yg aku beli..

skrg ni aku blogging from my new lappy.. keypad best.. heheheh..

tgh kemaruk dgn lappy baru ni.. nnt aku story2 lg ok.. see ya..

Friday, June 26, 2009

perlu memilih

apakah??

apa yg perlu aku pilih?? wat suspen jer..

sbnr nya aku berhajat nk membeli laptop baru.. nk tukar la laptop yg ada sekarang ni.. tujuan nk tukar adalah.. laptop skrg processor amd, aku nk tukar pakai intel.. yg skrg harddisk 120Gb, aku nk yg besar sket.. 250Gb @ 320Gb.. dan yg plg penting.. yg skrg 14.1 inch.. aku nk yg kecik sikit.. 13 inch @ 12 inch.. berat maa.. aku ni kan jenis ke hulu ke hilir dgn lappy ku.. so, penat laa bwk berat2.. huhu..

stkt semlm.. aku ada 2 pilihan lappy yg aku nk beli..

pilihan 1:
HP Compaq Presario CQ20-317TU

spec:
# Intel® Core™2 Duo processor T6400 (2.0GHz 800 MHz FSB, 2 MB L2 Cache)
# 2048MB 800MHz / max to 4GB* DDR2 Memory (2048 x 1 pcs)
# 320GB 5400rpm HDD
# 12.1" TFT WXGA high definition widescreen LCD panel with brightview technology
# DVD +/- RW Double Layer Drive with LightScribe
# Bluetooth
# 802.11b/g Wireless LAN
# Freedos
# Mobile Intel® GM45 chipset
# Intel® Graphics Media Accelerator x4500 (shared)
# ExpressCard/34 slot
# Stereo speakers
# High speed 56K Modem
# Connection (10/100/1000 NIC)
# 101 key compatible keyboard, Touch Pad with On/Off button and dedicated vertical Scroll Up / Down pad
# 3 USB 2.0, HDMI, VGA, RJ-11, RJ-45, 1 Headphone, 1 Microphone, Compaq Webcam with integrated Digital Microphones
# Integrated SD/MMC card reader
# Standard 4cell(37Whr)
# 29.6 x 22.6 x 2.8cm (min height)/ 3.6 (max.height)
# One year International Limited Warranty (parts/labor/carry-in)

harga dr internet:
RM2399


pilihan 2:
Acer Aspire 3935-742G25

spec:
* Intel Centrino 2 Processor Technology
* Intel® Core™ 2 Duo Processor P7450
* (2.13Ghz, 3MB cache,1066 MHz FSB)
* Intel Wireless WiFi Link 5100 Network Connection
* Mobile Intel 45GM Express Chipset
* Genuine Windows Vista Home Premium (32bit)
* 250GB SATA HDD/2Gb DDR3 RAM
* 13.3" HD 1366x768 pixel resolution, hight brightness
* (200-nit) Acer CineCrystal LED-backlit TFT LCD
* Intel GMA 4500MHD with up to 1759MB video memory
* Integrated Intel Bio-Protection fingerprint solution
* Dolby -optimized surround sound system with 2 built-in stereo speakers
* Acer Crystal Eye Webcam
* 1 Year Limited International Traveler's Warranty

harga dr internet:
RM2999

setakat yg aku tgk.. design acer tu lg gempak aaa.. menarik perhatian.. lg 1 acer dh guna ram ddr3.. which is latest technology for memory.. harga pulak.. acer mmg lg mahal la.. sbb pakai ddr3 kot.. harddisk, compaq lg besar.. size pulak, compaq lg kecik & lebih ringan..

pening gk aku ni.. laptop skrg dh ada pembeli dh.. so, kena carik replacement dulu b4 let go lappy skrg.. tolon.. tolon.. :D

apa pendapat korg?

Monday, June 22, 2009

klinik pergigian rohaya, kota damansara

hari ni.. dgn gesaan & peringatan aku.. akhirnya we ols ke klinik gigi utk membuat apa2 yg patut dgn gigi cik abg ai tu.. actually, byk mslh nya.. tp buat la apa2 dulu yg patut.. supaya kesengsaraan kesakitan tu akan mula berkurang & menghilang.. sbb nyer tekanan sakit tu turut tempias kena pada aku.. x sanggup lg aku menahan.. eh!! cam aku lak yg sakit gigi kan..

cik abg ai tgh menunggu giliran di panggil ke bilik dentist.. kedengaran bunyi mesin2 gigi masa dlm klinik ni.. menambah ngilu rasa di gigi..


cik abg ai dh dipanggil ke bilik dentist .. inilah doctornya.. gud luck abg... jgn nangis ok.. hope all goes well.. :D


cik abg ai dh siap dicabut giginya.. sian.. dh ilang 1 gigi.. cik abg ai citer.. masa doc nk cabut gigi dia.. smpi tergoyang2 kepala dia.. sekali bius masih sakit.. sampai kuar air mata.. pastu, doc bius lg.. smpi 4 kali kot.. baru la x sakit.. baru la leh cabut.. alhamdulillah, selamat dicabut dgn jayanya..


Sunday, June 21, 2009

adesss.. kebosanan

bosan nya aku ari ni.. hari ahad.. aku di rumah.. td jer kuar jap.. g lunch.. pastu, terus blk umah.. cik abg ai sekali lg diserang sakit gigi... so, kalo dia sakit gigi.. aku jgn la nak ngada2 nk g sana sini kan.. sy menurut perintah jer lah.. cik abg ai ni selalu laa jgk sakit gigi.. biler sakit jer.. mula la ckp.. nnt nk g cabut gigi.. tp biler dh x sakit.. langsung x ingat nk g klinik cabut gigi.. mslhnya pd aku.. biler dia sakit gigi cam ni.. aku menjadi tertekan laa.. sbb aku kena bersikap behave.. supaya tekanan kesakitan cik abg ai x tempias kena kt aku.. huhu.. pepaham la kan cemana perasaan org sakit gigi.. tp.. aku x pahamm.. sebabnya aku x penah rasa sakit gigi.. serius ok.. mmg x penah... (pandai x aku jaga gigi.. :D)

aper aku nk buat eh ari ni.. hati ku meronta2 nk kuar berfoya2.. heheh.. xleh la poya2 apa pun.. nk g jengjln laa... tgk wayang ker.. window shopping ker.. (kdg2 terbeli jgk) tp.. condition cik abg ai x mengizinkan..

aku x nk la wat keje ofis di hari2 cuti ni.. sbb nyer.. sepjg 5 hari keja.. siang mlm aku ngadap keje ofis jer.. tido pun kol 3,4 pg.. dgn itu.. aku berjaya turun 500gram last week.. huhu.. padahal xde la follow diet sgt.. every lunch aku ambik nasik.. tp mlm mmg aku xde mkn yg berat2 la.. mkn pun b4 kol 8 mlm.. lps tu aku berjaga smpi 3,4 pagi layan keja.. aduhaii.. biler nk siap ni..

perut rasa x brp selesa skrg ni.. sbb aku mengalami mslh sembelit.. mkn2 tp x buang2.. tekanan nyer aku.. td aku dh bedal 2 potong betik.. selalu nyer if aku mkn betik.. mmg membantu proses pelawasan aku.. cepat2.. x nk simpan toksid & mknn2 yg aku mkn mlm td dlm perut aku ni.. rasa boncit semacam jer ni.. tolong tolong.. kuarkan apa yg x patut.. (apa la aku merepek ni.. kata pun bosan kan.. )

Wednesday, June 17, 2009

kepit langsir

aku nk tunjuk kt u ols ni... ahad ari tu aku g jakel kt jln TAR.. carik kain utk baju rasa.. tangkap la 3 psg.. huhu.. utk cik abg ai sepsg jer.. baju melayu (tiap2 thn buat sepasang, tp sumer nye baru pakai sekali dua jer.. tp buat gk laa.. kalo x cemana nk sedondon.. ye tak??)

pastu, we ols naik ke tingkat yg jual2 langsir.. sajer je jln2.. xde plan nk beli langsir pun.. tunggu umah ayah aku siap.. baru nk beli langsir.. dh janji ngan mak aku.. aku nk sponsor langsir.. kalo sempat aku nk jahit sendiri jer.. lgpun nk tempah langsir mahal la.. jahit simple2 jer..

tgh pusing2... jumpa la benda ni.. 1st time la tgk.. cam cucuk sanggul lak.. tnyer la promoter jakel tu.. dia pun tunjuk la sample yg diorg pasang.. benda ni utk kepit langsir.. nice ok.. aku pun sambar la 2 ketul.. nk letak kt langsir ruang tamu.. 1 benda tu.. rm13.90.. ada yg mahal sket.. tp kurg kualiti.. so, aku ambik yg besi ni aaa.. nmpk cantik menarik tertarik aaa.. aku suka..

ni aku dh pasang kt langsir ruang tamu aku.. langsir agak kegelapan dh.. sbb lama x basuh.. weekend ni nk merajinkan diri basuh aaa.. huhuhuhu..



Tuesday, June 16, 2009

memacam hal

nape lately aku update sket2 jer kt blog aku eh.. jarang2 sgt mengapdet.. korg leh tlg jwb tak?? perasaan aku kurang stabil semenjak dua menjak ni.. mcm2 hal la dok pikir..

1) hal keje.. of coz laa.. x abih2.. menyampah aku...
2) hal yg boleh membuat kan aku dh x pikir psl keje skrg pun.. aku tgh pikir gk... apa eh.. x leh announce lg laa.. psl masih blum kompem..
3) hal family.. ada la yg bergolak sikit kan.. tp bkn la pergolakan antara aku & cik abg ai tau.. nnt u ols ingat cam tu lak.. ni citer psl family we ols laa.. biarlah menjadi perbincangan antara kami sahaja..
4) ada la lg beberapa perkara kecik & remeh yg aku selalu jgk dok pikir..

minggu ni aku mula kena station kt client side.. everyday.. smpi la keje2 yg user nak tu siap & puas hati diorg.. ikutkan jer lah.. so, hari ni aku sgt lah penat.. seharian bekerja tanpa melayan blog, facebook, anakperlis.com, paper online.. dan lain2 yg sewaktu dgn nya.. fully concentrated dgn keja.. bila blk umah.. terasa sgt la penat.. wpun bukan keja angkut batu bata.. tp otak aku sgt keletihan..

lps maghrib aku tido jap.. cik abg ai pun sama tido sekali.. pas sejam, bangun blk.. baru rasa segar sket..

eh, mcm2 lak aku merapu ni.. hehehe.. nnt aku citer lg eh.. nk g tido for 2nd round lak.. tomorrow will be more and more work to do.. uwaaaa.. abg, ayg nk jd surirumah laaa... tp gaji masuk bulan2 cam skrg.. ok tak???

Sunday, June 14, 2009

weekend yg penat

cam happy je muka mereka tu... Nape eh...??? Nnt story eh.. Penat kaki tgn 2 hari asyik berjln je.. Tp puas hati.. :p

Wednesday, June 10, 2009

swimming pool, tekam plantation resort

last weekend we ols blk ke jengka pulak.. blk antar brg yg dibeli dr perlis.. mak mertua aku pesan.. kebetulan lak kakak ipar pun blk gk.. dpt la tgk kete baru diorg.. dan dpt gk la merasa naik dan dirempit oleh cik abg ai..

ptg sabtu tu, we ols pun apa lg.. cuaca pun panas jer kan.. merempit keta baru menuju ke tekam plantations resort.. anak2 kakak ipar selalu ajak g swimming pool setiap kali blk jengka.. sbb we ols penah g sekali.. tp masa tu ujan lebat.. so, bdk2 tu x puas mandi laa..

3 beradik yg sgt hantu air.. hehehhe.. suka sgt main air bebudak ni...

yg bongsu.. rafiqi..

pakngah & anak2 buahnya..

pakngah & rafiqi

cik abg ai tenggelam.. mcm alien lak muka nyer.. hihihi...

kol 6.30 ptg... we ols pun blk.. singgah di psr mlm bdr pusat jengka.. shopping makanan jer.. durian 10 kg.. heheh.. sbb sumer teringin kan.. so, beli gk laa.. durian dr tangkak.. kt jengka lom ada durian lg.. sib baik sumer nye elok2.. esok pg nyer mak mertua aku wat pulut kukus.. pergghhh.. mkn ngan durian.. slurppp..

Friday, June 05, 2009

Gua Kelam & Burung Unta

setiap kali balik ke perlis.. mmg x sah kalo kitorg x berombongan cik kiah ke gua kelam.. bkn nye apa.. anak2 sedara aku yg 2 org ni.. bila dgr jer pakngah & makngah nk blk.. otomatik dlm paler otak.. mesti nk g gua kelam.. sbb nk mandi manda.. pakngah nye kan sgt rajin melayan diorg.. suka la diorg..

hari ke gua kelam ni adalah hari terakhir ktorg kt perlis utk cuti kali ni.. pg2 lg dh gerak pegi.. org x ramai pun.. ye laa.. hari keje.. org lain keje.. ktorg la yg x keja dan bercuti2..

bebudak yg dh x sabar2 dh tu.. mak aku tgh bersiap masa ni..
along & paksu
along tgh berenang2 dh..
pakngah tgh pujuk adik masuk lam air.. adik ni penakut sket.. x leh paksa2 dia..
mak aku yg tgh bergayut.. huhu..
byk ikan ohh kt tmpt ktorg mandi manda ni.. along ckp.. takut nnt ikan tu masuk mulut.. heheh..
lps jer kuar dr gua kelam.. masing2 kebuluran.. adik aku ajak g mkn kt pdg besar.. we ols pun on jer aa.. sempat la aku menyoping baju2an kt situ.. hihi..

lps puas ati shopping2.. we ols meneruskan perjlnn balik.. singgah jap kt tmpt pemeliharaan burung unta.. anak2 sedara aku excited nk tgk burung unta.. pakngah makngah dia pun sekali excited.. heheh..
nape cam takut je dik muka tu??



ni video cik abg ai tgh bg makan dedak kt burung unta..

video

lps tu we ols pun blk umah.. tgk2 ayah dh siap masak ketam masak cili.. feveret cik abg ai ni.. :D menantu kesayangan lah katakan.. huhuhu..

Thursday, June 04, 2009

our 6th anniversary

on 31st may, we ols dh genap 6 thn hidup bersama as husband & wife.. we always have great time together.. do whatever we like together.. pada aku, dr tahun ke tahun.. aku makin sayang kt cik abg ai.. kasih sayang aku x pernah pudar pada dia.. saban hari kami makin mengenali kelebihan & kekurangan masing2.. and we accept each other really much..

this year, kebetulan pulak we ols blk ke perlis.. mengimbau semula 6 thn yg lalu.. kami diakadnikahkan di masjid sebelah rumah ku.. pahit manis masa tu.. semasa kami masing2 berumur 24 & 25 thn.. muda remaja lg.. tp this year masing2 dh 30 & 31 thn.. how time flies..

utk cik abg ku..
semoga kasih sayang kita berpanjangan hingga selamanya..
semoga apa yg kita impikan akan tercapai..
semoga apa yg kita hajatkan akan diperkenankan olehNya..
semoga keikhlasan cinta kita kekal hingga ke akhirnya..
semoga kita kekal bersama hingga ke akhir hayat kita..
Luv U so much...

this is our 6th anniversary cuppies.. aku order dr kak nina.. sedap ooo.. cik abg ai suka sgt bila tgk cuppies ni.. he really appreciate me.. :D


My lunch


Lunch @ 4pm. Lazat gak la pizza rekaan aku ni. Perut lapar, mmg la sedap. Ada nmpk cam hangit sket kan.. tp bkn hangit pun.. kesan sos bbq.. cuma roti tu jd agak garing sket.. tp sedap.. :D


Monday, June 01, 2009

Kolam ikan


We ols di tepi kolam ikan ayah di ptg2 hari sambil bg mkn ikan. Best nya... Sambil dipukul angin sepoi2 bahasa.