Instagram

Friday, August 28, 2009

puasa hari ke 6

hari puasa ke 6.. (semlm la tu) aku teringin la nk mkn western style... carik2 kt internet tmpt femes kt kulim ni kt mana..

sebelum tu.. nk tunjuk sket gmbr2 aku snap smlm.. ye laa.. ada yg dok komplen entry ku x bergambar.. ari ni aku ltk byk sket.. hehehe..

ni lah kawasan dpn umah aku.. aku hanya berdiri di hadapan pintu sewaktu mengambil gmbr.. ada pokok ceri dpn umah aku ni.. agak redup di situ.. tp bila smpi waktu berangin.. abih la daun2 kering berterbangan.. penat nk sapu... (cam la rajin sgt kan)

pandangan di hadapan kwsn rumah ku.. semak samun ok.. sbb kt situ tanah kosong yg memisahkan antara dua kawasan perumahan..

si isteri penuh kesabaran menanti kepulangan si suami.. :D

itu dia.. suami ku sudah pulang... turun nk ambik permaisuri nya... sbb ujan rintik2 la kt luar tu.. (manja btul aku ni.. tp bkn aku yg suruh tau.. cik abg ai yg nk buat.. aku x kisah pun takat ujan rintik2 tu.. ) :D

we ols dlm perjalanan mencari restoran chef det bistro.. dgr nyer femes gk restoran tu.. western style..

carik punya carik.. jumpa la restoran tu.. tp alangkah sedih nya... boleh tutup lak.. pelik btul la aku.. kedai femes cam ni leh tutup lak bln posa ni.. kalo kt kl.. sure berduyun2 org g... huhu.. xper lah.. nnt pas posa baru g lg laa.. nk merasa gk..

akhirnya.. ktorg pegi mkn kt kt restoran satay house... mkn sate lah... cik abg ai dh mengidam nk mkn sate lak.. huhu..

ni lah kedai nyer.. we ols order 30 cucuk sate & 1 pinggan char ho fun kueh teow (mcm kueh teow kungfu jer rupa nyer.. )

menanti waktu berbuka dgn penuh kesabaran..

wajah kesayangan ku.. :) ( u r not shaving dear, comot jer.. )

lps mkn sate ni.. cpt gk la we ols mkn.. setel apa yg patut.. hajat di hati nk singgah g mkn kt nasi dalca.com.. heheh.. perut masih x kenyang.. (mkn x bismillah ni.. hihi)

dh singgah kt nasi dalca.com.. lauk nye dh x byk.. n nasik dalca nyer dh abih.. tinggal nasi putih jer.. kensel laa.. lain kali lah..

blk umah jap.. then, kuar g mkn kt 1 western restaurant kt area umah lak.. la casena.. boleh tahan gk la mknn nyer.. lupa lak nk snap gmbr.. nnt aku g lg aku snap ok.. hihi.. (giler mkn btul we ols smlm) aku mkn black pepper lamb.. cik abg ai mkn butter steak..

sahur lak.. again aku msk nasik goreng kampung (ikan bilis + telur).. berselera we ols mkn.. heheh.. cam org kebulur.. wpun baru bgn tido..
itu je la yg boleh nk masak kt umah sini.. sbb x cukup kelengkapan.. peti sejuk pun xde nk wat stok masak.. xper lah.. janji ado..

puasa hari ke 5

hari ke 5... aku plan nk msk nasik.. pastu, g param beli lauk2 & kuih muih.. blk berbuka kt umah..

seperti biasa.. tunggu cik abg ai blk keje.. aku dh siap2 tunggu kt luar.. dia smpi jer.. cargas aku naik keta.. hehe.. cuaca agak mendung2.. cam sgt2 nk ujan.. turun ke param kilang lama pun siap2 bwk payung.. takut la tiba2 ujan.. abih basah kuyup..

tp sib baik la.. smpi la ktorg abih jalan.. x ujan pun... byk gk la we ols beli..

dan berlaku pembaziran di situ sbb x abih mkn... ish.. menyesal nyer... itu lah org ckp nafsu.. esok planning cam lain la pulak.. x elok bazir2 cam ni..

Thursday, August 27, 2009

hari puasa ke4

seawal pukul 7 pg aku dh kuar dr umah kt bkt kulim... sblum cik abg ai kuar keje lg ni.. awal btul.. nk g mana eh?

harap2 sempat la sampai sblum masa nyer..

on d way... jem la pulak tiba2 kan.. tp sib baik x jem sgt.. kete masih boleh bergerak..

korg teka la aku nk g mana?? heheh..

aku nk g bayan lepas aaa.. ada apa? agak2 korg apa eh? pandai2 la teka sendiri..

setel hal kt bayan lepas.. blk umah.. bongkang tido.. sbb mlm tu x leh nk tido sgt.. takut menantikan hari ni.. hihi.. hopefully, semua nya sukses yaa..

hari ni lak ktorg g pasar ramadhan kt kilang lama.. besar gk la param kt sini.. byk choice gk.. beli kuih muih jer.. pastu, terbeli jgk ayam percik 1/2 ekor.. pastu, g kedai tomyam apa nama tah.. lg 5 minit nk berbuka.. order2.. pastu, biler azan terus mkn kuih muih yg dibeli kt param.. bagus aa restoran ni.. masak sgt cepat & leh tahan sedap gk aa.. wpun org ramai.. kagum kagum.. ini la servis yg kita nk..

ok lah.. itu jer update aku.. see yaa..

Wednesday, August 26, 2009

puasa hari ke3

puasa hari ke3.. pertama kali berpuasa di kulim.. seharian aku dok umah jer.. cik abg ku kan keje.. so, aku pun mana la nk g mana2 kan.. dok umah jer laa.. buat ler apa yg patut..

cik abg ai blk keje kol 5.30.. smpi umah dh dkt gk la kol 6.. aku dh siap2 tunggu.. nk kuar g psr ramadhan.. pastu, nk mencari tmpt berbuka puasa.. ( aku x masak pun.. sbb nyer kelengkapan kt umah kulim ni x brp cukup lg.. malas la aku.. hihi)

ktorg g pasar ramadhan kt tmn selasih.. ok gk la param kt sini.. byk kuih muih jenis utara.. seperti.. tepung bungkus (my feveret.. kt KL x jumpa ni.. ), nasik ulam (bkn nasik kerabu yer..), asam pedas btg keladi.. dan yg penting.. mskan kuih muih kt sini.. rasa nyer lebih sedap.. heheh.. bkn nk kondem yg kt KL.. tp sesetgh penjual ni masak main tangkap muat jer.. janji nmpk sedap.. tp rasa nya.. xtau la nk ckp.. cam x berbaloi jer beli.. bkn xde yg sedap.. tp sbb penah terkena kan.. tu yg cam serik jer..

lps g param.. we ols g mkn kt 1 restoran ni.. apa tah nama restoran tu.. nmpk cam grand la.. actually, we ols g kedai tu sbb aku nk mkn nasik campur.. then, biler smpi sana.. pilihan lauk nyer x byk... adesss.. x puas hati laa.. tp mkn la jgk..

** entry x bergambar pun.. sbb lupa nk snap.. heheh..

Tuesday, August 25, 2009

berpuasa hari ke2

hari ke 2 berpuasa.. we ols puasa di perlis jgk.. seharian hujan jer... start dr hari 1st.. kejap ujan kejap berenti.. smpi terlekat tayar keta aku kt lumpur masa g ambik tebu kt kampung..

pagi ahad.. aku kuar ngan mak & kakak aku g pasar.. org perlis sebut 'merket'.. hehe.. hajat di hati nk wat mee tomyam (idea dr cik abg aku).. so, ktorg pun membeli la bahan2 nk wat mee tomyam.. pastu, beli gk ikan terubuk (aku ni hantu ikan terubuk.. bakar bebb)..

blk umah.. ujan lg.. pastu, cik abg ai mula mencuci batang2 tebu yg we ols ambik semlm.. nk bwk g kedai utk mesin.. ambik air aa.. aku pun tolong gk cik abg ai buat.. sib baik ujan kan.. sejuk jer.. xde la dahaga sgt.. alhamdulillah..

lps siap cuci tebu.. lps solat zohor.. sumer terbongkang ketiduran.. hehe.. kol 3 lebih kuar mencari tmpt nk mesin tebu.. we ols x penah buat pun cam ni.. tp sbb thn ni ayah dh tanam tebu.. lg sedap nk merasa hasil air tebu dr pokok sendiri..

cik abg aku & adik aku & anak sedaraku (najihah) kt dpn kedai tmpt jual air tebu.. ktorg lalu je tepi jln.. nmpk kedai jual air tebu.. terus tny.. sib baik boleh.. byk jgk la hasil yg dpt.. upah nyer rm6 jer.. siap boleh bagi kt jiran2 mak aku sorg sebotol mineral 1.5liter lg..


air tebu nya mmg manis.. sedap sgt.. x sia2 la hasil keje ktorg bersusah payah g menebang & mencuci.. hihi..

puasa hari ke 2.. we ols berbuka dgn mee tomyam.. nasik berlaukkan ikan terubuk & pari bakar, air asam, gulai ikan cencaru.. air tebu yg sedap..

spttnya we ols bertolak ke kulim lps bkk posa.. tp cik abg ai plak ckp nk bertolak lps sahur.. aku x kisah.. aku kan cuti.. cik abg ai la yg keja.. end up.. kol 5 pg we ols bertolak dr perlis.. singgah subuh di gurun.. smpi kt kulim kol 7 lebih.. ujan gk on d way back.. start dr perlis lg.. so, x leh la cik abg ai nk pecut2 bwk keta..

Monday, August 24, 2009

hari pertama berpuasa

hari pertama berpuasa.. aku & cik abg ai berpuasa di perlis.. yeayy yeayy.. sgt best ok.. lama dh x sambut puasa kt perlis... sejak 12 tahun.. sejak aku duduk berjauhan dgn family ku.. sgt best rasanya tahun ini.. :)

aku just nk update gmbr jer kt blog aku ni.. apa yg we ols buat masa 1st day puasa di perlis.. xde apa2 la sgt nk diceritakan pun..

ni dua org anak buah aku yg dh bersiap lawa2.. berlipstik bagai.. nk ikut we ols g jln2..


ptg sikit.. aku & cik abg ai pegi ke tapak umah parent aku.. yg belum siap tu.. sure korg ckp.. lama btul la kan umah parent aku ni x siap2 lg.. mmg la agak lama.. sbb ayah aku buat sendiri.. dan bergantung kpd kwgn yg x dtg sedebuk.. ada sikit2 duit g beli brg.. aku & kakak pun bantu gk ayah aku sikit2.. setakat termampu.. insyaAllah ayah ckp nk pindah duduk sana ujung thn ni.. harap2 impian akan menjadi kenyataan..

aku & cik abg ai smpt lg berposing2 di tepi pokok buluh.. sambil tgk2 kawasan sekeliling.. apa nk buat eh..


jom menebang tebu.. yeeehhhaaa...

aksi kena lebehh... :)

hari puasa pertama we ols mkn ikan keli bakar.. dijamin bersih sbb ikan keli diambil dr kolam ikan yg ayah aku jaga.. alhamdulillah.. sgt sedap.. :)


Thursday, August 20, 2009

Salam Ramadhan

aku nk mengucapkan salam ramadhan buat semua umat Islam di muka bumi.. terutama yg sgt rajin menjengok ke blog aku yg x seberapa ni..

dh abih ker ganti puasa tahun lepas?? kalo x sempat... mmg dh x sempat laa.. byr fidyah lah yer... aku.. alhamdulillah, awal2 lg dh setelkan.. sbb dh penah terjadi penyakit kemalasan mengganti di saat2 akhir..

insyaAllah esok aku akan bertolak ke Kulim.. bertemu suami terchenta.. dan terus meneruskan perjalanan ke perlis.. menyambut puasa bersama keluarga ku.. tahun ni giliran beraya di jengka, pahang.. so, dgn kesempatan yg ada.. we ols akan menyambut puasa bersama keluarga ku di perlis..

aku dh ambik cuti seminggu.. smpi lah 31 ogos.. spjg tempoh tu.. aku akan berpuasa bersama cik abg ku di kulim.. 1st time la x posa sama2 sejak kawin ni.. susah sikit nk menerima keadaan.. sbb tu la sanggup ambik cuti semata2 nk bersama2 menyambut puasa..

tp aku tetap akan online wpun aku bercuti.. sbb nyer cik abg ai kan keje.. so, aku keje gk laa sambil beronline.. (cam x cuti jer.. hihi..)

ok lah.. itu jer coretan aku mlm ni... nk gayut tepon pulak.. (mcm zaman berchenta dulu la kekdah nyer ktorg skrg ni.. sib baik la calling2 free jer antara we ols ni.. save bajet.. :D)

Wednesday, August 19, 2009

bye bye BKB 5124

apakah BKB5124 itu??

itu adalah moto cik abg ai yg we ols beli setahun lepas.. we ols dh berjaya menjualkan nyer wpun cik abg ai rasa sgt sedih.. hari ni owner baru dh dtg ambik moto tu.. sedih jgk la aku tgk.. sbb aku yg melepaskan dia pegi.. huk huk huk..

hari tu kan aku ada iklankan moto tu utk dijual kt blog aku ni.. ada jgk la sambutan... ada la bbrp org yg bertanya.. tp x serius la pulak nk membeli.. lps tu, aku terus jer iklan kt dlm www.mudah.com.my ... terus la ada beberapa org call & serius nk tgk.. dan terus booking nk ambik..

ni pun ada konflik sikit la.. sbb lps pembeli 1 dh dtg tgk moto dan terus confirm nak.. pembeli 2 dtg nk tgk.. dan terus nk ambik jgk.. siap dh bwk cash tu.. aduhaiii... kesian lak kt abg tu.. dh la agak jauh dia dtg.. dr rawang.. dgn penuh hampa.. ktorg terpaksa bgtau dia.. dh ada org booking.. dia lak lewat bbrp puluh minit jer... x dpt la ktorg memenuhi impian abg pembeli 2 yg berhajat nk bg moto tu kt wife dia..

dan akhirnya hari ni.. moto tu dh bertukar owner.. dr cik abg ai.. kepada pembeli 1.. harap2 pembeli 1 berpuas hati la dgn keadaan moto tu.. mmg xde mslh pun.. baru 1 thn guna.. cuma mileage agak tinggi la sbb cik abg ai ulang alik g keje kt KL kan.. sbb tu la agak tinggi..

ok lah korg.. itu je aku nk story mlm ni.. lately, mood ambik gmbr agak malas.. sbb tu x de entry bergmbr.. huhu..

Tuesday, August 18, 2009

nk update

nk citer something kt korg.. tp aku ngantuk giler ni.. lalok laa.. mkn ubat batuk + selesema td.. hajat di hati nk wat keje... next week nk cuti seminggu.. (wpun cuti.. keje gk.. i will online.. )

cuma, aku akan berada di kulim sepjg aku cuti tu..

nnt aku sambung weh.. ngantuk giler..

Monday, August 17, 2009

flu & cough

hari ni aku stay kt umah jer... working from home.. aku start kena flu hari sabtu.. batuk lak start mlm td.. so, pg ni aku dh dipaksa oleh cik abg ai & mak aku.. soh g klinik.. wat check up.. ye laa.. skrg ni kan kes H1N1.. sgt bahaya ok... virus flying anywhere... so, kena berhati2.. mencegah lebih baik drpd merawat...

smpi jer klinik... nurse tny sakit apa.. aku jwb batuk & selesema.. terus dia bg mask.. suruh aku pakai.. mmg yg ada selesema & batuk kena pakai mask.. ok.. sy menurut perintah.. bagus gk.. sbb kt klinik selalu nyer mmg byk virus2 x elok ni kan..

ni lah aku dgn mask... hik hik hik.. terus mms kt cik abg ai.. heheh..


Sunday, August 16, 2009

Motorsikal Kriss Sport 120 - untuk dijual

====STICKY MODE - IKLAN====

~~ SOLD ~~

kepada kengkawan semua yg membaca blog aku ni.. memohon jasa baik semua kalau la teringin, terberkenan, ternakbeli, ternakbgtau kengkwn lain ker.. berkenaan motorsikal cik abg ai ni.. we ols dh decide nk menjual motorsikal ni.. really appreciate if we got direct buyer rather than tolak kt kedai..

motor ni baru jer masuk setahun pada 3/8.. diguna oleh cik abg ai ulang alik g keje...

untuk keterangan lanjut berkenaan harga & apa2 saja.. boleh contact aku..
can email to aizura2001@yahoo.com dan juga boleh chat di YM.. my id - aizura2001






Tuesday, August 11, 2009

life aku hari ini

balik rumah.. baru la dpt melayan internet.. seharian di SKM.. sepi laptop ku tanpa kehadiran internet.. aduhai... mandom la keje ini mcm.. heheheh... (alasan ler tu.. )

korg pun sama kan.. kalo dh biasa sambil keje ada internet tu... wpun x guna.. tp still kena gk ada.. tmbh2 lg aku ni kan.. everything goes to online.. nk chat ngan cik abg ai lg... sgt penting ok.. siang ari jer la cik abg ku itu dpt beronline.. tp xder la ktorg berchatting spjg masa.. keje .. keje la jgk.. biler dh nk time rehat tu.. baru la bertegor sapa.. ber luv u miss u.. heheh..

life aku mlm2 kt umah skrg ni.. adalah melayan internet seperti.. chatting, blog, youtube, tv3 online, layan citer korea.. dgr radio.. call cik abg aku... ber 3G dgn cik abg aku (biler ada line 3G laa... kekdg tu tenggelam timbul line 3G).. utk makluman u ols, umah aku skrg ni xde tv.. so, mmg aku x menonton tv laa.. sbb tu keje aku mengadap lappy aku ni jer... tv dh diangkut ke kulim.. sekali dgn piring astro sekali.. hihihi.. cik abg ai x leh idup tanpa tv.. (td aku call dia.. dia dok layan ps2.. amboi amboi.. syok nyer dia... )


sekadar gambar hiasan.. masa ni we ols g karok kt tmpt karok baru bkk kt giant kota damansara.. x best langsung.. sbb nyer x byk choice lagu.. cam karok j*mb*n pun ada gak.. huhu..

Monday, August 10, 2009

bermulanya episod baru..

ewah2... tajuk cam episod slot akasia lak yer...

xder lah.. aku just nk story kt korg.. yg we ols laki bini skrg ni dh jd weekend hubby & wife.. sorg keje kulim.. sorg keje KL.. weekend jer la ktorg ketemu... start last week la episod baru ktorg ni bermula...

at the very 1st time aku naik bas dr kulim sorg2.. nk ke KL.. hubby aku antar.. masa nk naik bas.. aku lps salam cium tgn & hubby kiss my cheek.. aku langsung x leh nk pandang muka cik abg ai tu.. sebak jer rasa.. dlm bas tu aku nangis jer.. dh la tisu lak xde.. adesss.. cemana nk lap ni.. selamba jer lah.. buat bodo.. sib baik masa tu x ramai lg org dlm bas.. mcm2 la aku dok pikir masa tu.. bila terpikir jer.. mula la meleleh air mata aku ni.. aduhai...

bas pulak smpi kt puduraya.. pastu, xde org lak nk pick up.. sumer nyer aku kena buat sendiri.. sedih nyer.. i hv to be independent from that day.. aku ambik teksi jer nk blk umah.. charge me RM30... belasah jer lah.. mmg la mahal.. tp aku nk cpt2 smpi umah...

smpi jer umah.. masuk umah... syahdu nyer.. sunyi nyer.. sepi nyer.. emosi btul la aku ni.. terus call cik abg ai.. mula2 nk control la.. buat cam biasa.. tp cannot.. terus nangis.. cannot tahan anymore... ish.. teruk nyer aku ni.. spjg malam dok pikir.. cemana aku nk tido ni... kepala otak mcm2 pikir.. kesian cik abg aku dok sorg2 kt sana.. aku pun kesian gk kt diri aku yg dok sorg2 kt sini.. nobody accompany me... spjg mlm.. aku baca quran.. buat solat hajat.. semoga dipermudahkan keputusan yg telah kami buat.. semoga diberkati apa yg kami hajatkan.. insyaAllah...

akhirnya aku tertidur jgk... bgn pg esok ingat dh ok.. lps subuh.. ber video call dgn cik abg aku... terus lg sekali berdrama swasta la aku biler tgk cik abg aku.. giler touching nyer laaa.. puas la cik abg ai pujuk2... mmg aku x leh nk control.. pastu, terus siap2 kuar g ofis.. buat keje mcm biasa.. cuba membz kan diri & menggembirakan hati.. akhirnya.. aku ok...

menanti cik abg ai blk KL hari jumaat.. alhamdulillah semua nya dh ok... aku dh boleh ajar diri aku terima kenyataan sekarang yg ktorg dok berjauhan... berjumpa biler hujung minggu sahaja...

ni gmbr semlm.. masa ktorg berdating kt tropicana mall city.. heheh.. tmpt baru aaa.. 1st time pegi.. cik abg ai masuk Borders, carik buku.. tp x jumpa buku yg dia nk..


ok lah.. setakat ni dulu rapuan ku.. bersambung di lain masa.. hi hi hi..