Instagram

Sunday, October 31, 2010

Best Wan!

petang tadi sempat melayan channel 703.. rancangan Best Wan!..
hari ni chef wan punyer resepi adalah Pucuk Ubi Kayu Masak Tempoyak..
aku tak penah masak lagi macam ni.. tapi look yummy!!!
nak cuba lah.. tapi kena balik kampung dulu.. baru ada pucuk ubi kayu.. :D

pastu, aku pun cari2 lah resepi..
masa tengok kt tv tadi.. ingat gitu2 jer lah.. tapi rasa nya boleh buat kot.. :D
dah tu, terjumpa lah dengan resepi di sini..
harus diletak di sini supaya senang aku nak refer nanti bila dah ada bahan2..

cuma nya, resepi chef wan ada letak petai.. pergghhhh.. lagi marveles lah aku rasa..
nanti2 bila aku dah cuba.. harus aku tepekkan di sini..


credit to http://www.daydeck86.com for the pic

menengokkan gambar tu membuatkan aku terliur.. slurpppp...


Friday, October 29, 2010

semalam kami layan Pizza

hai kawan-kawan..

mood masak ada lah agak rajin sikit.. sikit jer lebih dr perasaan malas..

malam semalam ajak en suami gi Giant depan umah ni ha.. nak beli barang2 nak masak sikit.. stok kat rumah dah kehabisan..
en suami cakap, tak payah lah nak masak beria masak lauk2 hari2.. buat simple2 jer..
so, aku pikir, best jugak layan pizza esok malam kan..
jadi nyer aku membeli lah sedikit bahan2 nak dibuat pizza..

maka tercipta lah pizza hentam keromo yg aku buat semalam untuk dinner ktorg..
Alhamdulillah kenyang.. sangat kenyang laa.. makan berdua jer pun.. hihi..



aku telah mereka based pizza dengan cara yang sangat mudah.. tak guna doh pun... aku guna roti gardenia.. hihi..
aku lenyek2 kan kepingan roti gardenia dan atur dalam loyang.. lepas 1 lapisan, aku letak la kepingan keju cheddar dan letak la mayonis sket2.. konon2 nak buat ala2 pizza double decker yang kat Domino tu..
atas lapisan cheddar & mayonis, aku letak lagi 1 layer roti gardenia yang dilenyek jugak..
lepas tu, baru la letak spageti sos dan jugak topping yg aku dah sediakan.. topping aku adalah daging cincang + bawang besar hijau + cili besar.. aku masak kejap.. pastu, main tabur jer la..
then, atur la tomato sket..


bakar dalam oven lebih kurang 20 minit dengan suhu 180c..



komen en suami... sedapsss... aku punya komen.. sedapss la pizza ni.. sapa la yg buat ni? hihihi.. (over di situ)

try la korg.. best la guna based roti gardenia ni.. :D

selamat mencuba..


Thursday, October 28, 2010

iklan apa lah tu?

baru aku terperasan dengan keratan iklan ni.. aku ambik dari postbox semalam lagi..

tadi baru perasan nak belek2.. iklan pasal apa la pulak ni..

cuba korang amati betul2.. huhuhu..


ada jugak nama melayu di situ.. tapi tak tau lah apa agama nyer.. cam nama tipu2 jer tu.. huhu




iklan untuk ini rupa nyer.. erkk!!



renung-renungkan lah.. wallahualam...

cukur jambul Aqil

sabtu lepas, kami balik ke Jengka dari KL.. 2 jam perjalanan.. Alhamdulillah selamat sampai pukul 9 malam.. semua dah ada di sana, cuma kami ber3 (aku, en suami, adik ipar) yang baru sampai.. melengkapkan bilangan ahli keluarga.. :)

tujuan balik adalah disebabkan kakak ipar aku nak wat majlis cukur jambul anak nya yg ke5.. Nik Mohd Aqil.. chomel.. mata sepet.. hehe..
plan pun dah last minit dan kebetulan pulak kami ber2 dah memang nak ke KL masa tu.. alang2 boleh la terus jer balik ke Jengka.. kalo tak ke KL, memang tak dapat la nk menghadirkan diri ke kenduri tersebut..

aku sempat snap gambar anak buah yg baru ni 2 keping jer.. masa kenduri diadakan, kamera dok dalam bilik.. en suami tak sempat nak ambik, orang marhaban dah datang.. terus block pintu bilik.. huhu.. gambar dari kamera baru bapak mertua ku banyak laa.. siap ada video lagi.. hehe..

ini lah Aqil.. chomel kan saya!!



majlis Alhamdulillah berjalan lancar.. antara menu yang dihidangkan adalah, Kurma Ayam + Gulai Ikan Duri + Masak Asam Rong (mskn pahang ni.. x sure ejaan nyer) + Sambal Belacan.. sedap!! hasil kerjasama gotong royong penduduk 1 blok..

p/s: biler ada majlis cukur jambul anak sedara, kami berdua suami isteri menjadi mangsa dipersoalkan bila pulak giliran kami.. aku dah naik bosan nk dgr soalan2 dan nak menjawab.. :P .. pakcik makcik semua.. belum rezeki kami.. bukan kami tak nak.. apa nak buat.. bukan senang nak buat anak.. :D


sepetang bersama Qaisara

cewah!! cam tajuk rancangan tv la pulak kan.. hehe..

weekend ari tu kami berdua suami isteri dari Kulim ke KL ke Jengka ke KL ke Kulim.. jadi nyer kami bermalam di rumah Ibu Qaisara.. :)

jumaat mlm tido umah mereka.. petang jumaat pun lepak di rumah mereka sementara tunggu adik ipar abih keje.. nk terus blk ke Jengka pulak.. balik Jengka sebab Sabtu ada majlis cukur jambul anak sedara yang baru.. nanti aku story pasal tu pulak..

masa ibu qaisara tengah melayan kerja-kerja nya.. qaisara ajak pakwi a.k.a en suami ku pegi jalan2.. (ye ke sara yg ajak.. bukan pakwi yg ajak ker?? hihi)
jadi nya pakwi mendukung sara keliling kwsn perumahan.. bukan la semua pun.. sikit jer.. hehe.. penat berjalan, mereka melepak di padang yang betul2 depan umah ibu qaisara.. sambil menikmati pemandangan bukit yang dah ditoreh di hadapan nya.. beruk-beruk pun banyak gak kat situ..

dah tu, aunty zura pun join sekaki aa melepak di situ.. sambil2 snap gambar si kecik sara ni.. she's so chomelll..

sara ni malu bila aunty zura nk ambik gambar.. ini adalah gambar paksaan.. sbb tu dekat jer.. hihi.. 


ni lak sara sempat menjeling.. 


dapat lagi gambar sara.. org suruh senyum pun tak nak.. shy2 la ini budak kecit..


cubaan mendapatkan gambar sara tengah sengih.. tak berapa sengih ni.. ktorg dok geli2 kan telinga dia sambil dia ketawa mengekek2.. hehe


tengok tu!! tunduk lagi.. ish ish.. geram laa..


sara tengah tengok kapal terbang la pulak.. pakwi jer yg posing tgk camera.. 


sekian lah cerita sepetang bersama Qaisara.. hihi hihi..

277 days left


sapa2 yg guna Google Chrome perasan la kot apa sebenar nyer gambar kat atas tu... 
aku tengah mendownload sesuatu dari website SourceForge.. 
dan keadaan internet pada malam ini adalah super duper lembap.. 
hangin gila di situ.. 
naper sangat lembap ni...

korang nampak tak??
aku nak download file saiz 389MB selama 277 hari... 
apo ko bondo nya tu??
gilo lama!!!
mahu sampai ke tahun depan tak abih2 donlot nyer ni.. :P

wahai line internet ku... tolong lah beri kerjasama..
aku sangat2 berharap lah servis yang diberikan adalah yang terbaik.. berpadanan lah dengan apa yang aku bayar..

yang pelik nyer.. aku dok update blog ni.. cepat la pulak..
upload gambar pun cam OK jer.. 
dah berjaya menyiapkan 2 scheduled entry utk pagi nanti..

aku rasa.. baik aku gi teman en suami tido jer lah..
dia dah melayan dengkur terhebat dah tu... krohh krohh.. :D


Tuesday, October 26, 2010

Melayan Chinta

Aku ketinggalan 2 episod Chinta.. jadi nyer petang tadi bila menonton episode ke 18, aku dah cam lost.. what happen bila tiba2 ada pulak watak AdiPutra untuk kali ke 2.. confuse di situ..

Oleh itu, malam ini aku akan melayan 2 episod yang aku tertinggal tu kat www.tonton.com.my .. jom layan sama-sama.. hi hi hi..


 

p/s: aku mengapdet menggunakan Microsoft Word 2007.. baru perasan yang MS Word ada function untuk blog post.. harus dicuba lah kan.. hehe.. entry pendek sebab dalam proses mengetest.. :D

cerita gula dan semut

ini adalah cerita minggu lepas jugak.. disebabkan keadaan blogspot yang asyik tak leh nak upload gambar minggu lepas, kemalasan untuk aku update blog adalah sangat menebal.. (alasan di situ, orang lain rajin jer.. hihi)

kisah ini berlaku di pagi hari.. rentetan dari peristiwa pada malam itu.. 

lepas dah bersiap pagi tu, aku pegi dapur sblum keluar rumah.. terus aku terpandang kepada bekas gula kat kabinet tu.. naper terbukak eh.. 

cam ni lah keadaan nyer.. 


dan begini lah keadaan di dalam nyer... grrrrr..



setelah diingat-ingat.. rupa nyer en suami buat air kopi malam tadi.. masa tu aku dah ada kat atas.. dia adalah rajin turun ke bawah untuk buat air panas.. ok.. part tu aku suka.. berdikari.. hehe..
tapi yg menjadi kemurkaan di situ adalah.. kenapa tak tutup rapat bekas gula tu... kan dah masuk semut.. ish laaa.. geram nyer aku..
masa tu jugak lah aku ambik gambar sebagai bahan bukti sebelum aku keluarkan semut-semut dari gula tu.. kalo takder bahan bukti, en suami tak percaya pulak nanti.. huhu..

hajat di hati nak terus upload gmbr masuk dalam FB jer.. dah tu tag nama en suami.. tapi nanti kengkwn ofis dia tau lak.. kang tak pasal2 kena kutuk.. hihihi..
tapi, hari ni aku update kat blog.. bebudak opis dia pun baca blog aku gak.. hihi.. sorry yer bang.. i terpaksa carik bahan cerita.. kalo tak blog ni tak berupdate lak.. hahahahha.. (peace!!)

panas

ini adalah entry tertunggak yg patutnya aku publish minggu lepas, tapi sebab gambar tak leh upload.. terus terbantut.. check tengok dalam draft still ada.. so, lengkapkan dan publish jer.. hehe

semenjak dua menjak ni terasa cuaca adalah panas.. masa balik ke perlis weekend hari tu.. cuaca adalah sangat best..
angin sepoi sepoi .. kuat jugak laa.. mendamaikan badan ku..
dah la rumah tepi sungai.. dekat dengan sawah padi lak tu.. best sangat..
terasa nak balik lagi.. tengah hari lepas makan tghari, keluar melepak di tepi sungai bawah pokok buluh.. best nyerr..
malam2 pun sama jugak.. melepak bersama2 mak ayah di tepi sungai.. ditemani cahaya bulan dan deruan air sungai.. :)
damai nyer suasana itu..

alahai.. nak citer pasal cuaca panas.. tercerita pasal rumah kampung ku di perlis pulak.. hi hi hi..

kat rumah aku ni kalo kena masa panas.. siang nyer tak hujan, panas terik.. memang la tido malam adalah sangat panas.. ye laa.. umah xder aircond pun.. malas la nk letak aircond sebab rumah sewa kan.. :)

jadi nyer, sebelah katil aku memang aku letakkan kipas berdiri supaya angin direct kena kat bahagian badan hingga ke kepala.. baru lah aku boleh tido dengan selesa dan tak belengas badan.. hihi..

ini lah kipas yang banyak berjasa itu.. 



tapi hari ni hujan laa.. harap2 tak panas la petang nanti.. boleh lah tido malam ni dengan best sekali.. hehe.. 


p/s: ptg semlm & mlm td masa on d way back dr KL ke Kulim, hujan adalah sepanjang jalan.. kesian en suami kesakitan selepas kena cabut gigi.. dah la kena drive lak tu.. :D

Wednesday, October 13, 2010

peralatan rumah yang dibeli dari Miyao Toki

nak share ngan korang apa yg aku beli masa gi sale kat Miyao Toki hari ahad hari tu.. 

ini adalah periuk.. aku rasa clay kot material nyer.. aku beli 2 bijik.. 1 bijik = RM20.. 


ini pun periuk jugak.. tapi besar size nyer dari yang atas tu.. aku beli 1 bijik jer.. harga RM35..


ini pulak pinggan ala2 mangkuk.. brand Bella.. aku beli 6 bijik.. harga 1 bijik = RM4..


ini pulak bekas aper tah nama nyer.. kecik jer size nyer.. aku beli 2 bijik.. harga 1 bijik = RM2.. (beli ini utk dapatkan harga lebih RM100.. hihi)


ini pulak talam idaman yang menjadi free gift ke atas pembelian barang2 aku kat atas tu.. dapat lah 4 keping talam.. i likee... 



jadi, ini lah barang-barang yang aku beli masa sale tu.. (kalo korg perasan, alas meja aku tu dah kotor laa.. dah selamat masuk washing machine dh lepas aku snap gambar2 ni.. hu hu hu)


luahan berkenaan TM

terpanggil dengan kisah ain pasal TM..

nak citer pasal hal TM jugak ni..

kisah ni berlaku kat parent aku di perlis.. parent aku baru pindah rumah masa hari pertama puasa hari tu.. awal bulan 8.. masa kat rumah lama, memang dah pakai talian telefon TM.. jadi nya ayah aku ingat nak gi potong jer line telefon tu.. nanti2 lah apply balik kat rumah baru.. lagipun semua dah berhenpon kan.. bila ayah aku gi ke TM Kangar, diorg advice tak payah potong.. terus jer pindah line ke rumah baru.. dengan alasan, kalo dah potong pastu nak apply balik.. lambat.. banyak process.. so, ok lah, ayah aku pun setuju dan orang TM cakap nanti diorang akan datang pasang kan.. mengikut perjanjian katanya dalam tempoh 2 minggu..

tunggu punya tunggu punya tunggu.. bulan tak timbul2.. :P

ada satu hari tu, mak aku bagitau ada la orang TM datang kat kawasan rumah baru parent aku tu.. diorang datang tengok2.. tapi takder la pulak inform apa2..

jadi nya dengan penuh kesabaran.. tunggu lagi.. sampai hari raya hari tu pun masih belum datang pasang lagi.. ayah aku nak suruh aku gi tanya kt TM apa cerita.. tapi sibuk benar la masa raya ari tu.. walaupun cuti panjang.. tak sempat la nak pegi..

dalam 2 minggu lepas, kakak aku gi TM sebab dia nak tanya pasal pakej STREAMYX.. kebetulan pulak, dia tanya kan sekali hal telefon kat rumah parent aku.. sekali korang tau apa orang TM cakap? "kat situ tiang tak dak, sebab tu tak boleh pasang lagi".... adesss.. aku yang dengar cerita dari kakak aku ni hangin la jugak kan.. apsal la tak bagitau.. dah la line tak potong lagi, dah tu tak boleh guna.. dah tu.. sewa bulanan tetap la berjalan.. aku tak tau lah kakak aku marah ke tak kat orang TM tu.. kalo aku, dah lama la kena serangan balas.. hahahahha...

org TM suruh ayah aku datang untuk potong line.. sebab line tu atas nama ayah aku.. jadi nya ayah aku pun pegi la ke TM untuk potong line.. aku pun taktau lah ada kena bayar apa2 ke tak.. tengok lah balik perlis weekend ni baru nak tanya cerita sepenuh nyaa..

lagi pulak pasal STREAMYX ni.. kat rumah aku ni dah seminggu line lembab nak mampus.. memang slow giler sampai rasa cam nak lempang jer modem tu.. sib baik masih bersabar.. huhu..

ok lah.. itu jer nak citer pasal TM & STREAMYX ni... harap nya orang TM dapat meningkatkan khidmat anda.. ramai pengguna ni.. jangan pikir sebab hebat sangat, sampai buat sambil lewa jer.. kalo takder pengguna, tak jalan gak bisnes kan.. peace :)

nak pakai broadband? ades, lagi lah aku makan hati berulam jantung lak.. no no no..


Tuesday, October 12, 2010

layan movie..

baru habis melayan movie Street Dance.. korang dah tengok ker? aku baru jer tengok ni.. sebab tunggu dvd kuar yang master copy.. hi hi hi..

aku memang suka tengok citer dancing2 ni... walaupun diri sendiri tak pandai menari sebab ke'chomel'an.. tapi suka tengok orang lain yang pandai menari.. tengok orang menari poco-poco pun best jugak.. :D


nak tunggu Step Up 3 kuar master copy lak.. baru leh layanzz..

en suami tengah melayan Prince of Persia.. aku kureng sket citer-citer yg begitu.. baik layan tenet.. hi hi hi..

Miyao Toki

apa itu Miyao Toki? aku pun dah datang Kulim baru lah aku tau apa dia... tapi takder lah tau banyak pun.. kalo tak salah, kilang pengedar pinggan mangkuk berjenama seperti Mikasa.. aku mana la pandai sangat hal-hal jenama pinggan mangkuk ni.. kalo Corelle ker.. Pyrex ker.. tau la sikit-sikit.. tu pun takder ambik hal sangat pun.. hehehe.. (sapa-sapa yang bijak pandai pasal jenama pinggan mangkuk ni, datang lah sharing ngan aku eh!)

actually, diorg buat sale pinggan mangkuk kat Miyao Toki ni.. paling famous yang aku tau pun brand Mikasa.. lain2 ada GrillPro, Bella.. macam2 lagi laa.. yang menyebabkan dia murah adalah sebab pinggan mangkuk ni ada defect.. tapi sangat minor.. hampir tak nampak pun..

diorang ada jugak jual yang elok.. yang Grade 1 punya.. no defect at all.. dan ada discount 10% - 20%.. masih lagi murah untuk dibeli.. tapi aku tak beli pun yang elok-elok tu... beli yang biasa2 jer...

masa ni aku dalam bilik yang jual Grade 1.. cantik-cantik gak design nyer.. tapi aku tak berkenan pun.. hahaha.. (kata jer lah tak cukup bajet)

ha.. kat sini semua yang ada defect lah.. macam-macam jenis ada.. aku tengah usha-usha la ni sambil paparazzi mengekori di belakang.. :P



untuk pembelian RM100 ke bawah.. dapat free gift talam 2 keping.. talam nyer adalah ceramic/kaca.. aku tak sure lak apa material nyer.. tapi memang aku nak sangat laa.. sebab tengok talam tu kat rumah cikgu cupcakes ku..

masa nak redeem free gift, kira-kira aku nya total.. RM99.. kalo lebih dari RM100, leh dapat 4 bijik talam.. aku pun, masuk balik.. gi tambah lg sket barang.. pastu, total barang aku menjadi RM103.. hihihi.. dapat la redeem 4 biji talam..

nanti aku ambik gambar barang-barang yang aku beli yer... wait for next entry...


Sunday, October 10, 2010

10-10-10

tarikh lawa laaaa... ramai orang kawin kan tarikh ni... termasuk lah angkasawan negara kita..

sajer wat entry ni sebab nak dapatkan tarikh tu.. so nice.. :)

tengah melayan cerita korea.. You're Beautiful.. baru jer episod 1.. tiba2 jer cd sangkut.. pastu, biler forward jer tiba2 tak keluar suara laks... esok nak kena gi tukar lah..

ok lah kawan2.. jom tido... :)

Saturday, October 09, 2010

aku suka jumaat malam.. (bukan malam jumaat yer!)

semalam kan jumaat.. aku suka jumaat.. sebab nyer biler kat ofis mesti asyik pikir jer.. malam ni nak buat apa eh? malam ni leh tido lambat, esok tak keje.. leh la aku layan internet smpi ke pagi buta.. or layan movie ker!! tapi kan.. jarang jugak nak berlaku macam tu.. sebab nyer, for sure aku akan mengantuk awal.. pelik bin ajaib..

malam tadi, pas maghrib.. kitorg pegi pasar malam.. kat Taman Selasih.. sepelaung jer dari rumah aku ni haa.. tapi still kena bawak keta jugak laaa.. hik hik.. tujuan nak ke pasar malam adalah nak membeli bahan-bahan mentah untuk dimasak di hari minggu... (kerajinan mula datang..)

dah lama jugak aku teringin nak masak Peria Goreng Telur.. selalu makan kat cafe masa hari keja.. ntah kenapa sedap pulak aku rasa makan peria.. dulu tak suka.. padahal ayah aku selalu jer masak macam tu dulu.. tapi aku tak suka makan pun, sebab nyer rasa kepahitan peria itu.. 

misi mencari peria berjaya.. aku jumpa peria dengan saiz yang sesuai dimasak untuk 2 orang makan.. mak aku pesan, kalo nak carik peria, carik yang jalur dia besar2.. kurang pahit.. betul la kot yang aku beli tu.. belum masak lagi pun.. esok baru nak masak.. nanti aku update lah cerita pasal aku masak peria lak eh.. dan lagi 1 menu untuk esok adalah ikan bawal goreng garing.. hehehe.. i like it tooo... 

pastu, masa jalan2.. jumpa lak org jual ikan keli.. tiba2 teringin la jugak.. nak buat Gulai Ikan Keli.. ktorg beli 2 ekor jer.. yg saiz agak besar gak laa.. maka nya, tadi dah masak la Gulai Ikan Keli.. bersama2 dengan bendi.. rasa dah sedap.. tapi overcook lak bendi tu.. aku termasukkan awal lak bendi tu, so agak lembik lunyai la bendi tu.. huhu.. 

pastu, ktorg ada beli ketam gak.. en suami peminat ketam.. beli 4 ekor jer.. cukup laa.. 2 org makan je pun.. jadi nyer.. hari ni jugak aku masak ketam tu... Ketam Masak Cili.. 2 menu lah untuk kitorg makan ari ni.. sekali harung laa untuk lunch & dinner... settled!!!

sambung balik citer malam tadi, en suami ajak layan citer The Backup Plan.. aku ok jer lepas test tengok kualiti gambar adalah sangat baik.. tapi, half way aku dah ngantuk.. sambil2 tu tengah basuh baju gak.. aku mintak en suami 'pause' jap.. aku nak solat isyak dulu.. at least, leh ilangkan ngantuk aku... pas aku dah solat, baru la sambung balik citer tu.. best aaa citer tu.. i likeee... korang dah tengok ke?? ktorg ni ketinggalan sket.. hihi.. 


credit to google


lepas layan citer ni... sambung layan internet la pulak.. hihi.. aku tido kol 1 lebih.. en suami tak tau la kol brp dia tido.. dok melayan manga.. huhu..


ke Sg Dua, makan mee udang

masih lagi bercerita berkenaan minggu lepas bersama Aizan's family... merujuk kepada entry itu dan ini..

bergerak dari Kepala Batas.. kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Mee Udang Sri Tambang.. aku dah penah pegi sebelum ni.. dah 2 kali kami makan di sini.. kedua-dua kali adalah sedap mee udang nyer.. tapi pada kunjungan kali ini.. kurang kick la rasa mee udang tu.. ada sesuatu yang kurang.. pada aku, kurang masin & kurang pedas... don't like laaa.. dah la bawak orang lak kan.. sori yer Aizan & Wai, maybe kurang puas hati dengan keenakan mee udang di sini.. hu hu hu.. next time aku bawak gi tempat lain lak..




Wai's copyright


Wai's copyright


Wai's copyright


selepas kekenyangan, bergerak ke destinasi seterusnya... iaitu rumah aku la pulak kan.. mereka bermalam di rumah ku pada malam itu... (best ker tido di rumah ku??)


ni jer 1 gambar yg Wai ambik masa kt rumah aku.. heheh.. Zara yang tembam dan baik.. tp dia susah tido malam tu sebab nyer aku bg Aizan minum Milo Mocha 3 in 1.. hihi.. Zara kan bf, so merasa lah dia Milo Mocha gak malam tu.. sib baik Zara behave kan.. :)


malam tu best tido, sebab hujan lebat.. sejuk jer.. (rumah ku tak ber'ekon')

keesokan pagi, aku masak nasik lemak + ayam goreng for our breakfast.. lps makan nasik lemak.. aku ngantuk lak.. tido jap sblum bersiap-siap untuk jalan-jalan pusing Penang Island lak.. hehehe..