Instagram

Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha

kejap jer kan rasa thn ni.. tup2 dh masuk raya haji.. dh nk abih bln 11.. dh nk masuk bln 12.. cepat nyer rasa... nnt dh nk masuk tahun 2010.. lg 10 thn nk mencapai wawasan 2020... dan umur ku jgk makin meningkat.. wah.. cepat nyer.. rasa cam baru jer melepasi alam persekolahan & ambik spm.. aduh aduh.. dh tua dh aku ni.. huhu.. eh.. meleret2 lak..

aku nk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha utk korg2 sumer yg sudi meluangkan masa membaca blog ku ini.. sgt dihargai...

korg raya kt mana kali ni? aku thn ni beraya di perlis.. yahoooo... heheh.. tp skrg ni masih bekerja... mlm ni la pas maghrib baru bertolak blk ke perlis.. hrp2 perjlnan adalah lancar yer... yg aku risau nk blk dr keje jap g.. semlm masa on d way blk keje.. jem pulak kt tgh2 penang bridge tu.. x penah2 la pulak jem kan sblum ni.. lps dh 3 lorong ni.. semlm lak jem.. hrp2 tu semlm dh ramai la yg blk kmpg.. ari ni bg la ktorg lak yg blk kmpg.. xmau la stuck kt bridge lak.. aku nk cpt2 smpi kulim.. berjumpa cik abg ku.. mengangkut brg masuk kete.. pastu, zasss laa.. hihi..

ok lah u ols.. aku nk sambung keje ni.. smpt lak mengapdet kt ofis kan.. chioww..

Sunday, November 22, 2009

my lunch

sejak keje kt penang ni.. selalu nyer aku lunch kt cafe jer.. mknn adalah murah.. mmg save bajet.. tp agak kebosanan laaa... lauk2 nyer agak sama la hari2.. yg pasti, tofu telur hari2 dihidangkan.. yg mana dulu adalah feveret aku.. tp skrg cam x heran sgt laa.. sbb hari2 ada kt cafe tu.. smpi naik bosan lak aku...

sekali sekala mmg la teringin mkn kt luar.. selalu kuar ngan ima (satu2 nyer member melayu kamceng kt ofis tu.. :D).. g jln2 carik mkn kt luar laa.. sib baik la lokasi tmpt mkn adalah dkt2 jer.. tp kena drive gk laa.. tp, mmg smpt la masa rehat sejam utk g mkn kt luar.. lg pulak masa keja adalah flexible gk.. so, lewat2 sket pun x jd hal laa..

sajer nk jaja gmbr lunch aku kt korg.. yg teringat aku nk snap laa..

ini adalah nasik ayam MISAI... mkn kt astaka bayan baru.. dkt ngan SUNSHINE.. org penang sure la tau kan.. org kl yg x biasa ngan penang mana la tau.. hihihi.. (berlagak di situ)

nasik ayam misai ni pun ada la kisah2 nya... org2 penang mmg la tau.. kalo korg nk tau.. tny la org penang.. x larat la aku nk citer kt sini.. hehehehhe

ni lak kotiaw kungfu yg aku order di satu kedai tomyam kt mana tah.. bayan baru gk kot.. x ingat sgt laaa.. selalu nyer aku mkn kotiaw kungfu, kuah nyer putih cam ladna gitu.. ni lak kuah nyer merah.. tp rasa nya sedap.. aku suka.. :D

ingat2 lupa lak nama kedai tomyam tu... nnt aku ingat aku bgtau lah.. tp masa ktorg g tu, rasa nya pakcik tu toke nyer kot.. masa tu staff2 nyer tgh set meja utk jamuan yg org dh tempah kt situ.. pakcik tu adalah agak cerewet.. setiap apa benda yg anak buah nyer susun atas meja, x kena jer di matanya... so, asyik mengarah & membebel jer laa.. so, pakcik tu menjd bahan topik aku & ima mengumpat lak.. hahahha.. (isi masa lapang.. lmbt benor msk.. perut dh bunyi2 ni.. )

ok lah u ols.. nnt aku updet lg apa yg aku lunch kt penang ni eh.. (asyik mkn jer aku ni.. bahaya nyerrr.. )

Monday, November 16, 2009

ke kepala batas pulak

lps penat berjln2 di rope walk.. cik abg ai ajak lunch pulak.. tmpt nya adalah di kepala batas / bertam.. x sure sgt la exactly tmpt ni.. cik abg ai penah dtg mkn kt sini dulu2 laa.. so, this time ajak aku g sini gk..

ni lah nama kedai tu.. korg pandai2 la besarkan gmbr aku ni eh.. mls lak aku nk crop..

kedai ni berkonsepkan mknan yg berbakar.. daging, ayam, ikan, sotong, udang.. lauk2 seperti gulai & sup pun ada.. tp x byk sgt laa..

korg tgk la gmbr mknn ni yer.. aku teringin lg la nk pegi lg.. hihiihiihi..




sapa2 yg dok area penang tu.. leh la g try eh.. aku suka konsep mknn cam ni.. huhu.. :D

kenyang jer perut, we ols ke Sunway Carnival Mall.. ingat nk tgk wyg.. tp x jd.. sbb ramai sgt org.. pastu, jln2 jer.. then, blk sbb dpt call dr kedai perabot.. tilam yg we ols order dh smpi.. yahooo.. dpt tido atas tilam dh.. xde la sakit belakang lg.. hihihihi..

Rope Walk

entry adalah tunggang terbalik yer.. sbb nk cpt.. sementara celcom bb aku tgh HSDPA..

hari sabtu.. we ols ke Rope Walk, Butterworth... dulu penah ke sini masa keja sbg vendor kt TUDM.. pegi site kt butterworth.. so, penah la meronda2 sini.. masa tu masih lg baru sgt kawin.. keta pun xder lg.. dtg sini pun naik keta company.. (masa tu we ols keje 1 company.. :D)

cik abg ai suka sgt nk dtg sini.. sbb dia suka tgk benda2 pelik yg dijual kt sini.. aku follow jer aa.. yg suka aku tgk.. yg x suka.. aku biar jer la cik abg aku jer yg tgk..

tgk la tu.. ntah apa yg dia tgh belekkan.. (gmbr kurg sharp, guna camera phone)


ini yg aku suka.. membelek2 tudung.. hihihih


kuar dr rope walk.. we ols g lunch.. kt tmpt yg best.. aku suka.. tgk next entry..

Mee Udang - Selera Sri Tambang

hari ahad (semlm la).. we ols sajer jln2 tgk kwsn.. pusing2.. dr kulim - penang - kulim.. tp on d way tu merayau2 la kan.. knowing we ols yg sgt rajin berjln2 meng'explore' kwsn2 baru yg we ols tau.. hihi..

masa ni pusing2 dr kubang semang nk menghala ke lunas.. tp cik abg ku itu rasa nk membelok ke jln lain.. jln punyer jln.. tiba ktorg menuju ke sg dua.. dan melalui kedai mee udang ni.. berlaku lah dialog semasa melintasi..

ayg: eh, kedai mee udang laa..
abg: haa.. ni la kedai mee udang yg kita carik ari tu.. kita penah dtg mkn dgn geng kekmak kt sini la dulu..
ayg: aik, ye ker..
abg: ye la.. nk g tak? abg nk patah blk..
ayg: nak nak.. patah blk aa..

berdesup la cik abg ai wat u turn.. heheheh..


maveles x mee udang ni??
kedai ni berkonsepkan udang yg ditimbang.. harga sekilo udang rm80.. so, we ols ambik 6 ekor jer.. besar2 udang nyer.. tu pun dh rm20.. then, diorg mskkan kan lah mee udang utk 2 org mkn.. total sumer nye sekali ngan minum adalah RM29.90... ok laa.. mee udang nyer sedap.. aku sukaa... slurrppp...

Wednesday, November 11, 2009

bermuhasabah

pg ni masa aku tgh drive nk dtg keja.. aku melalui jln permatang pauh.. menuju ke hiway utk masuk ke jmbtn pulau pinang.. masa tu aku nmpk ada 1 keluarga terdiri dr bapa, ibu dan dua org anak.. menaiki motorsikal.. sorg anak dlm bakul motor di hadapan bapa dan sorg lg di tgh2 antara bapa & ibu..

menyaksikan keadaan itu.. aku teringat masa aku & kakak ku kecik2 dulu.. keluarga aku juga mmg pernah selalu begitu.. hendak ke mana2 hanya dengan menaiki motorsikal honda cup c70 ayah aku.. keluarga aku mmg bkn org senang yg punya kereta.. mmg dr aku kecil.. smpi lah aku sekolah menengah.. tp x ingat lah tingkatan brp.. baru lah ayah aku mampu membeli sebuah kereta 2nd hand.. datsun 120y (kalo x slh aku..)

kemudian, bila aku mendpt tawaran belajar ke UM.. ayah menjual kereta itu disebabkan utk mendptkan wang buat perbelanjaan aku ke universiti.. (sedihnya bila aku ingat kembali susah payah keluarga ku berkorban utk aku belajar) ditambah pula bila aku habis asasi dan masuk ke thn pertama ijazah, kakak aku pulak dpt tawaran belajar sebagai jururawat.. agak perit jgk ayah semasa tu.. menanggung belajar kami dua beradik.. nasib baik jgk lah ada wang pinjaman JPA.. kakak aku pulak dpt wang saraan dr kerajaan.. Alhamdulillah..

selama lebih krg 5 thn aku di UM.. bila habis jer belajar.. dan mendapat kerja.. ayah membeli sebuah kereta Wira Aeroback yg baru.. dan aku menolong membayar kereta itu setiap bulan.. hingga lah sekarang.. dan kereta itu akan habis hutang pd bln 5 thn depan.. terasa lega aku.. ayah & mak pun senang ke mana2 dgn kereta tu..

dan aku bersyukur dgn kehidupan yg aku ada sekarang.. dan aku sebaik mungkin akan menyenangkan kehidupan mak ayah aku skrg.. betul lah kata pepatah.. berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian.. bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian.. Alhamdulilah, syukur kepada Allah atas kurniaan nya kepada keluarga ku sekarang.. aku bahagia dgn suami ku yg menyayangi aku.. dgn keluarga mertua ku yg melayan aku dgn baik.. wpun aku blum mampu memberi cucu kpd mereka.. aku sgt bersyukur..

apa motif cerita aku ni??? huhu... sajer nk kasi korg tau.. kasi korg citer sedeyy sket.. tp xde la sedeyy sgt.. normal la tu kan.. cuma aku terasa nk muhasabah diri.. kenang blk zaman dulu2.. dr mana berpijak nya aku.. x mau lupa diri.. :) insyaAllah.. sama2 lah kita ingat mengingati..

p/s: aku updet dr opis laa.. sbb nye tgh xde keje..(kalo dulu jgn harap la aku nk ckp xde keje.. blk umah pun sambung wat keje lg.. )... supaya aku x ngantuk.. baik aku wat something kan.. huhu

Sunday, November 08, 2009

Berpayung



cik abg ku sgt rajin ok... dia menebas2 rumput kt tepi umah sewa ktorg ni.. agak semak samun sikit di situ.. tgh2 rajin tu.. ujan la pulak.. so, dia mencantas daun pisang & dijdkan payung.. ahaksss.. kelakar la pulak kan..

Mee rebus


Mkn di pdg kota

Kulat sisik


Beli kt psr mlm

Siput kemudi


Jumpa kt psr mlm

Dating sabtu


Kami berdating di hari sabtu... ke queensbay mall penang... sajer je jln2... bwk cik abg aku jln2 penang.. ahaksss.. cam la pandai sgt jln kt penang kan.. hahahahah..

Tuesday, November 03, 2009

susah sikit la

lately susah sikit la aku nk update entry kt blog ni.. tambah2an lg kalo nk ltk gmbr kan.. agak susah la.. sbb nyer skrg ni aku meng update kt umah jer.. kt ofis susah sket sbb pakai pc ofis.. so, gmbr2 / bahan2 nk masuk dlm blog sumer dlm laptop aku kt umah nun.. jd nyer mmg xkan aku berupdate dr opis ler...

kt umah lak.. skrg ni pakai celcom broadband.. agak lemah la connection nyer di umah kulim aku ni.. kalo nasib dpt hsdpa.. laju ler sket.. kalo dpt edge jer.. berjanggut la menunggu nk loading 1 page pun.. adesss.. lembap paler otak aku..

mmg berhajat nk psg streamyx.. ahad ni kot baru nk g sign up (kt kulim tm point bkk la ari ahad.. hehe).. lps pakai streamyx baru la rajin sket aku nk meng update.. cam dolu2 kan.. hehehe..

ok lah.. dh dkt masa aku nk tido ni.. skrg ni hari keje.. plg lewat kol 11 aku nk tido dh.. esok nk bgn awal maa..

see ya next time.. bubbye...