Instagram

Thursday, April 30, 2009

sedih nyer aku ari ni...

hari ni aku sgt2 happy... tp di penghujung hari.. aku sedih sgt2.. mungkin btul pepatah mengatakan.. jgn terlebih gembira.. nnt akan ada duka di sebaliknya.. huhu.. itu lah yg terjadi kt aku ari ni.. actually, happy aku tu sejak dr awal minggu lg.. x sabar nk menanti hari ni.. sebabnya.. hari ni aku akan blk ke perlis.. dh siap ambik cuti tambahan lg.. isnin & selasa dpn.. tp.. apakan daya.. hajat x kesampaian.. kalo x waktu ni pasti nya ktorg dh kt atas hiway.. dlm perjlnn blk ke perlis.. tapi..... ku sangkakan panas smpi ke ptg.. rupanya hujan di tengahari.. ewahhh.. bermadah pujangga lak aku..

cam ni citer nyer... hari ni mmg aku x g ofis.. x g client side pun.. aku dok umah jer.. menyiapkan keje supaya everything goes well sepanjang aku xde 2 hari minggu dpn.. then, dlm kol 2 ptg td.. aku kuar la kejap.. g ambik duit.. topup touch n go.. sediakan siap2 utk isi minyak nnt.. masa start keta nk kuar tu.. aku cam sedikit pelik dgn keadaan kereta aku.. selalu nya dlm masa 5 minit.. pemanasan enjin keta aku akan berada dlm keadaan stabil.. tp td.. lama jgk la aku tunggu smpi dia stabil.. dlm 10 minit gk laa.. aku pelik.. then, aku tutup enjin.. then, start blk.. masa start.. bunyi dia x cam biasa.. then, call cik abg ai.. sekali hp dia asyik masuk voice mail jer.. adesss.. teroff la tu hp dia.. geram gk ni.. xper.. aku tawakal la.. kuar gk.. aku kuar tu smpi ke pj state la.. sbb nk byr cukai pintu.. (dh terlewat byr.. lupa.. ) bwk pun x laju sgt la.. sbb cam risau2.. pastu, kete aku cam gegar semacam jer.. dh beberapa hari gk la aku dh ada rasa cam tu.. tp ingat xde pa pe kot..

bila blk umah.. aku perasan kt parking lot aku ada satu tompok yg x kering2 lg.. padahal aku dh kuar 2 jam.. dgn cuaca panas cam tu.. kalo benda tu air.. sah sah la dh kering kan.. aku cam.. ehhh.. nape ehhh.. ada leakage ke kt keta aku.. then, parking jer.. aku dok jengok2 ler ke bwh keta.. xde pa pe.. naik atas.. (masa ni still x dpt contact cik abg ai..) on jer internet.. on skype.. terus la skype cik abg aku.. siap call kt skype lg.. x jwb gak.. adess.. hangin makcik.. then, msg kt skype byk2 kali.. dan akhirnya dia jwb gk.. cam biasa.. hp nyer teroff.. aku ni kan cpt hangin.. terus menghambur.. 'kalo ayg emergency nk call abg.. cemana?? len kali check la hp tu selalu.. dh tau hp asyik ter off jer.. '

pastu, baru la sambung citer kt cik abg ai psl kete... pok pek pok pek.. then, cik abg ai ckp... xde pa pe kot.. nnt sblum gerak blk kampung dia check tgk cemana.. pastu, dlm kol 6++ cam tu cik abg ai ckp dia kena blk lmbt sket.. dlm kol 8 cam tu sbb ada keje nk kena setel gk ari ni.. aku mula laa kan... my blood go upstairss.. dh la nk blk perlis kan.. adesss.. mcm2 hal.. pastu, aku x puas hati.. sbb risau dgn kereta gk.. pastu, rasa sgt x sedap hati tau.. then, aku ckp kt cik abg ai.. tekad la ni.. nk bwk keta g mekanik.. mintak diorg check.. terus siap2 berdesup la aku ke mekanik..

smpi2 jer.. cina mekanik tu terus park keta aku masuk.. sekali bkk bonet enjin.. berasap ok tangki air aku.. mekanik tu ckp.. overheat dh.. adesss.. cemana leh jd cam tu... aku sedih.. dh ternmpk2 x leh blk kmpg... dia tunggu sejuk.. then, dia bkk.. pastu, masukkan air.. mmg abih kering tangki air tu.. byk la nk kena isi air smpi penuh.. bila dia check.. dia ckp tangki ada bocor.. so, kena tampal.. keta mmg x leh jalan jauh.. sgt merbahaya.. tambahan pulak dh ptg masa tu.. dh 7++ .. diorg mmg x leh nk repair.. sbb kol 8 bengkel tutup.. mana sempat... esok lak cuti.. bengkel tutup.. hari sabtu baru leh antar repair... UWAAAA.... tu pun ambik masa 1/2 hari utk tampal bocor tangki tu.. pastu, nk check2 yg lain lak.. mau sehari baru nk setel...

aku dh mcm nk nangis.. terus sms cik abg ai ckp.. 'confirm x leh blk kampung' .. cik abg ai call la tny itu ini.. then, tekad laaa aku.. berkorban laa.. nk wat cemana.. dh kete rosak.. blk umah.. terus call mak aku.. ckp ngan ayah aku gk.. citer itu ini.. ayah aku pun ckp.. lps baik keta baru blk.. then, ayah aku pun ckp.. x pun pospon jer cuti.. blk next next week jer.. mmmm... aku redha...

punah la angan2 aku yg dh sebulan plan nk blk kampung.. huk huk huk... so, nk kena ejas blk keje ni.. sbb nk tukar cuti lak.. sedih nyer aku...

cik abg ai blk umah jer.. aku ajak kuar g giant.. naik moto aa.. sib baik la giant dkt.. x pyh nk berhelmet pun g.. ehehh.. mkn2.. n beli brg nk msk esok.. huhuhu.. :(((

Wednesday, April 29, 2009

bila mengadap lappy..

mlm ni cik abg ai blk lmbt sket dr ofis.. dh dkt2 kol 11 la baru smpi umah.. menyiapkan keje2 yg dateline nyer adalah esok.. hope siap cepat yer bang.. jgn lupa our plan.. huhu..

aku ni dok umah sorg2.. jarang la aku nk bkk tv.. aku lebih suka melayan internet.. surf sana.. surf sini.. hajat mula2 bila on lappy nk buat keje.. tp.. dok layan We Got Married kt mysoju.com.. pastu, dok baca blog org.. mlm ni aku sgt excited membaca blog2 kengkwn blogger yg tgh diet.. actually aku pun in process diet gk skrg ni.. risau wehhh.. bdn gumuk cam ni.. biler tgk gmbr masa belajar kt UM dulu.. slim la jgk kan.. masa kt UM aku lg slim dr masa aku kt sekolah ok.. so, aku nk jd blk mcm tu aa.. cam susah jer kan?? susah nyer la nk self motivate utk diet.. tp aku cuba jgk laa.. hopefully, aku boleh..

sekarang ni aku ada mkn duromine (kalo korg x tau.. surf jer kt internet).. atas advice dr doctor.. sbb aku mmg nk reduce weight.. aku kan dh lama try to conceive for pregnant.. mana2 g doctor mesti advice soh reduce weight.. tp tu laa. aku ni on off je kan.. hangat2 taik ayam jer.. tp nk kena semangat la thn ni.. aku dh masuk umur 30.. risau risau risau..

skrg jgk aku diet nasik.. kalo hari keje mmg aku x makan nasik langsung.. mkn mlm pun tak.. byk minum air jer.. cuma bila weekend jer.. baru aku mkn nasik.. tu pun lunch time jer.. ye laa.. biler dgn cik abg ai.. kalo mkn kt luar.. mesti carik kedai nasik campur jer.. tp aku kurangkan kuantiti nasik laa.. kalo dulu mkn 1 pinggan penuh.. skrg aku reduce ke 1/2 @ 1/4 pinggan.. lebihkan lauk2 & sayur..

aku jugak ada beli corset ivy6.. aku x pakai hari2.. sbb aku dapat info.. kalo kita try to conceive.. x elok pakai corset.. so, aku try diet mkn jer lah skrg ni.. aku jugak ada ambik red guara cafe (DCL product).. ni pun boleh buat aku rasa kenyang bila minum.. tp kalo hari aku ambik duromine.. aku x minum red guara ni.. sbb penah sekali aku minum red guara & duromine .. aku kena attack sakit kepala dr pg smpi ke mlm.. smpi rasa loya2 nk muntah.. then, esok nyer bila tgh surf psl duromine ni.. ada la sorg forumer ni ckp.. mmg duromine x leh mkn kalo kita minum any guara cafe.. efek nyer mmg akan kena attact sakit kepala.. baru ler aku tau..

cemana aku leh terpikir nk citer psl diet aku kt blog aku ni.. psl aku rasa.. aku nk jdkan ia satu semangat.. supaya aku x lupa..

so, far aku dh boleh control pemakanan aku.. aku leh control nafsu mkn aku.. aku x mkn dlm kuantiti yg byk cam dulu dah.. hopefully, aku berjaya.. doakan aku yer kengkwn..

Tuesday, April 28, 2009

Adam & Hawa


aku baru je menghabiskan baca novel Adam & Hawa.. hasil nukilan Aisya Sofea.. best aa citer ni.. menyemarakkan kasih sayang dalam rumahtangga... :)

semasa di perlis (december 2008)

ni gambar2 masa aku blk perlis 2 minggu cuti .. bln 12 thn lepas.. saja dok tgk2 blk.. tgk2 byk lg yg aku x masuk dlm blog rupanya.. (all pics here taken by my camera phone.. so, kureng cantik laa.. )

pg we ols smpi.. bebudak berdua ni baru nk menggosok gigi.. baru bgn tido.. tgk la rambut memasing..


masa ni we ols ke ladang anggur di perlis kt sg batu pahat .. ladang ni adalah tmpt penyelidikan utk penanaman anggur.. anggur nyer kecik2 jer.. pekerja kt situ x bg petik & makan sbb diorg sembur racun kt buah tu... tp ada gk yg degil petik mkn gk.. (masa kejadian.. cik abg ai ada sekali di perlis.. sblum dia blk ke KL utk kerja.. aku lak sambung cuti..)




ni pulak masa aku bwk mak & anak2 sedara aku ikut ayah aku g wat umah ktorg kt kampung.. umah masih dlm pembikinan.. ayah, adik & abg iparku wat sendiri.. ayah aku cerewet sket kalo nk upah org buat.. dia rela la berpenat2 buat sendiri.. ayah aku mmg sgt teliti ok.. free2 jer adik & abg ipar aku kena sound kalo wat x betul.. huhu.. (masa kejadian.. cik abg ai berada di KL.. aku kt kmpg sorg2..)






masa ni bwk mak, kakak & anak2 sedara aku g ke tesco mergong.. kt perlis mana la ada hypermarket kan.. sesekali aku blk lelama ni.. leh la bwk mak aku jalan2... nk gk bg mak aku merasa cemana la aku hidup kt KL yg byk hypermarket ni.. masa ni agak hangin ngan anak2 sedara aku ni.. masing2 nk jalan sendiri.. x nk org pegang tangan.. kalo nk dok dlm troli jer xper jgk.. senang cerita.. ni tak... nk jln sendiri.. adesss.. hangin sket la aku kan.. bkn apa.. risau jer.. org ramai2 ni.. kang hilang.. cemana?? (masa kejadian.. cik abg ai berada di KL.. aku kt kmpg sorg2..)


kelakar gmbr ni.. along nk tido.. tp nk hisap susu gk.. aku suruh adik pegang botol susu along nya.. smpi la along hisap susu smpi habis.. heheh.. along nya dh hanyut tido dh..

masa ni pulak.. aku bwk kakak, adik & anak2 sedara ku pegi sekolah adik aku.. sbb hari ni result PMR keluar.. adik aku ambik PMR.. lama btul tunggu.. naik bosan dh.. huhu



masa ni pulak.. cik abg ai dh ada kt perlis.. nk ambik aku blk laa.. so, we ols bwk mak & anak2 sedara aku g muzium kota kayang.. baru agak nya muzium ni.. mula2 masa cik abg ai blum blk.. aku dh lalu tmpt ni dgn mak aku.. then, aku ckp nnt cik abg ai blk.. kita g sama2.. so, menunaikan janji.. ktorg pun g...

paling kelakar dgn anak2 sedara aku ni.. setiap benda yg diorg tgk .. mesti diorg ckp.. 'WAAAHHH'.. dgn penuh taksub nya.. bagus bdk2 ni.. x kecik kan ati makngah yer bwk korg dtg sini.. heheh












panjang nyer entry bergambar kali ni.. sbb apa eh?? sbb nyaa... aku mula merindui mereka2 yg di dalam gmbr dan cerita tu... huk huk huk.. :((

Sunday, April 26, 2009

naper ARIL yg keluar??



x puas hati la aku dgn keputusan penyingkiran AF7 mlm td... aku harap sgt aril dpt masuk final.. sekali mlm td dh terkeluar... adesss.. mencik.. mencik.. mencik..

aku mmg suka tgk aril ni perform.. tmbh2 lg masa dia nyanyi duet dgn marsha tu.. alahai.. best nyer.. lg 1 suka sgt tgk character dia.. sgt selamba gitu..

ishh.. xde smgt dh nk tgk AF7 pas ni.. hanya hafiz sorg jer la yg sedap nk didgr.. lain2 tu.. x besh aaa...

yg kelakar mlm td masa AC announce aril terkuar.. cik abg ai tertido masa tu.. dia sakit kepala.. then, aku cam terjerit sikit ckp aril terkuar, terus dia terbgn.. capai spek mata dia.. dh tu, terus x leh tido dh.. huhu...

apa2 pun.. nk vote aril masuk blk aa.. bg dia masuk final.. baru gempak.. ni tinggal stok2 yg x best jer.. selain hafiz...

Thursday, April 23, 2009

ke pesta buku

hari ahad ari tu.. we ols berjaya jgk la membolosi diri ke pesta buku 2009 kt pwtc.. ramai nyer manusia.. aku xde la wat list pjg berjela cam puan nieta tu kan.. lgpun lama dh x follow psl novel ni.. main belasah jer la mana yg berkenan.. hehe..

we ols parking kt The Mall.. smpi bih krg kol 12++.. kalo x slh.. terus lunch kt Kenny Rogers dlm The Mall tu dulu.. sblum nk bersesak2 dlm pwtc..

x semua booth yg kitorg g.. sbb aku penat giler dh berjalan.. lgpun apa yg aku nak dh dpt.. so, cukup dulu laa.. cuma cik abg ai jer yg x dpt buku yg dia berkenan.. tp biler balik ke The Mall kt ruang legar tu ada jual buku2 gk.. so, cik abg ai beli buku kt situ.. tp dia xde la beli novel.. dia beli buku ilmiah jer.. heheheh

masa bersesak2 kt dlm pwtc ni la.. aku ternampak husband puan aD.. en mamoru.. tgh bersesak2 dgn kamera nya mintak laluan.. 2, 3 kali gk la aku terserempak.. hehhe.. credit to u ols yer utk entry ni.. heheh.. aku pun cam kenal jer mamat ni kan.. ingat2 blk... ooo.. kenal laa.. biler baca entry aD.. betul laa tu??

ni lah yg aku beli kt pesta buku tu..
magazine anjung seri keluaran jan, feb, mac 2009.. pastu, 3 ketul novel alaf21.. pastu, ada lg laa beli buku utk anak2 sedara aku.. buku mewarna & buku utk yg baru kenal huruf... dr boot sayang muslim.. itu jer laa..

tp kan.. aku cam terpikir nk pegi lg sekali la pesta buku ni.. sbb this week ada lg.. 26hb last day.. apa kata cik abg ai yer???

jom skodeng

ni lak citer weekend lepas.. hari sabtu.. hehehe

hari yg sgt la aku super gembira ok.. wpun aku berada di rumah sajer...

meh kita tgk apa yer berlaku..

masa ni aku tgh sedap2 dok melayan tv.. sambil dok atas sofa.. goyang2 kaki.. cik abg ai yg suruh aku wat cam tu tau.. dia ckp.. dok relax senyap2 tgk tv.. heheh

dia lak.. wahhh.. sgt terharu & gembira sekali aku.. heheh..

meh kita skodeng.. apa yg cik abg ai buat masa aku tgh bersenang lenang tu..

apa cik abg ai buat tu???

eh.. bkk peti sejuk lak.. carik aper tu??

close up sket.. tekun btul.. dok potong apa tu??

oo... potong isi ayam yer... rajin nyer laki aku ni..

agak2 korg apa la cik abg ai ni masak eh...

ni la yg dia masak.. nasik goreng spesel bebb.. sedap tau.. yg dlm mangkuk tu.. sup tulang.. yg tu aku la yg wat.. sonang jer.. main rebus2 jer.. pastu, masuk la kelengkapan ke dlm sup.. siap la sup tu..

we ols mkn atas tikar jer.. sbb mcm biasa.. mesti nk melayan tv sambil makan kan.. so, meja makan tu jd tmpt ltk brg jer.. huhu...

tp serius ok.. nasik goreng cik abg ai msk ni.. mmg sgt sedap ok... double thumbs up to my cik abg.. luv u abg.. nnt msk lg ok..

actually, 2 hari sblum hari sabtu lg cik abg ai dh ckp kt aku niat dia nk memasak tu.. jumaat mlm lps dinner.. we ols g giant.. masa ni tukar watak jap.. cik abg ai la yg carik brg2 yg dia nk msk.. aku tolak troli.. heheh.. sgt best ok.. heheh

makan2 @ johnny's OU

citer lama aa.. baru nk khatam tgk gmbr2 dlm camera..

last two weeks.. hari ahad... we ols kuar mkn2 kt johnny's.. bersama2 aizan's & yah's family.. dpt tgk new members of gathering.. new baby.. yah's 2nd baby.. Darin..

masa ni aku tgh batuk2 yg agak teruk.. selesema lg.. makan pun jd kurang selera.. sbb tekak rasa x sedap.. huhu..






tunggu lg 4 bln la baru leh jumpa yah lg... cik abg nyer tiada di sini.. berkursus 4 bln di bandung.. selamat berweekend di rumah jer la.. :D

Saturday, April 18, 2009

korg layan korean drama tak?

aku bukan la peminat setia sgt citer korea mcm sorg kwn aku tu... (cik puan aizan)... dia ni mmg hantu korea... aku terikut2 dia la ni.. latest drama yg aku tgk.. citer ni aaa...
BOYS BEFORE FLOWERS...

baru jer aku menghabiskan siri terakhir.. ep 25... best aa citer ni.. tp ending nya x sedahsyat ending citer PRINCESS HOURS.. (citer ni agak lama dh jgk.. tp aku baru tgk.. heheheh.. jgn jeling2 aku ok.. ) PRINCESS HOURS.. masa ending dia.. aku smpi nangis2 ok.. sedih giler sbb akhirnya cinta mereka bersatu.. huhu..
BBF lak.. cinta mereka akhirnya bersatu jgk.. tp.. ntah la naper aku x nangis beria sgt.. maybe sbb ada hero lain lg hensem kot dlm citer tu.. heheheh..

ada sapa2 tgk jgk ker? kasik aa review sket kt aku psl citer ni.. sajer kongsi2..

Wednesday, April 15, 2009

Short Vacation @ Cameron Highland - Part 2

lepas dh kenyang mkn.. we ols pun menuju ke ladang teh BOH.. masa ni dh kol 4 la kalo x slh aku.. btul2 rush ni.. sbb baca kt papan tanda kt tepi jln tu.. kilang tutup kol 4.30.. redah jer laa..

aku dgn pantas kilat mendaki anak2 tangga menuju ke atas tu.. ada tempat minum2.. dan jgk kilang teh BOH...

cantik kan pemandangan ladang teh..

aizan's family sedang mendaki.. hihi.. dgn si kenit yg nk berpayung tu wpun x panas..

we ols dh smpi ke puncak.. nmpk kt bwh tu we ols park keta..

masih mengah2 ni daki bukit.. ambik gmbr dulu..

jom minum teh... sedap minum panas2 ni.. sbb kt atas ni sejuk gilosss...

posing dulu..


dh smpi bwh.. kt tmpt parking.. motip ambik gmbr gini??? nk menunjukkan tempat yg cik abg ai pgg tu la tmpt ktorg g minum2 td tu.. tinggi kan.. hihi.. mantap aku berjaya mendaki.. suka suka..

aku pun nk jugggeeekkkk....

lps kuar dr ladang teh... we ols ke butterfly farm lak.. sbb aleeya sgt beria nk tgk butterfly... see u next part ok... :D