Instagram

Tuesday, August 23, 2011

Puasa Hari ke 22

dah lama sangat dah tak update menu masakan ku di hari berbuka puasa..
malasssss sangat nak update tau..
bukan sajer sajer tak mo update.. dah malasss.. takde idea nak cerita..

hari ni aku excited nak cerita..
sebab nya semalam aku berjaya buat kuih yang aku sangat suka makan..
actually, teringin sangat nak makan kuih ni masa bulan posa ni..
dah nama pun tak pegi pasar Ramadhan kan..
mcmana nak beli kuih muih..
lagipun rasanya kalau beli macam kurang sedap dan tak menepati citarasa jer..

balik kerja semalam.. mula-mula plan awalnya aku nak buat roti lenggang..
dan pada pertama kali nya aku mintak en suami belikan lauk untuk berbuka puasa..
aku just balik masak nasi jer di rumah..
angin malas nak masak lauk dah datang la sikit sikit.. :D
lagipun dah takde stok bahan basah kat dalam peti sejuk..
boleh jer nak g beli bahan basah.. tapi sebab dah memang set dalam kepala otak tak mau masak..

pastu, aku singgah kedai jual barang2 bakeri..
mencari acuan untuk membuat kuih cara..
lupa plak nak snap gambar acuan yg aku beli tu..

tapi yang aku snap adalah hasil terakhir .. :)
sempat siap sebelum berkumandang nya Azan untuk berbuka puasa..
memang tak sabar2 jer nak rasa .. ye la kan, sebab 1st time buat sendiri..

lepas Azan jer.. baca doa.. minum air masak.. dan zassss.. sebijik ke dalam mulut..
sedap nyerr.. memang seperti mana yg aku impi-impikan..



mula-mula aku rasa cam banyak nyer aku buat..
sekali tengok.. cukup-cukup jer..
en suami pun suka.. itu yg penting.. :)

menu lain, semua nya beli..
so, malas lah nak show off.. :)

Selamat Berpuasa hari ke 23 yer kawan-kawan..
hari ini nak berbuka puasa di buffet.. hopefully puas hati.. :)


Thursday, August 18, 2011

teringin nak update blog

sangat teringin nak update blog..
tapi ada kerja yang perlu dibuat.. walaupun aku malas nak buat..
timbul pulak rasa bersalah kalau update blog beria-ria.. (abih tu apa yg ko buat sekarang ni??)

dah lama tertinggal menu buka puasa nak bagitau kat korang semua .. (macam la korang nak tau kan??)
dah ingat-ingat lupa ni menu buka puasa hari ke 12 - semalam.. nanti lah aku refresh kepala otak aku ni..

perut aku rasa cam kembung-kembung banyak angin la pulak sekarang ni..
tak tau lah kenapa.. jangan buat hal yer perut.. behave ok..

tadi dah selamat pegi pos popia simpul kat KTM Bukit Mertajam..
semoga parcel aku tu selamat sampai ke tangan customer dengan selamat..
jangan lak ada missing2 macam dulu yer.. (nanti lah aku cerita details pasal ni)

ok lah.. sambung bekerja.. dah habis masa rehat dah pun.. :(

Friday, August 12, 2011

Puasa Hari ke 11

bersiaran lagi dengan gambar-gambar makanan yang dimasak di rumah ku..
korang bukak posa apa semalam?
kitorang semalam agak special sikit..
idea en suami sebenarnya.. nak buat beef steak..
en suami offer diri nak masak.. sebab semalam dia ada exam..
so, ambik half day petang.. lepas exam, dia terus lah gi beli barang-barang nak masak kat Tesco..
plan awal nak beli jer daging yang dah diperap di Tesco..
tapi.. beef takder.. yang ada lamb & chicken jer..
so, aku advice dia beli jer daging mentah yang dah potong cantik tu..
balik rumah marinate lah apa yang patut.. then, settle..
takper lah walaupun marinate kejap jer.. janji ado.. hihihi..

menu aku semalam hanyalah mashed potato..
nak dimakan sekali dengan beef steak en suami..


ini lah rupa pinggan masing-masing semasa lepas hidang..
sekeping daging dan terung (egg plant) bakar..
dua-dua menu ni en suami yang sediakan.. not bad ok rasa nya.. hihi..


air pulak adalah bandung cincau..
pun disediakan oleh en suami..
memang hari-hari pun en suami yang ambik kontrak sediakan air..
so, aku ikut taste dia jer.. :)


full set of our meals.. :D
cuma lupa nak letak garfu & pisau jer.. heheh..


dan sekali lagi tak makan nasik jugak la semalam..
walaupun di waktu sahur..
aku bangun makan mashed potato yg ada lebihan sikit..
dan kejut en suami minum air jer..
ngantuk sangat dia sampai takmo bangun sahur..

ok lah.. tu jer nak story mory..

Selamat Berpuasa hari ke 12 yer kawan-kawan..

hari ni tak tau lagi menu apa.. mungkin tomyam kot..
esok berbuka di Perlis.. yahooo!!

Thursday, August 11, 2011

Puasa Hari ke 10

hi korang..
semalam masak aper??
heheh.. gediks nyer soklan.. sajer la nk show off tu.. :P

just nak update sket jer apa yg aku masak semalam..
sebelum tu nak cerita..
semalam aku gi ofis di Bayan Lepas..
so, kemungkinan sampai rumah lambat sikit adalah biasa..
ye lah.. jauh sket.. kalo kat Bukit Tengah tu, 1/2 jam leh sampai rumah. :)
jadi nya pagi-pagi dah pesan kat en suami suruh keluarkan ikan yg kat tempat beku tu..
letak kat atas.. dgn harapan by the time aku nak masak petang tu ikan dah lembut sket.. takde lah susah nak melembutkan..
balik jer terus tgk dalam peti ais tempat biasa, tengok-tengok takder pun ikan ku itu..
rupa-rupanya my luvly en suami lupa laa..
so, keras macam batu lah ikan aku tu..
kena lah rendam dalam air dulu.. kasi lembut.. :)

sambil tunggu ikan lembut.. dan en suami basuh pinggan mangkuk.. aku potong peria..
nipis-nipis.. rendam dalam air garam..
utk hilangkan rasa pahitnya..
aku suka makan peria.. tapi tak suka part pahit dia tu.. hihi..

akhirnya selepas dah kelentung kelentang di dapur.. dapat lah menghasilkan 2 menu..

Ikan NyokNyok Masak Cuka


dan Peria Goreng Telur


aku tak tau lah apa nama betul ikan nyoknyok tu.. aku beli pun yang dah dipotong-potong..
kalo terbentang sekor ikan tu.. aku tak kenal lah nama ikan tu nyoknyok..

ini adalah kali kedua buat masak cuka.. sebelum ni pernah buat.. tapi kurang menjadi..
en suami sangat suka makan masak cuka ni..
hasil kali kedua ni adalah sangat memberansangkan.. walaupun dimasak di bulan puasa..
rasa nya marveles.. hihihi..
peria goreng tu pun sedap.. i like..

puji diri sendiri la pulak kan.. :P

ok lah.. tu jer nak cerita (padahal dah panjang berjela..)

Selamat Berpuasa Hari ke-11 buat semua... luv u olss.. :)


Wednesday, August 10, 2011

Puasa Hari ke 8 & 9

jangan marah eh.. siang-siang hari puasa ni aku buat entry gambar makanan..
tapi takder lah marveles pun gambar makanan aku ni..
lain lah kalo buka puasa kat hotel ker.. mesti meleleh jer tengok gambar makanan.. hihi..

nak cerita kat korang.. apa yang aku masak untuk puasa hari ke 8 dan ke 9..
Alhamdulillah, masih bertahan ke hari ke 9 tanpa ke bazar Ramadhan..
dan kurang pembaziran yang dilakukan..

buka puasa hari ke 8.. aku masak simple sangat..
1 jenis jer.. Lasagna..
tapi....... full of cheese.. full of daging.. full of cendawan.. hahahah..
puas hati..


nasib baik lah aku masak Lasagna ni agak banyak laa..
boleh makan berulang-ulang..
nak dijadikan cerita.. malam tu perut aku kurang sihat..
lepas maghrib.. mintak en suami sapukan minyak panas..
pastu, aku baring-baring kejap nak hilangkan rasa tak best tu..
baring punya baring.. aku tertidor terus.. dah memang kat atas katil dah.. lagi la heaven..
sedar-sedar en suami dah tutup lampu bilik.. tapi dia tak tidur lagi.. dok menonton tv lagi di bawah..
aku pun.. terus lah sambung tidur.. sampai lah ke waktu sahur..
sebab aku pikir Lasagna masih banyak.. so, tak payah nak masak..
just panaskan jer..
jadinya, seharian tu kitorang hanyalah memakan Lasagna semata-mata.. ditemani oleh buah kurma. :)
Alhamdulillah, mampu bertahan puasa dengan baik sekali..
tapi en suami ada complain jugak semalam, dia kata pedih perut..
hihi.. sorry yer abg, i penat sangat nak masak yg lain utk sahur.. :D

buka puasa hari ke 9..
aku masak gulai daging jer.. :)
tengah sedap-sedap masak.. daging dah empuk..
pastu, masukkan santan & kentang..
tiba-tiba api dapur padam.. masa tu en suami pulak tengah goreng roti canai segera..
alamak!! kalut la we ols..
terus lah en suami call kedai gas, mintak hantar dengan segera.. :D

nasib baik lah ada dapur penyelamat..
memang kitorang selalu standby kan tiub gas nya..
sebab pernah sekali berlaku kecemasan begini jugak. huhu..
sempat lah gulai daging ku masak dengan elok sementara menanti tong gas dihantar..


lepas dah dapat tong gas baru, aku terus sambung goreng roti canai..
en suami sediakan air.. tuang dalam jug je pun..
dia dah beli air tebu.. 1st time dalam bulan puasa ni kami minum air tebu..
tu pun dia singgah beli kat tepi jalan jer..
tak kuasa la nak meredah masuk bazar Ramadhan semata-mata nak beli air tebu jer..


by the time azan berkumandang.. aku ada lagi 1 keping roti canai yg sedang digoreng..
kalo tak disebabkan kejadian gas habis, memang sempat jer siap semua sebelum berbuka..
nasib baik lah masak yang simple jer kan.. takde lah kecoh sangat .. hihihi..

itu jer yang nak story kat korang..
apa menu untuk hari ni pulak yer?

Selamat berpuasa hari ke 10 buat semua... :)

Tuesday, August 09, 2011

Tupperware: Katalog 6/2011 (8 Ogos - 30 September 2011)

Emel saya: shaqura@gmail.com .. untuk mendapatkan harga yang menarik dan terhebat.. :)

(sila klik pada imej untuk paparan yang lebih besar dan jelas)































Jangan malu jangan segan untuk hubungi saya..
Saya sedia menjawap persoalan anda.. :)


Monday, August 08, 2011

Puasa Hari ke 4,5,6,7 .. gabung je lah sekali

entry pemalas namanya ni..
sebab tak sempat nak update hari-hari..
so, kita combine jer lah..

hari ke-4.. aku masak Ikan Siakap Stim dan nasi putih jer..
memang kami amalkan begitu sahaja..
masak 1 jenis je.. biar tak cukup, jangan tak habis. :)

gambar, aku lupa sangat nak snap..
sebabnya, bila azan jer terus berbuka..
bila ikan dah tertobek baru teringat.. alaaa!! tak ambik gambar lagi..
so, dah tak cantik.. dan dah malas nak bangun ambik camera/hp..
belasah jer lah.. buat je lah entry tanpa gambar..
korang bayangkan jer lah. hihihi...

hari ke-5, aku cuti masak memasak..
sebabnya en suami ku ada majlis berbuka puasa di ofis nya..
so, dengan senang hati.. aku pegi je drive-thru kat mcD kat depan rumah ku itu..
habis cerita..
siap tapau GCB utk en suami ku jugak.. hihi..

hari ke-6.. aku masak Ikan Bawal Sweet Sour + Kailan Ikan Masin..
tak dilupakan Air Sirap Bandung Soda..


tengok dalam gambar tu, memang tak nampak rupa Ikan Bawal Sweet Sour tu sebab banyak sangat bahan-bahan di atas nyaa.. hihi..
paling marveles.. air bandung soda tu lah..
aku asyik minum dan minum sampai sengkak.. hihi..
walaupun duduk rumah jer, tapi aku sangat lah dahaga di hari puasa ke 6 ni.. sebab banyak buat kerja rumah sambil berjalan ke hulu ke hilir..
dan juga cuaca di luar sangatlah panas..
dugaan dari Allah... :)

buka puasa hari ke-7 pula.. iaitu semalam..
pikir punya pikir nak masak apa..
tanya en suami.. dia suruh buat lasagna.. katanya bosan makan nasik..
tapi aku cakap nak buat Nasi Ayam..
sajer nak try cara baru buat ayam tu.. bakar dalam oven lepas rebus..
selalu nya aku buat style Hainan.. kali ni sajer nak tukar sikit.. :)

ni aku show off gambar ayam & nasi jer eh..
sayur-sayuran takde sebab malas nak keluar g beli..
lagipun en suami ku bukan nyer nak makan sangat sayur-sayuran..



itu jer lah aku nak cerita..
terliur lak tengok gambar makanan di hari puasa ni.. hihihi..

planning menu hari ni adalah Lasagna.. dan ingat nak try buat bubur lambuk la jugak..
tunggu update esok-esok pulak yer.. jadi ke tak menu aku ni.. hehehe..

Selamat berpuasa hari ke 8 buat semua... :)

Friday, August 05, 2011

Puasa Hari 3

aku masak spaghetti lagi..
sebab nya adalah.. masa aku buat spaghetti bolognaise masa hari ke 2 puasa tu, aku rebus spaghetti terbanyak..
mula-mula separuh paket je aku rebus, pastu nampak cam sikit.. terus aku masukkan 1 paket tu semua..
selalu nya guna spaghetti yang size biasa tu.. tapi kali ni guna yang kecik tu.. apa ntah nama dia..
sebab tu lah nampak sikit awalnya tu..
bila dah siap rebus nampak sangat banyak la pulak..
so, bahagian yang tak habis tu, aku simpan jer lah dalam peti ais..

oleh itu, untuk hari ke-3, aku masak lah Spaghetti Aglio Olio.. first time buat..
ikut resepi laa.. takkan lah terer sangat tiba-tiba dapat ilham sendiri kan.. hihi..


Alhamdulillah.. selamat lah masuk ke dalam perut untuk memenuhi buka puasa hari ke 3..
nasib baik en suami suka.. :)