Instagram

Tuesday, May 31, 2011

Lagu tema untuk our 8th wedding anniversary.. :)

hayati bait bait kata dalam lagu ini..





Tanpamu – Sabhi Saddi & Helena
Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang
Chorus
Tanpamu aku akan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu
Tanpamu nafasku terhenti
Keranamu aku ada disini
Tetap bersamaku selalu disampingku
Untuk selamanya
Chorus
Kasih yakinlah kepada dirimu
Sayang dan cinta ku pun hanya untuk mu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu

Our 8th Wedding Anniversary

untuk suami ku....

Alhamdulillah...
syukur ke hadrat Illahi..
hari ini genap lah perkahwinan kita yang ke 8 tahun..
8 tahun jalinan kita sebagai suami isteri..
8 tahun kita hidup susah dan senang bersama..
8 tahun kita menghadapi onak dan duri kehidupan..
8 tahun kita bersama memperbaiki apa yang tidak baik dalam diri kita..
8 tahun.. kita masih menanti saat itu..
bersabarlah wahai hati kita..
mungkin ada sesuatu yang lebih baik menanti kita.. :)




terima kasih buat suami ku terchinta..
terima kasih kerana menjadi suami yang terbaik buat ku..
terima kasih kerana menjadi peneman tidurku.. ;)
terima kasih kerana menjadi pendengar setia di kala diriku gundah gulana..
terima kasih kerana menjadi pembantu ku yg setia..
terima kasih kerana sudi menolong membuat kerja-kerja rumah tanpa dipaksa..

terima kasih atas segala nya...

Happy Wedding Anniversary to US... :)


Monday, May 30, 2011

kali pertama memasak Lasagna

hari sabtu yg lepas..
bangun lambat.. lepas subuh sambung lagi tidor..
hari cuti.. takde sapa nak kacau..
so, luangkanlah masa untuk tidor lama sikit..
tapi itu adalah en suami laaa...
bukan nya aku..
sebab mata aku segar bugar jer masa pukul 7.30 pagi..
paksa nak tidor.. tapi tak mau jugak..

so, aku pun memulakan tugas yg sepatutnya dilakukan masa weekend ni..
basuh baju 2 bakul.. collection 1 minggu..
en suami masih lagi tidur..
aku lapar dah ni..
mula mula ingat nak ajak en suami gi makan roti canai..
dah lama tak makan.. aku teringin & teringat dah..
tapi kesian pulak nak kejut en suami bangun..
nampak nyenyak jer dia tidor..
padahal malam tu aku yg tido lambat sebab dok melayan Nora Elena..
dia dah tido dulu..
biasa laa.. sementara belum betul betul study dengan bersungguh-sungguh..
biarlah dia tidor sepuas hati.. hahahhaha..

disebabkan lapar..
aku pun menyelongkar apa yang ada di dapur ku..
dah lama tak memasak dan memang tak menyimpan stok sangat pun..
usha punya usha..
ada kepingan lasagna.. ada sos spageti.. ada sos alfredo apa tah.. macam carbonara sos..
mushroom pun ada.. daging cincang pun ada.. mozarella cheese pun ada..
cheddar cheese pun ada.. :D
jom kita mencipta resepi yg mudah & cepat utk buat lasagna..
aku google cara cara nak buat jer..
tapi bahan bahan semua ikut suka aku jer..
hihi..

Alhamdulillah.. masa en suami bangun..
lasagna aku dah siap dimasak..
tunggu sejuk sket.. baru makan dengan lahap nyaa..

ni lah rupa paras lasagna aku..
tak la cantik sangat.. tapi rasa nya ok..
mcm yg kat Secret Recipe..
sebab aku suka makan lasagna kat Secret Recipe tu.. :D


resepi nya mana??
malu lah nak letak.. sebab aku main taram jer..
yg penting.. sos tomato/spageti tu kena banyak..
sbb nya sos tu lah yg akan melembutkan kulit lasagna yg keras tu..
so, kulit lasagna tu tak payah la nak rebus dulu sebelum nak atur dalam loyang..
ko letak je keras keras kong tu...
dan bila dah siap bakar nanti.. memang lembut la kulit tu..
memang sedap hingga menjilat jari..
korang cuba la nanti yer.. :)


Friday, May 27, 2011

Nora Elena / Kasih Yang Suci

best kan cerita Nora Elena tu...
aku nak tengok.. tapi tak berkesempatan..
sebab nya sejak akhir akhir ni aku selalu gak keluar lambat dari ofis..
selalu nya pukul 5 tepat aku dah keluar..
sekarang ni.. kadang kadang pukul 6, 6.30..
so, sampai rumah pun dah kol 7.30.. ataupun dekat dekat pukul 8..
memang takder hati lah nak melayan kalau dah separuh jalan..
sempat beberapa hari hari tu jer sempat aku tengok kejap..
masa awal-awal cerita tu mula ditayang..
yang aku ingat masa tu episod yang si Nora Elena tu kena basuhkan baju Seth Tan..
kes tertumpah air kat baju dia..
aku pun tak ingat episod berapa tu..

pastu pulak, sejak akhir akhir ni..
ramai pulak aku tengok orang dok twit, fb, blog psl citer Nora Elena tu..
aku jeles la sebab aku tak leh nak follow..
dan pulak pasal novel Kasih Yang Suci tu..
aku tak pernah baca lagi novel tu..
tapi, aku memang dah memasang niat nak pegi beli novel tu..
nak baca laaa..

dan lagi satu niat aku pulak, akan ku khatam menonton drama tu..
nasib baik lah ada kat online kan..
kalo takder, mesti mengidam la aku..

p/s: tengah melayan Nora Elena 1st episode.. hihihih.. (curik curik.. nanti bos marah.. hahahah)

updated - rupa-rupanya yang aku tengok kat TV masa tu, episod 1.. huhu.. 

Wednesday, May 25, 2011

suka hati korang lah nak letak tajuk apa......

sejak akhir akhir ni.. aku malas nak update blog sendiri..
selalu nya disebabkan takde idea nak merapu..
tiba tiba sajer rasa hilang kata kata yang nak ditulis..
baru taip sebaris.. terus aku close..
memang otak aku dah makin tak produktif rasa nya..
aku memerlukan sesuatu untuk menyegar dan mengaktifkan otak aku..
supaya aku bersemangat nak buat kerja ofis, nak update blog..
nak buat benda benda yg berfaedah..

banyak benda jugak yang difikirkan dalam kepala otak ni..
pasal keluarga, pasal ekonomi, pasal kesihatan, pasal kehidupan, pasal percutian..
pasal wish list.. pasal bila-lah-aku-boleh-kaya-raya-tak-perlu-nak-kerja-lagi..
pasal masa depan.. pasal orang-lain-yang-menyusahkan-hidup..
macam macam pasal lagi lah..

walaupun aku malas nak update blog sendiri.. tapi aku adalah rajin melawat blog korang..
dari blog list aku tu, memang hari hari aku tengok..
kalau ada orang update jer, terus aku terjah..
pastu, suka jugak cari blog blog baru yang menarik untuk aku khatam..
memang aku boleh habiskan masa mengadap laptop jer malam malam dengan melayan blog blog korang..
sambil masa tu en suami akan layan TV cerita yg aku tak minat / main ps2 games / study ..

tapi... minggu ni agak sibuk..
dengan urusan kerja sampingan..
Alhamdulillah rezeki.. takde lah banyak pun..
tapi aku suka..
nasib baik lah en suami membantu..
sambil kami melayan TV cerita yang kami sama sama suka.. :D

minggu ni, memang betul betul aku cakap laa..
setiap kali loceng jam bunyi.. terus aku rasa aku ada sakit apa apa tak hari ni..
aku rasa nak ambik MC..
rasa nak sambung tidor..
nak duduk kat rumah sambil buat apa saja yang aku suka..
memang rasa sangat lah malas nak bangun bersiap-siap dan drive datang keja..
memang teruk sangat perasaan itu..
kalaulah aku boleh kerja dari rumah.. alangkah bahagianyaaa...

tapi itu lah.. manusia tak pernah puas..
tak pernah bersyukur dengan apa yang ada..
memang nafsu manusia begitu.. 
oleh itu, kita perlu mengawal nafsu dengan sebaik mungkin.. 
jangan diikutkan perasaan..

ko ingat aku tulis macam ni aku boleh relax ker??
tak jugak....
sajer nak menyedapkan karangan entry aku ni jer...
ingat senang ke nak buang perasaan malas..

tapi kan.. mood rajin aku tiba tiba datang masa hari sabtu lepas..
di saat en suami tiada di rumah sepanjang hari sebab kena attend kelas..
aku jadi rajin dengan menyapu, vakum lantai rumah..
dan juga.. terus mengemop lantai.. perkara paling jarang tak pernah aku buat..
Ajax Fabuloso yg dibeli masa nak masuk rumah dulu, memang tak diguna pun...
elok je tersimpan kat dalam toilet bawah..
dah selamat aku guna sabtu lepas..
en suami balik rumah terus Terima Kasih kat aku.. sebab mop lantai..
keajaiban la kan.. hahahha...

tiba tiba aku dah hilang idea..
cukup lah dulu yer..
tunggu idea lain lak datang..
tunggu musim rajin yang lain pulak..


Monday, May 23, 2011

Nur Kasih The Movie

sabtu malam ahad, kami pegi melayan NKTM..
kami menonton di Big Cinemas, Giant Kulim..
yg jarak nya hanya 5 minit dari rumah aku..
sangat dekat.. hihihi..

credit pic to Google

ada gak dengar2 review pasal this movie..
sedih dan meleleh2 air mata..
aku memang takde spare tissue or apa..
en suami cakap nanti lap air mata pakai baju je.. :D

my personal review..
boleh dikatakan sepanjang tayangan..
mata aku asyik la bergenang dgn air mata jer..
apa yg aku rasa??
sangat mendalam rasa cinta sepasang suami isteri..
aku merasakan seperti aku di dalam situasi itu..
bagaimana harus aku bersabar untuk menghadapi..

sepanjang menonton..
tangan en suami tak lepas dari menggenggam tangan aku..
kami menghayati watak2 yang dilakonkan dalam NKTM..
kami sama-sama mengalirkan air mata..
tiada gelak ketawa kedengaran dalam panggung wayang itu..
semua nya senyap dan melayan perasaan..
sungguh syahdu perasaan itu..

selesai menonton.. kami terus pulang ke rumah..
on the way balik, en suami cakap..
tak dapat bayangkan keadaan kalau dia kehilangan isteri dia..
bagaimana nak menghadapi keadaan begitu..
bagaimana menghadapi saat kehilangan insan tersayang..
sebak bertambah bila saat seorang ibu yg menunjukkan rasa kasih sayang buat anak nya..
memberi semangat untuk anak nya terus menghadapi hidup..
terus teringat mak di kampung..

aku pun berperasaan yg sama..
sebab tu lah asyik mengalir jer air mata masa menonton..
makin mendalam rasa cinta di hati terhadap insan tersayang..
semoga hidup kami diberkati Allah hingga hujung nyawa..

p/s: anniversary dah menghampiri ni.. :)



Monday, May 16, 2011

Tupperware: Katalog 4/2011 (16 Mei - 30 Jun 2011)

Mari kawan-kawan..
Katalog terbaru edisi Semenanjung Malaysia (4/2011) Tupperware & Tupperchef dah keluar..
Katalog ni valid untuk tarikh 16/5/2011 - 30/6/2011..
Jom kita mengumpul barang-barang Tupperware lagi..
Jangan lupa contact saya untuk mendapatkan harga yang menarik..
Lebih murah dari harga dari dalam katalog ni..

Email : shaqura@gmail.com


(sila klik pada imej untuk paparan yg lebih besar)






















Mari.. Mari.. Mari..
Anda pasti berpuas hati.. :)




Wednesday, May 11, 2011

lihat ticker Anniversary di sebelah kanan itu.. =====>>>>>>

lagi 20 hari laaa..

apa planning tahun ni??

tak tau.. no planning at all..

malam tadi baru sedar dah masuk bulan 5.. huhu..




Thursday, May 05, 2011

aktiviti kami di cuti hari buruh

weekend yg lalu..
kami dapat lah cuti 4 hari.. tambah 1 hari annual leave di hari selasa.. 
dijadualkan untuk pulang ke Jengka 22.. 
dah agak lama tak balik.. 
en suami dah rindu bau pokok sawit.. heheheh

sabtu pagi kami memulakan perjalanan seawal pukul 7 pagi.. 
singgah sebentar di Bandar Baharu rumah pakcik en suami.. 
ambik tudung saji yg dihias cantik oleh makcik.. kakak ipar ku order..
aku pun order jugak.. nanti aku tayang gambar kat korang eh.. :)

teruskan perjalanan sampai ke Simpang Pulai..
perjalanan kali ini kami akan melalui jalan Cameron Highlands..
dan melalui satu jalan baru iaitu dari Ringlet ke Sungai Koyan..
sajer tak nak melalui jalan yg biasa.. en suami suka sangat carik jalan-jalan baru ni..
aku menurut jer.. as long as selamat sampai... :)

on d way menaiki jalan ke Cameron Highland dari Simpang Pulai..
terjumpa accident.. lori terbabas ke tepi jalan, masuk longkang..
masa kami lalu, usaha untuk mengubah kedudukan lori itu sedang giat dijalankan..


selamat sampai ke puncak CH..
singgah sebentar di tea house.. sebab nak ke toilet..


tengah call Abah.. hantar report dah sampai ke CH
agak jem jalan di CH..
asalnya aku ingat nak la singgah beli beli sayur dulu..
untuk buah tangan kat ibu mertuaku..
tapi, nak parking pun susah kat pasar tu..
kami teruskan je lah perjalanan.. :D

agak penat gak lalu jalan situ..
sebab jalan belok belok..
pastu, memang tak leh nak maintain speed..
tiba-tiba jer ada jalan berlekuk lekuk..
pastu, ada landslide lak..
memang kena hati hati..
dan pada aku, baik jer lah kami lalu hiway..
lagi cepat dan relax sket.. :)

selepas menempuh bukit bukau..
kami pun sampai di jerantut pukul 2 ptg lebih..
memang berhajat nak singgah makan ikan patin masak tempoyak ni..
nasib baik lah ada lagi..
lepas lah rindu dendam ku..


mulut tengah sakit.. ada ulser..
memang seksa la kalo makan pedas-pedas..
tapi sebab teringin punya pasal..
makan jugak.. sampai merah bibir.. hahahh
siap tapau bawak balik lagi.. hihihihi... 

sampai jer di rumah mertua ku..
kami dihidangkan dengan durian pulak..
wow!!!
bapa mertua ku beli sebanyak RM160..
kebetulan masa diorg pegi Temerloh, ada 1 lori ni tengah punggah turun durian..
memang langkah kanan.. terus borong..
semua elok-elok isi durian tu...
kebanyakan nya macam dalam gambar ni... 

kucing tidor

esok pagi nya pulak breakfast pulut durian..
memang sendawa durian jer lah aku..
sampai ken***g pun bau durian.. hahahahah

selesai semuanya.. kami dah bersiap untuk ke 1 tempat..
di manakah??
CHERATING....
i like....

on d way ke Cherating..
jumpa accident kat area Maran..


lori ni terbabas dari lorong bertentangan ke lorong yg kami lalu..
merempuh pembahagi jalan tu..
lori tu bawak simen..
agak berat la.. sbb tu jauh betul dia terbabas...

kami pegi 2 kereta..
mertua ku naik 1 kereta, terus ke Muadzam Shah sebab nak ambik anak2 sedara..
kesian diorang kebosanan sebab ibu ayah nya kerja..
asyik telefon ke tukwan nya suruh datang ambik.. hihi..
so, lagi 1 kereta.. aku, en suami & adik ipar..
terus sampai ke Kemaman..

aku dah ternampak2 jer keropok lekor & satar..
aduhh!! dah lama tak makan..
sangat teruja nak makan.. huhu

terus ke jeti Kemaman nak beli ikan utk upacara bakar-bakar di tepi pantai..
tapi masa tu, bot nelayan belum sampai.. so, takde ikan lagi..
jadi, kami pegi lah layan keropok lekor dulu..

sangat beria makan keropok lekor di tepi laut, sambil tunggu bot nelayan sampai
lepas dah nampak 2,3 bijik bot nelayan sampai..
kami pun terus gi jeti..

sedang punggah ikan
hasil yg kami dapat adalah ikan kembung..
sangat fresh.. besar besar pulak tu...
1 kg = rm10.. kami beli 2 kg..
ingat ada lah sotong ker.. tapi takder..
ada ikan-ikan kecik jer..

pastu, singgah beli satar dulu sebelum meneruskan perjalanan ke pasar basah Chukai..
dapat lah beli sotong kecik-kecik..
habuan dibakar di tepi pantai nanti.. :)

sampai di Cherating.. mertua, adik ipar dan anak2 sedara dah menanti kami..
sementara mereka nak memulakan proses bakar membakar untuk mkn tengahari kami..
aku & en suami gi ronda-ronda nak mencari tempat penginapan...
memang sangat ramai orang lah..
maklumlah cuti kan.. ramai lah orang datang bercuti..

akhirnya kami dapat chalet di Riverside..
quite OK laa..
ambik 2 bilik..
1 bilik untuk 4 orang..
1 bilik lagi utk 2 orang..
kos semuanya adalah rm240 untuk 1 malam penginapan..
wpun takde lah sebagus mana bilik nya, tapi OK lah daripada takder..

budak bertiga ni yg hilang bosan dapat mandi laut


dah habis mandi laut.. kena bilas dulu.. pastu, bersiap nak balik Jengka 22 plak.. 

pagi hari selasa.. seawal pukul 6.15 pagi, kami gerak dari Jengka 22..
menuju ke KL.. adik ipar keje di KL, masuk keje kol 9 pagi..
tiket dah takde hari isnin tu.. so, kami hantar jer lah dia balik KL pagi tu..
lepas hantar dia, kami terus ke Kota Damansara..
nak jengok rumah & ambik surat-surat yg ada..

itulah rumah kami yg disewakan.. rindu jugak masa tinggal kat sini.. :)

sempat jugak singgah Wendy's di Giant Kota Damansara..
teringat-ingat burger dengan daging lembu grill itu.. hihihi..

lepas tu, kami pun memulakan perjalanan balik semula ke Kulim..
gerak dari Kota Damansara pukul 11 pagi, sampai di Kulim pukul 3 petang..
perjalanan lancar... Alhamdulillah...

** panjang nyer entry ni.. malas nak buat episod.. nanti tak bersambung plak.. :D **

Wednesday, May 04, 2011

Kiwi CheeseTart

ini adalah projek weekend lepas..
dah lama ada resepi.. cuma nak mencuba membuat nya agak lambat..
en suami memang suka dengan cheese tart..
sebab tu lah aku berusaha jugak nak membuat..
demi en suami terchenta.. :)

mula2 buat shell nya dulu..
esok nya baru lah buat full version of cheese tart..
filling yg ada dalam stok hanya lah kiwi..
so, jadi lah Kiwi Cheese Tart..





banyak jugak lah yg dapat..
lebih dari 40 bijik utk size campur2..
medium and small...
aku simpan dalam peti sejuk..
takkan lah 1 hari jer ktorang berdua boleh hadap sampai habis kan.. dahsyat tu!!!

pastu, en suami komen laaa..
masa ni cheese tart dah habis dah..
'best jer masa ada cheese tart dalam peti, balik keje leh makan 3,4 bijik'
'kan best kalo selalu ada cam tu.. '

wah!! hint yg baik tu..
nak suruh bini dia rajin-rajin mem'baking' la tu..
oleh itu, azam ditanam di dalam diri..
lepas ni nak rajin-rajin test buat yang lain pulak..
kek ke, cookies ke..
best la kalo buat ada org makan..
dulu penah buat jugak, tapi kurang sambutan..
so, aku malas lah..
sekarang ni dah dikomen begitu kan..
ada la sikit angin rajin keluar.. hahahah

ok lah.. tu jer nak story..  :D