Instagram

Thursday, December 31, 2009

mcm2 cerita

hari terakhir 2009.. dan minggu ni keja 4 hari gk.. kemalasan aku menjelma.. sejak pg td lg.. semlm dh pasang niat nk p jln2 ke queensbay masa lunch time.. nnt aku bgtau apa yg aku sambar kt qb td.. hehehe

skrg ni makin malas lak nk update blog.. bkn la mls sgt pun.. tp keadaan network di rumah yg x brp bagus membuatkan aku menyampah... (alasan sama jer.. malas la nk ulang lg) ni pun aku update dr ofis sbb nyer kemalasan aku nk buat keje dah.. cubemate aku dua org cuti ari ni.. so, bertambah2 la mood malas aku kan..

citer psl umah aku kt kota dsara tu.. alhamdulillah, aku dh dpt penyewa lain dh.. kali ni budak bujang pompuan 3 org.. hrpan aku diorg jaga la umah aku baik2.. dan yg penting jgn lupa byr sewa bulan2.. ahaksss.. hehe.. semua nya dh berjaya dipersetujui minggu lps.. diorg pun byr kt aku duit booking.. dan hari ni diorg akan masuk ke rumah ku.. selamat mencuci rumah yer adik2.. hehe...

citer psl aku & cik abg yg nk menyewa rumah lak.. ahad lepas.. barang2 dr kota dsara dh selamat smpi ke kulim.. lega rasa nya.. xde lah kena basuh baju kt dobi lg.. boleh la aku beli brg2 basah kt psr mlm & simpan dlm peti sejuk aku.. (selama ni geram jer dok tgk ikan segar2 jer kt psr mlm kan.. )
lg satu, ktorg dh pindah umah lain dh kt kulim tu.. rumah yg besar & selesa sikit laa.. wpun ayah aku komen umah besar sgt.. nk dok 2 org jer.. tp janji aku & cik abg ku bahagia & selesa.. :)
nnt aku dh siap kemas2 umah aku tu.. korg leh la dtg umah aku yer.. leh aku msk sedap2.. (sedap ker??)
tp aku berangan la nk beli jer umah kt situ.. best nyer kalo umah sendiri kan.. leh wat apa yg aku suka.. huhu.. tp x tau la lg biler boleh nk beli tu..

citer psl aku p queensbay td.. asalnya nk membeli langsir roman blind.. nk psg kt dapur umah baru.. tp xde lak jual kt jusco.. end up aku beli comforter set yg silk punyer.. murah kot bg aku.. sbb tekad nk beli.. aku beli jer aaa..
nnt dh psg kt katil aku snap gmbr tunjuk kt korg eh.. :)

citer psl weekend ni lak.. insyaAllah nk blk ke jengka.. cik abg ku merindui rumah di jengka lak.. wpun dh jumpa parents nya a.k.a in laws aku last week.. xper lah abg.. bulan ni kita keja travel jer every weekend.. next month nk rehat laaa.. umah x abih kemas lg.. sgt bersepah.. sib baik la dok berdua jer.. main sepak2 jer dulu .. huhuhu...

ok lah.. xde idea dh nk citer apa... nnt bila2 aku sambung..

Wednesday, December 23, 2009

geram

aku agak dlm kegeraman la skrg ni.. last week aku dh happy la sbb entry aku yg ni.. tp minggu ni aku sedih & marah & geram.. sbb nyer penyewa tu dh last minit bgtau kata x jd lak.. disbbkan dia dh dpt beli umah kt apartment aku tu.. diorg mmg ada tny nk beli umah aku tu.. tp disbbkan aku mmg x nk jual umah tu.. so, diorg buat keputusan nk sewa... dan last week diorg baru dpt umah kt apartment aku tu yg boleh diorg beli.. so, diorg kensel nk sewa umah aku...

aku sgt geram la skrg ni kan.. disbbkan aku kena carik penyewa lain la skrg ni.. yg mana last week ada 2,3 org yg beria dh nk umah aku dan nk byr booking payment.. tp aku dh block sbb dh confirm dgn penyewa ni yg dh byr 1 month sewa as a booking payment..

adesss.. aku ingat nk setel hal rumah aku ni weekend ni.. masa nk angkut brg dr kl.. nmpk nyer x leh nk setel lg laaaa...

geram nyer aku.............

Wednesday, December 16, 2009

dah dapat penyewa

Alhamdulillah, urusan nk menyewa rumah dah hampir selesai.. weekend lepas we ols blk kota damansara dan ada 1 family dtg tgk rumah.. dan terus agree utk menyewa rumah we ols tu.. diorg dh byr booking payment semlm.. dan aku dgn rasa lega hati boleh ckp yg officially we ols dh dpt penyewa.. harapan kami semoga penyewa we ols ni dpt duduk rumah tu dgn baik, jaga rumah dgn elok dan yg paling penting.. jgn miss byr sewa every month.. heheheh.. :)

segala urusan nk sign agreement, bg kunci & pembyran baki utk urusan2 ni akan we ols buat pd 25 @ 26hb dis.. sbb masa tu we ols akan blk semula ke kota dsara utk angkut barang2 bwk ke kulim.. lps ni x pyh lg lah nk antar baju g dobi.. sbb mesin basuh akan sampai.. dan x kempunan dh la cik abg ku itu nk minum air sejuk dr peti ais kan.. hahahah.. (he too craving to air peti sejuk.. apa daaa)

26/12 insyaAllah lori akan dtg dan proses mengangkut brg akan dilakukan.. ooo.. memikirkan itu aku rasa sgt la penat kan.. sbb nyer biler dh smpi kulim.. nk kemas2 brg kt rumah kulim lak.. penat nyer aku rasa.. huhu.. tp aku xkan unpack semua pun.. sbb masih menyimpan angan2 nk carik umah lain kt kulim.. wpun agak kerugian nk angkut brg 2,3 kali kan.. tp xper lah.. x leh tergopoh gapah nk carik umah yg btul2 menepati citarasa aku (cik abg ai serahkan kt aku jer hal2 pilih umah ni.. sbb aku agak cerewet kan..)

dh dpt rumah yg btul2 aku suka nnt.. baru lah we ols pindah & baru lah aku nk apply streamyx.. skrg ni kalo kt umah.. if nasib baik.. online pakai celcom broadband yg kdg2 sgt dpt HSDPA.. kalo x asyik dpt EDGE jer.. bosan la aku.. lembab nk mampus.. nk bkk 1 page pun berjanggut la cik abg ai menunggu (xkan aku lak yg berjanggut kan.. ahakss..)

smpt ni aku update blog kt ofis.. sambil tunggu diorg nk bg keje kt aku kan.. (aku skrg agak proaktif yer buat keje.. keje sini jgn wat keje sambil lewa jer.. hv to show up.. hihi)
ni pun aku type dulu kt notepad, pastu masuk blogger.. copy paste jer.. senang citer.. so, xde la letak2 gmbr kan.. nnt kalo nasib baik dpt line HSDPA kt umah baru la korg nmpk entry bergmbr aku.. hehehe..

ok lah.. chow dulu..

Friday, December 11, 2009

dinner @ Noodle Station

ni citer 2 mlm lps.. tiba aku cam craving for noodles... heheh.. mengada btul laa.. ajak ler cik abg ai ke giant kulim.. kt situ ada noodle station.. byk pilihan noodles ooo.. aku sgt suka..

enjoy our meals very much.. :D




dinner @ Chef Det, Kulim

gmbr agak lama gk laa.. aku kan dh lama x update blog.. disbbkan internet line kt umah dgn memakai celcom broadband yg agak lembab.. membuatkan aku menyampah jer...

we ols tunggu dpt umah sewa yg menepati citarasa.. baru la nk psg streamyx.. :D

masa ni we ols dinner kt chef det bistro.. kt jln kilang lama, kulim.. setelah bbrp kali cubaan pegi sini masa bln puasa ari tu.. akhirnya, bln x puasa ni la baru dia bkk kan.. huhu..

aku mkn chicken grilled black pepper... hubby aku mkn beef steak black pepper..

nice presentation kan.. huhu..



yg ni adalah mknn tmbhn.. disbbkan aku kelaparan tahap melampau.. huhu.. giloss..


air bandung & soursop (btul tah ejaan ni)..





serabut

kepala otak ku skrg ni menghadapi pelbagai perkara yg perlu ditimbangtarakan.. plg utama adalah memikirkan hal rumah di kota damansara akan disewa.. tgh mencari penyewa skrg ni.. ni iklannya aku dh letak kt mudah.. http://www.mudah.my/Apartment-Salvia--Kota-Damansara-4671267.htm

minggu ni we ols akan blk ke kota damansara.. ada org nk dtg tgk rumah.. sambil tu nk packing barang.. dan btulkan apa2 mslh sikit2 kt umah tu.. dan jugak nk pasang grill tingkap yg ada lg yg blum pasang.. ari tu dh psg separuh.. cam tu lah.. bajet setengah2 kan.. lgpun memikirkan dok apartment ni.. x psg grill pun ok if xde anak la kan.. kalo ada anak.. adalah sgt bahaya kalo xde grill...

hal nk packing brg2 tu.. minggu masa cuti krismas.. we ols akan angkut brg dr kota dsara ke kulim.. 25hb g sana.. kemas2 apa yg patut.. 26hb lori angkut.. 27hb mengemas la pulak di umah kulim kan.. tp, hal rumah kulim ni.. aku kurg berpuas hati dgn keluasan rumah skrg ni (dan ada la lg bbrp alasan lain yg mengukuhkan lg aku nk pindah).. memandangkan brg2 aku yg agak byk.. agak pening jgk aku dok pikir hal nk menyusun atur brg2 dlm rumah nnt.. serabut2.. we ols dh bbrp bulan la berusaha mencari rumah sewa yg lain.. tp masih belum berjaya.. bkn nyer xde rumah utk disewa.. tp keadaan rumah / lokasi / terlalu besar / sewa yg pada aku x berbaloi / dan ada la bbrp lg alasan lain yg menybbkan we ols masih lg x dpt rumah yg sesuai.. seboleh nya aku nk terus angkut brg dr kota dsara terus ke rumah yg bakal we ols duduki dlm tempoh bbrp tahun sblum boleh memiliki rumah sendiri di sini..

pening nyer la dok pikir hal ni..

Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidil Adha

kejap jer kan rasa thn ni.. tup2 dh masuk raya haji.. dh nk abih bln 11.. dh nk masuk bln 12.. cepat nyer rasa... nnt dh nk masuk tahun 2010.. lg 10 thn nk mencapai wawasan 2020... dan umur ku jgk makin meningkat.. wah.. cepat nyer.. rasa cam baru jer melepasi alam persekolahan & ambik spm.. aduh aduh.. dh tua dh aku ni.. huhu.. eh.. meleret2 lak..

aku nk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha utk korg2 sumer yg sudi meluangkan masa membaca blog ku ini.. sgt dihargai...

korg raya kt mana kali ni? aku thn ni beraya di perlis.. yahoooo... heheh.. tp skrg ni masih bekerja... mlm ni la pas maghrib baru bertolak blk ke perlis.. hrp2 perjlnan adalah lancar yer... yg aku risau nk blk dr keje jap g.. semlm masa on d way blk keje.. jem pulak kt tgh2 penang bridge tu.. x penah2 la pulak jem kan sblum ni.. lps dh 3 lorong ni.. semlm lak jem.. hrp2 tu semlm dh ramai la yg blk kmpg.. ari ni bg la ktorg lak yg blk kmpg.. xmau la stuck kt bridge lak.. aku nk cpt2 smpi kulim.. berjumpa cik abg ku.. mengangkut brg masuk kete.. pastu, zasss laa.. hihi..

ok lah u ols.. aku nk sambung keje ni.. smpt lak mengapdet kt ofis kan.. chioww..

Sunday, November 22, 2009

my lunch

sejak keje kt penang ni.. selalu nyer aku lunch kt cafe jer.. mknn adalah murah.. mmg save bajet.. tp agak kebosanan laaa... lauk2 nyer agak sama la hari2.. yg pasti, tofu telur hari2 dihidangkan.. yg mana dulu adalah feveret aku.. tp skrg cam x heran sgt laa.. sbb hari2 ada kt cafe tu.. smpi naik bosan lak aku...

sekali sekala mmg la teringin mkn kt luar.. selalu kuar ngan ima (satu2 nyer member melayu kamceng kt ofis tu.. :D).. g jln2 carik mkn kt luar laa.. sib baik la lokasi tmpt mkn adalah dkt2 jer.. tp kena drive gk laa.. tp, mmg smpt la masa rehat sejam utk g mkn kt luar.. lg pulak masa keja adalah flexible gk.. so, lewat2 sket pun x jd hal laa..

sajer nk jaja gmbr lunch aku kt korg.. yg teringat aku nk snap laa..

ini adalah nasik ayam MISAI... mkn kt astaka bayan baru.. dkt ngan SUNSHINE.. org penang sure la tau kan.. org kl yg x biasa ngan penang mana la tau.. hihihi.. (berlagak di situ)

nasik ayam misai ni pun ada la kisah2 nya... org2 penang mmg la tau.. kalo korg nk tau.. tny la org penang.. x larat la aku nk citer kt sini.. hehehehhe

ni lak kotiaw kungfu yg aku order di satu kedai tomyam kt mana tah.. bayan baru gk kot.. x ingat sgt laaa.. selalu nyer aku mkn kotiaw kungfu, kuah nyer putih cam ladna gitu.. ni lak kuah nyer merah.. tp rasa nya sedap.. aku suka.. :D

ingat2 lupa lak nama kedai tomyam tu... nnt aku ingat aku bgtau lah.. tp masa ktorg g tu, rasa nya pakcik tu toke nyer kot.. masa tu staff2 nyer tgh set meja utk jamuan yg org dh tempah kt situ.. pakcik tu adalah agak cerewet.. setiap apa benda yg anak buah nyer susun atas meja, x kena jer di matanya... so, asyik mengarah & membebel jer laa.. so, pakcik tu menjd bahan topik aku & ima mengumpat lak.. hahahha.. (isi masa lapang.. lmbt benor msk.. perut dh bunyi2 ni.. )

ok lah u ols.. nnt aku updet lg apa yg aku lunch kt penang ni eh.. (asyik mkn jer aku ni.. bahaya nyerrr.. )

Monday, November 16, 2009

ke kepala batas pulak

lps penat berjln2 di rope walk.. cik abg ai ajak lunch pulak.. tmpt nya adalah di kepala batas / bertam.. x sure sgt la exactly tmpt ni.. cik abg ai penah dtg mkn kt sini dulu2 laa.. so, this time ajak aku g sini gk..

ni lah nama kedai tu.. korg pandai2 la besarkan gmbr aku ni eh.. mls lak aku nk crop..

kedai ni berkonsepkan mknan yg berbakar.. daging, ayam, ikan, sotong, udang.. lauk2 seperti gulai & sup pun ada.. tp x byk sgt laa..

korg tgk la gmbr mknn ni yer.. aku teringin lg la nk pegi lg.. hihiihiihi..




sapa2 yg dok area penang tu.. leh la g try eh.. aku suka konsep mknn cam ni.. huhu.. :D

kenyang jer perut, we ols ke Sunway Carnival Mall.. ingat nk tgk wyg.. tp x jd.. sbb ramai sgt org.. pastu, jln2 jer.. then, blk sbb dpt call dr kedai perabot.. tilam yg we ols order dh smpi.. yahooo.. dpt tido atas tilam dh.. xde la sakit belakang lg.. hihihihi..

Rope Walk

entry adalah tunggang terbalik yer.. sbb nk cpt.. sementara celcom bb aku tgh HSDPA..

hari sabtu.. we ols ke Rope Walk, Butterworth... dulu penah ke sini masa keja sbg vendor kt TUDM.. pegi site kt butterworth.. so, penah la meronda2 sini.. masa tu masih lg baru sgt kawin.. keta pun xder lg.. dtg sini pun naik keta company.. (masa tu we ols keje 1 company.. :D)

cik abg ai suka sgt nk dtg sini.. sbb dia suka tgk benda2 pelik yg dijual kt sini.. aku follow jer aa.. yg suka aku tgk.. yg x suka.. aku biar jer la cik abg aku jer yg tgk..

tgk la tu.. ntah apa yg dia tgh belekkan.. (gmbr kurg sharp, guna camera phone)


ini yg aku suka.. membelek2 tudung.. hihihih


kuar dr rope walk.. we ols g lunch.. kt tmpt yg best.. aku suka.. tgk next entry..

Mee Udang - Selera Sri Tambang

hari ahad (semlm la).. we ols sajer jln2 tgk kwsn.. pusing2.. dr kulim - penang - kulim.. tp on d way tu merayau2 la kan.. knowing we ols yg sgt rajin berjln2 meng'explore' kwsn2 baru yg we ols tau.. hihi..

masa ni pusing2 dr kubang semang nk menghala ke lunas.. tp cik abg ku itu rasa nk membelok ke jln lain.. jln punyer jln.. tiba ktorg menuju ke sg dua.. dan melalui kedai mee udang ni.. berlaku lah dialog semasa melintasi..

ayg: eh, kedai mee udang laa..
abg: haa.. ni la kedai mee udang yg kita carik ari tu.. kita penah dtg mkn dgn geng kekmak kt sini la dulu..
ayg: aik, ye ker..
abg: ye la.. nk g tak? abg nk patah blk..
ayg: nak nak.. patah blk aa..

berdesup la cik abg ai wat u turn.. heheheh..


maveles x mee udang ni??
kedai ni berkonsepkan udang yg ditimbang.. harga sekilo udang rm80.. so, we ols ambik 6 ekor jer.. besar2 udang nyer.. tu pun dh rm20.. then, diorg mskkan kan lah mee udang utk 2 org mkn.. total sumer nye sekali ngan minum adalah RM29.90... ok laa.. mee udang nyer sedap.. aku sukaa... slurrppp...

Wednesday, November 11, 2009

bermuhasabah

pg ni masa aku tgh drive nk dtg keja.. aku melalui jln permatang pauh.. menuju ke hiway utk masuk ke jmbtn pulau pinang.. masa tu aku nmpk ada 1 keluarga terdiri dr bapa, ibu dan dua org anak.. menaiki motorsikal.. sorg anak dlm bakul motor di hadapan bapa dan sorg lg di tgh2 antara bapa & ibu..

menyaksikan keadaan itu.. aku teringat masa aku & kakak ku kecik2 dulu.. keluarga aku juga mmg pernah selalu begitu.. hendak ke mana2 hanya dengan menaiki motorsikal honda cup c70 ayah aku.. keluarga aku mmg bkn org senang yg punya kereta.. mmg dr aku kecil.. smpi lah aku sekolah menengah.. tp x ingat lah tingkatan brp.. baru lah ayah aku mampu membeli sebuah kereta 2nd hand.. datsun 120y (kalo x slh aku..)

kemudian, bila aku mendpt tawaran belajar ke UM.. ayah menjual kereta itu disebabkan utk mendptkan wang buat perbelanjaan aku ke universiti.. (sedihnya bila aku ingat kembali susah payah keluarga ku berkorban utk aku belajar) ditambah pula bila aku habis asasi dan masuk ke thn pertama ijazah, kakak aku pulak dpt tawaran belajar sebagai jururawat.. agak perit jgk ayah semasa tu.. menanggung belajar kami dua beradik.. nasib baik jgk lah ada wang pinjaman JPA.. kakak aku pulak dpt wang saraan dr kerajaan.. Alhamdulillah..

selama lebih krg 5 thn aku di UM.. bila habis jer belajar.. dan mendapat kerja.. ayah membeli sebuah kereta Wira Aeroback yg baru.. dan aku menolong membayar kereta itu setiap bulan.. hingga lah sekarang.. dan kereta itu akan habis hutang pd bln 5 thn depan.. terasa lega aku.. ayah & mak pun senang ke mana2 dgn kereta tu..

dan aku bersyukur dgn kehidupan yg aku ada sekarang.. dan aku sebaik mungkin akan menyenangkan kehidupan mak ayah aku skrg.. betul lah kata pepatah.. berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian.. bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian.. Alhamdulilah, syukur kepada Allah atas kurniaan nya kepada keluarga ku sekarang.. aku bahagia dgn suami ku yg menyayangi aku.. dgn keluarga mertua ku yg melayan aku dgn baik.. wpun aku blum mampu memberi cucu kpd mereka.. aku sgt bersyukur..

apa motif cerita aku ni??? huhu... sajer nk kasi korg tau.. kasi korg citer sedeyy sket.. tp xde la sedeyy sgt.. normal la tu kan.. cuma aku terasa nk muhasabah diri.. kenang blk zaman dulu2.. dr mana berpijak nya aku.. x mau lupa diri.. :) insyaAllah.. sama2 lah kita ingat mengingati..

p/s: aku updet dr opis laa.. sbb nye tgh xde keje..(kalo dulu jgn harap la aku nk ckp xde keje.. blk umah pun sambung wat keje lg.. )... supaya aku x ngantuk.. baik aku wat something kan.. huhu

Sunday, November 08, 2009

Berpayung



cik abg ku sgt rajin ok... dia menebas2 rumput kt tepi umah sewa ktorg ni.. agak semak samun sikit di situ.. tgh2 rajin tu.. ujan la pulak.. so, dia mencantas daun pisang & dijdkan payung.. ahaksss.. kelakar la pulak kan..

Mee rebus


Mkn di pdg kota

Kulat sisik


Beli kt psr mlm

Siput kemudi


Jumpa kt psr mlm

Dating sabtu


Kami berdating di hari sabtu... ke queensbay mall penang... sajer je jln2... bwk cik abg aku jln2 penang.. ahaksss.. cam la pandai sgt jln kt penang kan.. hahahahah..

Tuesday, November 03, 2009

susah sikit la

lately susah sikit la aku nk update entry kt blog ni.. tambah2an lg kalo nk ltk gmbr kan.. agak susah la.. sbb nyer skrg ni aku meng update kt umah jer.. kt ofis susah sket sbb pakai pc ofis.. so, gmbr2 / bahan2 nk masuk dlm blog sumer dlm laptop aku kt umah nun.. jd nyer mmg xkan aku berupdate dr opis ler...

kt umah lak.. skrg ni pakai celcom broadband.. agak lemah la connection nyer di umah kulim aku ni.. kalo nasib dpt hsdpa.. laju ler sket.. kalo dpt edge jer.. berjanggut la menunggu nk loading 1 page pun.. adesss.. lembap paler otak aku..

mmg berhajat nk psg streamyx.. ahad ni kot baru nk g sign up (kt kulim tm point bkk la ari ahad.. hehe).. lps pakai streamyx baru la rajin sket aku nk meng update.. cam dolu2 kan.. hehehe..

ok lah.. dh dkt masa aku nk tido ni.. skrg ni hari keje.. plg lewat kol 11 aku nk tido dh.. esok nk bgn awal maa..

see ya next time.. bubbye...

Wednesday, October 28, 2009

apa yg aku perasan.....

sejak dok ulang alik g keje kulim-penang ni.. hari2 kan aku merentasi jambatan pulau pinang.. so, mmg la aku sgt suka wat observation... heheheh...

1. ramai btul org bwk motorsikal.. lelaki perempuan semua ada.. kalo kt jmbtn p.pinang tu.. lorong ke3 yg baru bkk tu penuh ngan moto jer.. keta ada la menyelit2 sket2..

2. hari2 mesti ada moto pancit kat atas jmbtn.. sian la diorg.. tp mcm fenomena biasa jer.. ada org wat dajal ker nk pancitkan moto org.. sbb pg2 selalu jer nmpk pekerja hiway dok scan magnet kt tepi2 jln.. mungkin scan paku kot..

3. ramai gk la yg dok ulang alik bwk keta dr tanah besar ke pulau.. dan lg 1 aku tgk.. ramai yg memandu kereta ni adalah wanita... kebanyakan nyer laa.. bkn aku kata semua.. power2 la wanita2 yg bekerja di penang ni.. huhu (termasuk la aku kan) sanggup berulang alik demi keluarga terchenta.. :D

4. lg 1 yg paling ketara adalah cara pemanduan bila masuk ke pulau... bila jalan yg ada 2,3 lorong.. keta byk.. tak putus2.. bila ada jer keta yg signal nk masuk ke kiri @ kanan.. mesti keta yg tak putus2 bertali arus tu.. xkan memberi peluang pd keta yg sdg bg signal nk masuk line tu.. seboleh2 nya akan ditekan minyak serapat mungkin dgn keta dpn supaya keta yg bg signal tu x leh masuk.. fenomena mcm ni.. sgt jrg kelihatan di KL.. wpun KL terkenal dgn jammed nya.. bkn la aku nk ckp org penang x bagus.. mungkin mentaliti pemanduan masing2 adalah berbeza.. so, pendekatan yg aku cuba lakukan adalah.. aku akan mengikut cara pemanduan aku semasa di KL.. dgn harapan org kt penang ikut gk la kan.. heheheh... (just my 2 cents idea.. :D) ingat sikit ker keta kt penang tu..

walau mcmana cara pun.. diharap kita berhati2 lah semasa di jalan raya.. semoga selamat pegi & pulang.. :)

p/s: saja nk bg blog aku ni terupdate gk la.. baru la x bosan korg2 yg selalu menjengah ke blog aku ni.. :)

Tuesday, October 27, 2009

dinner @ Teluk Tempoyak

dah menjd lumrah... hobi bersama aku & cik abg ku adalah.. mencari / mengambil tahu / menyiasat tempat makan yg best2.. wpun di mana kami berada.. heheh..

kali ni we ols merayau ke Teluk Tempoyak, Batu Maung, Penang.. betul kot.. heheh.. ni pun hasil cadangan dr opismate ku.. thanks ima...

kt sini konsep nyer lain sket... ada bbrp buah kedai dlm medan selera tu.. 1 kedai wat bakar2 jer.. 1 kedai wat tomyam jer.. 1 kedai wat sotong goreng tepung jer.. 1 kedai wat masak2 biasa jer...

so, apa yg we ols order??

cik abg ai gembira sbb nk mkn.. heheheh

aku pun happy gk.. (muka agak x cun.. {selama ni cun ker??? haha} sbb baru lps wat facial..)

lala masak halia...

ketam nipah bakar...

ikan kerapu bakar...

sudah licin maaa... tinggal aku jer yg masih gigih hingga ke tulang kerapu terakhir.. hehehe

our review.. ikan bakar & ketam bakar - sedap.. lala masak halia - sedap.. sotong goreng tepung - tak menepati citarasa..
harga lak.. agak mahal laa... lg murah kt pantai jeram rasa nya.. :D


Friday, October 23, 2009

DULU dan SEKARANG

sejak berhijrah dr KL ke kulim ni.. life harian aku agak berubah la... especially hari bekerja..

dulu2 :
- pg2 aku bangun subuh (6.30 pg @ 7 pg).. pastu, sambung tido blk... kol 9, 10 baru la terhegeh2 nk g keja.. (tu pun kalo rajin nk g ofis.. kalo x, melepak la wat keje kt umah jer.. :D)

skrg :
- bgn kol 6 pg.. mandi, subuh, terus bersiap nk g keja.. kol 6.45 - 7 pg aku mulakan perjlnan ke tempat keja..

dulu2 :
- selalu pas maghrib baru la sampai umah (if g keja).. pastu, kt rumah sambung lg wat keje.. adess.. idup utk keja jer.. lain tarak.. (layan fb gk la wpun kepala otak bersawang dgn keja)

skrg :
- sblum kol 7 ptg.. aku akan sampai kt umah dah.. dan akan ambik dinner seawal mungkin.. sblum kol 8 mesti dh setel semua.. siap dh mandi ok.. hihihih.. terasa best jer.. sbb dh blk umah xde la pikir psl keje2 kt opis tu.. keje opis abih di opis jer laa .. (buat masa ni la.. future x tau la lg cemana)

dulu2 :
- mlm2.. selagi tak pukul 12++ tgh mlm.. aku takkan tido lg.. mcm2 la keje nk wat.. layan tenet.. layan tv.. layan mcm2 laa.. heheh.. kdg2 smpi kol 2,3 pg pun dok berjaga lg..

skrg :
- paling lewat kol 11 mlm aku akan tido dh.. ye laa.. pg esok kan nk bgn awal..


apa lg eh nk citer kt korg.. takat tu jer lah yg aku ingat wat masa ni...

esok kan cuti.. so, aku tido la lambat sket.. heheheeh

Wednesday, October 21, 2009

perjalanan pegi balik keja.. :)

hari ni perjlnn aku dr kulim ke penang agak slow.. tp boleh lg sampai ke ofis on time.. before kol 8 pg.. dgn melalui jln kampung utk mengelak 1 tol kt BKE.. pastu, turun je dr jmbtn.. jem sket nk ke bayan lepas.. pastu, masuk je simpang nk ke Intel.. keta2 slow jer.. naper ehh?? rupa2 nyer ada eksiden laa.. nmpk teruk gk.. siap ada ambulan sumer dh...

ni la keadaan nyer.. masa ni aku stop keta sbb nk bg laluan kt bas dpn tu lalu.. yg eksiden adalah keta myvi putih tu... kt bwh tayar depan keta tu ada motorsikal terperosok ... x smpt la nk tgk dgn teliti.. sbb kang lmbt lak aku masuk opis.. huhu..


on d way blk lak.. jem sket cam biasa lps turun dr jmbtn nk menuju ke hiway yg menghala ke seberang jaya... masuk BKE.. tp aku berjaya melalui jln yg mengelak 2 tol BKE.. hihihi.. pandai dh aku cilok2.. (atas bantuan google maps & gps.. hihi)

Monday, October 19, 2009

aku cuti

aku cuti ari ni.. korg cuti ker?? hehhehe... baru 5 hari keje dh cuti.. cuti replacement for deepavali.. tp nk kena kuar gk jap g.. keta ku perlu diservis.. ari ni jer lah yg smpt nk g buat pun.. huhu..

ok lah... nnt berkesempatan aku buat coretan lg.. chioww...

Tuesday, October 13, 2009

kerja baru..

seperti yg kbykan korg dh tau.. aku skrg ni dh pindah ke kulim.. tinggal bersama suami terchenta.. hihi.. aku dh 2 hari mula keje kt penang.. ulang alik la dr kulim ke penang.. so far perjlnn tidak la memenatkan aku.. cuma penat sbb agak byk tol nk kena byr.. huhu.. kena carik jln alternatif yg x kena tol BKE ni laa.. nnt la nk g usha2..

spjg minggu ni aku ditraining oleh team member aku.. diorg terangkan ttg sistem yg bakal aku 'kerjakan'.. semua2 la psl sistem tu.. agak boring sket laa.. minggu ke3 nnt baru la btul2 start keje aku.. maybe dh mula berfikir blk la otak aku ni.. hopefully aku leh la handle keje baru aku ni kan.. korg doa2kan aku yer..

kt ofis mmg leh jer nk access tenet.. tp aku cam segan la jgk nk g jengah2 website yg x spttnya.. awal2 ni kena la tunjuk kerajinan yg tahap super duper.. hehehe.. i'm not hipokrit.. but respect.. :D

tenet kt umah lak buat masa skrg ni pakai celcom broadband.. mlm ni aku online sbb tgk2 kuar line hsdpa.. selalu nyer dok kuar edge jer.. mls la aku nk browsing kalo edge jer.. kalo hsdpa.. leh smpi taraf cam streamyx aaa.. aku sukaa.. heheh..

aku ada sesuatu yg tgh ditimbang tara skrg ni.. nnt aku citer la kt korg.. aku ngantuk dh ni.. skrg bgn awal ooo... kol 6 pg dh bgn.. mandi2 + solat subuh.. siap2 terus gerak g keje.. dh 2 hari.. aku gerak kol 6.45 pg.. kol 7.30 pg smpi la kt ofis.. aku masuk keje kol 8 pg.. so, ok laaa..

ok lah korg.. ngantukkkk.. uwaaaarrrggghhhh.. tido dulu aaa.. nnt smbg yer..

Tuesday, October 06, 2009

along's hair do..

along ni anak sedara aku yg sulung.. anak kakak aku.. mmg terkenal dgn rambut nyer yg sgt kerinting di bhgn depan.. aku & cik abg ai lama sgt la berkeinginan nk g wat rebonding jer rambut along ni.. heheh..

alang2 masa blk lps raya ari tu.. aku terasa nk g wat treatment rambut.. nk trim sket.. bwk along sekali pegi.. mula2 ingat kan dia xnk laa.. sekali dia sgt ok.. very behave.. makngah suka laa along.. :D

aku tgh steam rambut.. along lak dh dibubuh ubat rebonding di rambutnya..

along pun kena steam rambut gk..

tadaaa... lihat rambut ku.. dh lurus... so chomellll... sbb rambut dia pendek.. x nmpk sgt.. aku mintak dia simpan rambut bg panjang sket.. nnt g buat bg lurus lg.. :)

yg kelakar nya.. pakngah dh janji ngan along.. kalo nk wat rambut.. nnt pakngah belikan buku yg ada cd.. tp, bila dh siap rambut dia.. dia ckp kt pakngah.. x beli buku cd pun xper dah.. hihi.. rambut dh lawa kan...

utk pengetahuan korg, along ni sgt menjaga penampilan.. tiap kali mandi mesti nk syampu jer.. huhu.. pastu, pas mandi bersiap2 mengalahkan org besar.. nk berbedak bagai.. huhu.. nk pakai baju pun memilih.. susah btul..

baju gaun tu aku yg belikan kt pdg besar.. cantikkan .. so sweett... :D