Instagram

Thursday, July 25, 2013

al-kisah my hero kecik

lama nya tak ber update blog ni..
tuan tanah kedaung sangat lah kemalasan..
di samping kesibukan dengan tugasan seharian..
hal kerja, hal rumah tangga, hal kerja part time, hal membantu suami menyiapkan assignment, dan sebagainyaa..
tersangatlah banyak hal nya sampaikan memang langsung takdak mood nak menulis blog..
tapi sekarang macam dah lega sikit.. so, marilah merajinkan diri update yer.. 

banyak cerita yang nak diceritakan..
terutama sekali cerita pasal my hero kecik yang dah macam-macam pe'el sekarang ni..
hari-hari ada jer perangai baru dia..
mungkin banyak belajar kat taska la tu..

my hero kecik dah selamat di injek dengan injection terakhir semasa umur 1 tahun 6 bulan.. which is last week..
menangis meraung la masa kena cucuk..
aku mintak nurse cucuk kat tangan.. sebab cucuk kali ni agak sakit..
risau pulak kalau cucuk kat paha, nanti dia tak nak berjalan pulak..
hari tu masa demam pun, memang lah menjadi-jadi perangai manja dia..
langsung tak nak berjalan.. asyik nk suruh dukung jerr..
nasib baik lah ada papa yg gagah perkasa.. hihihih..

perkembangan my hero kecik sekarang ni adalah..
gigi - dah banyak la.. geraham atas bawah pun dah ada..
bercakap - dah pandai panggil papa & mama dengan jelas sekali.. pandai mengikut bunyi perkataan yg kita sebut, tapi selalu nya dia ambik yg belakang jer lah.. dan yg paling pandai adalah buat bunyi kucing.. comel sangat..
berjalan - memang dah pandai berjalan sejak dari usia 1 tahun 4 bulan.. sekarang ni dah pandai berjalan dengan laju, dengan erti kata lain berlari..
makan - macam2 dah mama dia ni bagi makan.. hihihi.. memang suka makan, tapi akan menolak kalo makanan yg manis.. memang dia akan luah balik..
minum - dah pandai minum guna straw, dan paling suka minum air suam.. which is good la kan..
rancangan tv yg diminati - Indahnya Iman, setiap pukul 8 malam di Astro Oasis.. sampaikan ktorg record dan pasang bila waktu dia tengah menangis/mengamuk/bad mood.. memang akan terus diam sambil baring @ duduk melayan Indahnya Iman..
sangat rapat dengan papa - yg ni mama is jealous.. memang sangat rapat dengan papa.. bila nak tidur selalunya memang dengan papa jer.. tapi kalau nak makan pulak, pandai dia cari mama.. kalau mama suap jer dia nak makan, kalau papa suap agak kureng sket.. mungkin dia nampak, muka papa ni adalah peneman waktu dia nak main @ tidor jer.. hihihi..
pemalu - kalau pegi kat tempat yg dia tak penah pegi @ org yg dia tak kenal.. memang dia akan malu dan sembunyi kat belakang mama @ papa kalau masa tu dia tengah berjalan sendiri.. tak tau lah naper yg malu sangat my hero ni.. padahal dari kecik lagi dah biasakan bawak dia pegi tempat public..

yang menjadi kerisauan aku skrg ni kan.. my hero kecik ni kerap kena selesema, batuk & demam..
tambah2 sejak duduk nursery ni..
mmg ini lah risikonya bila hantar anak ke nursery..
sebab budak-budak ramai.. penyakit batuk selesema tak pernah putus..
poor my baby..
korang ada ke pendapat mcmana aku nak bagi antibodi Sadiq kuat sikit?
ada petua-petua yang sesuai diamalkan tak untuk budak yg berumur 1 tahun 6 bulan ni?

meh layan beberapa keping gambar si hero kecik ini.. gambar terbaru ni.. hehe

kantoi dok tengah mendodoi bangchik dalam buai

awak teringin nak jaga adik ye Sadiq? doa banyak2 yer supaya cepat dapat adik.. heheh

baru lepas mandi petang.. hari ahad lepas.. ;)


Thursday, May 16, 2013

Sadiq dah 'dapat kaki'..

lama Mama tunggu..
selalu bila jumpa sapa-sapa pun, mesti akan tanya..
"dah pandai jalan ke?"
aduhai, soalan keramat.. geram pun ada.. huhu..
bukan apa, anak bujang ku ini walaupun berumur 1 tahun 3 bulan, tapi badan nya macam dh 2 tahun..
ramai yg komen macam tu.. sebab dia agak tinggi..
tengok lah Mama & Papa nya macam mana kan..

tapi kan.. sejak 5/5 (hari mengundi).. tiba2 jer Sadiq dah mula melangkah berjalan tanpa bantuan sesiapa..
sebelum ni memang dah cekap berjalannya.. tapi perlukan tangan sapa2 untuk pimpin dia..
punya lah excited Mama masa tu.. dah la masa tu kat Perlis.. dan Papa pulak kat Pahang..
so, kesian la Papa tak dapat tengok 1st step Sadiq on his own feet.. ;)

video ada lah anak sedara aku ambik, tapi dari henfon dia..
pastu, tak boleh pulak nak bluetooth ke henfon aku.. alahaiii..
takpe lah Papa.. dengar jer lah Mama bercerita.. hehe..

so, bila balik ke Kulim.. dapat jugak lah Papa tengok cubaan Sadiq berjalan sendiri..
tapi dia berjalan sikit, then jatuh.. pastu give up.. pastu merangkak.. lagi laju.. hihi..

then, sampai lah ke hari minggu yang lepas.. hari sabtu..
kami pegi ke Suzuki Service Centre.. lama jugak lah kat situ..
dan di situ lah.. Sadiq mencurahkan bakat berjalan yang lama sangat dipendam..
berpusing-pusing lah dia kat dalam service center tu.. nasib baik lah tempat tu agak besar & luas..
dapat lah dia berjalan sepuas hati..

meh tengok video anak bujang kami yang happy dapat berjalan sendiri..

video

hari Ahad malam berlaku kisah di entry sebelum ni..

hari Isnin, Sadiq kat rumah dengan Papa.. dan seharian Papa bagitau Sadiq dok praktis berjalan kat dalam rumah.. bangun sendiri dan berjalan.. Alhamdulillah..

hari Selasa, hantar ke taska.. petang masa ambik Sadiq, teacher bagitau hari ni Sadiq asyik berjalan jerr.. dah tak merangkak.. teacher happy... Mama lagi lah happy...

tak sabar nak balik Perlis esok... mesti tok ayah, mak tok, mak long, along, angah nak tengok Sadiq berjalan sendiri...

dan secara rasmi nya.. di usia 1 tahun 3 bulan dan sangat hampir ke 4 bulan (esok), Sadiq dah boleh berjalan dengan sendiri..
tahniah anak Mama!!!
so, next achievement???

ada lagi cerita pasal Sadiq yg akan Mama ceritakan nanti.. tunggu next entry plak yerrr..


hampir terhenti detik jantungku..

Mama mula demam dari hari rabu lepas..
demam yang on off.. selalu nya bila petang baru mula demam..
makan ubat.. ok balik then malam sikit demam balik..
sampai lah ke hari sabtu malam, dah tak tahan sangat baru lah ajak Papa bawak gi klinik..
dapat ubat antibiotik.. baru lah kebah demam..

Sadiq pulak petang Jumaat lepas mula selesema..
tak pasti jangkit dari Mama atau jangkit dari kawan-kawan di taska..
sabtu malam ada la dia demam sikit.. so, kitorg bagi dia ubat demam yg dah ada dalam simpanan..
dan juga ubat batuk/selesema..
esoknya nampak dia ok ... cuma selesema memang ada lagi laa..

dan yang kami perasan, hari sabtu Sadiq langsung tak berak..
hari Ahad tu pun sampai lah ke malam.. baru dia berak..
dan keadaan dia berak masa tu sampai menangis..
sebab najis nya susah nak keluar..
Papa bawak Sadiq ke toilet, dan bantu tekan2 sikit kat buntot dia bagi najis keluar..
tapi.. kesian la, buntot dia berdarah sikit.. sebab sembelit..
kesian anak Mama..
lepas dah berak, baru lah Sadiq nak tidor..
minum susu gak masa nak tidor tu..

lepas sejam dia tido.. pastu, Sadiq asyik batuk batuk..
tiba-tiba dia muntah dengan banyak sekali..
habis semua makanan yang aku suap siang tadi nya pun keluar jugak..
kesian nya Sadiq..
terus angkat dia pegi toilet.. cuci-cuci apa yg patut..
tukar pampers, tukar baju..
pastu, baringkan dia balik..
aku bagi dia minum air.. tapi dia taknak..
pastu, dia tidor..

masa tu dah pukul 1 pagi lebih..
ktorg mmg tak tidor lagi, sebab tengah buat kerja sket..
Mama depan laptop, Papa pun depan laptop..
masa tu, Sadiq asyik dok bunyi merengek-rengek je masa tidor..
pastu dok berguling-guling..
Mama cuba bagi dia air lagi.. tapi dia tak nak..
pastu Mama pegang kaki & tangan Sadiq..
rasa sangat sejukkk..
then, Mama angkat & riba dia sambil goyang-goyang badan nak bagi dia selesa tidor..
tapi kan.. Mama terasa badan Sadiq mengigil..
Mama rasa betul-betul.. ya betul!! memang menggigil..
pastu, Mama panggil Papa suruh rasa, betul ke apa yg Mama rasa..
Papa pun kata yang sama.. pastu, Papa terus ambik Sadiq...
Mama bangun ambik termometer.. dan check suhu Sadiq..
bacaan masa tu adalah 37.2 c...  badan Sadiq pun tak panas.. dan kami tak suspek dia demam..
pastu, Papa cakap jom kita pegi emergency..
dan Papa terus dukung Sadiq bawak naik atas, then Mama ikut sekali sebab nak tukar baju..
masa kat atas, bila bukak lampu bilik.. Papa nak ambik selimut utk selimutkan Sadiq, sebab kami memang rasa dia sangat sejuk.. Mama tengok bibir Sadiq dah mula kebiruan..
Ya Allah!!!! Mama dah menggeletar.. air mata mula bertakung dah ni..
pastu, Mama panggil Sadiq!!! Sadiq!!! berkali-kali sebab tak nak bagi dia tertidur..
Papa pun sama.. kejut kejut Sadiq.. tiap kali kami panggil nama dia, dia akan celik mata..
pastu, nak tertutup balik mata dia..
masa tu, badan dia sangat lembik.. kesian sangat..
Mama cepat2 tukar baju.. terus keluar naik kereta..
dalam kereta Mama bagi Sadiq minum air..
Alhamdulillah Sadiq mahu minum...
Papa bawak kereta selaju yang boleh..
nasib baik lah masa tu pukul 2 pagi dan jalan dah lengang..
semua lampu merah dilanggarnya.. Alhamdulillah selamat sampai ke Hospital Kulim..

sampai di hospital, terus daftar.. kena bayar RM1..
pastu, tunggu nak jumpa doktor dalam 15 minit jgk laa..
bila doktor check, suhu badan Sadiq dah 38 c lebih..
dan memang Sadiq demam..
doktor masukkan ubat bontot.. dan suruh ktorg jelum dengan air sejuk seluruh badan Sadiq sampai suhu turun..
lepas tu, doktor bagi ubat demam & antibiotik..
dan kami dibenarkan pulang ke rumah..
dan kena monitor keadaan Sadiq sebaik mungkin...

dan esok nya hari Isnin, Papa ambik cuti jaga Sadiq kat rumah..
Mama pulak tak boleh nak cuti sebab ada training Asp.Net utk hari yg terakhir..

sehari di rumah, Alhamdulillah.. kesihatan Sadiq dah kembali normal..
hari Selasa dah hantar Sadiq ke taska lepas Mama call teacher Sadiq bertanya ada ke budak2 lain yang demam, batuk @ selesema..
dan teacher bagitau, budak lain semua sihat kecuali seorang baby 4 bulan yg selesema..
so, Mama tawakal dan berharap Sadiq ok bila kat Taska nanti..

sesungguhnya, pengalaman yang tak dapat kami lupakan...
dan lepas ni akan lebih berhati-hati dan berjaga-jaga bila menjaga Sadiq..

Ya Allah, terima kasih atas kurniaan Mu.. akan ku jaga amanah ini sebaik mungkin..

Wednesday, April 10, 2013

Portable Child Car Seat

yeayyy!! semalam dapat parcel dari Marissa Shoppe..
mama belikan Sadiq portable child car seat..
Sadiq mmg dh ada car seat.. mama beli setahun yg lepas ..
sejak 2 menjak ni safety belt car seat yg lama tu mcm buat perangai sikit..
boleh tercabut dgn sendiri hanya dengan kekuatan Sadiq yg menarik nya..
oleh itu, mama sangat lah tak confident bila memandu berdua jer dengan Sadiq bila pagi2 nak hantar ke nursery bila papa was not around with us..
so, setelah melakukan survey di beberapa kedai online, lalu mama pun membeli portable child car seat di Marissa Shoppe, dengan harga RM68.. paling murah lah yg mama jumpa di online..
tak tau lah kot ada yg lagi murah kan..
selepas buat short discussion dengan papa, terus mama order & bayar & esok nya (semlm lah) terus dh dapat barang.. pantass!!!! i likeee...

so hari ni secara rasminya merasmikan car seat Sadiq yg baru.. sebab hari ni memang kami berdua jer.. papa tak kerja hari ni, sebab ada exam.. kol 11.45.. (good luck papa.. u can do it!!)

meh tengok gambar Sadiq bergaya di car seat nya yg baru itu.. mama sempat buat Keek jugak.. hehhehe..







Tuesday, April 09, 2013

What I Keek??

ramai ke yg terjebak dengan Keek ni?
aku ramai follow artis2 lah.. best jugak tengok diorg berKeek..
pastu, ada follow a few bloggers.. dapat la dengar suara2 diorg ni..
selama ni dok baca jer luahan hati melalui penulisan..
skrg boleh pulak dengar suara.. hihi..

ni sajer nk share apa yg aku Keek..
semua nya Keek pasal Sadiq jer lah..
cuma video aku boleh dikatakan gelap..
sebab tak boleh nak bukak lampu flash kat henpon..
nanti si Sadiq tu sibuk  nak ambik henpon aku kalau dia nampak lampu flash tu..
so, tak dapat nk merakam video dia dok main main tu..

jom enjoy my Keek..

Sadiq skrang ni suka sangat pi berdiri depan tv.. bila ada rancangan yg dia suka, laju je dia pegi berdiri kat depan tv sambil membebel.. tengok la ni..




Apr 6, 2013 | keek him again... by aizura on Keek.com



jom kita berKeek.. hihi..

 

entry lama yg lupa nak publish

***ini adalah entry sebulan yg lepas.. dah taip banyak2 dalam entry, pastu save as draft.. pastu terlupa terus nk publish***

terpanggil untuk merajinkan diri meng'update' blog.. ;)

cuma nak cerita sikit-sikit berkenaan aktiviti kami sekeluarga dan perkembangan Sadiq..
sikit-sikit jer tau.. tak boleh banyak-banyak.. nanti macam-macam spekulasi pulakk..
heheheh

hari ni Sadiq dah masuk hari ke-6 berada di nursery..
petang semalam masa ambik Sadiq, sempat lah mama bertanya kat teacher dia mcmana keadaan Sadiq sekarang..
Alhamdulillah.. jawapan teacher dia sungguh memuaskan hati mama..
Sadiq dah ok skrg.. takde lagi nak nangis-nangis masa macam baru hantar minggu lepas..
dah nak main dengan budak-budak lain..
dan report dari teacher dia lagi, kalau lambat suap makan, nanti Sadiq marah..
wah wah wah!! hebat anak mama.. bab makan memang tak boleh lambat.. ;)
lega betul bila dengar macam tu.. takde lah risau-risau lagi tinggalkan Sadiq kat nursery..
good job teacher di Taska Comey ku Ceria.. berjaya meredakan emosi Sadiq.. Alhamdulillah..

sekarang masuk cerita masa weekend yang lepas pulak..
tak balik kampung..
stay di rumah Kulim jer..
dan ini lah peluang nak kemas-kemas rumah..
aku dah rasa rimas...
nak kemas hari kerja.. mcm dah malas & tak larat..
weekend pulak asyik balik kampung jer masa Sadiq kat Perlis.. 
so, minggu ni lah peluang terbaik.. tapi kerja kemas mengemas ni adalah kerja encik suami..
kerja aku adalah membasuh baju (masukkan baju dalam washing machine, tunggu sampai siap)..
lepas tu, encik suami jugak yang menyidainya.. hihi..
pastu, masakkan makanan utk Sadiq..
dan breakfast mama & papa disediakan oleh papa jugakk..
macam banyak jer kerja-kerja yang encik suami buat kan.. terima kasih my dear luvly hubby.. muahhhh sikittt... ;)

breakfast utk Sadiq, bihun sup + sayur + telur... he likee...


jalan-jalan kat Aeon Perda..


sesi menjual peti ais (nanti buat entry lain lah pasal peti ais ni.. tu pun kalo rajin)


mee suah sup.. utk Sadiq jugak.. he like jugak..

1st time bawak Sadiq naik feri nak pi Penang.. nak pi Gurney Plaza sebab papa nak pi MPH..






kat MPH, tengok la tu Sadiq menyambar buku Javascript... awak tak payah la nak jadi programmer mcm papa & mama ok.. awak jadi doktor ke, engineer ke, pilot ke.. ;)




itu jer lah cerita hari minggu kami... see u on next next next entry..

Friday, March 15, 2013

Weekend...

Selamat hari jumaat yg tinggal lagi 1 jam nak habis...
Bestkan esok hari sabtu.. bleh lajak tidor.. hihi
Si kecik dah tido.. papa nyer pulak dok study sambil sekali sekala menjeling ke tv..
Mama pulak dok main Candy Crush.. ni pun break jap main sbb dh xder life.. hihi..
Menunggu ihsan dr sesiapa yg sudi sedekah life kt aku..
Stuck at level 33 skrg.. huhuhu...

Apa plan hari minggu korg?
Ktorg ni mcm bnyak je plannya..
Ye lah.. sbb dh lama tak berhujung minggu di kulim..
Dh sebulan dok ulang alik blk Perlis tiap kali weekend sbb Sadiq kat Perlis..
So, minggu ni yg paling utama nk kemas rumah.. sgt rimas dh rasanya sbb rumah tak bervakum lagi..
Skrg ni tgh basuh baju.. esok bgn pagi2 terus sidai..

Takde apa lah nk update sebenarnya.. saja mengisi masa terluang sebelum nk tido ni..
Nnt berkelapangan aku update lg pasal perkembangan Sadiq yer..
Pasal Sadiq kat nursery skrg ni aku dh tawakal.. semoga dia ok & dpt sesuaikan diri di nursery tu.. In shaa Allah...

Happy weekend u olsss...
posted from Bloggeroid

Wednesday, March 13, 2013

Hari ke-2 Sadiq di nursery

hari ni hari ke-2 hantar Sadiq ke nursery Comey Ku Ceria..
semalam adalah hari pertama.. waktu lunch tengah hari aku pegi jengok dia..
plan awalnya memang aku tak mau pegi tengok pun.. 
sebab kalau pegi, mesti nanti Sadiq nak melekat je kat aku..
tu pun aku suruh Papa Sadiq tunggu dalam kereta jer..
kalau tak, lagi teruk keadaan nya nanti..
tapi, masa aku call pengasuh kat situ, diorg cakap Sadiq asyik menangis nak suruh dukung..
pastu, aku dengar pulak suara Sadiq tengah menangis..
dah tak senang duduk la aku..

masa aku pegi jengok tu, Sadiq ok jer..
aku dok pesan kat dia.. "Sadiq jgan lah nangis2 dok sini.. nanti petang Papa ambik Sadiq.. "
Sadiq pun dok "hmm.. hmm.." bila aku dok pesan cam tu..
macam paham je apa yg aku cakap..
lebih kurang 10 minit aku duduk situ, aku pun nak gerak lah..
masa aku bangun jer, dia pun mula nangis..
tapi aku tinggal jugak lah..

petang nya, Papa nya jemput.. sebab aku tak balik sekali petang semlm..
ada agenda lain ke Mayfair.. hehehhe.. (lain entry lah cerita, tu pun kalo rajin.. hihihi)

pastu, pagi tadi aku hantar Sadiq sendirian..
sebab incik suami pegi keja naik keta lagi satu.. sebab ptg ni dia nak main futsal..
so, tak balik sama-sama lah petang nanti..
on d way tu, macam2 la aku dok pesan kat Sadiq..
dia pulak mengaku je bila aku pesan-pesan kat dia..
macam sangat paham..

sampai kat depan gate nursery, aku keluarkan Sadiq dari kereta..
pastu, dia asyik la dok tengok budak-budak lain dok main kat depan rumah..
pastu, bila aku bagi kat salah sorang pengasuh situ, laju je dia nak pegi..
aku tak hantar Sadiq sampai ke dalam rumah.. risau dia menangis..
nampak dia ok je bila diorg masukkan dia ke dalam rumah..

then, pukul 10 tadi aku sms la tnya pengasuh situ, mcmana Sadiq hari ni..
dia reply bgtau "sama macam semalam, nak dukung"..
then, aku reply "cuba bawak dia main dgn budak2 kat bawah, sebab rasanya dia nak main. kalau dia main, dia tak gaduh la nk dukung.. dia baru nk biasakan diri kat situ.."
then, dia reply "ok. sadiq tengah tido skrg."

nursery tu adalah rumah 2 tingkat..
kat bawah diorg letak budak2 yg umur 2,3 thn..
kat atas diorg letak baby yg bawah 2 thn.. atau yg manja2 tu.. diorg letak kt atas..
termasuk la Sadiq pun dok kt atas jugak..
so, total baby yg duduk dlm bilik kat atas tu adalah dlm 7 org..

mungkin Sadiq bosan duduk dalam bilik kat atas tu..
mungkin dia nak main-main..
aku pun tak pasti lah..
so, pada pendapat aku.. pengasuh kat situ kena lah try & error nak pujuk dia..
ni boleh reply sms aku bgtau keadaan Sadiq mcm semalam jugak..
timbul rasa kurang puas hati aku di situ..

tapi walau bagaimana pun.. aku masih lagi nak cuba bagi Sadiq sesuaikan diri kat nursery tu..
biasa lah bila kat tempat baru..
walau kita sekali pun.. mesti akan rasa kekok bila berada di tempat baru..
dengan keadaan sekeliling yang baru dan orang yang baru..

aku harap sangat Sadiq tak stress..

Ya Allah, permudahkan lah urusan kami untuk memberikan keperluan yang terbaik kepada Sadiq.. Amin..