Instagram

Thursday, September 30, 2010

buah delima

korang suka tak makan buah delima? aku suka jugak.. dulu masa kecik2, ada 1 pokok delima kat kawasan quarters tempat aku membesar.. jarang-jarang sekali berbuah.. tapi kalo ada sebijik, maka berkongsi lah kami budak-budak yang sama-sama membesar bersama aku dahulu.. best la jadi budak-budak.. heheh..

sejak beberapa tahun yang lepas, aku & en suami selalu jugak makan buah delima ni.. sebab ayah aku selalu beli kat padang besar.. memang sedap.. gebu2 jer rasa.. kalo kena yang manis tu.. memang best sgt.. sambil makan, sambil layan tv @ bersembang.. macam makan kacang jer.. hehe..

minggu lepas ktorang g Giant Kulim.. nak beli barang sket.. en suami selalu usha2 kat bahagian buah2 ni.. lalu terjumpa lah ia dengan buah delima ni.. dia beli sebijik.. harga sebijik adalah RM4.. huhu.. mahal jugak tu.. tapi sebab orang tu teringin sangat.. beli jugak la kan.. hehehe..

ini hasil nya... merah menyala.. marveles.. manis.. rangup.. uishhh.. susah digambarkan.. memang berbaloi harga RM4 tu.. hihi..



korang leh tengok kat sini berkenaan khasiat buah delima.. meh aku letak sket pasal cerita nya..

Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.
Antara keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya.
Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.

selamat menambah ilmu berkenaan buah delima!! :)

Wednesday, September 29, 2010

irritating.. :P

tiba2 ada mood nak update blog.. hihi.. 

nak citer 1 hal yg sangat meng'irritated'kan aku.. sebelah kiub (ala-ala bilik kecik utk workstation yg disekat dgn partition) aku ni ada la sorang mamat.. baru jer join as contract worker seminggu sblum raya ari tu.. pastu, bila aku dah start keja lepas raya ari tu, dia masih cuti.. tak tau lah lama benor cuti nya.. bukan nyer sambut raya pun dia.. dah la baru masuk, kemain lama lg cuti yer.. huhu.. (ikut suka dia la kan.. aku lak sibuk apa hal? :P)

jadi nya, hari ni la baru mamat tu masuk keje balik.. (giler lama betul bercuti).. ada 1 habit mamat ni yg sangat la mengganggu telinga aku.. dia suka sangat buat bunyi kat hidung.. macam sniff cam tu.. bunyi cam orang yg baru pas korek idung.. pastu, nak memastikan kt lubang idung tu dah takder saki baki yang tersangkut.. ahaksss.. paham ke korg? geli2 lak aku nak terangkan..
dia punya bunyi tu adalah sangat kerap.. dalam seminit ke dua minit sekali.. dan sekali terjadi adalah 2,3 kali sniff.. (haha!! paham ke?)

kt floor ni mmg suasana adalah sunyi.. agak jarang nak dengar org bercakap pun.. so, korg bayangkan lah org sniff2 pun leh mengganggu telinga aku.. dah la sebelah kiub je pun.. kiub yg mana partition adalah sekadar menutup meja jer.. wpun dia kiub sebelah, umpama betul2 duduk sebelah aku jer..

untuk mendamaikan telinga aku, baiklah aku pasang headphone di telinga dan melayan lagu-lagu yang best..

p/s: tak sabar menunggu 11/10.. huhu.. kenapa eh? tak mau citer sebab apa.. yang penting memang tak sabar.. :P


Thursday, September 23, 2010

berhenti sementara

mula2 sekali aku nak mintak maaf banyak2 dari korang semua yang rajin dok bukak blog aku ni.. buat masa ni aku nak berenti jap dari menulis atas beberapa sebab.. biarlah aku sendiri jer yang tau sebab tu.. banyak sebenarnya entry tertangguh yang ada dalam draft, tapi dah taip sekerat jalan.. terus terberhenti.. xder idea & xder mood..

oleh itu, aku rasa aku nak stop kejap lah.. nanti bila mood aku dah stabil.. aku akan mulakan balik penulisan aku yg tak seberapa ini..

jangan risau, aku tetap akan blogwalking kat blog korang.. cuma nyer biler aku dah mula menulis balik nanti, aku akan annouce kt FB yer.. :)

salam sayang..

Sunday, September 19, 2010

naper ko ilang?


balik dari dinner kt Nasmir tadi (ramai nyer manusia tengah layan bola ManU vs LiverPool).. aku perasan Messages box kat henpon aku kosong jerr... naper eh jadi mcm tu? geram nyerrr...

utk pengetahuan korg, dlm inbox aku.. aku simpan 400+ message.. tak termasuk dalam backup folder, outbox, sent items, draft.. naper leh ilang... help me kengkwn.. korg ada experience cam tu tak??

henpon aku adalah jenis Nokia 5800 XM.. benci btul.. abih ilang sumer koleksi sms yg aku simpan.. :(

Friday, September 17, 2010

back to work

salam semua...

korang dah habis beraya ker? aku sampai ke kulim kol 11 malam tadi dari perlis.. hari ni dah mula bekerja.. tapi mood nak buat kerja tu tak ada lagi.. tapi dah dapat task yang perlu disiapkan isnin minggu depan.. jap gi lah aku buat..

sekarang ni waktu rehat.. perut tak lapar sebab tadi minum white coffee.. dan malas jugak nak keluar.. hujan laa.. lagi la aku malas.. baik melepak jer layan tenet sebab nyer dah seminggu tak melayan tenet.. hihi.. ye laa. beraya di kampung mana la sempat nak bertenet.. lagi pun xdak line bband pun.. on bband kt hp jer.. tu pun kejap2 jer.. layan FB.. hihi..

cam ner raya korg? best ker? aku tahun ni best jugak.. sebab beraya di rumah baru ayah & mak aku.. walaupun rumah belum siap sepenuhnya.. tapi Alhamdulillah.. best sgt.. sebab dekat dengan rumah sedara mara.. beraya sakan jugak la ktorang.. hehe.. yg plg best anak2 buah aku laa.. byk gk la dpt duit raya.. jeles makngah.. hihi..

sepanjang ktorg balik beraya di perlis.. tiap-tiap malam dua2 org anak buah aku tu akan tido kat rumah mak ayah aku.. 1 malam jer balik tido umah kakak aku.. tu pun atas paksaan.. hihi.. diorg ni kalo ktorg blk kampung jer, mesti melekap je ngan ktorg.. kira nya setiap kali ktorg nak balik ke kulim, kena hantar diorg balik ke rumah kakak aku.. baru lah ok.. tiap kali mesti macam tu.. nak tak nak, ktorg jugak yg kena antar.. kalo org lain diorg x mau.. ish ish budak2 ni.. heheh.. tp takper, ktorg rela hati jer buat semua tu.. budak2 tu lah tempat ktorg menumpang kasih.. :)

sesampai kat rumah malam tadi, bila nak on kan lampu & kipas.. tengok2 tak hidup lak.. rupa2 nya fuse box tu automatik off.. rasanya sepanjang ktorg xde, ada kilat @ guruh yg kuat kot.. xtau lah sebab apa kan.. tapi yg mem'frust'kan aku adalah... peti ais aku pun secara tak langsung off sekali laaa.. uwaaaaa.. abih busuk barang2 dalam peti ais... (menambah keje aku yg sedia malas ni.. ) dah tu mula la ada bau yg x memuaskan dari peti ais tu.. adesss.. sgt geram laaa..

nanti lah aku sambung citer raya lg eh.. (kalo rajin) skrg ni nak wat keje jap.. ada sket jer lg ni.. huhu.. (1st day naik cuti pun dh ada keje.. huk huk.. )


Wednesday, September 08, 2010

Selamat Hari Raya AidilFitri.. Maaf Zahir Batin..

salam semua kengkawan..

di kesempatan ini, kami suami isteri nak mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.. jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan.. samada di blog, di luar blog dan sebagainya.. kepada sesapa yang beraya di Perlis.. jemput la datang ke rumah ayah ku yang baru jer siap.. tapi belum siap sepenuhnya lagi.. tapi dah selamat berpindah ke rumah baru awal puasa hari tu.. mengemas pun tak habis lagi.. :)

kepada yang memandu jauh-jauh tu.. selamat memandu.. hati-hati di jalan raya.. kalau mengantuk, suruh partner cubit-cubit bagi sakit.. hihi.. (itu la yg aku selalu buat kat en suami kalo dia mengantuk masa drive..) lagi satu, partner sebelah tu jangan lak tidor kalo partner tengah drive.. teman la sembang-sembang yer.. lagi satu, kena selalu la berpesan jugak, "abg, jangan laju-laju yer.".. hihihi..

Salam Sayang dari Kami Berdua.. 



Semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju.. ketemu lagi lepas raya.. :)

p/s: kat kampung aku tak online la.. (aku cuti mulai esok sampai lah 16hb, 17hb dh masuk keje.. )

Monday, September 06, 2010

Oreo Cheese Cake

aku buat semalam.. hari ni tinggal lagi suku bijik jer lagi.. hihi.. puas betul makan cheese cake buatan sendiri ni..


thanks to Yan for the recipe.. yummmyyyy... resepi nyer dah lama dapat.. tapi baru berkesempatan nak buat.. :)

Thursday, September 02, 2010

puasa hari ke 22

pagi tadi aku masuk keja agak lambat laa.. kol 8.40 baru sampai ofis.. sepatutnya masuk kol 8.. sebab nyerrr... pagi tadi boleh pulak terlajak tido.. aku biasa nye set alarm kol 6.15 pagi.. selalu nya snooze smpi lah kol 6.40.. pagi tadi mcmana ntah aku tertekan STOP.. dalam kepala otak pikir nak set balik kol 6.45.. mungkin dalam mimpi je lah aku set kan alarm tu balik.. bila tersedar.. jam menunjukkan pukul 7.35 pagi.. melompat la aku turun dari katil, terus mandi.. dan zasss.. bersiap secepat mungkin.. sblum kol 8 aku dah on d way dlm keta dah.. huhu.. gilosss...

jadi nya aku lewatkan sikit masa balik hari ni.. tak adil la pulakkan.. hihih.. wpun kadang2 aku buat jugak.. :P

nak citer pasal semalam.. aku adalah teringin nak makan Roti Sardin Gulung.. lepas tengok entry kt blog Kak Azie.. gigih la semalam balik keja terus singgah kedai mesra petronas.. top up Touch n Go dan jugak membeli roti.. kat rumah dah ada sardin & telur.. harap2 rajin la ni..

sampai rumah.. lepak2 dulu layan FB jap.. en suami sampai dia terus ajak kuar.. tapi aku tak nak lagi.. aku cadangkan keluar lepas bukak puasa jer.. makna nya makan ringan2 jer masa bukak puasa di rumah.. solat maghrib, pastu baru la keluar..

kol 6.45 aku memulakan projek membuat Roti Sardin Gulung.. Alhamdulillah, sempat menyiapkan masa waktu nak berbuka.. simple jer buat roti gulung tu.. heheheh...

ni lah hasil nyer... kalo korg nampak yg mcm bersarang tu.. adalah cheese.. ada 3 ketul dari semua tu en suami gulung letak cheese sekali.. jadi nyer bila goreng, cheese mencair dan masuk ke dalam minyak.. tergorenglah sekali.. tp sedap weh biler letak cheese.. (en suami adalah penggemar cheese terulung)..

rezeki kami di hari itu.. jiran belakang rumah yg sangatlah rajin menghulurkan juadah buat kami yg 'bujang' ini.. pada hari itu telah memberi sepinggan mihun goreng yang sedap.. cukup untuk kami berdua makan.. senang keja aku.. masak 1 jenis, dapat 2 jenis..

maka nya.. selepas kenyang makan.. terus dah malas nak keluar gi makan.. hhahahah... jadi ular sawa di rumah sambil golek-golek depan tv adalah nikmat.. heheheh..

untuk sahur, aku masak nasik.. pastu wat daging goreng kunyit.. settled untuk hari ke 22 puasa.. Alhamdulillah...