Instagram

Tuesday, June 29, 2010

keja gila jap

hari ni tepat jer kol 5.30 petang, terus log off pc.. terus cargas memandu kereta pulang ke rumah.. cuaca cerah sangat.. takde hujan pun.. dah berjanji dengan en suami nak main badminton kat kawasan rumah.. esok en suami saya itu ada lawan badminton di ofis nyaa.. praktis lah konon2 nyer kan.. penat wehhh!! bini dia ni terer ya hamat.. hahahahah..

tapi hari ni jem la pulak kat jambatan pulau pinang itu.. aku sampai rumah dah 6.50 ptg.. cargas naik atas tukar baju yg bersesuaian sebab hari ni gi keja pakai baju kurung.. sempat lah kami bermain selama 20 minit.. pastu, terus keluar rayau2 gi carik mesin air mineral tu.. selalu nya ktorg beli air mineral dalam botol 20 liter.. beli nya kat perlis.. tukar botol jer.. kedai kat sini takder pulak jual macam tu.. disebabkan agak dah beberapa minggu tak balik perlis, stok air mineral kehabisan.. sebab tu lah mencari mesin air mineral.. nasib baik jumpa..

lepas setel hal air.. g kedai char ko tiau lak.. makan char ko tiau + nasik lemak.. boleh??? penat jer buang lemak selama 20 minit tadi.. hahahahah.. makan laju2.. terus balik rumah.. kol 8 mlm dah sampai rumah.. sempat lagi solat maghrib di rumah sajerrr.. cepat btul perjalanan kami.. sebab lokasi nyer dekat2 jerrr..

lepak2.. tengok tv.. sambil tengok Hotel Mania.. sambil aku melayan tenet.. layan blog.. kol 9.15 malam.. aku rasa sangat nak makan durian.. dari ofis lagi dah terasa.. tapi masa keluar tadi boleh lak lupa nak singgah pasar malam nak beli durian... terus sound en suami..

isteri: abg, jom gi carik durian.. teringin la sangat nak makan..
suami: mana ada dah.. dah lewat ni..
isteri: ada laaa.. pasar malam mana tutup lagi.. xper lah.. lain kali lah..

en suami terus diam, sambung tengok TV.. (kejam btul laaaa)

isteri: abg, jom la kita kuar jap.. pasar malam dekat Tmn Selasih jerr.. kita gi beli durian jer..
suami: jom.. ayg drive..
isteri: OK.. (dgn laju memakai tudung dan muka yg sememeh.. hihi)

terus g psr mlm yg jarak dr rumah lebih kurang 1 KM jer.. terus park dekat tempat orang jual durian banyak2.. laju2 gi tengok2 dan terus beli.. 4 biji RM10.. terus beli tanpa berpikir panjang...

laju2 balik umah.. kol 9.35mlm dh smpi umah.. terus en suami dengan laju mengopek durian.. dan dgn laju nya jugak, isteri nya menjamah.. hihih

ingatkan tak habis, sekali licin ko 4 biji durian.. kami berdua makan.. keja gila!!!!


Sunday, June 27, 2010

bersama keluarga ku

ini adalah cerita awal bulan ni lah.. lambat lagi update.. hahahaha..

masa ni family aku datang rumah ktorg di kulim.. 2 ari jerr.. weekend.. ye la, kang dtg ari keje ktorg xde lak.. dtg ni pun sebab anak sedara aku yg Along tu sangat bising2 nak gi kulim.. hihihi.. bersebab dia bising2 nak dtg tu.. sebab nyer nak main game TV (ps2).. ish la kanak2 itu.. takper lah.. kasi chance laa.. sepanjang ada kt umah, mmg conquer la 2 beradik tu dok ngadap game.. sampai kena ugut2 sikit baru lah benti.. time ayah aku nak layan berita, kena la berenti kan.. heheheh

kami bawak diorg gi jalan2 kat penang.. gi makan rojak pasembor kat Padang Kota Lama.. pastu, gi lepak jap kat luar Queensbay Mall.. heheh..

sementara tunggu org lain bersiap, bdk berdua ni tgh melayan Upin Ipin kt Youtube..

kat Padang Kota Lama, makan pasembor dan sotong kangkung..



Along tengah ambik gambar.. pakngah memberi arahan..

my sister..

Ayah aku..



esok nyer pulak, lepas breakfast nasik lemak buatan aku sendiri di rumah.. kami ke Sg Sedim lak.. mandi manda... sejuk giler air kt situ.. anak sedara aku berdua ni.. sangat lah hantu air.. tapi masa kt Sedim ni diorg berendam kejam jer sebab dah kesejukan tahap maksima.. hihihi...

ni jer gambar yg boleh dijaja semasa di Sedim.. lain2 tak boleh dipublish.. hehehe..

masa ni baru sampai jer.. tengah usha port..

cerita pasal usha port ni.. kalo korg tengok kat gambar tu.. kan ada papan yg ada atas batu tu.. kt situ adalah tempat bakar ikan yang dibuat oleh org sebelum ni.. baru jer nk lepak situ, sekali ayah aku cakap ada orang melepas kat situ.. meninggalkan t**k kat situ.. hampeh OK... najis manusia di situ.. nasib baik aku tak nampak secara fizikal.. kalo tak mesti susah giler nak lupaa.. sapa la yg xde otak, main membuang ikut suka jerrr.. sungguh hampeh.. 

lepas tu, kami usha port lain laa.. 


Friday, June 25, 2010

Jalan-jalan di Wang Kelian

ini adalah cerita pada hujung bulan lepas.. masa kami balik ke perlis.. selalu nya kalau balik perlis, mmg banyak sekali aktiviti yang nak dibuat.. selalu nya berjalan2 lah.. bawak mak & anak buah ku berjalan2.. ayah aku jarang sangat nak bawak mak jalan2 sebab ayah selalu sibuk dengan keja jerr.. tambah lagi sekarang ni dok buat rumah kat kampung dan jugak keja2 tambahan yang lain selain dari keja makan gaji.. alhamdulillah, kuat lagi kederat ayah aku.. :)

atas cadangan en suami ku, dia lah yang teringin nak pegi ke Wang Kelian ni.. aku pun teringin gak.. sebab seingat aku macam tak penah pegi jer.. selalu kitorg pegi Pdg Besar jer.. so, nk tengok lah apa benda yang dijual di sana.. 

kami tak ke seberang Siam pun, just pegi gerai-gerai yang ada di sempadan Msia sahaja.. boleh jer kalau nak pegi ke seberang pun, tak perlu border pass pun.. cuma tak boleh bawak masuk kereta.. berjalan kaki je ke sana.. mula2 ingat nak gi jgk, tapi nk ronda gerai2 yg kat sebelah sini dulu.. byk la gerai2 yg menjual macam2 barang kat sebelah sini... habis jer pusing, dah tak larat dah.. so, cancel lah nak ke seberang.. next time datang lagi.. 

antara barang2 hiasan rumah yang dijual

lobster aaa.. cantik gak.. 

anak buah ku berenti berehat sebentar sementara mak-mak membelek barang

dok usha apa tu?

my beloved mum.. dgn cucu2 nya.. 



Monday, June 21, 2010

shopping di tengah bulan.. di kala poket hampir nak kering..

hari ahad iaitu semalam, kami ke sungai petani.. berhajat nak pergi ke Alamoda (cwgn Jakel).. nak membeli kain untuk baju raya.. rasa macam dah lambat la.. risau lak tailor dah tak nak terima.. tapi ari tu aku dah sms tailor yang biasa aku antar baju, dia cakap masih terima.. tapi baju kurung jer.. baju fesyen2 dia dah stop ambik.. baju kurung pun tak per lah.. masa bukan musim raya lah baru buat baju fesyen2..

hajat kami tercapai.. berjaya membeli kain.. aku dapat 3 pasang, en suami 2 pasang.. lagi sepasang nak suruh dia beli jeans & t-shirt lah.. so, kira2nya tahun ni kami nak buat 3 pasang baju raya lah.. ecehh.. beraya sakan la pulakkan.. hehehe.. tema kaler tahun ini?? nanti lah bila dah raya, korang tau sendiri lah kan.. hehehehe

lepas siap menghabiskan duit di Alamoda, saja ajak en suami ke Village Mall.. ingat nya nak layan Toy Story 3.. sekali tengok, lambat lak show nyaa.. malas lah nak tunggu.. cancel lah layan movie.. jalan2 sambil carik kedai alatan sukan.. dah lama kami berhajat nak membeli raket badminton.. (sekarang musim bola laa.. bukan musim badminton.. hihi) peduliiiii... dah hajat nak beli, kena beli la.. hehehehe..

takder lah pulak kedai sukan kat Village Mall ni.. kat ruang legar bawah, ada pulak MPH sale.. pusing2 jap sambil layan tengok buku2.. belek punye belek terjumpa novel P.S I Love You.. memang kami cari lah novel ni sejak layan movie ni kat HBO ari tu.. akhirnya jumpa dan terus en suami ku dengan laju nya pergi membayar.. hihihi.. (good boy!!!)


pastu, kami gerak dr Village Mall.. en suami ajak g Jusco Perda lak.. hik hik.. berjalan sungguh yerrr.. kami melalui jalan dalam (tak lalu hiway) dari Sg Petani ke Butterworth & sampai ke Bandar Perda.. tujuan ke Jusco lak, nak g bahagian sport.. nak beli raket badminton laaa..

sesampai jer di situ, terus menuju ke bahagian sport.. usha2 raket yang berkenan di hati dan berkenan jugak di poket.. dah dapat sorang satu.. bayar dan tunggu diorang pasang tali.. 1 raket ambik masa 45minit, 2 raket maknya nyer 1 jam 1/2 la kami kena tunggu.. adesss.. aku dah pancit dah ni... jadi nyer, kami ke food court.. lepak2 dan makan2.. hati aku ni memang dah tak der idea nak pusing ke mana dah.. sebab takder perasaan lagi nak abihkan duit.. (sebab dah banyak abih dah ni.. huhuhu)

lepas makan, en suami cakap dah siap kot pasang tali.. pegi balik kat tempat tu, aku dok usha2 barang letrik.. en suami gi tanya.. 5 minit, dia datang balik cakap tak siap lagi.. tali untuk raket aku putus.. (ini petanda bakal selalu menang lepas ni.. hihihi)

kami dah penat.. jom layan muka penat kami.. huhu..




akhirnya, setelah agak lama menunggu.. baru lah siap.. legaaaa.. boleh balik.. tapi tak sempat lah nak gi test raket baru.. jadi nya kami main kat dalam rumah jerrr... hihihi.. jadi laaa.. lepas gian.. :)

Sunday, June 20, 2010

ahad nak habis dah

hari-hari aku bukak jer blog aku ni.. belek-belek dan tekan link 'New Post'.. pastu, terus tutup sebab idea nak bercerita ada.. tapi malas yang melanda.. kenapa yer? dengan keadaan aku tengah selesema lak sekarang ni.. sejak balik dari Cameron Highland hari tu lah ni.. sampai ke hari ni.. masih lagi selesema aku tak hilang.. bila nak tidor jer, aku makan ubat.. baru lah boleh tidor dengan selesa...

pastu lak, sejak dari semalam.. masa on d way ke ipoh, kedahagaan sangat terasa.. boleh dikatakan sepanjang masa tekak aku kering jer.. (sampai lah ke saat aku tengah menaip entry ni) asyik nak kena minum air jer.. bahang panas agak terik di luar.. duduk dalam kereta bukak aircond full blast.. lagi lah tekak cepat kering..

banyak yang nak cerita kat korang pasal aktiviti aku minggu lepas dan minggu ni.. tapi, apa nak buat.. KEMALASAN menguasai diri aku buat masa ni.. bosan lah korang dok baca pasal citer aku MALAS jer kan.. tapi tak best pulak bila tengok blog aku tak berupdate.. aku sendiri lak yang rasa bosan.. biler bukak tengok takder update pun.. huhuhu..

ok lah.. aku nak tido.. ahad dah nak habis.. isnin bakal menjelma.. makna nya, esok keja laa.. huk huk huk.. biler lah aku nak menjadi seorang pekerja yang boleh bekerja di rumah, income masuk setiap bulan sekurang2nya sepertimana income yang aku dapat sekarang.. aku tak perlu lagi nak memandu kereta pegi keja setiap hari.. aku nak live macam tu.. boleh ker? tolong lah bagi cadangan bernas kat aku.. boleh ker aku jadi macam tu? tolong tolong tolong lah aku.. :(



Wednesday, June 16, 2010

perjalanan pagi ini

pagi ni keluar rumah agak terlambat jugak laa.. kol 7.20 pg baru gerak, elok je masuk jln besar en suami call bgtau aku tertinggal kunci rumah.. adesss, dh la lambat.. takper lah.. aku tak patah balik.. just make sure petang ni en suami sampai rumah dulu sebelum aku sampai.. dah tu, singgah petrol pump lak.. nak isi minyak keta dulu.. ada lg 1/2 tank lagi.. tapi aku memang dah biasa.. bila 1/2 tank, aku akan isi sampai penuh.. bukan aper, takut lak tiba-tiba jalan jem teruk.. takder lah aku gelabah minyak nak abih.. huhu.. penah terjadi ok.. tengah sesak-sesak jem, lampu minyak keta dah blink blink.. hihihi..

pagi ni matahari agak terik.. sampai aku kena pakai sunglass laa.. nasib baik matahari dari arah belakang, cuma silau bila nak tengok side mirror.. aku memandu dengan kelajuan 120km/j.. dan berada di lorong kanan.. laju la sikit sebab dah lambat kan.. tengah sedap nak memotong ni.. tiba-tiba datang sebuah keta dengan laju mencocok rapat ke bontot keta ku.. keta saga kaler putih.. siap high beam lagi tu.. so, terpaksa lah aku signal ke kiri.. dah la aku pun tengah laju gak.. kena brake-brake la sket kan.. aku rasa saga tu pun kena brake gak la sebab aku brake.. aku masuk jer ke kiri.. terus aku toleh ke kanan nak tgk sapa la yang sangat ganas memandu keta saga tu.. agak lambat gak la dia nak pick up balik nak potong keta aku.. sekali tengok pemandu nya adalah seorang perempuan bertudung.. rasa nya jururawat kot, sebab tudung nya ada line kaler biru.. ganas bebbb.. pompuan tu.. aku ingatkan lelaki tadi.. memang kebanyakan aku tengok kat sini, pompuan bawak keta agak ganas macam tu.. yer lah, aku kan sedikit sopan santun memandu keta.. takder lah aku nak cocok cocok cam tu.. bahaya wehh.. kang tak sempat brake..

nasib baik jugak jalan tak jem sangat ari ni.. so, aku selamat sampai ke ofis pukul 8.10 pagi.. :)

ok lah.. nak buat keja dah la ni..


Tuesday, June 15, 2010

Trip to Cameron Highland

last weekend.. sabtu, ahad & isnin.. kami bersama-sama dengan family sebelah en suami ku telah mengadakan trip ke Cameron Highland.. perancangan adalah pada awal tahun ini dan mencari masa yang sesuai iaitu masa cuti sekolah.. sebab anak sedara yang sulung dah bersekolah dalam darjah 1.. so, takkan lah nak ponteng sekolah lak semata-mata nak pegi bercuti..

kami berdua bertolak dari kulim.. manakala mereka yang lain bertolak dari jengka 22 termasuk lah adik ipar ku yg bekerja di KL, balik ke jengka semata-mata nak makan durian sebelum datang ke CH.. ini membikinkan kami berdua yang di kejauhan ini jeles.. huhu.. sib baik lah mertua ku ingat kat kami.. tetap jugak bawak durian untuk santapan kami.. walaupun yang dah berkupas.. tapi, aku tetap makan dengan lahap nyaa.. aku & en suami adalah penggemar durian yang sangat kronik.. hahahaha..

kami dalam perjalanan ke CH.. naper muka kami masam jer ni??

ok ker aku pakai tudung ala syria tu aaa.. muka aku nampak sangat bulat.. tapi aku teringin gak nak pakai.. fyi, tudung tu baru jer dibeli di pasar malam.. malam sebelum pegi CH.. gediks dah nak pakai.. hihi..

awan agak mendung.. tapi cerah jugak sikit-sikit.. kerisauan akan hujan mula terasa.. hujan malam ok laa.. bertambah2 sejuk la kt CH nanti..

kami selamat sampai di CH pukul 12.30 tghari.. jalan di atas sana adalah jammed.. tambah2 lagi kat pekan Brinchang.. kereta & bas adalah banyak... kami teruskan perjalanan ke Tanah Rata.. kami dah booking Apartment Greenhill (part of Heritage Hotel).. family dari Jengka belum sampai lagi.. jalan agak sesak dari Tapah.. sementara menanti family sampai, kami makan tengahari (sikit jer) berdua jer di Tanah Rata.. pukul 2 ptg, kami diberikan kunci apartment dan pada masa yg sama jugak, family kami sampai.. terus check in ke apartment dan prepare untuk makan tengahari sekali lagi dengan lauk yang dibawak oleh ibu mertua ku.. :)

lepas lunch, lepak2 kejap... dalam pukul 4 lebih, kami keluar berjalan-jalan.. destinasi pertama adalah MARDI.. sangat dekat la dengan apartment kami.. beruntungnya hari ni, tiket masuk MARDI adalah percuma sebab kebetulan pulak diorang buat hari bersama pelanggan.. kalau tak tiket untuk dewasa adalah RM3 seorang.. orang kat MARDI cakap, kalau datang tengahari, dapat makan free jugak.. sebab diorang sediakan makanan.. rugi rugi.. hihiihiihi..

gambar-gambar semasa di MARDI..







en suami yang sibuk ambik gambar tumbuh-tumbuhan..

yours truly yg terpaksa ambik gmbr diri sendiri sebab en suami sibuk ambik gambar pokok.. hehehe..


lepas habis jalan-jalan kat MARDI, kami menuju ke pasar malam pulak.. jalan agak jammed.. ditambah pulak dengan cuaca hujan .. mula-mula takde lah lebat sangat, kami pun dengan gagahnya berjalan jugak di pasar malam dalam keadaan hujan.. lama-lama makin lebat lak.. agak kebasahan lah jugak kami semua.. dah la air hujan di CH adalah sejuk.. hehehe..

balik apartment, masak untuk dinner lak.. :)

nanti aku sambung lagi lah.. penat dah menaip ni..

takde tajuk

malam tadi awal betul aku tidor.. mandi pas maghrib, konon-konon nya nak baring-baring jap atas katil.. sekali terus tertido sampai lah ke pagi.. kesian cik abg ku kelaparan sebab aku tak masak apa-apa malam tadi.. sampai jer di rumah dari cameron highland, aku dah masak cendawan goreng tepung & rebus jagung.. so, petang tu sblum maghrib dah makan tu.. ingat nya lps maghrib lah baru nak masak makan malam.. tapi aku dah tertido.. dengan keadaan perut ku tak lapar pun, memang aku tidor senyenyak nyerr..

bangun pagi ni, tengok kat dapur.. macam2 makanan telah diselongkar oleh cik abg ku.. sian dia.. kelaparan yerr.. sori lah, isterimu ini kepenatan dan kemengantukan.. hehehe

kami ke cameron highland 3 hari 2 malam.. nanti aku buat entry pasal cuti2 di cameron highland yer.. balik rumah semalam, on modem streamyx.. tapi tak leh connect ke internet, phone line pun xde tone pun.. naper tah.. aku dah call TM, buat report.. so, kena tunggu technician diorg call and datang nak repair apa yg patut kot..

harap2 cepat lah settle.. susah hidup ku kalo takder internet kt umah.. aku suka ngadap internet malam-malam waktu cik abg ku study.. :))



Tuesday, June 08, 2010

The Notebook

aku & en suami baru jer lepas menonton citer The Notebook.. aku dah torrent citer ni 2 malam lepas.. ofcmate aku yg suggest tengok citer ni lepas aku citer kt dia pasal citer P.S I Love You yang menyayat hati aku tu..


cerita ni ditayangkan pada tahun 2004.. kalo korang nak tahu sinopsis nya, sila lah google yer.. hihi..

pada pandangan aku plot cerita ni adalah kisah percintaan yang biasa sahaja.. dan tak membuatkan aku touching pun.. aku lagi suka P.S I Love You.. sebab nya boleh dikatakan sepanjang cerita tu, hati aku rasa sebak jerrr.. nak meleleh jer air mata..

mmm.. lepas ni cerita apa pulak yang best yer?? korang ada ke suggestion loving story yang best nak suggest kat aku?? drop to my comments ok.. :)

** hari ni aku masak mihun goreng togel jerrr.. 

Monday, June 07, 2010

aku cuti hari ni.. best nyerrr..

hari ni aku cuti.. cuti ganti utk hari keputeraan agong sabtu lepas.. bagus betul diorg nak bagi cuti ganti tau.. akak suka laaaa... i like lepak-lepak di rumah walaupun sorang2.. rasa sangat heaven..

so, pagi tadi keje aku adalah.. menyapu lantai atas dan bawah, sambil membasuh baju sebanyak 2 round.. dan membasuh pingan mangkuk periuk belanga besen cawan gelas.. kemas-kemas dapur sikit.. sekadar termampu.. siap baju diputar di dalam mesin basuh.. bawak naik atas utk disidai di balkoni.. banyak sehhh.. penuh penyidai aku.. ni pun ada lagi cadar yg belum berbasuh.. nanti-nantilah aku basuh..

lepas menyidai baju, terus siap-siap nak keluar gi pos ofis.. sebab, aku nak renew driving license aku.. mati nya 9/6/2010... tapi sebab hari ni aku cuti, baik aku terus gi jer.. ramai lak orang kat pos ofis tu.. aku dapat no 1194.. masa tu baru no 1168.. sib baik la laju gak.. bih kurang 1/2 jam aku menunggu giliran..

kuar dari pos ofis.. terus gi ambik cik abg ku.. nak g lunch laa.. kami lunch nasi + set ikan bawal goreng.. sodap laa.. panas-panas ikan bawal tu.. sebab nyer bila kita order.. baru ikan tu digoreng..

perut kenyang... antar cik abg ku pulang ke ofis.. aku balik rumah.. terus rasa sangat sleepy.. biasa laa.. perut kenyang.. masa menaip entry ni aku dah terlelap beberapa kali..

** ada lagi cerita nak di'update'.. nanti aku dah segar bugar.. aku update lagi.. nak charge bateri jap.. 


Saturday, June 05, 2010

bila merajuk, dapat bunga


cerita 2 hari lepas.. bila hati disedihkan oleh seseorang.. seseorang itu dengan ikhlas hati memujuk hati ini dengan sejambak bunga ros kuning.. so touching sampai menitiskan air mata sebab seharian dirundung perasaan sedih.. alhamdulillah kini dah beransur pulih..

pengertian bunga ros kuning:
Yellow Rose
A yellow rose symbolizes friendship and caring. It's the perfect innocent gift to give to a friend or give to a loved one when you simply want to say "I care". When given to a friend it also means "I'm happy with our friendship."



Tuesday, June 01, 2010

Anniversary Dinner

last night, kami pegi dinner for our 7th anniversary.. puas jugak lah aku nak memilih kat mana nak dinner yang best-best sikit kan.. kalo stay kat Kota Dsara, memang banyak pilihan.. kat sini agak terhad dan kalau nak banyak pilihan kena ke Penang Island lah.. tapi disebabkan hari bekerja, aku malas lah nak seberang ke sana pulak.. dah lah aku sememangnya hari-hari berulang alik ke island.. oleh itu, aku mencari hotel yang terdekat lah.. sebelah mainland.. cuba nasib jer lah kan..

so, keputusannya.. lepas solat maghrib di rumah, lebih kurang pukul 8.30 mlm.. kami keluar dari rumah, setelah bersiap-siap dengan agak poyo sikit.. takder lah selekeh macam nak gi makan kat gerai tepi jalan.. hehehe.. kami menuju ke Sunway Hotel, Seberang Jaya..

baru sampai ke Cafe Oriental, Sunway Hotel..



en suami ku order 5 Spice Chicken.. rasa nya OK jer lah.. tak der lah special sangat..

aku lak order Lamb Chop..

selain itu kami jugak order Mushroom Soup.. 1 jer.. kongsi berdua..

ni pulak dessert.. dan juga boleh dikatakan kek untuk anniversary kami.. BlueBerry Cake..


review pasal makanan kat sini adalah biasa sajer.. cuma tempat yang selesa jer lah.. so, kami tak kisah sangat pasal tu.. yang penting kami dapat jugak celebrate anniversary kali ni dengan cara macam ni.. we enjoy the celebration very much.. :)