Instagram

Wednesday, June 22, 2011

Kasih Yang Suci

petang semalam after work.. pegi merayau kat Giant Kulim..
ada beberapa keperluan yang perlu dibeli dan semua nya boleh didapati di situ..
dan jugak kami makan malam di situ jugak..
makan jer lah apa yg ada walaupun tak memenuhi citarasa..
yang penting, tak membazir masa nak pegi sana sini semata mata nak beli beberapa barang tu..

dan.. sempat jugak singgah di satu kedai buku..
dengan satu tujuan nak mengusha novel Kasih Yang Suci..
usha punya usha..
hoyeaahhhh!!! dapat jugak akhirnya..



excited sangat nak baca..
padahal ada lagi beberapa novel yang dah lama beli, belum koyak plastik lagi.. hihi..
tapi novel ni, balik je rumah terus mula baca.. semangat..

Monday, June 20, 2011

plan yang tak menjadi - 2

cerita bersambung..

hari ahad.. bangun pagi agak lewat.. (sambung tidor lepas subuh)
hajat aku adalah nak sarapan pagi roti canai tempat biasa..
aku makan roti canai seminggu sekali jer..
kadang-kadang 2 minggu sekali..
dan aku suka roti canai yang dibuat oleh orang Melayu.. bukan mamak..
sebab kuah dal + sambal yang menawan hati.. dan roti canai yang garing-garing itu..

sambung cerita.. cepat-cepat kejut en suami bangun..
untuk meneruskan plan yang dah dirancang untuk hari ahad..
keluar rumah dah hampir sangat ke pukul 10 pagi..
terus menuju ke kedai feveret..
ramai orang.. terus en suami pegi kat cik abg yg tgh tebar roti..
"4 roti kosong.. 2 banjir.. 2 tak.."
"sorry bang, dah habis lah.. sorry ya.."
:( .. aku kecewa..
terus menyalahkan en suami sebab bangun lambat.. hahahhahah..
padahal sama sama bangun lambat.. :D

pastu, en suami ajak pegi lagi 1 kedai yg biasa jugak kitorang pegi..
tengok-tengok kat situ tak jual roti canai pulak semalam..
kecewa lagi.. so, makan je lah nasik lemak bungkus dan kuih muih.. :(

lepas tu, kami menuju ke Sg Petani..
nak pegi KWSP.. en suami nak buat claim yuran study dia..
Alhamdulillah.. semua nya berjalan lancar.. tanpa sebarang kekurangan pada penyediaan dokumen..
ye lah.. dah banyak pengalaman berurusan dengan KWSP ni.. :)
selesai urusan, terus kami balik semula ke Kulim..
dan singgah di satu kedai makan yang selalu kami nampak ramai orang singgah makan di situ.. untuk makan tengahari..
masa tu pukul 12.45 tghari..
lauk dah nak habis.. tapi kami ambik je apa yg ada..
kedai nya kat bawah pokok..
tapi.. memang bad impression lah pada aku..
terus aku makan sikit jer.. rasa lauk yg aku ambik tak sedap..
dan dengan bau bauan yang kurang menyenangkan hidung ku..
selesaikan makan cepat cepat.. terus blah dari situ..
dan tak akan pegi lagi kat situ.. first and last laa..

pastu, aku mintak en suami hantar aku pegi salon muslimah..
aku nak potong + cuci rambut..
sebab nya dah lama tak potong rambut.. rasa nak ringankan sikit kepala ni..
pegi lah kat 1 kedai kat area Kulim HiTech.. kedai baru..
en suami drop aku kat situ, sebab lelaki tak boleh masuk kedai tu...
aku masuk jer, cakap lah nak potong + cuci..
sekali owner tu cakap.. skrang tengah ada kelas... pukul 2 ptg dia ada appointment rebonding..
masa tu pukul 1.45.. dia cakap kalau nak potong saja.. boleh lah.. kena tunggu lagi 15 minit..
kalau nak cuci sekali.. kena datang balik pukul 4.30.. hmmmm..
cancel lah.. malas lah aku nak tunggu .. carik je lah kedai lain..

pastu, kitorang pegi 1 salon lagi.. unisex.. tapi kedai orang Melayu..
nasib aku, masa aku pegi tu.. memang takde orang pun..
aku masuk situ, en suami pun nak gunting rambut..
tapi dia tak mau buat kat situ, sebab ingatkan lelaki yg gunting rambut lelaki..
tapi tak, pompuan tu jugak yang guntingkan..
so, en suami pegi kedai India jer..

en suami suruh aku buat rebonding.. hehehe..
dah kebetulan tengah lampu merah lak tu.. masa yg sesuai..
terus tanya tanya kat owner tu.. berapa lama & berapa harga untuk gunting+cuci+rebonding..
lepas dia belek-belek rambut aku yang agak tebal ni.. dia cakap kalau harga biasa RM80 untuk rebonding..
tapi sebab rambut aku agak tebal, dia caj RM110 untuk gunting+cuci+rebonding..
pastu, 4 jam ambik masa untuk siapkan rebonding..
ok fine.. aku setuju.. en suami pun ok jer..

bermulalah proses memanjakan rambut ku..
dari pukul 2 ptg sampai pukul 6 lebih.. hihi
kesian en suami ku menunggu..
tapi dia balik rumah kejap sebab charge henpon nya yg dah kehabisan bateri.. hihii..

lepas siap rambut ku dimanjakan..
ajak en suami balik.. tapi sebelum tu nak g makan..
tak tau nak g makan kat mana.. tapi en suami ajak g pusing pusing masuk area Junjong..
aku ok jer.. sajer sajer jalan..
kebetulan sekarang ni.. rata rata kat sini banyak sangat jual durian..
macam dah musim kembali lagi..
kami berdua yg hantu durian ni.. mula lah berteka teki nak beli ke tak durian ni..
memang tak tahan godaan..

kebetulan.. masa kami tengah ronda ronda nak ke Junjong tu..
ternampak 1 gerai tepi jalan.. memang menjual durian..
dan untuk pengetahuan korang.. jalan ke Junjong ni.. kiri kanan banyak betul dusun durian..
pokok durian yang berbuah OK..
korang tak tergoda ke tengok macam tu..
dan kebetulan kedai yang ktorang nampak tu pun, belakang nya ada dusun durian jugak..
en suami patah balik, dan terus kami singgah di situ..
ramai jugak orang di gerai tu.. dan mereka menyediakan tempat untuk makan durian di situ..
dan dibekalkan dengan air mineral free sorang sebotol..

durian yg ada adalah yg harga sekilo RM10, RM9 dan RM8..
kami memilih sebiji yang berharga sekilo RM10..
dan ini lah isi nyaa..



sangat sedap.. teringat-ingat lagi rasa nya..
toke kedai tu cakap jenis durian merah.. ntah lah.. ktorang pun tak tau..
yg penting rasa nya sedap..

habis sebiji, en suami cakap nak ambik lagi 1 biji yang harga 1 kilo RM8 plak tu..
isi nya putih sikit.. tapi rasa nya.. memang wa la weyyy...
melekat lekat di tekak.. sangat sedap...

kami end up makan 2 biji je di situ..
tanpa tapau bawak balik pun.. cukup lah.. berhenti sebelum kenyang..
durian ni kan kolestrol tinggi gak..
so, aku kena mengawal pemakanan jugak.. :)
jadi, kami bayar 2 biji tu dengan harga RM28..
aku belanja en suami, sebab dia sanggup menunggu aku di salon rambut tadi.. :D

pastu, kami singgah makan sate sebelum pulang ke rumah..
dah maghrib baru lah sampai rumah..
so, korang rasa sempat ke aku nak buat Seri Muka / Pulut Sekaya ??
alamat nya.. plan tu akan ditunda ke minggu depan pulak..
kita tunggu minggu depan.. angin rajin akan datang ke tak?


plan yang tak menjadi - 1

hari jumaat lepas.. letak status kat FB..

"tengah usha resepi Pulut Sekaya / Seri Muka. tak penah buat lagi. rasa nya nak cuba lah weekend ni. :D"

tapi.. plan itu tidak menjadi pada weekend yang baru jer lepas..

hari sabtu, sebangun nya aku dari tidurku yang lena..
terus ke dapur.. (sblum tu dah cuci muka, berus gigi dan perkara2 lain yang wajib dilakukan laa)
menggapai periuk, masukkan beras..
masak nasik lemak la pagi ni..
suruh en suami ambikkan daun pandan yang tumbuh subur di tepi rumah..
pastu, buat sambal sotong kering, goreng ikan bilis dan rebus telur..


siaplah sarapan pagi kami di hari sabtu..
bukan takat makan pagi.. tengahari pun menu yg sama..
sebabnya, aku hanya masak 1 kali sehari jer.. hihihihi..
kalau masak setiap waktu makan, alamatnya, sapa la nak habiskan lauk2 tu..
makan berdua jer pun..
lagipun, nanti takde masa nak kemas rumah yang tak berapa nak kemas tu..
sempat jugak lah aku membakar lemak selepas makan nasik lemak dengan mengemop 2 bilik di tingkat atas..
sementara en suami sedang membuat assignment.. :)

lewat petang.. kami keluar ke Giant depan rumah..
nak membeli tiket wayang KL Gangster..
so, dapat couple seat, show pukul 9.05 malam..
lepas beli tiket, pegi makan ABC (teringin siot..)..
pastu, balik rumah.. maghrib & lepak2 sebelum pegi balik ke Giant nak tgk wayang..


review aku pasal KL Gangster ni..
- scene gaduh-gaduh, lawan-lawan tu nampak real.. tak nampak macam pakai stuntman pun.. bagus la.. i like..
- watak Malek (Aaron Aziz), samseng yg dah jadi baik lepas keluar penjara.. tapi aku rasa kurang teruja dgn lakonan dia.. tak tau lah kenapa.. even, masa dia berlakon Nora Elena.. kurang menyengat lah pada aku.. :)
- watak Jai (Adi Putra), sangat gangster.. tapi asyik la menggonggong rokok yang tak dinyalakan.. muka memang gangster habis laa..
- watak Bang Long Fadil (Zizan Raja Lawak), kelakar ok dia ni. memang scene dia asyik nak gelak jer. memang menambah ceria dalam cerita ni..
- watak Shark (Shamsul Yusof), betul la macam kata peejburhan.. watak dia memang nak yang terbaik ajer.. pastu, memanjang cakap style Chinese cakap Melayu.. apa guna ntah dia nak cakap macam tu.. macam sangat taiko lah konon nya..

yang lain-lain tu ok lah.. overall, cerita ni agak best bagi aku.. sebab takde lah nampak penipuan sangat bila part gaduh gaduh tu.. cuma beberapa watak jer yang agak spoil.. :D

kepada sesapa yang belum menonton KL Gangster lagi.. boleh lah pegi menonton.. (kami adalah penyokong cerita melayu.. :))

habis menonton, terus balik rumah.. pastu, dah tak ingat buat apa tah.. sampai lah tidur dan bangun keesokan paginya.. :)

pasal planning hari jumaat yg tak menjadi tu, nanti aku ceritakan lagi apa aktiviti aku hari ahad pulak sehingga menyebabkan plan itu masih tak dapat dibuat.. :D


cerita aku dan blog

aku rasa sekarang ni penulisan aku di blog adalah sangat kurang..
bukan rasa lagi.. memang dah betul laa..
kadang-kadang rasa nak tulis.. tapi rasa macam tak nak share cerita tu..
pastu, lama-lama pendam jer.. terus lah tak share dengan korang yg membaca kat blog aku ni..
pastu, kadang-kadang bila aku tulis, aku pun tak tau lah sapa yang baca pun..
takde komen, takde respon.. bukan la takde langsung.. ada jugak yg tinggal komen..
tapi takde la ramai..
tapi aku tak kisah pun.. bila aku ada idea.. aku tulis..
sebab en suami ku suka baca apa yang aku tulis dan mengarutkan ini..

tapi kan.. en suami ku pun sama.. suka baca.. tak suka komen..
pernah komen gak dulu dulu.. tapi sekarang ni.. dah jadi silent reader..
lagi satu kan.. pasal en suami aku ni.. dia suka baca blog aku bila kami sama-sama tengah ngadap laptop kat rumah..
depan aku..
aku pulak tak suka macam tu.. macam nak tergelak-gelak bila orang tengah baca apa yang aku tulis, depan aku..
malu pun ada.. hahaha..

blog aku ni.. dah lama wujudnya..
entry ku yang pertama adalah pada November 2004..
lama dah tu.. hampir memasuki 7 tahun..
kalau ada anak, dah masuk darjah 1 dah.. :)
tapi, visitor aku ni tak ramai pun.. kengkawan berdekatan jer pun..
sebab aku tak pandai la nak buat giveaway semua tu..
masa baru naik trend giveaway tu, aku tak suka bila masuk blog orang yg penuh dengan entry GA..
aku ni suka baca cerita.. bila tengok-tengok GA jer.. mula lah rasa bosan nak layan..
tapi lama-lama.. best pulak tengok GA ni.. masa ni lah boleh kenal ramai kawan..
tapi takde pun aku join..
ada la sekali dua.. tu pun sebab hadiah best.. hehehhe.. (materialistik betul laaa.. )

mula mula dulu.. aku letak id en suami sebagai admin jugak..
dengan harapan dia akan join menulis bersama-sama..
tapi.. knowing my en suami tu..
memang bukan seorang penulis berkakilebar..
baca pun kurang suka.. hahah..
nasib baik blog aku dia suka baca.. :D
oleh itu, aku me'remove' kan en suami dari jadi admin..
menyemak list admin aku jer.. hihihihi..

dari 1 id gmail yang aku guna sekarang, aku ada 3-4 blog yg aku dah create..
tapi yg betul2 aktif adalah blog ini.. dan jugak blog chocs biz aku tu..
nak buat banyak banyak blog.. yg ada 1 ni pun dah tak ter'update'..
haha..

lagi 1 pasal baca blog orang / blogwalking / BW..
aku suka BW masa kat ofis..
masa keje dah kurang / takder..
masa tu boleh la aku menghabiskan masa dengan BW..
tapi... aku kurang suka kalau blog yang background entry nya berkaler-kaler..
aku suka kalau background putih jer..
sebab, dari jauh pun kalau terkantoi dengan boss, takde lah nampak aku dok baca blog..
konon konon dok baca technical forum untuk kerja yg aku buat.. :D
lagi 1, mata aku ni hari hari la dok mengadap skrin laptop.. bila dah background kaler kaler..
mula lah rasa berpinar jer mata.. kurang oksigen.. hihi..

aku ni kan.. memang lah tersangat hantu internet..
en suami aku cakap.. aku ni kalau takde tv kat rumah, takper.. tapi kalau takde internet, pc/laptop, memang aku tak leh hidup.. hahhaha
ye lah.. it's my life..
nak masak pun, carik resepi kat internet kan??
nak design coklat pun, carik design kat internet..
nak carik apa apa info pun, semua nya kat internet..
sebab tu lah aku suka sangat mengadap pc/laptop bersama-sama dengan internet..
paling koman pun, layan internet kat henpon jer. hihihi..

ok lah.. itu jer yg aku nak bebelkan pagi ni..
tu pun sebab takde keje nak buat pagi ni.. monday blues pulak tu..
enjin lambat panas laa..


Wednesday, June 15, 2011

pancit

hari dan masa kejadian: Khamis petang minggu lepas
tempat kejadian: parking kereta tempat kerja

selepas berhempas pulas menyiapkan kerja di hari Khamis, pulang agak lewat..
sebab nya esok Jumaat mahu bercuti.. jadi, kerja perlu dibereskan supaya tidak menyusahkan orang lain..
semasa berjalan kaki ke parking kereta, terjumpa dengan 2 orang guard lelaki sedang bersembang-sembang kosong..
malas nya aku nak pandang dan senyum.. terus berjalan tanpa menoleh ke arah mereka..
otak sangat penat ni.. jadi secara automatiknya, badan menjadi bertambah tambah penat..
sesampai di kereta.. lepas letak beg laptop di bonet..
memang menjadi habit, akan ku periksa setiap tayar kereta..
tiba tiba terpandang tayar kereta sebelah pemandu bahagian belakang, flat habis..
dengan kata lain.. pancit laaa..
terus call en suami.. dan memang tahu lah mcmana lah en suami nak datang.. jauh lak tu..
mahu nya masak lah aku nak tunggu en suami datang..
pastu, terus 'ting!!!'.. aku kena mintak tolong guard 2 orang tu lah..
terus aku berjalan ke arah mereka, dengan senyuman di bibir..
aku mintak tolong mereka..
tolonglah tukarkan tayar kereta saya yg pancit ni..

Alhamdulillah.. mereka boleh menolong..
dan mereka dapat menukarnya dengan cepat sekali..
aku rasa tak sampai 1/2 jam pun, dah siap..
mereka pun pelik, mcmana boleh pancit, sebab tayar aku tu tayar baru..
baru jer sebulan lebih aku pakai.. diorang ingat ada org keluarkan angin tayar aku..
sapa pulak la yang nak berdengki dengan aku ni?
lantak lah.. malas nak pikir..

memandangkan tayar gantian tu pun memang untuk sementara jer..
tayar kecik je pun.. atau dengan nama lain dipanggil tayar sotong.. :P
jadi, aku sangat tak yakin nak memandu pulang dari Bayan Lepas ke Kulim..
selepas bertanya kepada guard itu, di mana kedai tayar yg terdekat..
diorang bagitau, kat area Bukit Jambul..
lepas tu, aku call Ima.. then, Ima bagitau kat Permatang Damar Laut..
dekat kedai yang aku tukar bateri kereta masa bateri kong hari tu..
tak tau lah aku ada cerita kat blog ni tak pasal bateri kereta aku kong..
kejadian di parking tempat kerja jugak.. huhu..

lepas tu, aku pun memandu dgn kelajuan kurang dari 80km/j..
menggunakan Garmin, aku memandu ke Permatang Damar Laut..
Alhamdulillah, kedai tayar dijumpai..
mekanik tu terus keluarkan tayar aku yang bocor itu dari bonet kereta..
dia pusing pusing tayar.. dan terjumpa lah tempat yang bocor itu..
dan benda yang menyebabkan kebocoran itu adalah seperti gambar di bawah ini..


sejenis besi..
bahagian yang tajam itu yang menyucuk tayar sehingga kebocoran..
disebabkan tayar aku masih baru..
bunga pun masih belum haus..
jadi, mekanik itu mencadangkan aku menampal sahaja..
dia kata, tampalan yang digunakan itu adalah yang terbaik..
jadi, aku dikenakan cas sebanyak RM25..
Alhamdulillah... lega..

Friday, June 03, 2011

kerja & baju raya

selamat pagi jumaat korang semua...
hari ni rasa berdebar debar jer nak datang ofis..
sebab malam tadi ada meeting untuk deployment esok..
tapi kebanyakan yg attend meeting tu kena reject..
sebab ada 1 rules baru yg diperkenalkan minggu ni tak dipenuhi..
salah mereka yg menguruskan jugak lah..
patut nya awal awal lagi kena bagitau pasal rules tu...
so, hari ni datang ofis jer.. ramai dah bising bising pasal tu..
dari team aku.. semua ticket kitorang kena reject..
so, not a big deal utk manager buat waiver.. supaya semua boleh deploy by weekend ni jugak..
tapi hari ni big boss pulak cuti..
mcmana keadaan nya pun tak tau lah..
PM aku lak belum masuk kerja lagi ni.. harap harap semua nya OK dan boleh deploy esok..

eh!! tercerita pasal kerja pulak..
sebenarnya nak cerita pasal baju raya..
korang dah beli ke??
ktorang planning nak beli bulan ni..
tapi kan...
dah terbeli dah masa bulan lepas..
masa tu ajak en suami pegi Kamdar kat BM..
aku nak beli kain utk buat baju kurung utk tambah koleksi pakaian ke ofis..
sambil jalan jalan tu, kami dok bincang la nak buat tema kaler apa lak tahun ni..
macam macam kaler la yang keluar..
yg penting kaler yang belum lagi kami buat sepanjang tempoh berkahwin ni.. hihi..
jalan jalan.. belek belek.. usha usha..
tiba tiba en suami jumpa 1 kain ni..
then, terus panggil aku.. en suami cakap nak buat tema kaler tu..
aku pun, terpandang jer terus terberkenan..
terus panggil orang gunting tolong guntingkan kain tu..
pastu, terus en suami p carik kain yang sepadan untuk buat baju melayu...
taraaa!!!! dah dapat kain untuk baju raya kami..
tak sangka sangka.. terus terbeli dan dah gi tempah dah pun.. hahahha
warna apa??
tungguuuuuu!!! mana boleh bgtau skrang.. nanti tak surprise la gambar raya ktorang.. hahah

ok lah.. tu jer nak cerita..

p/s: bos dah datang.. :)



Wednesday, June 01, 2011

dinner for 8th years wedding anniversary ;; :D

hari isnin malam, family mertua datang tidor di rumah..
plan mengejut dari abah mertua ku..
tiba-tiba jer pagi semalam call en suami aku cakap on d way datang Kulim..
wah!! plan memang mengejut..
aku pulak hari isnin tu sakit kepala dari kat ofis lagi..
pukul 2 ptg isnin tu aku inform kat boss aku, nak balik awal sikit..
then, boss aku cakap, "go now la, take some rest"..
wah!! thank you boss..
terus aku zass balik.. drive slow slow dan rasa tak sabar jugak nak sampai rumah.. nak tidor..
Alhamdulillah, selamat sampai rumah..
aku tido sampai lah ke petang.. bangun tu still lagi sakit kepala
cuaca panas agaknya.. tambahan pulak lately agak busy dengan kerja kerja di rumah..
tido pun tak berapa nak cukup..

en suami balik rumah, kitorang keluar pegi beli lauk-lauk untuk dinner malam tu..
takut lak family mertua lambat sampai.. abih pulak gulai kepala ikan kat kedai tu..
baik ktorang beli siap siap.. tinggal masak nasik je kat rumah..

family mertua tido kat rumah ktorang 1 malam jer.. then, semalam diorang pegi Alor Star..
tido sana pulak 1 malam.. hari ni diorang balik Pahang semula..
sangat rajin ok mereka datang berjalan-jalan.. huhu..


petang semalam tepat pukul 5 petang, aku keluar dari ofis..
memang kerja pulak tak banyak..
terus la nak balik..
dah la aku mengantuk yang amat sangat... kena ceri beri pulak..
rasa nya sebab aku minum susu coklat banyak sangat laa.. 
sampai rumah agak awal jugak, dalam kol 6.10 ptg..
sambung lagi ceri beri.. hahahahha.. (jgn terbayang-bayang pulak.. :P)

lepak-lepak sat.. en suami balik..
tanya nak keluar makan tak..
aku macam takde selera nak makan pun..
sebab perut dok memulas jer..
last last tak keluar pun..
en suami pulak nak offer nak masak.. 
apa yang dia masak??
ni haa ----->>>>>>



masa en suami serve nak makan..
then, aku cakap.. "ni lah dinner anniversary kita eh??"
terus en suami aku.. "a'ah kan!!"
boleh pulak macam masing masing baru tersedar diri..
anniversary dinner kita makan maggi.. hahahahah..
so romantic la kan... hahahha.. kelakar OK..

then, en suami bagi alasan.. "ye la, nak ajak ayg keluar jauh jauh pun ayg ada keja nak buat"
memang betul pun, aku memang tengah banyak kerja..
nak menyiapkan order coklat.. :D
dan juga order popia.. :D
Alhamdulillah, rezeki..
nak mengumpul duit untuk memenuhi tuntutan wish list.. :D
semoga aku diberi kesihatan yang baik dan dapat terus boleh melakukan kerja kerja dengan baik..
InsyaAllah..


p/s: pagi tadi aku breakfast roti canai, lama sangat dah tak makan.. memang dah sampai tahap teringin.. lama pun dalam 2 minggu lebih kot.. hahahahha...