Instagram

Wednesday, July 30, 2008

cherating - part 2

pagi hari rabu (23/7) we ols ada kt jengka.. bgn pagi.. MIL aku dh siapkan sarapan.. pulut kukus & durian.. perghhhh.. sodap nyer... aku kan menantu x malu kan.. haha.. mkn bertambah2 lg.. hihihi.. dh tu dgn x mandi nya we ols g antar MIL aku g kedai.. FYI, MIL aku ada kedai menjahit.. ada la 2,3 org yg dtg keja ngan MIL aku.. aku & cik abg pun lepak2 kt kedai mak.. smbil tgk mesin jahit yg baru mak beli.. mesin jahit sulam elektrik.. so, pas ni MIL x pyh la nk menjahit guna mesin jahit sulam yg lama tu.. tp tunggu MIL terer guna mesin jahit baru tu.. mesin jahit baru tu dh siap2 ada design yg kita nk.. kiranyer mesin jahit berkomputer lah kan..

ni lah hasil yg aku buat pg ni.. mengetest mesin jahit baru MIL aku.. setting jer design apa yg kita nk.. pastu.. tekan start.. dia buat keje sendiri la.. heheheh


pas dh puas menggodek2.. aku ajak cik abg ai blk umah.. nk mandi2.. nk panjat pokok manggis lg.. huhu.. x mkn lg buah manggis ni.. leh bwk bekal g cherating sket.. pastu, baru la we ols mandi2 n siap2 utk grk ke cherating..

bih kurang kol 12 tghari.. we ols memulakan perjlnn ke cherating dr jengka... pastu, singgah dulu kt kedai menjahit MIL.. my FIL pun ada kt situ.. dh tu aku ni kan mulut x leh simpan2 kan... terus citer kt FIL aku yg ekon keta ktorg x function.. haha.. kalo they nk halang we ols g cherating pun.. xleh dh.. sbb we ols dh siap dh kan.. dh nk grk dh... abah cek punyer cek.. abah ckp gas habih tu.. cik abg ai pun ckp laa.. we ols x penah tmbh2 pun gas ekon tu sejak dr beli keta tu.. huhu.. sejuk je kan.. wat pe la nk tmbh2.. heheheh.. abah ckp.. btul la tu.. gas abih la tu.. hihihih...

setel segala.. we ols memulakan perjlnn... cheratingg... here we come..

Tuesday, July 29, 2008

cherating - part 1

we ols gerak dr KL blk ke jengka pd 22hb petang.. lebih kurang kol 6++ ptg la.. rite after cik abg ai blk dr ofis.. aku semestinya dh tunggu kt umah kan.. kemas2 baju segala.. apa2 brg yg nk dibwk.. we ols singgah kt sri gombak.. mkn2 dulu.. perut lapar sgt ni.. kira dinner sekali la kan.. we ols kt situ dh dkt maghrib dh.. fud court ni mmg feveret we ols.. tmbh2 lg cik abg ai sgt suka mkn kerabu kaki ayam.. kt sini ada serve kerabu kaki ayam..

ni lah tmpt nyer..


cik abg ai tgh pikir nk order apa lg yer..


at last we ols order mkn bubur nasik.. actually, aku la yg teringin kan.. dh tu biler aku order je.. cik abg ai pun nk gk kan.. so, order la utk 2 mangkuk.. sedap nyer.... puas hati aku.. heheheh

setel segalanya.. we ols pun memulakan gerak ke jengka... baru beberapa kilometer melepasi tol gombak.. tiba2 jer ekon keta wat hal lak.. x sejuk langsung.. kuar angin jer... dh la hujan... sib baik la hujan x lebat sgt.. ktorg menggagahkan diri gk meneruskan perjlnan.. dengan membuka tingkap keta sikit2 jer.. sbb nnt tempias air ujan masuk lam keta lak.. so, cik abg ai pun x de la bwk laju2 sgt kan.. hahah.. lega sket ati aku.. kalo x.. dia tekan x ingat punyer.. kecut perut bini dia ni..

tawakal jer aku sepanjang jalan.. semoga selamat sampai ke jengka.. sib baik la keta x byk kt jln.. ye laa.. tgh2 minggu kan.. sapa la nk blk kmpg.. huhu.. cik abg ai siap pesan jgn bgtau kt my in laws kata ekon rosak.. nnt they ols x bg ktorg g cherating.. suh baiki keta dulu.. hihihi.. takut dia..

we ols selamat smpi kt jengka lebih kurg kol 10.30 mlm.. terus melantak durian... hahahaha.. ganasss... aku & hubby mmg ler hantu durian kan.. 3 bijik ktorg mkn mlm tu.. huhu... bessshhhhhhh...

Monday, July 28, 2008

hari pertama berpuasa ganti

lg lebih kurang sebln jer lg kita nk posa ramadhan kan.. aku baru la terhegeh2 nk ganti puasa.. dh la sgt byk hari kan.. sbb masa bln puasa last year aku demam suspect denggi.. harus la byk hari aku kena ganti puasa.. kuatkan semangat aku nk habiskan semua nya yer...

hari ni pas abih meeting terus blk umah.. mls nk ke ofis sbb dh tghari kan.. ptg kang kena blk awal sbb nk buka puasa lak.. so, blk lepak & buat keja dr umah jer.. byk nye keja kena wat ari ni..

so, utk bkk puasa ari ni.. aku msk taraaaaaaaa....

kupang goreng kunyit

siakap sweet sour.. hantam jer..

resepi nyer nnt aku ltk dlm blog lg 1 ok... ngantuk laa.. padahal awal lg.. lepak2 dpn tv jap aaa..

Sunday, July 27, 2008

finally.. got Ads

masa tgh holiday kt cherating.. just drop by kat my blog.. surprised... dh ada ads from nuffnang.. lama gk la menanti.. iklan x muncul2.. akhirnyaa.. ada gk.. syoookkkk nyerrrrrrrrrrr...

will update later with my cuti2 malaysia @ cherating ok... hari ni we ols dh ada kt KL.. blk dr jengka ptg semlm.. hujan sepanjang jln.. sib baik ekon dh ok (hahaha.. nnt nk citer psl ekon keta we ols.. )

ok.. nk kejut cik abg.. nk ajak g kedai.. nk masak apa yer ari ni??

Friday, July 25, 2008

Opera mini browser

I'm browsing web using opera mini browser on my k530i.
Ari ni dh last day we ols kt cherating. Mmg sgt puas aku mandi pantai. Tmbh2 lg bercuti di tgh2 semua org sibuk bekerja, sgt best ok.. Sbb kt beach pun x ramai org. Yg ada pelancong2 dr oversea.
Pg2 ni aku diserang sakit perut lak. Xtau la apa yg terslh mkn nya.
Sejuknya nk mandi pg2 ni, tp cik abg ai dok ajak g bfast. Ok lah.. Will update later when touch my luvly home sweet home. :-*

Thursday, July 24, 2008

Bad services


Last nìte we ols mkn kt gerai berdktan bus stand chukai. Amat tersilap pilih kedai. Will story later when i'm going back to kl.

Tuesday, July 22, 2008

yeay.. yeay..

sajer nk poyos2 kt sini kan.. ari ni my cik abg last day kt current company dia.. dia akan berpindah keja lg ke company lain.. tp agak jauh dh la dr umah kan.. kena masuk KL area dh.. tp dh rezeki kan.. alhamdulillah.. 2 thn dia ngan current company.. nk mencuba pengalaman lain pulak kata nya.. di samping menambahkan pendapatan.. baru lah boleh tmbh elaun kt bini terchenta ni kan.. sy sgt sukaaaaaaa.. huhu..

cik abg ai start keja company baru next monday.. so, ada la 3 hari + 2 hari minggu utk berehat2.. we ols decide nk g cuti2 la kan.. sambil2 hanimun lagi.. tp cuti2 in budget la.. bajet ciput.. x leh la nk g tmpt2 mahal kan.. asalkan we can spend time together2.. bercengkerama.. oppsss... hahahha..

ini lah isu memilih yg timbul lebih kurg 2 minggu lps.. awal2 lg we ols dh plan nk g pangkor.. tp kan bila dh musim doyan ni.. harus lah bapa mertua ku menelefon suruh blk jengka kan.. doyan2 dok tunggu ktorg yg pelahap ni blk mkn.. huhu.. bincang punyer bincang.. pikir punye pikir.. sbb bajet agak ciput kan.. so, we ols x leh la nk g 2 tmpt dlm tmpoh masa yg dkt.. sumer pakai duit ok.. minyak keta la yg plg parah tu... paham2 jer la kan..

at last.. we ols decide.. pegi cerating.. so, slps kata putus dicapai.. ptg ni.. pas cik abg ai blk keje.. we ols terus bergrk blk ke jengka.. tido jengka 1 mlm.. sambil mkn doyan smpi boncit.. rabu pg we ols gerak la ke cerating.. utk 3 hari 2 mlm.. dok chalet murah2 jer... hihi.. i'm not too memilih ok.. asalkan leh rehat2 tanpa memikirkan kerja (boleh ke aku wat cam ni?? meeting ari ni pun dh membuatkan aku berpikir x leh nk rehat sepenuhnya jer...) we ols stay cerating smpi jumaat.. pastu, blk jengka blk.. tido lg 1 mlm.. sabtu blk KL.. hahha.. itu lah perancangan we ols utk minggu ni...

aku dh terbayang2 pantai cherating... nk bermain di persisiran pantai.. smbil berkejar2an dgn cik abg ai.. ala2 hindustan gitu.. hahahahaha..

Sunday, July 20, 2008

dinner @ Pak Din Cafe

mlm ni we ols n bersama2 dgn aizan,wai & aleeya plan for dinner kt Ayob Cafe sbb aizan teringin la nk g merasa suasana & mknn kt situ.. tp xde rezeki lak.. ayob cafe tutup lak mlm ni... next time ok puan aizan.. huhu..

at last, we ols decide g mkn kt Pak Din Cafe.. aku ada la 2,3 kali dh g Pak Din Cafe.. quite ok la.. diorg serve mknn melayu laa.. tp quite sedap laa.. we ols ambik set utk 4 org.. ada siakap 3 rasa, kailan ikan masin, tomyam ayam, paprik campur.. termasuk 4 air buah.. RM69.90.. quite ok la harga dia.. yummmy.. mkn smpi boncit.. huhu

aizan, aleeya & wai.. we ols dinner to celebrate belated besday wai yg ke30.. welcome to cik abg ai club 30 yer.. huhu.. tua sudah..

sebahagian menu yg dimakan mlm ni..

we ols la.. saper lg.. cik abg ai control senyum laks.. nyampah.. :P

ktorg pulang ke rumah dgn kekenyangan perut yg amat sgt.. sbb asyik mintak air suam jer.. haus laaa..

mengemas

tajuk mengemas ok.. kemas ape yer.. kemas umah laa.. apa lg nk buat di hari minggu yg xde program perlu dibuat di luar.. sebenarnyer ada program luar.. tp nyer, keadaan rumah dh agak berabuk kan.. so, pentingkan rumah dulu lah yer... yg mengemas umah sebenarnyer cik abg sy laa.. sy hanya memasak bg dia mkn jer.. n tolong sikit2 apa yg patut.. cik abg ai request sy buat nasik lemak, smbl ikan bilis (ikan bilis goreng dulu pastu ltk dlm sambal) & telur goreng yg digoreng garing di sekelilingnya (perlukan minyak yg byk dan btul2 panas barulah telur tu akan kembang dan garing).. huhu.. ni cik abg ai punyer request tau... tu lah kalo bg dia buat permintaan.. agak macam2 la.. tp sib baik bini dia ni baik tau.. (hahahah.. puji diri sendiri).. baik ada sebab.. sebab nak kan cik abg ai setelkan sumer hal2 kemas umah dan mengelap lantai dan menyalin air akuarium.. huhu.. tp hal2 basuh baju & sidai baju.. sy yg buat tau... :)

kemas punyer kemas.. cik abg ai sgt sakit mata tgk satu beg baju sy yg masih lg ada baju kt dlm nyer.. n x penah kemas2 sejak pindah umah ni.. huhu.. lama seh.. sumer dlm tu baju2 kurung sy yg dh agak lama.. n of coz dh x muat la nk pakai.. geram nyer tgk tau.. mmg dh out of cutting dr dulu la sy skrg ni.. dr dulu mmg la bdn comey cam gini gk.. tp nyer kecik la sikit kan... kalo tgk gmbr dulu2 pun rasa jeles tau.. nk blk bdn cam tu.. tp.. susah nyerrrrrrrrrrr...

p/s to cik abg ai---> abg terlebih jaga ayg ni.. sbb tu la makin membulat.. huhu

nnt biler ada masa sy ltk gmbr sy zaman muda2 ok.. nk kena scan dulu.. sbb sumer nyer gmbr hard copy.. hehe

ni ada 1 gmbr nk tunjuk.. lama dh scan.. gmbr zaman we ols berchenta ni.. dating kt genting highland.. masa ni pun bdn dh mula nk naik dh.. huhu
nnt lah sy scan lg gmbr2 lain ehh.. so, utk kengkwn seUM ku.. nantikan kemunculan gmbr korg sekali yer... huhu.. geng lipstick.. :)

sebenarnyer nk citer.. masa tgh kemas2 tu kan.. terjumpa la baju kawin we ols.. baju ni we ols tempah.. pakai masa majlis sebelah cik abg ai.. mmg dh x muat gk dh baju ni.. huhu.. teruk nyer aku.. x beranak lg pun bdn mcm guni beras dh.. tolong.. tolong..
cantik x baju ni u ols.. hihihih.. simpan ok.. buat kenang-kenangan.. mana la tau bdn aku kecik sket nnt.. leh la pakai blk baju ni.. huhu..

Saturday, July 19, 2008

kawan @ sahabat

tiba2 aku rasa ingin meluahkan rasa isi hati ku di sini.. told to my hubby already.. tp cam rasa blum puas.. rasa nk jugak mencoretkan di sini..

apa erti kawan.. apa erti sahabat.. entah lah.. aku xtau apa tafsirannya.. cuma aku rasa adakah aku benar2 jujur dalam berkawan atau bersahabat.. bagi aku ada nya kawan @ sahabat sangat penting bagi aku.. selain dari keluarga sendiri.. kawan @ sahabat merupakan tempat untuk aku bercerita dan berkongsi masalah yg aku hadapi.. x semestinya aku nak mereka selesaikan masalah aku.. aku mahukan tempat untuk aku meluahkan apa yang aku rasa.. apa yang aku alami.. bagi manusia seperti aku.. aku jenis manusia yang tidak boleh untuk memendam masalah seorang diri.. aku perlukan tempat untuk aku bercerita.. dengan cara ini aku dapat meringankan apa yg terbuku di fikiran ku.. mmg betul.. ini lah cara aku..

berbanding di masa aku masih bersekolah.. aku terlalu menyimpan rahsia.. sebab aku rasa keluarga aku x sehebat keluarga orang lain.. aku menganggap kehidupan kami amat berbeza dengan org lain.. apa sahaja masalah yang aku alami.. aku mengambil langkah berdiam diri.. mmg pengalaman aku di masa muda remaja amat banyak sekali.. pahit manis.. bermacam2.. tp biarlah itu menjadi sejarah aku dan keluarga ku sahaja.. hanya orang2 yg tertentu yg aku anggap sebagai kawan @ sahabat sahaja yang aku ceritakan..

sejak aku mula belajar di UM dan bermulalah episod aku menetap di KL dan berjauhan dengan keluarga.. dari sini lah aku betul2 memerlukan kawan @ sahabat yg boleh berkongsi susah senang bersama.. alhamdulillah, aku belajar berdikari.. smpi lah biler aku dkt2 nk masuk final year.. baru lah aku bercouple ngan cik abg ai.. huhu.. indah nyer dunia masa ni.. ye la kan my first love kan.. ehhh.. this topic aku nk story psl kawan @ sahabat.. bknnyer psl zaman berchenta aku laa.. another entry lah.. huhu

skrg ni bila dh kawin.. dh 5 thn lebih kawin.. bg aku kawan @ sahabat masih lg penting.. mereka2 ini lah tmpt aku nk gosip2.. nk cerita ceriti.. dan aku jugak ambik berat dgn kawan @ sahabat yg btul2 rapat dgn aku.. namanyer pun kita berkawan @ bersahabat kan.. of coz la we have to know each other kan.. care each other.. aku gk terpikir adakah aku ni kawan @ sahabat yg baik? yg disenangi? yg disukai? yg tu aku x boleh la nk bg jwpn.. sbb nya mana aku tahu hati org kan.. hati aku pun org lain mana tahu kan.. even kalo aku menipu dengan gaya yg amat confident.. org xkan tahu yg aku menipu.. :)

oklah.. penat dh aku membebel ni.. will continue later.. nk tido jap.. weekend beb.. layan mata best ni.. :D

Wednesday, July 16, 2008

wedding nida

citer di hari sabtu belum selesai laa... heheheh

hari sabtu malam lak we ols g wedding ceremony member seUM aku.. puan hasnida dan suaminya... on d way ke puchong.. we ols singgah kt stesen minyak.. sbb angin tayar keta rasa x sedap kan.. cam keras sgt jer.. so, benti dulu la check pressure brp..

sapa lg nk wat keje cek mengecek ni kan.. cik abg ai laa..

alahai.. cam tersepit jer.. tu laa.. sapa suruh park dkt sgt..

we ols masa ni baru je smpi.. x smpt mkn lg.. bergambar dulu.. psl along & fiza nk blk dah..

pengantin pun baru nk mula makan.. baru abih baca doa..

sedap nyer nasik minyak yg dihidangkan.. sbb rasa cam dh lama x mkn nasik minyak kan.. dh la tgh lapar lak tu.. teruk btul aku ni.. hehehehe..

jom layan gambar2 masa kat majlis ni..

aku bersama nyok & wife

we ols laa.. sapa lg.. hihi

fara & ijam..

ana's family.. renungan manja ikin..

Tuesday, July 15, 2008

beli ikan

sambung lg cerita di hari sabtu.. hehehhe.. byk lak kisah nyer.. mlm td ingat nk sambung tulis lg.. tp ngantuk la pulak.. kol 11++ aku dh tido kt dpn tv.. ngantuk sgt laaa.. eh.. pjg lak membebel..

aku nk citer psl kisah hari sabtu lps lg.. pas we ols g ambik gmbr passport kan.. cik abg ai teringat la nk g cari penapis akuarium chomel we ols tu.. teruskan perjlnn ke jln subang-sg buloh.. yg byk2 ada nursery tu kan.. jual pokok bunga bagai tu kan.. ada la 1 kedai jual ikan kt situ.. tujuan nyer nk gk la beli ikan sepat... tmbh koleksi ikan kt dlm akuarium tu.. tp.. kt kedai tu xde lak ikan sepat.. byk ikan emas jer...

cik abg ai tgk sibuk la belek2 ikan apa yg dia nak.. yg aku nak gk.. :)

byk ikan mas jer kt sini.. tp aku suka.. cantik tgk sirip2 ikan mas tu..

ni nama nyer ikan kapi.. cantik ekor dia tau..

ni salah satu ikan mas yg ktorg beli ari tu.. sekor jer beli.. sajer nk meramaikan majlis.. heheh..
tp kan.. di saat aku menulis entry ni.. ikan ni mati.. sedih ok.. xtau la naper leh mati lak... xtau penyakit apa yg menyerang.. ahad lepas lak ikan mas aku yg berperut buntal jugak mati.. sedih.. sedih..

Monday, July 14, 2008

flea market

nak sambung cerita di hari sabtu.. lps jer tgk wayang.. we ols ingat nk g minum2 kt big apple sambil mkn donut... aku dh teringat2 kt donut big apple ni.. sedap wehh..

dr cineleisure dsara nk ke the curve.. kan ke ada flea market kt tepi2 tu kan.. harus la aku & aizan cam meroyan nk g tgk2 kan.. if x beli pun.. harus gk ler belek2.. hehehe.. aizan dh terpaut dgn sari songket.. nk wat baju raya kata nyer.. aku pun dh tgk awal tu.. chanteekkk.. tp aku dh beli kain utk baju raya kan.. so, next time lah.. no bajet la skrg ni.. aizan angkat la sepsg.. chantekkk ok..
aku lak terbeli pashmina.. rm15 jer sehelai.. aku ambik aa 2.. ingat nk wat table runner la satu.. hehehe.. satu lg wat balut bdn aaa.. kaler lebih kurg la plak kann.. nnt lah aku snapkan gmbr pashmina aku tu biler dh digunakan.. :)

ramai gk org kt sini.. we ols kt dpn kenny rogers..

cik abg ai penat dah.. hehehehe..

dh puas jln2 kt sini.. we ols g lepak kt big apple lak.. :)

teringat lebih kurang setahun yang lalu

mlm ni .. eh dh kol 12 tgh mlm ler.. huhu.. ingatkan awal lg.. hehehe.. aku tengah dok belek2 gmbr2 lama kan.. tgh plan nk kumpul2 nk g print kt kedai aaa.. asyik tgk kt skrin jer.. nk gk masuk dlm album kan..

belek punyer belek.. jumpa la kan gmbr ni..

lebih kurang setahun yg lalu.. we ols berjaya la arrange big gathering among UM's frens.. thn ni nyer plan dh cam nk berkubur jer...

korg.........cepat aaa... tampil ke hadapan.. thn ni fara arrange nk g tiara beach resort.. cepat bg respon.. nnt merajuk lak organizer.. huhu..

Saturday, July 12, 2008

gambar passport

pg2 seblum gerak ke cineleisure dsara.. we ols g ke kedai gmbr kt area mcD kota dsara (seksyen baper ntah.. aku x ingat)... sbb nyer nk ambik gmbr passport.. aku nk guna utk esok aaa.. (next time aku citer apa yg nk jadi esok ni..)

sajer nk citer psl gmbr passport.. lama giler aku x ambik gmbr passport tau.. last ambik masa tgh study kt UM lg... zaman baru2 gk la kapel ngan cik abg ai tu.. lama giler seh.. ada la 6,7 thn dh.. huhu.. masa tu muka x la bulat sgt cam skrg.. kalo nnt aku jumpa gmbr tu.. aku scan ehh.. aku tepek la kt sini.. hehe

cik abg ai pun nk menempek ambik gmbr passport gk laa.. dia nk guna utk nk masuk keje opis baru nnt.. okies.. we do it together2 ye bang.. :)

ni ler muka ktorg masa ambik gmbr passport..





















tergelak2 aku tgk gmbr cik abg ai yg ke2 tu.. moncong jer... cam majuk jer.. naper tu.. huhu

WANTED

hari ni ada aktiviti menonton wayang bersama aizan & wai.. diorg 'bujang' this week.. xde anak.. tu yg nk nonton wyg tu.. haha..
aku & cik abg smpi kt cineleisure dsara lebih kurg kol 11.30pg.. bergegas ke kaunter ambik tiket yg aizan dh booking.. sib baik dh booking.. kalo x.. pjg giler kena beratur.. dh la x mkn lg.. nk g bekfes lg.. huhu..
we ols tgh tunggu they ols kt dpn one of the kopitiam kt the street, the curve.. sekali they ols call.. they ols dh tunggu kt station kopitiam kt dlm cineleisure.. siap order dh.. so, aku kena la berjln lg pth blk ke cineleisure.. cik abg ai ckp.. xper.. eksesais.. huhu.. ok bang.. ayg rela.. :)

citer apa yg ktorg tgk..? WANTED.. best gk citer ni.. citer action.. wpun byk gk la action2 yg x logik.. pastu, smpt lg nk sambung tgk citer lain lak.. memandangkan ramai benor tgh beratur beli tiket.. we ols x jd lah.. teruskan aktiviti lain lak.. :D

Friday, July 11, 2008

bila xde astro

bila xde astro kt umah.. we ols pun melayan je lah apa2 citer yg leh dilayan guna antenna biasa ni.. mlm ni ktorg tgk citer melayu kt rtm2.. jln cerita menarik.. tp yg kurang nyer.. penggunaan ayat terlalu formal.. jd cerita tu agak kurang menarik sgt.. tp layan jgk la smpi abih citer.. huhu..

biler la installer astro ni nk dtg psg yer.. siang td customer service dh call cik abg ai dh.. so, tunggu diorg pas kt contractor yg nk dtg psg jer.. esok ke.. lusa ke.. xtau laa..

hari ni badan aku x berapa sihat.. sakit2.. lenguh2.. masuk angin kot.. okey laa.. nk g tido2 baring2 lak.. esok ada dating ngan aizan nk g tgk wyg.. nnt kan citer2 yg bakal aku nk citer nnt..

Thursday, July 10, 2008

memilih

amatlah aku x sukanya bila kena buat pilihan.. sgt susah ok kalo nk wat pilihan yg melibatkan bajet kewgn ni.. huhu..

apa la yg we ols kena buat pilihan ni kan.. tunggu lah biler dh confirm n hampir menjadi.. baru aku story kan.. nk citer skrg pun.. kang x jd lak.. buat malu jer..

Wednesday, July 09, 2008

astro decoder rosak

aku tgh drive blk dr ofis td.. cik abg ai call.. dia bgtau astro decoder kt umah rosak.. adessss... 5 thn ktorg guna decoder tu.. dgn remote control sekali x penah2 tukar.. hebattt... aper nk buat ni yer.. nk g beli kt kedai letrik ker.. mmm.. xde pengalaman laaa... cemana nk replace...??

aku pun call la customer service astro.. tanye gitu gini.. aku tanyer kalo nk beli baru kt mana boleh beli.. org tu ckp kena beli thru diorg gk.. just bg detail.. nnt diorg poskan.. harga nyer RM169... alamak.. mahal gk aaa...

pastu, aku suruh cik abg ai call abah mertua ku.. sbb astro umah abah penah rosak sblum ni.. pastu, citer punye citer.. abah ckp senang2 terminate je yg tu.. subsribe yg baru.. aku pun pikir2.. skrg ni astro asyik ada promo kan.. nk psg baru pun xde kena byr mahal2..

pastu, aku pun terus contact sorg dealer astro yg aku kenal lama dh.. 2,3 thn lps.. aku subscribe astro utk mak aku & kakak aku thru mamat ni.. aku pun call jer la.. tanyer itu ini.. then, dia ckp skrg promo utk pemasangan xde charge.. so, nnt diorg dtg pasang free jer.. tp pakej kena ambik RM59.95 ke atas.. so, aku semesti nyer la ambik pakej yg cam ktorg ambik sekarang.. 3 mini packages + movie... RM88.95.. so, terus ler aku register kt mamat tu.. setel je aku ngan mamat tu.. aku suruh cik abg lak call astro nk tanyer cemana nk terminate.. apa2 kena wat ke kan.. then, cik abg call terus decide nk terminate.. dan2 tu gk ktorg terminate.. kena hantar blk smart card within 3 months from today laaa.. servis astro ni akan terminate lg sebulan.. dia bkn hari ni gk terminate.. mkn sebulan gk tu.. so, aku ada lg sebulan la kena byr kan... huhu.. tp kira pro rate laa...

tp yg aku terlupa... lupa sgt nk tanya kt mamat tu.. on 1st bill.. charge apa yg diorg kenakan... kang nnt kira g balik.. last2 sama jer.. huhu.. tp xper lah.. we all dh decide.. puas hati ok.. hahahahahah..

got 2 cards today..

hari ni pagi2 kol 9++ aku kuar umah.. bergegas ke maybank kt area umah aku ni.. sbb nk replace atm kad.. semlm dh pegi.. tp tersgt la ramai org sbb lunch time.. so, diorg advice dtg pg.. so, kejap je aku tunggu td.. sib baik cepat kan.. hehehe..

alkisah psl atm kad maybank aku ni.. hari isnin ari tu aku nk g masukkan duit kt dlm acc maybank aku.. aku pun masukkan kad atm aku kt dlm cash deposit machine.. sbb aku x ingat no acc aku.. sekali masuk je kad aku kt situ.. xde apa2 berlaku pun kt machine tu.. sekali kad aku kena telan laaa... cik abg ai pun tanyer la pak gad yg dok ada kt situ.. pak gad tu ckp laa.. esok baru boleh ambik kad tu.. aku tanyer naper la esok.. dia ckp nk kena call vendor machine tu dtg dulu.. vendor tu yg ada kunci utk bukak machine tu.. yg aku x puas hati.. cara pak gad tu ckp kt aku.. aku tanye dia cemana ni kad sy kena telan.. dia dgn nada tengking.. ckp kt aku.. tekan la butang merah tu.. (butang cancel).. dgn nada yg mcm aku ni bodo la sgt kan.. aku pun ckp laa.. dh berpuluh kali dh sy tekan.. geram aku.. x leh ke ckp elok2.. aku yg tgh2 ok terus jd hangin semcm jer... then, aku pegi kt kaunter sbb nk report psl kad aku tu.. aku tanye bdk kt kaunter tu.. mesin tu sepatutnya boleh masuk kad ke x.. dia ckp boleh.. tp mesin tu mmg ada problem kad selalu sangkut.. then, aku ckp laa.. dh tau cam tu nape la x ltk warning ckp jgn masukkan kad ke apa ke.. at least user alert laa.. tp kalo dh diorg masukkan jgk.. mmg slh user sendiri la.. x baca warning.. ni xde apa2 warning pun.. tghari kan.. darah aku ni mmg la cpt jer panas..

then, pegi la kaunter 1 lg buat report... tinggalkan nama,ic no & no phone.. pg semlm (selasa) baru diorg call ckp kad dh ready to pick up.. diorg ckp kad aku xde problem.. tghari aku g pick up kad aku.. org kaunter ckp.. better replace kad baru je.. so, aku pun mmg nk sgt la replace kan.. dh siap ambik nombor sumer.. sekali.. lama betul la kena tunggu.. then, cancel je kt situ.. sbb aku ada urusan nk ke post office lak..

end of the story, ari ni aku dpt 2 cards..

satu maybankcard.. 1 lg insurance kad aku.. huhu.. baru ambik insurance daaa... hehheeh..

Tuesday, July 08, 2008

apa kat dalam bungkusan tu?

sebenarnya bungkusan tu aku nak poskan balik ke perlis.. isi kat dlm nyer.... kain pasang utk buat baju raya.. kain baju kurung utk lelaki & perempuan.. ehhehe.. aku belikan utk mak,ayah,kakak,abg ipar,anak2 sedara aku.. termasuk ler kain utk aku & cik abg aku tu.. thn ni kan nk blk beraya kt perlis.. so, beli awal2 dan tempah kt sana jer.. hehe.. suspen jer tgk kotak tu.. ingat bom ke apa ye.. huhu..

sblum bertolak ke PD sabtu ari tu.. ktorg g ke nagoya kt carrefour wgsa maju.. sbb aku nk membeli kain2 ni la utk preparation hari raya.. aku beli sekali utk mak & abah mertua ku jgk.. mesti adil & saksama ok.. lebih kurang 2 jam gk aku & cik abg menghabiskan masa kt dlm nagoya tu.. ramai gk org.. aku ni biler masuk kedai kain mula la nk rambang mata jer.. huhu.. sumer tgk cantik jer..

so, td aku dh selamat mengeposkan bungkusan tu.. caj poslaju RM30.. ok laaa.. berbaloi la tu.. bkn nyer ringan.. baper psg kain kt dlm tu.. drp aku nk kena g blk semata2 nk antar kain kan.. bkn nye dkt.. so, utk family ku di sana.. ktorg akan blk masa cuti raya ni laaa... tungggguuuuuuuu...

bungkusan

apa yang ada dalam bungkusan ni yer??? will update later... I'm going out now to collect my atm card (ni pun aku citer nnt), go to post office and cari makan.. no time to masak today..

Monday, July 07, 2008

our weekend @ PD

this weekend we ols g lepak2 kat PD.. tujuan asal to celebrate 23rd anniversary for 2 couples.. PCP & Kak Norma and Cik MG & Kak E.. tempat yg sama cam last year.. but, menu kali ni western lak.. more pics for last year event.. click here..

pemandangan dari balkoni apartment kami..
cik abg ai x sabaq2 nk pi terjun kolam.. teruk sungguh.. cepat2 mkn nasik.. terus tukar baju g terjun kolam..
pasangan yang diraikan.. anniversary yg ke 23 tahun.. kek yg sedap..

kami juga turut dirai walaupun dh belated.. heheh.. we ols dpt hadiah lg dr cik MG & kak E.. tq very much..
our cake.. still honeymoon ok..

cik mai & laser berkongsi tarikh & tahun anniversary yg sama ngan we ols.. but, diorg dh nk masuk 3 org anak dh.. alhamdulillah.. rezeki..
keindahan pantai di belakang sri pena...

we ols g dating di pagi hari ahad.. bercanda di persisiran pantai.. :)
melepak2 di tepi kolam.. menanti sarapan pagi yg belum kunjung tiba.. perut dh berkeroncong.. hehehe..

ktorg bertolak balik lebih kurang pukul 1 ptg.. cik abg ai ajak blk ikut jln lama.. so, we ols lalu lukut, menghala ke klia, sepang.... x masuk hiway pun.. terus je smpi bagan lalang, banting.. jauh gk ooo.. tp sbb sajer menggatal nk abihkan minyak keta.. hehehehe.. xde laaa.. saje nk tgk suasana jln2 situ.. smpi banting jer.. mmg dh biasa lalu situ.. sekali jln jem yg teramat.. sblum trafik light nk masuk ke kesas.. lama gk oo kena q... rupa2 nyer... sebab ni laaa...
ada road block rupanya... punyer la panjang q tau... penat betullllll...

bersambung nanti yer.. have work to do laa... see yaa.. for more pic go to here..

Thursday, July 03, 2008

tak berkesempatan

banyak backdated story yg aku nak cerita ni.. tapi asyik tak sempat jer nk meluangkan masa nak mengarang kat blog ni.. tunggu la mlm ni kalau berkesempatan & badan tak penat.. :) skrg ni aku kat ofis.. terasa rajin lak nk mengarang.. tapi tanggungjawab kerja lebih penting sekarang ni.. sbb weekend ni nk g foya-foya kan.. so, kena bekerja keras menyiapkan keja apa yang patut ari ni & esok.. huhu