Instagram

Monday, June 30, 2008

Thai Express

hari ni lepas jer aku balik dari meeting.. lebih kurang kol 2++ ptg.. aku terus blk umah.. sian cik abg aku ada kt umah.. dia mc ari ni... kena chery berry laa.. huhu.. sian.. by the time aku blk tu dia dh ok dh.. so, aper lg kan.. cik abg aku dh masuk gaji.. harus la bercabang tanduk aku nk ajak dia g jln2, mkn2, soping2 sket.. heheheh.. aku sgt sukaaa.. tp nyer aku nyer gaji lak x masuk2 lg.. pelik btul padahal bdk2 opis aku dh masuk gaji jumaat lps dh.. cek punye cek.. rupa2nyer cimb la punya psl ni.. sistem clear cheque diorg ada problem lak last week.. so, byk gk la cheque org lain yg senasib ngan aku.. pdhal Finance aku dh bank in awal dh.. sepatutnya by jumaat dh clear.. so, setel jer aku wat report kt customer service CIMB.. aku pun ajak ler cik abg aku kuar g the curve.. ada tujuan ni.. heheheh... nnt tgk next entry ok.. huhu

lapar sehhh.. x lunch lg.. so, ktorg pun xtau la nk mkn kt ner kan.. aku pun decide ajak g mkn kt Thai Express.. saje la nk mencuba.. 1st time la ni..

lama gk la aku terpk nk mkn ape yer... nama pelik2 btul.. huhu.. disbbkan aku sgt lapar kan.. then, aku end up dgn mengorder pineapple fried rice with seafood.. cik abg ai pulak order glass noodle tomyam.. glass noodle is suhun.. cik abg ai mmg peminat suhun..

cik abg ai tersengih2 setelah cherry berry nyer dh ok.. :)

tak ramai org sgt pun kt restoran ni.. kenapa yer.. ?? aku dh tau jwpn nyaa...
bosan2 tgh tunggu order smpi kan..

seperti biasa... my feveret drink.. ice lemon tea..

ni la aku nyer order..

ni lak yg cik abg ai order..

cik abg ai minum hot coffee... rasa mknn ni quite ok & sedap.. tp kan.. 1 yg aku kurg puas hati.. harga nya sgt mahal & x berbaloi dengan food yg dia serve.. aku nyer nasik goreng tu.. cost me about RM13-14.. cik abg ai punyer tomyam pun harga lebih kurang gk laa... pas dh setel mkn.. bil pun smpi.. it cost us.. RM42++... mmm.. sungguh x berbaloi.. patut la x ramai org sgt.. tmbh2 lg cwgn yg baru bkk kt area umah aku tu... aku tgk kosong jer kan.. bg aku food dia biasa jer.. tp harga dia agak x reasonable laa... baik la aku g mkn kt kedai tomyam biasa jer.. i will get same taste n freshness.. mmmmm... cik abg ai ckp.. xper laa.. x pyh menyesal.. at least, kita dh penah merasa mkn kt sini wpun x puas hati.. huhu..

Sunday, June 29, 2008

hari yang sangat malas..

hari ni aku jadi tersangat lah malas... nak masak pun malas.. nak buat apa pun malas.. dgn cuaca kt luar tu mendung jer.. lagi lah mood aku menjadi2 malas nya.. ari ni bangun awal gk.. wpun cuti.. kol 8 pg dh bangun.. sbb mlm td tido awal gk laa.. so, muak dh aku tido lama2... hihi..

for breakfast.. sib baik ler ada roti john yg beli kt psr mlm semlm.. aku simpan dlm fridge.. n cik abg aku la yg panas kan.. sbb aku ari ni sgt pemalas.. ntah penyakit apa lak aku ari ni.. jd mls sgt.. dlm mls2 tu kuarkan gk ikan & sotong dr freezer.. nk unfreeze la utk nk msk for lunch.. pas jer setel we ols bekfes.. dok layan tv jap.. layan internet jap.. mandi.. pastu, kol 11+ aku ckp kt cik abg.. ajak dia g jln2 kt ikea lah.. sbb aku cam mls sgt nk buat keja apa2.. so, simpan la blk ikan & sotong kt dlm freezer.. heheheh.. siap2 jer.. terus kuar.. pastu aku tgk rambut cik abg aku tu bkn main kembang nyer lg... dh tu asyik mengadu sakit pala jer kt aku.. mau nyer tak.. rambut dh panjang.. bz benor nk meluangkan masa g kedai gunting dpn umah tu.. terus aku pun dgn kuasa veto suruh cik abg aku tu g jln ke dpn kedai gunting tu.. nnt aku pick up dia kt situ.. huhu.. aku ni suka tgk dia perfect & kemas.. :) .. bini mithali lah kan.. hihi..

aku pun turun dr umah.. nk g panaskan enjin keta.. aduhaiii.. kotor nyer keta aku ni.. ni sure semlm kena percik air tanah merah masa on d way nk g psr mlm paya jaras... mmm.. lantak lah.. mls aku.. lgpun dok ujan2 ni.. kalo basuh pun cam bazir jer.. next week jer la g basuh..

pastu, aku g la tunggu cik abg aku kt dpn kedai gunting rambut tu.. lama gk la menunggu.. ada la 1/2 jam.. xper lah.. aku redha.. dr aku tgk rambut dia kembang bagai.. baik aku tunggu dgn penuh kesabaran.. hihi..

aku menanti cik abg aku dgn penuh sabar tau.. penat melayan lagu kt radio.. kt hp.. tgk org lalu lalang.. hihi.. masa ni ada sorg bdk yg amat hyperaktif la dok main2 dpn kedai ni.. dgn selamba bukak suar.. dia g pee kt situ lak.. sib baik xde org lalu kt bwh.. kalo tidak.. mandi free la ko.. huhu.. agaknyer anak org kedai situ kot..

cik abg saya dh siap gunting rambut dah.... tadaaaaaaaaaaaaa...

ok lah sikit kan.. wpun cara gunting tu kurang memuaskan hati aku.. aku suka kalo g kt sorg tukang gunting melayu kt kerinchi.. cara dia gunting rambut cik abg aku memenuhi citarasa aku.. tu yg aku suka tu.. dah aku yg nk tgk dia hari2 kan.. semestinya lah kena ikut citarasa aku.. :)

pastu, ktorg pun terus la pegi IKEA.. jalan2 pusing2.. tgk2 barang.. bkn nyer plan nk beli apa2 pun.. sajer nk abihkan masa yg bosan & malas ni.. hihi..

dok tgk2 set bilik segala, terbekenan cara penampilan ala2 bilik bujang ni kan.. aku plan nk wat bilik ke2 ktorg ala2 cam ni aaa..

sbb nya ktorg nk jadikan bilik ke2 tu as our ofc room.. pastu, ada gk la tmpt duduk2 n tido2 kan.. so, cam terbekenan lak ala2 cam ni.. angan2 dulu ok.. blum serius lg nk wat cam ni.. akan dipikirkan lagi..

jalan punyer jalan.. lapar wehhh.. masa tu melalui cafe kt dlm IKEA tu kan.. cik abg aku pun buat2 la tanya.. 'jom tgk2 diorg jual apa kt cafe ni'.. aku pun tanyer aaa.. 'abg lapar ker?'.. sengih2 la cik abg aku ni.. selalu cam tu.. bila lapar jer ckp la lapar.. ni wat kias2 lak.. huhu.. padahal aku pun lapar gk.. huhu..

punya la tamak ktorg ni kan.. mcm sedap2 lak menu nya.. so, we end up dgn 3 meals for 2 person.. huhu.. teruk betul..


tgk la apa yg ktorg makan... sedap aaa... aku ni mmg suka btul western style.. nk kena g kelas masak memasak western style lah..

setel jer mkn.. ktorg teruskan perjlnn.. ke bhgn bawah IKEA lak.. aku end up dgn membeli batang sangkut2 utk ltk kt dapur.. pastu, dgn pemukul telur... only cost me RM12.90 jer.. hihi.. ntah pa pe kan.. saje je buang masa.. beli brg sikit.. mkn jer lebih.. hehehe.. xper.. ini kan satu therapy.. hahahaha.. sampai sakit2 pinggang aku berjln satu IKEA ni.. huhu..

balik umah jer, penat sehhh.. tido aaa.. apa lg... bangun jer dh maghrib.. terus la aku solat dulu.. pastu, dok pikir nk mkn apa yer mlm ni.. so, terpaksa merajinkan diri... buat la nasik goreng.. mkn nasik goreng la we ols mlm ni... :D

Thursday, June 26, 2008

buat apa yer?

pagi2 hari ni aku stay kat rumah.. byk keja gk kena setelkan.. ptg kol 2.30 aku kena attend meeting kt client side.. my in laws dtg dr pahang ptg semalam.. miss comm lak ngan cik abg aku tu.. dia ckp my in laws nk dtg khamis ptg.. tgk2 rabu ptg dh smpi.. sib baik ler aku ada kt umah.. kol 6.30 ptg rabu cik abg call ckp kata my in laws dh ada kt bwh.. tekejut badak ler aku.. dgn umah sepah2 ni.. main capai ler apa yg patut.. huhu..

so, this morning cik abg g keja.. so, aku stay kt umah ngan my in laws.. tp cam biasa la.. I have to settle my job laa.. prepare for this afternoon meeting.. sib baik my in laws memahami keja menantu nya mcm ni.. but, utk our lunch today aku msk laa.. sib baik la dh ada brg2 bsh sumer.. mmg dh beli buat stok.. ala2 utk seminggu la.. huhu.. so, cik abg ambik 1/2 day today.. sbb ptg aku lak kena g keja.. my in laws dtg kejap jer.. ptg td diorg blk dh.. ye la.. dkt jer kan.. 2 hrs dh smpi.. so, senang2 ati jer la diorg dtg kejap2.. dtg tgk anak menantu yg dh lama x blk kmpg ni.. huhu..

for lunch today, aku msk sup daging + kentang + suhun, ayam goreng, ikan goreng & x lupa air asam kegemaran cik abg ku.. hihi.. laku btul lauk aku msk ari ni.. leh kata 90% setel sumer by lunch tu.. hihihi.. sekali sekala in laws dtg kan.. so, aku kena tunjuk ketereran aku memasak.. hihi.. ye la tuuu.. my mother in law pandai masak tau.. mskan kampung.. kuih muih.. mmg aku suka.. amat kena ngan selera ku.. kalo blk kampung.. ckp jer teringin nk mkn aper.. sure dia mskkan.. ada sekali tu.. pegi psr mlm.. aku ni peminat cucur peneram (telinga keling).. aku beli la.. pastu mak mertua aku ckp.. zura suka mkn peneram ka?.. cek pun kata.. suka!!!.. dh tu.. blk jer umah.. terus dia uli tepung.. wat cucur peneram.. huhu.. terharu nya menantu mak ni.. x sangka.. sbb tu cik abg aku ckp.. aku ni menantu kesygn.. hehehe..

ari ni aku blk dr client side pas meeting dh dkt kol 7 ptg dh.. my in laws dh bertolak blk kmpg kol 4.30 ptg.. alhamdulillah.. diorg dh slmt smpi.. baru je call td.. pastu, aku naik umah jap.. ari ni cik abg aku tunggu aku aa.. hehe.. lps maghrib ktorg kuar.. jln2 cari mkn.. we all teringin nk mkn western food la ari ni.. so, xde sgt idea nk g mana kan.. so, g jer mkn kt BV Cafe.. kt area subang bestari.. mmg selalu mkn situ.. plg best dia nyer mushroom soup yg ltk kt dlm roti tu.. sedappp.. slurppp..

muka ku yg sgt keletihan.. tgh dok menaip blog ni pun aku terasa nk terlelap dh.. huhu

cik abg aku yg kontrol hensem ler tu!!!

ni ler BV Cafe.. huhu.. nmpk kusi meja jer..

ni ler mushroom soup yg sedap tu..

gigih cik abg aku mengorek2 isi roti nya..

mlm ni aku mkn grilled lamb & brown sauce.. pastu minum iced blended mocha.. sedap lamb nyer... cik abg lak mkn mixed grilled & mushroom sauce.. sedapppppppppp.. mcm2 daging ada di dlm pinggan cik abg ku.. hihi.. ni yg buat aku tamak haloba ni.. huhu

tpkan.. aku tersgt lah terlupa nk snap gmbr masa our order ni smpi.. masa before mkn sbb masing2 dh tersgt kemaruk nk mkn... hihihi... ni jer la yg dpt u ols tgk.. jgn mare aaa..

sisa2 ice blended mocha yg tinggal.. :)

ni pinggan aku... tinggal tulang lamb jer..

ni pinggan cik abg aku.. licinnnnn...

ini lah aktiviti aku di hari ini.. sehingga ke temu lg yer... chioww..

Monday, June 23, 2008

lepak kat umah jer

hari ahad minggu ni adalah hari we ols lepak kat umah jer.. hubby have to kemas & vakum umah.. hihi.. utk pengetahuan u ols.. keja2 kemas umah ni.. cik abg sy yg buat tau.. dh termaktub dalam perjanjian berumahtangga.. hihi..

hari ni lak cik abg sy tu bangun tido tersgt la lmbt kan.. aku bangun kol 9.30 pg.. bangun jer aku terus ler mengadap laptop aku ni.. tgk aku nyer torrent dh setel blum.. pastu baca paper online.. pastu buat la apa2 yg aku suka kan.. selalu nyer aku view blog aku ni.. tgk ramai x yg masuk.. hehe.. pastu layan blog2 kegemaran tu.. seperti yg tersenarai kt tepi tu.. pas tu aku pun terpikir.. nk wat apa utk bfast pg ni.. cik abg sy tu masih lg tido.. sedap nyer dia tido.. aku siap dok layan mp3 pun dia ok jer.. tido jer lg.. then, aku terpikir.. ok gk aku wat cucur ikan bilis pg ni.. so, aku memulakan kerja2 nk buat cucur ikan bilis.. dr potong bwg, bancuh tepung, goreng smpi abih.. cik abg ku x bgn2 lg.. ish2 dh kol 11 lebih ni.. dasat ni.. aku pun harus la panas jer kan tgk dia tido jer kan... umah x kemas lg ni.. g kacau2 smpi la dia bgn.. hehehe.. jahat tol aku..

lps dia dh ilang mamai tu.. baru ler we ols bekfes.. cucur ikan bilis + teh o panas.. slurppp... dh tu cik abg sy tu melayan tv jap.. pastu, dia pun memulakan operasi mengemas & menvakum umah.. termasuk la sekali menukar air akuarium chomel ku.. :)

aku relax jer aa.. sbb keja aku utk bekfas dh setel.. pinggan mangkuk sumer dh basuh.. aku relax2 la smbil layan melodi lak.. huhu.. dh tghari.. tp baru bekfes.. ktorg ni kalo ari cuti cam ni la.. waktu makan tu berubah sama sekali.. hehe..

setel melodi.. aku pun mulakan tugas nk memasak utk lunch laa a.k.a makan petang.. heheh.. brg2 bsh dh beli dh semlm.. kt psr mlm.. so, ari ni aku plan nk goreng ikan kembung & ikan duri (ikan tetak feveret tu dr kecik).. pastu, wat sayur ari buah petola + udang.. dan semestinya kena ada sambal belacan kan.. cik abg aku nyer feveret la ni.. tp aku wat ala2 air asam jer.. ltk bwg byk2 n picit2 ngan cili padi + cili besar.. layannnnn...

ini la yg aku masak ari ni.. hihi..
sambil2 masak tu.. aku melayan citer secreto de amor.. kt youtube.. tp xbesh aa xde subtitle.. mana ler aku nk paham.. citer Ezora kt TV3 tu kan ala2 citer ni.. so, saja nk recall..

we ols had our lunch pukul 4++ ptg dh.. hihi.. cik abg sy tu kalo ada sambal belacan @ air asam ni.. mmg la bertambah2 dia mkn.. hik hik..

Sunday, June 22, 2008

nak cerita gak..

harus posing dulu b4 menggerakkan kereta.. memulakan perjalanan di hari sabtu.. ari ni aku pakai tudung yg mmg x penah aku pakai.. sbb jenis tudung selendang ni.. mcm x sesuai jer ngan muka aku kan.. yg bulat bosar ni.. tp bila ambik gmbr ni nmpk ok lak.. cik abg aku tu mencelah lak.. :)
sementara tunggu nk panaskan enjin keta.. harus la snap2 dulu.. huhu..

tgh tunggu cik abg aku g cocok duit kt atm petronas the curve..

pemandangan kt dpn tmpt we ols park keta.. ntah apa ntah yg aku snap.. sajer nk test camera jer.. huhu

aktiviti ktorg lebih kurang cam sabtu lepas jer.. g bengkel keta.. baiki ekzos keta.. bila mekanik cek.. ekzos kt bwh tu ada kebocoran.. nk ganti baru.. cost about RM320.. x termasuk upah pasang RM50.. so, me & hubby agree jer.. alang2 nk buat kan.. lgpun bunyi mmg dh x sedap & boleh makan minyak tau.. dh la minyak mahal skrg ni.. after we agree, mekanik pun order barang.. ktorg lak g lunch kt gerai dkt2 tu jer.. blk dr lunch.. hubby g tgk keta.. aku terus masuk ke tmpt menunggu kt dlm tu.. relax sket.. ada ekon..

aku yg kebosanan.. menanti penuh sabar..

sekali, hubby dtg balik n cakap maybe murah lg sbb nyer barang yg diorder tu.. x padan lak dgn keta we all.. so, mekanik just nk tampal jer.. alhamdulillah.. ok dh keta we ols.. just cost RM50 jer.. dh jimat bajet.. leh la merewang beli benda lain ni.. hihihihi.. sungguh jahat aku..

setel keta.. hubby ajak g kedai keta potong.. we ols nk cari power window keta we ols ni.. dh lama rosak nya.. x ganti2 lg.. button utk bukak tingkap sblh pemandu dh rosak.. so, kalo kt tol ker.. nk ambik tiket parking ker.. harus ler kena bukakkan pintu kan.. leceh nyer..

2 kedai ktorg g.. xde yg 2nd hand.. sblum ni penah tanyer.. ada tau.. sekali dh xde lak skrg ni.. kalo nk yg baru jer ada.. so, tanpa putus asa.. ktorg patah blk ke umah.. ambik rod penyidai yg beli last week.. ingat x kisah penyidai aku ni.. so, ktorg menggerakkan diri ke arah subang jaya lak.. melalui jln ke subang airport.. kt situ byk gk kedai2 yg jual brg2 2nd hand ni.. pencarian berakhir di kedai yg ke4.. hubby sesgt excited sbb dh jumpa brg yg dikehendaki.. nk pasang tu kena g kedai aksesori keta lak.. pusing2 kt situ jumpa aa kedai aksesori.. bila nk pasang.. alamak.. dia punyer penyambung wayar lain lak.. mmg x leh masuk.. so, ktorg patah balik ke kedai yg hubby beli tu.. rupa2 yg diorg bagi tu.. utk model sportage yg lama sikit dr sportage we ols ni.. kedai tu lak mmg xde stok utk model keta we ols.. hubby frust giler...

last2 aku ckp kt hubby.. apa kata kita beli yg baru jer.. yg baru cost nyer dlm RM250+ la.. so, ktorg g tanya kt kedai yg jual alat ganti kereta.. tp sbbkan dh ptg sgt.. diorg kena call supplier utk nk tanya harga.. so, isnin diorg mintak call blk.. so, ok lah..

ktorg ke subang jaya.. tukar rod penyidai.. sib baik org kedai tu mengaku salah diorg.. diorg yg bg rod yg x betul.. ktorg dh siap ketuk2 bagai kt rod tu.. sbb usaha gk nk masukkan rod tu.. huhu..

blk dr subang jaya.. baru aku teringat ari ni ada psr malam paya jaras.. so, hubby pun teruskan perjlnn ke sg buloh lak.. beli biasa2 jer.. aku beli stok brg2 basah.. ikan, daging, sayur.. kan aku ckp nk berjimat kan.. so, kena masak sendiri kt umah la pas ni ok.. hihi.. semangat tu.. aku ni mmg malas nk masak.. tp bila tgk ikan2 fresh.. sayur2 sumer.. jd semangat tau.. semangat nk beli.. hihihi.. hopefully, rajin la nnt yer... jgn mls2.. hehehe..

ok.. tu la aktiviti ktorg di hari sabtu.. mlm blk lepak kt umah.. rehat.. penat nya.. sehari berjln2.. huhu..

Saturday, June 21, 2008

kesinambungan kisah si ikan sepat

adesss.. lama betul aku peram citer ni.. actually, citer ni happen on last weekend.. tapi x sempat nk blog.. bila nak blog, aku lak xde mood nk bercerita.. ye la, last week mmg minggu xde mood aku.. mood aku kurang stabil.. keja nak marah orang jer.. so, this morning nak start my new good mood lah.. huhu..

sebenarnya nk story psl ikan sepat aku yg boncit tu.. ingat kan.. ceritanya bermula begini.. chewaaahhh.. pagi sabtu last week ktorg nk kuar dari umah.. nak g baiki keta.. n memulakan segala aktiviti weekend.. sekali hubby terpandang la akuarium chomel ktorg ni.. pastu, hubby panggil aku.. suruh tgk apa yg berlaku.. u alls tau x apa yg terjadi.. ikan sepat ku yg boncit tu.. dh meninggalkan kami buat selama2 nya.. dia dh mati.. sob.. sob.. sob..

aku ni kan sedih sgt tgk ikan sepat ni dh x bernyawa kt tangan hubby aku ni..


tp kan hubby aku ni sgt curious nk tau apa isi perut ikan ni.. sanggup dia belah perut ikan ni nk tgk apa kt dlm perut ikan ni.. aku cam x smpi ati laa.. hubby ckp btul la telur ikan.. ye ke? ntah la.. apa2 pun ikan sepat ni dh xde.. sedih betul..


punah harapan aku nk tengok anak2 ikan.. tgk2 ikan sepat aku dah mati.. so, skrg dlm akuarium ada sekor jer ikan sepat.. nk kena tambah la ikan sepat baru..

training @ ofis

semalam aku & semua staff kt ofis ada training psl our company's new product.. we will use this product for our next incoming project.. this will help us to speed up our development time.. what a brilliant idea from my big boss.. clap to u boss.. (ecewah.. ber'omputih' la pulak)

yg penat nya training start dh lewat.. dh dkt2 time nk blk keja dh.. so, apa lg.. kena la stay back smpi mlm.. but, we all mmg dh biasa dh kena stay back ni.. tmbh2 lg kalo time nk dateline.. berkampung laa...

luckily ari ni, hubby guna keta g putrajaya.. so, pg2 lg dia antar aku g opis.. ptg dia dtg ambik aku.. n kena tunggu aku abihkan training dulu.. minum petang & mkn mlm provided by company.. perut kenyang senang hati..
sib baik cik abg aku tu the very sporting tau.. mmg dh sgt biasa dh dia ngan opis aku ni.. siap pas maghrib dia g layan mata lak kt surau.. huhu..

ni lah keje cik abg aku kalo lepak kt opis aku ni.. melayan movie aa.. ni dia dok meniarap btul2 tepi kerusi aku.. sib baik la opis ktorg ni carpet nya.. insyaAllah bersih.. sbb ktorg dlm opis mmg bkk kasut.. so, no worries..



training abih kol 11++ mlm gitu.. pastu, pas discussion jap ngan big boss.. big boss ajak g mamak lak.. dia banjer supper.. huhu.. pas tu blk aa.. ngantuk giler.. otak dh penat.. ;)

Sunday, June 15, 2008

penyidai

hari ni ktorg xde wat apa sgt.. tghari kuar umah g mkn kt restoran Sri TTDI kt TTDI Jaya.. our fav restoran for weekend lunch.. ari ni sbb g awal.. dpt la mkn siput sedut.. layan sehhh.. slurrppp.. ntah apa yg ktorg mkn.. it's cost RM25.. harga barang dh makin naik.. harus lah menerima kenyataan.. pas ni kena lah lebih rajin memasak di rumah jer..

lps setel our lunch, teruskan perjalanan ke subang jaya.. mencari kedai yg menjual brg2 dapur & bilik air.. dpt iklan kedai ni dr harian metro.. tujuan nya nk beli penyidai.. dh lama idam kan.. tgk iklan tu siap ada promotion lg kan.. murah lak tu.. sbb tu la ktorg g..

ni la yg ktorg beli.. pjgnya 6 1/2 kaki.. harga RM88.. mmg ok sgt la harga nya.. tp x menampung utk heavy duty la.. it's ok.. aku kan rajin membasuh baju.. seminggu 2 kali gitu.. insyaAllah ok laa..


cik abg i tgh menebuk dinding kt luar rumah.. nk pasangkan penyidai ni..


lps jer abih psg.. nk psgkan rod nya yg 3 btg tu.. 2 btg ok.. 1 btg tu.. besar sgt lak.. x leh masuk.. penat ktorg ketuk2.. x leh gk.. so, aku ckp kt hubby weekend ni lah g blk kedai tu.. mintak tukar rod tu.. naper x leh masuk.. tension betul aku.. so, terpaksa letak jer la rod tu.. sbb dh x leh nk masuk.. so, beginilah jadi nya..

Saturday, June 14, 2008

aktiviti di hari sabtu

hari ni boleh dikatakan awal gk la bgn.. kol 8.30pg aku bgn.. awal la sbb hari cuti kan.. bkn psl apa.. panas sgt skrg ni.. nk tido lama2 pun dh x selesa.. bila aku bgn.. cik abg pun bgn gk la dia.. mana leh tido bini xde sebelah.. huhu.. cik abg tu kalo bgn haruslah mengadap tv terus.. pastu, aku pun mengadu la ckp kipas kt living hall tu dh sgt berabuk.. dh x larat nk pusing dh..

ni cik abg tgh cuci kipas.. sblum kuar umah..

pastu kol 10++ ktorg kuar umah.. terus g klinik.. ada la hal2 berkaitan kewanitaan aku nk kena cek.. tp xde lak doc pompuan.. so, plan nk g esok lak.. sbb esok doc pompuan nyer duty.. pastu, we all g bekfes.. lps tu, terus g bengkel keta kt sg pencala.. sbb nk tukar 3 jenis belt kt keta tu.. aku pun x ingat nama2 belt tu.. ktorg stay kt bengkel smpi kol 12.30 dh.. pastu, ckp kt hubby, keta ni dh lama sgt x dicuci.. kol 2 dh janji nk g umah kak ina.. so, ktorg decide cari tmpt cuci keta kt area dsara damai jer..

keta we all tgh q aa... ramai gk org cuci keta kt sini..

keta tgh dicuci dh.. nmpk sparkle sket.. sbb dh kelabu asap..

dh setel basuh body, baru we all decide nk basuh enjin sekali.. selama hampir 5 thn guna keta ni x penah pun basuh enjin.. punyer la kotor berabuk sumer.. huhu..

look at me.. dh berkilat2 enjin ku..

setel cuci keta.. terus g umah kak ina jer.. pastu, terpaksa patah blk ke umah lak psl terlupa lak nk bwk hadiah utk pengantin baru.. alahai, cemana leh lupa ni.. dh tu singgah umah jap.. terus kan perjalanan ke gombak.. ada bbq, mkn2 la today.. menyambut pengantin baru dr AP.. huhu..

majlis sgt meriah hari ni.. ada gk muka2 dr AP yg baru dan x penah jumpa dtg join sekali ke majlis ni.. mcm tu la semangat AnakPerlis.. syiok betul.. smpi ke malam ktorg duduk sembang2, lepak2..

inilah menu utama yg dihidangkan.. kambing pusing.. huhu.. sedap sekali..

Friday, June 13, 2008

kurang bagus

hari ni mood aku kurang bagus.. sentap dr last nite x abih lg.. wpun org tu wat x tau jer.. apa aku peduli.. janji aku kena layan mood aku ni.. :) aku kena pujuk mood aku bg baik balik.. tp take time la kan.. bukan nya senang mood aku ni nk ok.. maybe dia cuba nk pujuk.. tp dia x pandai.. dia masih mcm dulu.. aku akui.. aku x kisah pun.. sbb selalu nya aku mmg mcm ni.. kalo aku rasa nk baik.. aku leh baik sendiri jer.. x pyh nk pujuk2 rayu2.. dan aku tau dia mmg mcm tu..

meh korg layan video ikan2 aku kt akuarium..


tgk la betapa excited nya ikan2 ni bila waktu mkn..


utk pengetahuan korg.. ktorg ada letakkan food timer utk ikan2 ni.. so, kalo we all x blk berhari2 pun ikan2 ni xkan kebuluran.. mkn x penah miss.. so, ikan2 yg we all bela sumer nye montel2.. tmbh2 lg ikan emas yg kaler itam tu.. dulu beli kecik je.. skrg sgt besar dh.. risau je kalo bertambah2 besar.. nnt x muat akuarium chomel ku..

When I'm WFH

WFH.. apa kebenda tu? Working From Home yer kengkwn.. huhu..
hari ni aku buat keje dr umah jer.. lgpun xde apa2 meeting ker.. discussion ker yg perlu aku attend.. so, stay kt umah jer.. dh la minyak mhl skrg ni.. berchenta nk g isi minyak keta.. huhu

hari ni aku study paper work projek baru yg aku dh nk start next week.. pastu, utk lunch ari ni.. aku masak laa.. dh lama la x masak2 ni.. sejak penyakit malas menyerang.. aku jd sgt la x rajinnya nk masak kt umah.. selalu mkn kt luar jer.. penat aa nk kemas2 sumer.. huhu..

semlm g kedai.. aku mula2 ingat nk beli ikan sardin.. nk wat laksa.. tp alahai.. ikan nyer sumer pecah2 perut jer.. x selera lak aku tgk.. at last, aku beli la ikan duri sekor.. kecik je ikan nyer.. RM2 jer sekor tu.. x penah pun beli lg ikan ni.. sajer nk try.. sbb aku rasa ikan ni adalah ikan pelotan (bahasa perlis).. ikan yg sgt aku gemari dulu.. smpi la skrg.. tmbh2 lg kalo wat goreng.. tp seingat aku.. ikan pelotan ni lg besar bdn dia.. aku panggil 'ikan tetak'.. sbb ikan ni dipotong2 badan nya..

so, hari ni aku masak kari ikan duri ni.. plus dgn kacang panjang.. pastu, tgk sikit jer ikan duri ni.. aku rebus aa telur 4 biji.. masuk sekali dlm kari.. bkn pe.. leh mkn smpi mlm.. td hubby pun blk mkn gk.. sblum dia g solat jumaat.. mmg selalu dia blk kalo hari jumaat..

inilah kari ikan duri yg aku masak ari ni...


ni ekor ikan duri.. nyummm.. nyummmm


my lunch today.. sumer taruk sekali atas nasik.. tambah ngan kicap masin.. perghh.. layan..


aku ni mmg penggemar gulai @ kari.. gulai ikan.. gulai daging + kentang.. mmg aku suka sgt.. nasik panas2 + kicap + kuah gulai.. sedap btul.. terangkat.. mak mentua lalu blkg pun x nmpk dh.. huhu

My Speed Test

got this speed test link from omaq website .. aku pun nk test streamyx aku gk.. aku pakai pakej 1Mbps.. RM77 per month.. unlimited usage.. plus sewa talian telepon umah.. monthly byr dlm RM100+ la.. x ingat exact amount..

here is my speed test..


laju gk ehh.. tp naper upload x byk aa.. aku pun kureng paham gk benda ni.. nnt lah aku kaji2 blk yer.. :)

Thursday, June 12, 2008

kisah si ikan sepat

seperti yg korang tau.. ktorg ni ada 1 akuarium kecik chomel kt umah ktorg ni.. mmg aku ni suka sgt bela2 ikan ni.. hubby aku ikut jer.. dia pun suka gk.. yg terlebih merengek nk beli akuarium ni aku laa.. tp yg jaga nyer hubby aku laa.. hehehe.. aku suka gedik2 nk beli ikan yg cantik2 jer.. yg hias sumer dlm akuarium ni pun.. hubby yg buat.. luv u my dear.. ni yg ayg bertmbh2 cayang ni.. hihi

ni la akuarium ktorg.. cantik kan??

sebenarnyer nk citer psl sekor ikan sepat yg ktorg bela ni.. lately nmpk perut dia sgt la buncit.. ktorg ada 2 ekor ikan sepat.. yg sekor lg slim jer.. yg sekor ni haa.. buncit betul.. so, aku assume ikan ni peknen aaa.. ntah yer ke tak.. aku pun x tau la.. so, aku ckp kt hubby pg td.. kena tgk selalu ni.. kot2 la ikan tu btul2 peknen.. pastu terberanak.. anak2 ikan tu kena asingkan la dr akuarium tu.. kang nnt jd mknn ikan2 lain yg besar2 tu lak.. so, x sbr la gk kan nk tau apa citer dgn ikan aku yg buncit perut ni..

ni la ikan sepat buncit dr pandangan dpn.. nmpk x perut dia tu..

ni lak dr pandangan tepi.. bulat je perut dia..

betul ke ikan sepat ni peknen aaa... nantikan kemunculannya.. xtau la biler kan.. kalo ada apa2 citer psl ikan ni.. nnt aku story lg k.. chow..