Instagram

Friday, February 25, 2011

Tupperware : Discount Item for 14 February 2011 - 31 March 2011

Salam semua..
agak lambat saya update blog pasal katalog baru Tupperware (14 Feb - 31 Mac)..
agak sibuk dengan urusan seharian..

kepada sesiapa yang berminat dengan barang Tupperware ni..
mari mari beli dengan saya..
harga istimewa akan diberikan..
anda tidak akan menyesal..
mari lah menjadi Tupperware Addicted seperti saya.. :)
saya sangat suka dengan design dan ketahanan nya..
bila pakai brand Tupperware ni rasa cam orang kaya pulak..
padahal takde la kaya pun.. (dulu2 memang rasa macam tu, sebab rasa macam tak mampu jer.. hihi)
tapi bila dah pakai, baru tahu kenapa lama betul Tupperware ni bertahan..
sebab kualiti barang nya yang memang sangat bagus..
dan jugak ada LIFETIME WARRANTY..
anda pasti teruja..

cukup lah aku membebel sikit..
mari sini tengok list barang yang ada discount untuk kali ni..
jangan lupa, saya akan bagi lagi discount..
just PM me ya.. :)

Classic Trio (3) 1.1L
Retail Price : RM72.00
After 10% discount : RM57.60

~Limited Release~




High Handolier with Pouch (1) 1.5L
Retail Price : RM52.90
After Discount 15% : RM44.90

~Limited Release~



Reheatable Divided Lunch Box (1) 1L
Retail Price : RM39.60
After 10% discount : RM35.60



Small Goody Box with Carolier (4) 850ml each
Retail Price : RM73.80
After 20% discount : RM59.00



Water Dispenser (1) 14.5L
Retail Price : RM156.00
After 25% discount : RM117.60


Small Round Saver (4) 400ml
Retail Price : RM47.20
After 20% discount : RM37.80


Square Round Gift Set
Comprises:
Large Square Round (3) 2L
Medium Square Round (4) 880ml
Square Round (4) 500ml
Gift box

Retail price : RM189.00
After 20% discount : RM151.20

FREE Shallow Square Round (2) 250ml (worth RM16.80)

Dapat beli pulak Kit Cups Set (spt gambar) dengan harga RM15.80 Sahaja!

SEMUA BARANG DALAM GAMBAR ADALAH DENGAN HARGA RM167.00
(anda akan mendapat harga lebih murah.. just PM me!! )



1) Berry Merry Set
Comprises:
Berry Tumbler (1) 650ml
RNS Small Round (1) 380ml
Pouch
Retail : RM61.80

2) Cheerful Cherry Set
Comprises:
Cherry Tumbler (1) 650ml
RNS Small Round (1) 380ml
Pouch
Retail : RM61.80

Buy both only at RM98.80 (after discount 25%)



Large Handy Jug (1) 2L
Retail Price : RM46.30
After 20% discount RM37.00
~Limited Release~

Caribbean Mugs with Seals (4)
Retail Price: RM46.80
After 20% Discount: RM37.40



Ezy Pour Small (2) 330ml
Retail Price: RM59.20
After 10% Discount: RM52.80


Garlic N All Keeper (1) 3L
Retail Price : RM59.90

Get 20% discount when you buy 2 @ RM95.80 & Get Round Keeper (2) 380ml at only RM8.90 Nett



Mini Stor N Pour Set (3) 250ml
Retail Price : RM36.90
After 15% discount RM31.40

~Limited Release~


kepada sesiapa yang berminat nak tengok full katalog, boleh email kepada saya.. shaqura@gmail.com
dan juga sesiapa yang nak membeli dan nak bertanya pun boleh email ke alamat yang sama.. :)

selamat melayan gambar-gambar dan jangan malu-malu nak membeli dengan saya.. :)

**kos pos dikenakan jika memerlukan khidmat pos untuk penghantaran
**penghantaran by hand juga boleh diuruskan kerana kami ada agen yang boleh menguruskan (untuk lokasi tertentu sahaja)
**pengeposan menggunakan KTM Distribution akan dilakukan hanya pada hari sabtu. InsyaAllah hari Isnin @ Selasa barang akan sampai ke tangan anda. 

hari minggu balik Perlis lagi.. ;)

hari minggu yg lepas kami balik ke Perlis.. 
seperti yg dah diwar-warkan di entry ini dan yang ini.. 
bertolak dari Kulim selepas maghrib.. pukul 8 lebih..
dalam perjalanan hanya makan roti jer..
sebab mak dah janji nak masakkan Burung Tiruk Masak Halia..
jadi, perlu kosongkan perut.. balik makan di rumah.. yahoo!!

tiba2 jer henpon en suami buat perangai.. 
touch screen langsung tak function.. 
dah la masa tu ada sms dari kakak ipar aku.. 
so, sms tu tak leh nak bukak laa..
dah off.. on balik.. masih sama.. 
nampaknya ajal hp tu dah sampai.. huhu.. 
nanti lah kita pikirkan solution nya.. 

kami sampai di Perlis pukul 10++.. 
tak sabar2 nak makan ni.. tapi lepak tepi sungai dulu.. sembang2 jap.. :)
pastu, baru masuk rumah.. nak makan nasik .. 
aku makan nasik sikit.. tapi meratah burung yg banyak nya..
dah lama tak makan..
kena pulak cara mak aku masak tu, memang takde bau burung pun..
selalu nya, burung ni akan ada rasa daun kayu.. especially kat bahagian daging dada..
tapi bila mak masak cam tu, memang langsung takde bau..
sedap sangat...
(lupa nak ambik gambar sebab sangat sedap.. :D)

esok nya, pagi2.. keluar pegi KTM..
jadi, kami pergi ber-4...
aku, en suami, Along & Adik Iti.. (1 happy family.. :))
sajer je usik Adik Iti, cakap kat dia nak naik keretapi..

Adik: kita nak pi mana ni?
M.Ngah: nak naik ketapi, nak pi KL..
Adik: adik tak mau.. adik nak balik.. (sambil suara sedih2.. )

Adik Iti memang penakut sikit kalo hal2 macam ni..
tapi kalau nak pegang binatang yg aku geli.. berani dia..
selamba je pegang cacing besar2 tu.. eee.. geli laaa..

Along ok jer.. 
dia sanggup jer ikut kitorang ke mana2 kitorang nak gi..
lagi dia excited nak naik ketapi..
next time ye Along.. nanti kita naik ketapi.. :)

lepas tu, kami g CMart Arau..
usha2 kulit popia.. ada ke takde jenis yg aku selalu guna..
malangnya takde jugak.. 
kat Perlis belum jumpa lagi brand KG, pek kaler biru..
selalunya bila aku nak balik Perlis, aku beli banyak2 kat Kulim.. bawak balik Perlis.. 
mak & kakak aku pun skrg ni tengah mengusahakan popia simpul kasih ni jugak..
Alhamdulillah, ada jugak mendapat sambutan di Perlis.. 

lepas di'pow' oleh budak berdua ni di CMart.. 
kami ke Kangar pulak..
tujuan adalah nak membeli henpon baru nak menggantikan henpon en suami yg dah nak rosak.. 
nak beli henpon murah2 jer.. yg biasa2 jer..

parking keta berhampiran The Store.. 
lalu kat The Store.. budak berdua ni cakap diorang lapar..
Along cakap, dia terbau jagung yg sedap.. hihi.. 
demand OK..
jadi, PakNgah bawak diorg lepak kat stall yg jual jagung + waffle tu..
isi tangki dulu.. :)

Along order waffle.. Adik order jagung.. 
tapi bila waffle Along sampai, Adik pow jugak..
pastu, Along tak kenyang.. kena order lagi 1 waffle..
dah pandai makan budak2 ni..
dulu agak susah.. kena paksa baru nak makan.. 
suka tengok diorang makan.. :)



dah kenyang perut budak2 ni...
kami mencari kedai menjual henpon pulak..

nanti sambung cerita lagi..
* henpon dah dibeli..
* malam nya kami BBQ.. :)


Thursday, February 24, 2011

24-02-2011

hari ni adalah .. Happy Birthday untuk En Suami Terchenta..
sayang en suami ku sangat-sangat..

berganjak lagi usia..
masih belum mendapat peluang untuk merasai nikmat menjadi seorang bapa..
penyayang semestinya.. :)

walaupun begitu, kami bahagia..
bahagia dengan kehidupan kami..
bahagia dengan apa yg kami ada..
serba sederhana.. kami selesa..


ini lah dia kekasih hati saya... 
bersama hadiah birthday nya dari ku.. :)
tak plan pun nak bagi dia hadiah.. tiba2 jer leh dapat hadiah..
macamana tu??
(nanti ku ceritakan di entry yg lain)

semoga Abg akan terus berbahagia bersama Ayg..
I will love u till the end..
walau apa pun terjadi, kita tetap bersama selamanya..
walau pun pelbagai dugaan yang kita hadapi, hanya kita yang tahu..
hanya kita yang menempuhinya.. Alhamdulillah..
sesungguhnya Abg adalah satu-satunya suami terbaik untuk Ayg..
terima kasih kerana menjadi suami yang menyayangi Ayg sepenuh hati..

Selamat Hari Lahir yang ke 33.. (alamak.. ter'post' kat sini lak.. hihi)


Popia Simpul Kasih + Pos

bisnes popia simpul kasih masih lagi berjalan.. Alhamdulillah..
kali ni kami menggunakan khidmat pos pulak..
sebab order dari KL.. kena lah pos kan..
sambil nak test jugak lah bagaimana kualiti apabila dipos..

2 minggu lepas, aku pos 1 bekas yg berharga RM20 (bekas besar 600gm) ke KL, untuk Mimie..
menggunakan khidmas PosLaju.. selepas dibungkus.. beratnya menjadi 800gm+..
jadi, caj pos yg dikenakan adalah RM8.25.. agak mahal laa..
lagipun, PosLaju ni dia tengok jugak parcel tu besar mana.. bukan takat berat jer..
kalo kena barang yg ringan, tapi besar.. memang mahal la caj nya..
keadaan popia bila sampai ke tangan pelanggan adalah.. pecah2 sikit..
ye lah, popia ni kan rapuh.. even aku dah letak bubble plastic pun..
still akan ada defect jugak laa..
tp boleh dimakan lagi laa dan bekas pun masih elok..

pastu, hari sabtu lepas.. menghantar popia dalam kuantiti yg agak banyak..
iaitu 6 bekas kecik (RM10) dan 5 bekas besar (RM20)..
hantar ke Shah Alam, untuk Yan & Awin..
kali ni menggunakan khidmat KTM Distribution..

ini adalah popia simpul kasih yg dah siap packing dalam bekas2 nya.. :)



disebabkan weekend lepas kami balik ke Perlis, jadi kami pos di kaunter KTM Arau..
jangan risau, aku dah tanya.. rate adalah sama walaupun ko pos kat mana2 pun..
yang penting hantar dalam semenanjung lah.. :)
rate yg dikenakan adalah.. 3kg pertama - RM9, setiap 1kg berikutnya - RM2 per kg..
so, berat parcel kami adalah 9kg..
caj yg dikenakan adalah RM22.30..
ok kan harga nya... so, pembeli2 semua boleh berkongsi harga pos..
untuk 1 bekas kecik RM1.50 dikenakan untuk caj pos..
dan untuk 1 bekas besar pulak RM2.50 dikenakan untuk caj pos..
untung di situ yer.. :) sharing is caring..
sbb nya caj penghantaran, pembeli yg kena bayar..
jadi dinasihatkan share ramai2.. dapat lah jimat sikit..

tapi menyedihkan sikit adalah, 1 bekas kecik mengalami kerosakan..
yg lain2 semuanya ok..
kami dah mintak letak sticker fragile.. mmg dah bgtau barang senang pecah..
tak tahu lah mcmana boleh jadi macam tu..
bekas kecik yg pecah tu berada di atas sekali..

aku mintak Yan hantar gambar ni.. sebab aku nak tengok mcmana keadaan nya.. 


pihak stor ofis Yan yg wrap bekas ni cam ni lepas diorg bukak kotak besar tu..
sedih gak lah yg tu, tak dapat la dijual walaupun isi nya masih boleh dimakan..
takper lah, aku sedekah jer kat Yan.. :)
itu lah risiko kalau pos..

setakat ni, itulah pengalaman aku dengan perkhidmatan pos..
kalau ada apa2 lagi, akan kukongsikan lagi nanti..

Monday, February 21, 2011

myMetro | Mayat bayi dalam plastik

kenapa mereka kejam sangat..
setiap kali baca pasal berita pembuangan bayi.. aku terasa sebak sangat..
tak kesiankah mereka pada bayi itu..
langsungkah tiada naluri keibuan dalam hati mereka..
janganlah diperlaku sedemikian rupa..
sedih sangat... :(

myMetro | Mayat bayi dalam plastik

Friday, February 18, 2011

cerita weekend la pulak..

ini adalah kisah weekend lepas.. 

kami berada di rumah sajer.. memang tak ke mana2 pun..
cuma memenuhi cuti hujung minggu dengan pelbagai aktiviti yg ntah apa2.. 
di samping meluangkan masa menyiapkan order popia simpul kasih yg agak banyak dari kawan2 ku di KL.. 
insyaAllah akan dipos esok hari.. menggunakan KTM distribution.. 
nanti aku review mcmana servis diorg yer.. :)

hari sabtu sebelum keluar rumah, en suami rajin pulak dok browsing..
mencari tempat2 makan yg sesuai untuk kami pegi melantak.. hehehe..
carik punya carik.. terjumpa lah Seoul Garden.. 
dulu memang penah jer makan kat KL.. 
ingatkan takder kat area Penang..
Kulim tak payah tanya laa.. memang takder pun.. hihi.. 
rupa2nya Seoul Garden ada kat AutoCity, Juru dan jugak Gurney Plaza.. 
wah!! ini sudah bagus..
dah lama sangat tak makan steamboat.. mengidam sudah.. hehehe..
dan kami pun terus la memasang hajat nak berkunjung ke Seoul Garden hari itu jugak.. 
sungguh gelojoh.. hahah

keluar jer dari rumah, kami pegi breakfast (serius aku tak ingat kt mana ktorg breakfast.. tiba2 hilang ingatan)
pastu, terus ke Bagan Ajam.. nak servis keta ku.. cik suzi.. :D
agak lambat gak ktorg sampai.. dah kol 11 lebih..
banyak gak keta yg sedang diservis.. 
pastu, org servis tu bgtau.. kalau nak masuk sekarang mmg lama la sgt nak kena tunggu..
dia advice ktorg datang balik kol 2.30.. 
so, ktorg terus booking utk slot 2.30.. tu lah, awal2 tak mo booking.. 
fine.. ktorg pun.. gerak lah ke destinasi lain pulak.. 
kami ke Sunway Carnival..
mencuci mata sambil memasang hajat.. ada la handbag lawa2.. aku nak beli.. hihi..
akhirnya.. en suami yg berjaya menyambar sehelai kemeja kerja.. 
aku tak berjumpa handbag yg menarik hati.. hu hu hu.. 

sblum gerak nak ke service centre.. tengok kat ruang legar Sunway Carnival tu...
ada lak jual longgok2 baju.. 
aku pun terjebak beli 2 helai jeans untuk anak2 buah.. 
dan jugak sehelai seluar tido untuk aku.. hehe.. 
en suami dah bising2.. takut lambat lak sampai ke service centre.. 
aku pun menggunakan kuasa cepat dan tangkas.. 
ambik2 terus bayar.. hahaha.. 

then, ktorg lunch kat kedai depan service centre tu jer.. 
tunggu takder lah lama sangat kereta diservis.. 
Alhamdulillah.. akhirnya dah siap servis cik suzi utk 50,000km.. 
cepat gilor meter cik suzi berjalan.. 
baru jer 1 tahun 1/2.. meter dah 50k ++.. 

pastu, ktorg menuju jalan pulang ke Kulim.. 
sambil2 singgah beberapa kedai.. 
usha2 jer.. :)
balik rumah.. rehat2 jap.. pastu, jom simpul popia.. hehhe

en suami ajak gi dinner kat Seoul Garden AutoCity..
i ok jer.. :)

sampai sana dah 9.30.. sebab lepas maghrib dok relax2 dulu.. 
elok jer nak masuk dalam Seoul.. 
pelayan cakap diorg tutup kaunter bufet pukul 9.45.. 
alamak.. 15 minit jer lagi..
mana sempat nak melantak..
jadi, kami pun cancel la makan kat Seoul..
kami gi makan kat Subway jer.. 
mahal gak eh burger Subway ni.. 1st time aku makan situ..
sebab sblum ni tak penah teringin pun nak gi.. huhu
rasa pun OK2 jer.. mm.. takper lah.. kurang2 nyer dah merasa kan.. :)

1st time ktorg datang melepak kat Auto City ni..
tak tau pulak sikit punya happening kat situ... 
nasib baik la jauh dari rumah..
kalau dekat, bahaya ok..
nanti mau nya hari2 ktorg nak gi makan kat situ.. 
kopak makcik.. :D

biler yg berjaya kami makan kat Seoul Garden ni??

esok nyer laaa.. Ahad.. 

kami pegi masa lunch time.. 
duduk melantak di situ dari kol 2.30 ptg.. smpi lah ke 4.30 ptg.. 
ish ish ish.. memang betul2 lah balas dendam.. 


puas rasanya dapat makan steamboat + bbq grill..

nanti nak bawak family lak gi sini.. mesti best kan untuk kami yg kuat makan ni.. hihi..

ok lah.. tu jer nak citer..
penat nyer taip panjang-panjang.. sampai nak tertido.. ahakss..


Cerita hari ini… :D

Hari ni lepas balik keja.. sampai rumah, terus kemas2 apa yg patut..
pastu, jom balik Perlis.. hihi..

Mula2 ingat nak balik minggu depan.. nak bawak anak sedaraku, Along, nak gi Langkawi..
(bukan la bawak dia sorang, semua2 yg ada harus diangkut sekali yer.. :D)
sebab nya yg lagi satu, minggu depan 27/2 adalah birthday Along..
pak ngah nya dah ’ter’janji nak bawak dia gi Langkawi masa birthday dia..
harus lah diingat sampai bila2 OK..
tapi, malangnya minggu depan ktorg tak boleh nak balik..
sebab, en suami ada mid term exam 6/3..
so, minggu depan kena lah stay di rumah..
harus study yer..
kalo balik kampong, takde masa nye nak study..
kejap2 je tengok dah hilang, g memancing.. huhu..

Oleh itu, kami balik Perlis minggu ni..
tapi tak pegi la Langkawi minggu ni.. sebab gaji pun belum lagi kan..
postponed pegi Langkawi selepas en suami habis exam mid term la kot..
mungkin weekend selepas en suami exam..
tengok lah nanti mcmana.. akan di’plan’ lagi.. J

Ikutkan perancangan makan2 di Perlis minggu ni…
gulai itik + pulut kuning dan jugak.. burung goreng..
ye betul!! Burung goreng.. burung apa tu aku tak pasti..
yg pasti bukan la burung gagak.. huhu
ayah aku la pegi menembak burung.. sekarang dah musim banyak burung..
sebab padi dah mula berbuah.. maka banyak la burung2 datang nak curik padi.. J
mak aku bgtau, tengah banyak la burung sekarang ni..
ayah aku hari2 kot pegi menembak..
aku suka kalo burung ni goreng garing.. pastu, ratah jer..
tak pun wat masak halia.. sedap jugak..
dah lama tak makan..
J

Lagi satu citer best..
semalam mak aku SMS aku..
„Along pi promote kat cikgu dia kata mak dgn umi dok buat simpul kasih. Dah tu cikgu nak ambik la. Dia balik tanya mak sekilo berapa. Dia tak habaq harga lagi kat cikgu”
Aku macam... alahai.. comel nyer la anak buah aku ni..
baru darjah 1..
pandai betul pegi dok cerita kat cikgu dia..
aku bgtau en suami, pastu en suami cakap balik ni kena bagi upah RM5 kat Along.. heheh
wah wah.. mesti Along suka eh dapat duit..
pak ngah kan pemurah hati ..
J
Ok lah.. itu jer nak citer..
Nak buat entry lain pulak.. J


Friday, February 11, 2011

teringat gulai itik.. slurrppp..

masa balik ke perlis 2 minggu yg lepas, aku suarakan kepada mak aku..
teringin nak makan pulut kuning + gulai itik..
dah lama gak tak makan.. sedap nyerrrr...
lalu, mak aku pun berusaha sedaya upaya mencari sapa2 yg membela itik di kampung kami tu..
sekali, sepupu aku ada membela itik..
Alhamdulillah.. rezeki..

mak aku dah order 2,3 ekor itik..
insyaAllah weekend minggu depan ktorg balik..
dapatlah dikorbankan itik itu..
best nyerrr.. rasa tak sabar dah ni.. huhu..

aku memang suka sangat makan itik..
tambah2 kalo mak aku buat masak gulai..
sedap... ratah2 jer aku makan..
sebab tu kalo masak itik, selalu nya mak aku masa agak banyak..
padahal family kami je pun yg makan..
tapi sebab suka ratah2.. sampai 2 hari dok makan itik jer..
seriusss.. aku sangat suka.. :D

korang suka tak makan itik??

lagi satu kan.. aku rindu kan saat berBBQ bersama keluarga atau kawan2..
best nyerrr...

nota kaki: bila waktu rehat rasa tak ngantuk.. tak lapar.. layan tenet jer laa.. 

p/s: hati ku gundah gulana memikirkan tuntutan 'nafsu' .. :P

Aku kemengantukan sekarang ini..

Mengantuk nyer aku!!!
Malam tadi tido agak lewat.. pukul 1 pagi..
sebab nya, bunyi mercun yang sangat banyak..
ye lah.. aku kan tinggal di kejiranan yang ramai chinese..
bagi yg beragama buddha, mereka menyambut malam kesembilan lebih meriah dari malam pertama CNY..
sebab tu lah sangat ramai yg bermain bunga api / mercun malam tadi..
sangat meriah ooo..

Nasib baik hari ni adalah hari jumaat..
kerja pun tak banyak... tengah self study untuk next project..
sangat bosan ok bila kena study sendiri ni..
tak merasa di manakah keperluan.. hahahaha..
keji betul laa.. masa ni lah perlu digunakan untuk memperbaiki diri dan menambah ilmu..
cuba tukar sikit mentaliti tu.. jadi lebih positif dan rajin..

Disebabkan mengantuk lah, maka aku menulis blog..
untuk melancarkan pergerakan otak..
otak berfikir apa yg perlu aku coretkan..
menyusun kata yg indah2..
supaya sedap dibaca oleh kawan2 semua.. :)

Ohhh!! Tidak.. otak ku tak mampu lagi nak berfikir..
dah habis segelas coffee pun tak dapat gak nak melawan menguap aku..
sampai keluar air mata... uwarrrgghhh...

p/s: lambat nya lagi kol 11.30.. aku nak gi tido kat surau.. zzzzZZZZZZZzz



Wednesday, February 09, 2011

Tetamu tak diundang.. nyah ko dari sini.. :D


Semalam aku EL.. 
kenapa??
sebab nyaa.. ada tetamu yg tak diundang yg perlu disingkirkan.. 
siapa??
KUTU di kepala ku… 
dapat dari mana tu??
anak2 sedara aku laaa.. 

Kisah nya.. dah lama jugak bebudak tu ada kutu.. 
on off laaa.. 
dan selama itu, tak penah pulak berjangkit kat aku.. 
kenapa lak kali ni leh kena?
sebab nya.. aku terguna sikat rambut diorg masa balik perlis 2 minggu lepas.. 
ish.. cam ner boleh tak perasan.. 
Akibatnya, hampir 2 minggu kepala aku asyik gatal2 jer..
aku memang tak sangka lak kepala aku ada kutu..
memang gatal2 yg teruk laa.. 
asyik tergaru2 jer kepala walaupun bertudung.. 
sampai kat tengkuk aku pun gatal.. 

Macamana aku boleh detect pasal kutu ni?
hari isnin malam.. masa tu tengah dok layan internet..
sambil tunggu masa nak tido.. 
kepala aku masih lagi gatal2.. 
pastu, aku bangun gi mengadap cermin.. 
dok selak2 rambut aku.. banyak gak uban ni.. 
takkan gatal uban.. nak kata kelemumur.. takde la sangat.. 
tapi sangat gatal.. 
selak2 lagi.. terjumpa lah sekor anak kutu.. 
aku cam tak percaya.. betul ke apa yg aku jumpa ni??
pastu aku picit kt atas kuku aku.. 
terus bunyi.. ’tiiittt’.. 
sah la kutu ni... 

Pastu, terus lah panggil en suami yg tgh menonton di bawah.. 
en suami naik ke atas.. tolong tengok rambut aku...
selak2 lagi carik kutu.. 
en suami ckp, banyak jumpa telur yg dah kosong.. 
dan terjumpa sekor ibu kutu yg agak besar laa.. 
ada darah lagi.. eeeeee...

Aku dah mula rasa geli geleman ni... 
malam tu aku tido dengan perasaan yg tak tenang..
teringatkan kutu sedang merayap2 di atas kepala aku..
aku dah plan nak ambik EL jer esok hari..
nak menyetelkan hal kutu2 merayap di atas kepala ku ini.. 
Pagi semalam, aku keluar g farmasi.. 
beli ubat kutu.. dan juga sikat kutu... 
pastu, g poslaju.. poskan popia utk Mimie.. 
balik tu, terus la operasi menyikat rambut menggunakan sikat kutu..
mak aiii.. banyak nya kutu... 
kecik besar semua ada... 

Lepas tu, aku gi mandi.. syampu menggunakan syampu kutu yg aku beli.. 
pas mandi masa rambut masih basah.. sikat lagi guna sikat kutu.. 
dapat lagi kutu.. ish ish ish.. kalo leh jual ni.. kaya aku.. 
Mula2 aku ingat nak g potong rambut kasi pendek..
tapi memikirkan rambut aku lambat benor nak panjang.. 
sayang lak nak potong.. huhu.. 

Malam tadi, en suami tolong sikatkan lagi.. 
Alhamdulillah.. dah tak jumpa kutu dah.. 
malam ni kena operasi lagi ni.. 
sampai kesemua kutu2 durjana itu hilang.. 
tolong la pergi jauh2.. jangan datang kat aku lagi.. 
aku tak sukaaa... 

Balik perlis ni nak operasi anak2 buah aku yg berdua tu..
nyahkan kutu2 dari kepala mereka..
diorg ni selalu berjangkit dari sepupu2 diorang yg sebelah abah dia.. 
tu yg selalu on off ada kutu tu.. 

Yg aku ingat.. dulu masa kecik2 aku penah gak kena kutu.. 
masa sekolah rendah.. 
ingatkan itu jer yg terakhir.. 
tengok2 belum berakhir.. ada lagi.. 

Korang penah ke kena kutu?
camner pengalaman korang? Jom kongsi.. hihihi.. 

p/s: pelik betul budak2 kan.. ada kutu ni diorg rasa bangga.. hahahaha.. (contoh terdekat, anak2 sedara aku laaa.. )


sumber imej dari Google

baca info pasal kutu kat sini.. [Sumber Utusan Online]

Monday, February 07, 2011

CNY eve

ini adalah cerita hari rabu yg lepas.. sehari sebelum CNY..

family mertua aku bertolak dari Muadzam Shah ke Kulim..
pukul 9 diorg sampai Kulim..
mula2 nyer kami ingatkan diorg akan bertolak hari Khamis..
jadi nya, aku & en suami relax2 jer lah hari Rabu tu..
tambahan pulak ktorg dapat 'early release' hari Rabu tu..
best aaa..
tapi nasib baik gak laaa.. sempat lah aku kemas2 rumah & plan for dinner..

mulanya en suami cakap, nak ajak diorg gi makan mee ketam kat Kuala Juru..
tapi aku pikir2 balik, diorg pun sampai agak lambat..
nanti dah keletihan sebab perjalanan agak jauh..
so, aku decide nak masak jer lah..

petang tu kol 6 lebih, ktorg keluar gi pasar malam.. nak beli barang2 nak masak..
memang takder stok apa2 kat rumah.. lama dah tak masak.. hihi..
aku plan nak wat nasik ayam.. pastu, beli udang sket.. masuk oven, grill jer..
layan ratah2.. best gak tu...

masa kat pasar malam.. terjumpa lak dengan Kak Has.. (ex-ofcmate masa kt Wangsa Maju)
dia balik kampung rumah mertua..
alih2 ktorg berjumpa kat pasar malam.. hihi..

balik rumah, en suami call in laws..
diorg dh sampai kt Bdr Baharu..
maknanya dalam tempoh 1 jam lagi diorg akan sampai ke Kulim..
kelam kabut gak la aku masak dalam tempoh 1 jam tu.. huhu..
nasib baik sempat.. :D

ini lah yg berjaya dihasilkan malam tu.. (nasik ayam + udang grill + limau kecik2)


ayam hainan aku kurang menjadi laa.. sebab sos tiram yg aku beli tu tak sedap..
kurang masin.. patutnya aku kena letak kicap sket..
tapi ntah .. naper ntah aku tak letak..
dah la 1st time masak nasik ayam utk family mertua ni.. huhu..
failed!!!

ini adalah udang grill.. hihi.. campak masuk dlm oven jer.. :D

di waktu semua yg menyambut CNY tengah makan besar.. kami pun makan besar gak.. hehehe

pukul 12 tgh malam.. keluar lepak depan rumah tengok jiran2 chinese aku main bunga api..

dah abih bunyi letupan bunga api, baru la boleh tidor.. :D

esok nya, kami ke Titi Haji Idris, Alor Star, Kedah..
gi kenduri rumah bapa sedara en suami.. abg kepada ibu mertua ku.. :)

next entry lak.. :)

Wednesday, February 02, 2011

apa-apa jer lah..

terasa masa berlalu begitu pantas...
sekarang dah masuk ke bulan Feb 2011 dah.. cepat nya..
usia dah semakin berganjak..
ibadat macamana? sama berganda seperti usia kah?
wallahualam...

hajat di hati macam hari-hari nak update blog..
tapi bila bukak jer.. takde idea..
apa yg aku nak merepekkan ni..

hari ni, aku rasa nak jugak lah buat entry baru..
memandangkan aku kat ofis.. yang separuh CLEAR..
ramai dah bercuti.. sejak dari hari isnin lagi..
paling best, traffic memang sangat lancar...
no jammed at all.. wahh!! best nya kalau hari-hari cam ni kan.. :D
tak dapek laaa.. sila jangan berangan.. :P

mood nak buat kerja pun takder..
kecoh jer.. cam aku lak yg nak sambut CNY..
hehe
tapi impact nya sangat terasa laa..
sebab aku bekerja di kalangan mereka-mereka yg menyambut nya...
Happy Chinese New Year to all my chinese frens ... :)

apa plan korang semua cuti CNY ni?
aku tau, ramai yg dah selamat bercuti-cuti di kampung kan..
tambahan pulak yang keje kt KL tu..
ambik 2 hari cuti.. dapat 9 hari cuti.. best siott..
aku dah tak merasa la cuti hari wilayah..
unless, aku pindah keje kat wilayah.. hihihi..

plan aku pulak..
family mertua akan datang ke Kedah..
ada kenduri di rumah bapa saudara en suami di Langgar..
jadi, kami mengikut plan yg bakal diutarakan oleh family ..
kami follow jerr..

tapi, satu kesukaran pada aku..
bila nak pegi rumah sedara mara ni..
satu soalan BONUS yg bakal ditanya.. (u know that)
pastu, diorang buat cam pelik jer..
hanya mereka yg pernah berada di dalam keadaan mcm aku jer yg boleh merasai nyaa..
mereka yg tak pernah, memang akan menunjukkan reaksi yg aku rasa cam nak kasi pelempang.. :P
tapi aku baik.. takder la sampai nak lempang orang..
aku & en suami bahagia.. sudah lah..
kami jer yg tahu susah senang kami..
kami tak susahkan orang lain pun..
tapi selalu nya, aku agak moody lah bila g jumpa sedara mara yg mulut cam hampeh ni kan..
aku bukan tak nakk.. aku nakk sangat..
tapi.. rezeki itu dari Allah swt..
dah usaha sampai kadang-kadang fed up..
tapi tak leh la fed up.. kena teruskan juga..
Ya Allah, tolonglah hambaMu yg lemah ini...

aku tengah mengalami keadaan batuk + selesema sekarang ni..
hasil jangkitan dari en suami..
dia dah demam + selesema + batuk dari last week..
demam dah ok.. tinggal selesema + batuk..
aku lak.. last weekend, masa kat perlis..
demam awal pagi lak.. pastu, ok..

apa lagi aku nak merepek ni..
dah lah.. malas dah... c ya... ;)

p/s: hari ni balik awal.. yeay yeay...