Instagram

Wednesday, October 28, 2009

apa yg aku perasan.....

sejak dok ulang alik g keje kulim-penang ni.. hari2 kan aku merentasi jambatan pulau pinang.. so, mmg la aku sgt suka wat observation... heheheh...

1. ramai btul org bwk motorsikal.. lelaki perempuan semua ada.. kalo kt jmbtn p.pinang tu.. lorong ke3 yg baru bkk tu penuh ngan moto jer.. keta ada la menyelit2 sket2..

2. hari2 mesti ada moto pancit kat atas jmbtn.. sian la diorg.. tp mcm fenomena biasa jer.. ada org wat dajal ker nk pancitkan moto org.. sbb pg2 selalu jer nmpk pekerja hiway dok scan magnet kt tepi2 jln.. mungkin scan paku kot..

3. ramai gk la yg dok ulang alik bwk keta dr tanah besar ke pulau.. dan lg 1 aku tgk.. ramai yg memandu kereta ni adalah wanita... kebanyakan nyer laa.. bkn aku kata semua.. power2 la wanita2 yg bekerja di penang ni.. huhu (termasuk la aku kan) sanggup berulang alik demi keluarga terchenta.. :D

4. lg 1 yg paling ketara adalah cara pemanduan bila masuk ke pulau... bila jalan yg ada 2,3 lorong.. keta byk.. tak putus2.. bila ada jer keta yg signal nk masuk ke kiri @ kanan.. mesti keta yg tak putus2 bertali arus tu.. xkan memberi peluang pd keta yg sdg bg signal nk masuk line tu.. seboleh2 nya akan ditekan minyak serapat mungkin dgn keta dpn supaya keta yg bg signal tu x leh masuk.. fenomena mcm ni.. sgt jrg kelihatan di KL.. wpun KL terkenal dgn jammed nya.. bkn la aku nk ckp org penang x bagus.. mungkin mentaliti pemanduan masing2 adalah berbeza.. so, pendekatan yg aku cuba lakukan adalah.. aku akan mengikut cara pemanduan aku semasa di KL.. dgn harapan org kt penang ikut gk la kan.. heheheh... (just my 2 cents idea.. :D) ingat sikit ker keta kt penang tu..

walau mcmana cara pun.. diharap kita berhati2 lah semasa di jalan raya.. semoga selamat pegi & pulang.. :)

p/s: saja nk bg blog aku ni terupdate gk la.. baru la x bosan korg2 yg selalu menjengah ke blog aku ni.. :)

Tuesday, October 27, 2009

dinner @ Teluk Tempoyak

dah menjd lumrah... hobi bersama aku & cik abg ku adalah.. mencari / mengambil tahu / menyiasat tempat makan yg best2.. wpun di mana kami berada.. heheh..

kali ni we ols merayau ke Teluk Tempoyak, Batu Maung, Penang.. betul kot.. heheh.. ni pun hasil cadangan dr opismate ku.. thanks ima...

kt sini konsep nyer lain sket... ada bbrp buah kedai dlm medan selera tu.. 1 kedai wat bakar2 jer.. 1 kedai wat tomyam jer.. 1 kedai wat sotong goreng tepung jer.. 1 kedai wat masak2 biasa jer...

so, apa yg we ols order??

cik abg ai gembira sbb nk mkn.. heheheh

aku pun happy gk.. (muka agak x cun.. {selama ni cun ker??? haha} sbb baru lps wat facial..)

lala masak halia...

ketam nipah bakar...

ikan kerapu bakar...

sudah licin maaa... tinggal aku jer yg masih gigih hingga ke tulang kerapu terakhir.. hehehe

our review.. ikan bakar & ketam bakar - sedap.. lala masak halia - sedap.. sotong goreng tepung - tak menepati citarasa..
harga lak.. agak mahal laa... lg murah kt pantai jeram rasa nya.. :D


Friday, October 23, 2009

DULU dan SEKARANG

sejak berhijrah dr KL ke kulim ni.. life harian aku agak berubah la... especially hari bekerja..

dulu2 :
- pg2 aku bangun subuh (6.30 pg @ 7 pg).. pastu, sambung tido blk... kol 9, 10 baru la terhegeh2 nk g keja.. (tu pun kalo rajin nk g ofis.. kalo x, melepak la wat keje kt umah jer.. :D)

skrg :
- bgn kol 6 pg.. mandi, subuh, terus bersiap nk g keja.. kol 6.45 - 7 pg aku mulakan perjlnan ke tempat keja..

dulu2 :
- selalu pas maghrib baru la sampai umah (if g keja).. pastu, kt rumah sambung lg wat keje.. adess.. idup utk keja jer.. lain tarak.. (layan fb gk la wpun kepala otak bersawang dgn keja)

skrg :
- sblum kol 7 ptg.. aku akan sampai kt umah dah.. dan akan ambik dinner seawal mungkin.. sblum kol 8 mesti dh setel semua.. siap dh mandi ok.. hihihih.. terasa best jer.. sbb dh blk umah xde la pikir psl keje2 kt opis tu.. keje opis abih di opis jer laa .. (buat masa ni la.. future x tau la lg cemana)

dulu2 :
- mlm2.. selagi tak pukul 12++ tgh mlm.. aku takkan tido lg.. mcm2 la keje nk wat.. layan tenet.. layan tv.. layan mcm2 laa.. heheh.. kdg2 smpi kol 2,3 pg pun dok berjaga lg..

skrg :
- paling lewat kol 11 mlm aku akan tido dh.. ye laa.. pg esok kan nk bgn awal..


apa lg eh nk citer kt korg.. takat tu jer lah yg aku ingat wat masa ni...

esok kan cuti.. so, aku tido la lambat sket.. heheheeh

Wednesday, October 21, 2009

perjalanan pegi balik keja.. :)

hari ni perjlnn aku dr kulim ke penang agak slow.. tp boleh lg sampai ke ofis on time.. before kol 8 pg.. dgn melalui jln kampung utk mengelak 1 tol kt BKE.. pastu, turun je dr jmbtn.. jem sket nk ke bayan lepas.. pastu, masuk je simpang nk ke Intel.. keta2 slow jer.. naper ehh?? rupa2 nyer ada eksiden laa.. nmpk teruk gk.. siap ada ambulan sumer dh...

ni la keadaan nyer.. masa ni aku stop keta sbb nk bg laluan kt bas dpn tu lalu.. yg eksiden adalah keta myvi putih tu... kt bwh tayar depan keta tu ada motorsikal terperosok ... x smpt la nk tgk dgn teliti.. sbb kang lmbt lak aku masuk opis.. huhu..


on d way blk lak.. jem sket cam biasa lps turun dr jmbtn nk menuju ke hiway yg menghala ke seberang jaya... masuk BKE.. tp aku berjaya melalui jln yg mengelak 2 tol BKE.. hihihi.. pandai dh aku cilok2.. (atas bantuan google maps & gps.. hihi)

Monday, October 19, 2009

aku cuti

aku cuti ari ni.. korg cuti ker?? hehhehe... baru 5 hari keje dh cuti.. cuti replacement for deepavali.. tp nk kena kuar gk jap g.. keta ku perlu diservis.. ari ni jer lah yg smpt nk g buat pun.. huhu..

ok lah... nnt berkesempatan aku buat coretan lg.. chioww...

Tuesday, October 13, 2009

kerja baru..

seperti yg kbykan korg dh tau.. aku skrg ni dh pindah ke kulim.. tinggal bersama suami terchenta.. hihi.. aku dh 2 hari mula keje kt penang.. ulang alik la dr kulim ke penang.. so far perjlnn tidak la memenatkan aku.. cuma penat sbb agak byk tol nk kena byr.. huhu.. kena carik jln alternatif yg x kena tol BKE ni laa.. nnt la nk g usha2..

spjg minggu ni aku ditraining oleh team member aku.. diorg terangkan ttg sistem yg bakal aku 'kerjakan'.. semua2 la psl sistem tu.. agak boring sket laa.. minggu ke3 nnt baru la btul2 start keje aku.. maybe dh mula berfikir blk la otak aku ni.. hopefully aku leh la handle keje baru aku ni kan.. korg doa2kan aku yer..

kt ofis mmg leh jer nk access tenet.. tp aku cam segan la jgk nk g jengah2 website yg x spttnya.. awal2 ni kena la tunjuk kerajinan yg tahap super duper.. hehehe.. i'm not hipokrit.. but respect.. :D

tenet kt umah lak buat masa skrg ni pakai celcom broadband.. mlm ni aku online sbb tgk2 kuar line hsdpa.. selalu nyer dok kuar edge jer.. mls la aku nk browsing kalo edge jer.. kalo hsdpa.. leh smpi taraf cam streamyx aaa.. aku sukaa.. heheh..

aku ada sesuatu yg tgh ditimbang tara skrg ni.. nnt aku citer la kt korg.. aku ngantuk dh ni.. skrg bgn awal ooo... kol 6 pg dh bgn.. mandi2 + solat subuh.. siap2 terus gerak g keje.. dh 2 hari.. aku gerak kol 6.45 pg.. kol 7.30 pg smpi la kt ofis.. aku masuk keje kol 8 pg.. so, ok laaa..

ok lah korg.. ngantukkkk.. uwaaaarrrggghhhh.. tido dulu aaa.. nnt smbg yer..

Tuesday, October 06, 2009

along's hair do..

along ni anak sedara aku yg sulung.. anak kakak aku.. mmg terkenal dgn rambut nyer yg sgt kerinting di bhgn depan.. aku & cik abg ai lama sgt la berkeinginan nk g wat rebonding jer rambut along ni.. heheh..

alang2 masa blk lps raya ari tu.. aku terasa nk g wat treatment rambut.. nk trim sket.. bwk along sekali pegi.. mula2 ingat kan dia xnk laa.. sekali dia sgt ok.. very behave.. makngah suka laa along.. :D

aku tgh steam rambut.. along lak dh dibubuh ubat rebonding di rambutnya..

along pun kena steam rambut gk..

tadaaa... lihat rambut ku.. dh lurus... so chomellll... sbb rambut dia pendek.. x nmpk sgt.. aku mintak dia simpan rambut bg panjang sket.. nnt g buat bg lurus lg.. :)

yg kelakar nya.. pakngah dh janji ngan along.. kalo nk wat rambut.. nnt pakngah belikan buku yg ada cd.. tp, bila dh siap rambut dia.. dia ckp kt pakngah.. x beli buku cd pun xper dah.. hihi.. rambut dh lawa kan...

utk pengetahuan korg, along ni sgt menjaga penampilan.. tiap kali mandi mesti nk syampu jer.. huhu.. pastu, pas mandi bersiap2 mengalahkan org besar.. nk berbedak bagai.. huhu.. nk pakai baju pun memilih.. susah btul..

baju gaun tu aku yg belikan kt pdg besar.. cantikkan .. so sweett... :D

citer psl raya bersama keluarga mertua..

masih bulan syawal kan.. so, x slh la citer2 gk psl raya aku this year.. hihi.. xde la apa2 yg best sgt pun.. just nk letak gmbr2 jer sket2.. sumer org ada entry raya.. aku x nk la ketinggalan..

kami di pagi raya.. actually, bkn la btul2 pg pun.. dah puas g jln2 raya baru la sempat nk ambik gmbr.. apa tah yg bz sgt.. huhu..

baju raya yg sama tema dgn background blog ku.. hihi..

cik abg ai dgn anak buah nya.. rafiqi..

raya ke2.. on d way ke muadzam shah..

raya ke3.. nk g kelantan lak.. singgah kemaman membeli kopok lekor & sata.. i likeee...

di pasir puteh.. kami bermalam di sini.. rumah sedara mak mertua ku..

raya ke4.. kami ke kota bharu.. ke pasar siti khadijah..

sibuk nyer makcik tu membelek2 brg.. nk mengabihkan duit pakcik nyer.. hihihi..

itu jer lah cerita raya ku bersama keluarga mertua.. :)

Thursday, October 01, 2009

sehari sebelum raya...

we ols smpi kt jengka lebih krg kol 9++ pg.. masa tu mak mertua sdg berada di kedai jahit nya.. esok nk raya pun ada lg baju nk kena jahit ooo.. we ols singgah jap kt kedai.. pastu, mak soh blk umah jer.. blk rehat2 tido2 dulu.. ptg/mlm baru start aktiviti masak memasak.. we ols pun apa lg.. terus blk umah.. tgk umah abah yg hampir nk siap.. tp blum siap sepenuhnya lg.. xper lah.. janji leh duduk dah utk raya.. lps punggah brg dr kete.. terus carik bantal.. selimut sekali.. zassss.. tido dgn jaya nyer... masa ni abah xde.. g ambik kakak ipar & anak2nyer kt muadzam.. cik abg nye kena keja masa raya.. so, tinggal la cik abg nye sorg2 raya kt muadzam nun..

diorg smpi jengka bih krg kol 1 lebih dh laaa.. lepak2 sambil sembang2.. ptg sikit kuar g bdr pusat jengka.. g psr ramadhan & carik brg utk nk msk for raya.. smpi umah ngam2 la masuk waktu utk bkk posa..

raya thn ni we ols request dr in laws aku nk ajak wat lemang... sodap nyer... (teringat2 lg lemang yg mkn ari tu...)

lps bkk posa.. siap2 bahan utk wat lemang & rendang.. yg lelaki2 nyer sediakan tempat bakar & nyalakan api utk bkr lemang..


org yg sgt gigih membakar lemang hingga masak.. thanks my dear hubby.. :)



start bakar kol 8++ mlm.. siap bakar kol 2 pg.. masa dh setel bakar.. tinggal cik abg ai & mak mertua aku jer.. aku yg siap mandi kol 1 pg.. baring2 jap atas tilam.. siap ckp kt cik abg ai nk tunggu dia siap bakar baru nk tido.. alih2 aku tertido.. sedar2 umah dh gelap.. cik abg ai dh siap tido kt sebelah dh.. huhuhu.. keletihan... penangan membakar lemang.. heheh..