Instagram

Saturday, April 29, 2006

K&K Cuci Kandang Badak Air





Sabtu, 29/04/2006.... me & my hubby, also 3 orang colleague aku jugak turut serta pegi ke zoo negara... mmg last minutes plan... but at last jadi gak.. wpun, 1 of my colleague tunggu kitorg hampir sejam... sian ler mamat tu... but, enjoy aaa...

actually, tujuan asal pegi zoo negara ni sbb ada event dr era.fm... acara khairil & kiran mencuci kandang badak air.... sbb tu la semangat nk pegi tu...

have fun to have a look to K&K pic... enjoy beb...

Friday, April 28, 2006

Padi - Menanti Sebuah Jawaban

aku dh mula jatuh cinta ngan lagu ni... layan beb...

Padi - Menanti Sebuah Jawaban

aku tak bisa luluhkan hatimu
dan aku tak bisa menyentuh cintamu
Seiring jejak kakiku bergetar
Aku t'lah terpagut oleh cintamu
Menelusup hariku dengan harapan
Namun kau masih terdiam membisu

Reff :
Sepenuhnya aku ingin memelukmu
mendekap penuh harapan
'tuk mencintaimu
Setulusnya aku akan terus menunggu
menanti sebuah jawaban
'tuk memilikimu

Betapa pilunya rindu menusuk jiwaku
Semoga kau tahu isi hatiku
Dan seiring waktu yang terus berputar
Aku masih terhanyut dalam mimpiku

Back to Reff

Bridge

Back to reff (2x)

Aku tak bisa luluhkan hatimu
Dan aku tak bisa menyentuh jiwamu

Tuesday, April 25, 2006

really miss them .... jihah & titi





quote for today...

"Time is too slow for those who wait,
too swift for those who fear,
too long for those who grieve,
too short for those who rejoice,
but for those who love, time is eternity."

Saturday, April 22, 2006

jom main badminton..

aktiviti bermain badminton ni diadakan seminggu sekali... setiap hari rabu... ini adalah aktiviti company... ok gk aa.. mengeluarkan peluh seminggu sekali... dan mencergaskan otak...

my beloved niece.... nur najihah

video ni aku ambik masa blk cuti hari raya haji yg lepas.... jihah ni mmg minat ngan lagu crazy frog... dah tu pandai plak guna notebook... tgk la keletah dia tu... geram nyer...

Friday, April 21, 2006

10 Tabiat yang boleh merosakkan Otak

1. Tidak mengambil sarapan pagi
- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.


4. Penggunaan gula yang berlebihan
- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang
sihat
- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimaginasi
- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu,perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

Sesungguhnya kita kenalah rajinkan sikit kepala otak kita biar jangan jadi 'biol'kan... heheh enjoy anyway...

Wednesday, April 19, 2006

pedoman for today..

Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Tuesday, April 18, 2006

alkisah roti tampal...

buat pengetahuan kengkawan.... roti tampal tu adalah roti canai kosong yg ditampal dengan telor.. dia macam 2 layer la... 1 layer roti canai.. 1 layer telor....tp telor tu tertampal ke roti tu.. sebab tu la dipanggil roti tampal... ekceli, aku baru lebih kurg 2 tahun la kenal roti tampal ni...

dari segi harga pulak... sama dgn roti telor... apa yg membezakan roti telor & roti tampal adalah..
roti telor... telor nye dipecahkan dan diletak di dlm roti sebelum roti dibakar...
roti tampal... roti canai kosong dimasak dulu... pas tu... telor dipecahkan atas kuali... ala2 nk buat telor mata kerbau la...pastu, jgn balikkan telor tu... terus letak roti canai kosong kt atas telor td.. so, jd la roti tampal...

paling best... telor tu buat half cook... jgn kasi pecah telor kuning tu... tangkap leleh beb....
kena plak kuah dal sambal tu pekat & sedap.... cair beb... dok terbayang jer seharian..hehhehe..

nnt bila aku gi mkn lg roti telor...aku bwk digicam sekali..bleh ambik gambar... lebih jelas & nyata lagi utk pengetahuan korg....

Monday, April 17, 2006

toman tampi mesro (versi nogori la pulak!)

den punyo toman
toman sepermainan
mano ado den selalu dio pun ado

Dio amek la lawa
Jugo baik hati
Dio selalu ado waktu
Untuk tolong den

(2)
Namun den bingung
tiko dio koba cinto
dio pun koba
nak jadi buah ati den

Reff :
Cukup lah yo betoman dongan den
janganlah ekau nak mintak lolobih
den tak nak ngan ekau pun
Kito betoman yo dah la
toman tampi mesro

den sobona'eh suko kek ekau
tampi den dah ado (laie lawa dr ekau)
Lobih baik la kito betoman yo
Kito bertoman ajo
toman tampi mesro..


Copyright : Ujang Kundur @ Bongek, Ghombau

my first time with futsal......

jumaat malam lepas...aku main futsal...it's my 1st time tau....kelakar gilos la..
aku x reti nk menendang bola la... xtau cam ner nak control... nak lari lagi..nk sepak bola lagi... pas tu bila tendang...x kuat plak tu... cam ner nk score... tp aku dpt gak la score 2,3 bijik....hehehhehe... ok la tu utk permulaan....

ktorg main utk suka2 jer...bukan nyer competition pun... so, lps ni kalo ada sesapa yg berminat nk main futsal.. jom aaa... best gk aaa... tp kena geng2 amatur jer la .. jgn la yg dh terer... nnt asyik kena belasah je la...

Friday, April 14, 2006

movie for today...

ni baby aleeya (anak aizan)... tgh ketawa keriangan....




yg ni pulak aisyah, alya & baby aleeya tgh main2....

Thursday, April 13, 2006

teman tapi mesra

aku dapat lirik ni dr one of my ex-schoolmate.... kelakar gilos bila baca.... hehhehehe

saing tapi mesro versi Kelantan

kawe punyo saing
saing sepermaine
Kemano ado dio
sokmo ado kawe

Dio amak come
Jugo baik hati
Dio selalu ado waktu
Untuk bantu kawe

(2) Namun kawe bengong
Ketiko dio ghoyak cinto
De dio jugok kecek
Tuk ingin jadi gewe kawe

Reff : Bo deh sajo saing nge kawe
Jange mung mitok lebih
Kawe tok ser cintai demo
Kito bersaing sajo saing tapi mesro
kawe meme berkene ko demo
Namun kawe ado gewe doh
Lebih baik kito bersaing
Kito bersaing sajo saing tapi mesro..

Wednesday, April 12, 2006

kunjungan ke umah aizan...


ni ada a few pics yg dpt dirakamkan masa kunjungan ke rumah aizan sabtu lepas... kalo nk tgk lebih banyak...nnt masuk kt photo blog aku yer.... dlm gambar2 ni yg ada hanya lah anak fara, jaja & aizan... anak yah x termasuk sbb time ni.. anak dia tgh sedap berdengkur dlm bilik.. (satu2 nya anak teruna yg ada) hheheheh...


aisyah (anak fara) tgh buat apa tu???



aisyah & alya (anak jaja) tgh bermain2...



baby aleeya (anak aizan)...



aisyah & alya tgh makan keropok makcik aizan goreng...sodap nyer...

Thursday, April 06, 2006

penukaran tag board

assalamualaikum kepada kengkawan ku yg selalu berkunjung ke blog aku ni...

aku baru jer tukar tag board aku tu... sbb lin ckp... tag board lama tu xde tulis time yg korg msg kan??? so, aku ada tukar yg baru... but it still trial... biasa la benda free... takut ada limited post yg bleh antar... but, aku still mencari lg mana2 free tag board yg btul2 memenuhi citarasa semua...

chiow...

Wednesday, April 05, 2006

pesta air teluk cempedak


our pic at telok cempedak on 01/04/2006.. masa ni ada pesta air kt teluk cempedak... kitorg gi sana ngan family hubby... ok aa..best gak aa... tp jalan2 kt pahang ni biasa la... jauh btul.. sakit buntut dok kt dlm keta... jgn marah ye bang... :)

mata ku sakit la..

stat semlm lg mata aku ni dah rasa sengal2...mcm nk jd ketumbit jer... aku risau jer sebab penyakit gatal2 aku ni... dh melarat ke mata plak...

pg2 subuh ari ni...bila aku bangun tido jer...aku rasa sakit sgt mata aku ni... tgk kt cermin... dh mcm bengkak sikit...pas tu...merah je kulit luar mata tu... xtau la nk ketumbit ker apa ker... sbb blum nampak apa2 benjolan...

tp ari ni still dtg ofis...sbb pikir kan keja yg byk nk kena buat ni... nk mengejar dateline... tp rasa cam kurang selesa la... sbb rasa cam bukaan mata aku jd kecik...

hopefully, ok la nnt...badan pun rasa cam x berapa nk sihat jer ni... x tau la kenapa... hubby dh kena batuk2 & selesema... takut terjangkit plak nnt...

ok la...nk stat buat keja ni... dh 3 hari aku masuk keja lambat... isnin - on d way back from jengka... selasa - tayar keta pancit plak... today - gi kedai tayar utk ganti tayar pancit tu.. sbb semlm kedai yg aku biasa pegi tu... x bukak plak...so, pegi ari ni je la...

ok geng... happy working..