Instagram

Tuesday, July 24, 2012

Sadiq meniarap dan solid food

genap berusia 6 bulan 2 hari, Sadiq secara rasminya boleh meniarap...
wah!!! Mama so excited tengok perkembangan Sadiq..
sebelum ni percubaan meniarap Sadiq kebanyakannya gagal..
hanya beberapa kali jer yg berjaya..
tapi kali ni.. setiap kali cubaan memang menjadi jerr..
terus meniarap meninggikan dada dengan bangga nya... hehe..


masa pegi cucuk 6 bulan hari tu... Sadiq menangis..
tak macho la anak Mama ni.. malu kat aweks2 kat klinik tu.. heheh
dah la Sadiq ni jenis nangis sampai terdiam tu..
kesian dia.. sakit ehh!!
tapi kejap jer nangis nyaa.. nasib baik lagi la... :)

dan genap Sadiq berusia 6 bulan 4 hari... Mama dah memperkenalkan Sadiq dengan solid food..


bubur nasi beras perang + puree epal...
nervous gak masa mula2 nak bagi Sadiq makan..
risau dia tak suka..
tapi... Alhamdulillah... dia sangat suka..
tak de buat muka pelik pun masa Mama suap makanan ke dalam mulut dia..
menelan dengan sedap sekali..
good boy Sadiq..

minggu ni Mama tinggalkan Sadiq di Perlis..
Maktok tolong jaga Sadiq sekejap sebab pengasuh Sadiq mintak cuti seminggu..
abang pengasuh Sadiq meninggal hari Ahad lepas..
Innalillah...
so, pengasuh Sadiq perlukan masa untuk pulihkan hati dia.. dia pun tengah sedih2 sekarang ni..
sebab abangnya meninggal mengejut..
ajal maut di tangan Allah.. semoga roh arwah ditempatkan di kalangan org yg beriman.. Al-Fatihah

mujur jugak lah masa pengasuh Sadiq call bagitau nak cuti tu kami memang ada kat Perlis..
so, terus decide untuk mintak Maktok tolong jaga Sadiq lah minggu ni..

sedih jugak nak meninggalkan Sadiq.. ye lah.. dah beberapa bulan kami duduk sekali..
tiba2 nak tinggalkan dia pulak.. dah lah dia memang dah pandai main-main sekarang ni..
rindunya kat Sadiq..
jumaat ni lepas kerja Mama & Papa terus balik yer...
insyaAllah dapat berbuka puasa di Perlis jumaat ni.. :)

ok lah.. tu jer nak membebel..
nanti-nanti sambung lagi...


Wednesday, July 11, 2012

Sadiq bakal masuk 6 bulan..

aduhaii.. apsal malas sangat Mama Sadiq ni..
sebulan sekali baru sibuk nak update blog.. hahaha..
padahal malam-malam Sadiq budak chomel tu tido awal jerr..
ada jer masa nak tengok blog.. tapi.. Mama pun selalu gak mengantuk awal.. hihi..

lagi 6 hari Sadiq akan berumur 6 bulan...
dan ini bermakna, Sadiq dah boleh mula makan solid food..
yeaaahuuu.. Mama tak sabar nak masak-masak untuk Sadiq ni..
(jangan hangat-hangat taik ayam jer lah semangat Mama ni..)
dan hari Ahad ni, Sadiq nak kena cucuk utk 6 bulan pulak...
rasa sekejap jer kan hari tu baru jer cucuk 5 bulan..
tak tau lah berapa banyak berat Sadiq naik kali ni..
dah berketul jugak lah muscle ni... dok mengilik henbeg Mama yg satu ni.. :D

tak habis-habis lagi Mama dok study pasal apa yg nak masak untuk Sadiq ni..
dan yg paling penting.. peralatan pun tak beli lagi ni.. huhu...
sempat ke weekend ni nak pi beli..
dah sempat survey masa weekend lepas..
cuma nak gi beli jer.. "Papa, sila sediakan duit yer... "

pasal perkembangan Sadiq yg dah nak masuk 6 bulan ni..
cubaan meniarap dah berjaya..
sejak dari weekend lepas, di tengah malam.. dan malam tu Sadiq tido agak lewat..
pukul 11 lebih tak mau tidor lagi.. dan... tiba-tiba cubaan meniarap Sadiq berjaya..
Mama & Papa menepuk tangan kegembiraan sampai Sadiq terpinga-pinga..
lama pulak tu dia meniarap dengan gagah nya.. hehhehe..
happy sangat..

perkembangan lain pulak..
Sadiq sekarang ni sangat suka gelak mengekek2..
sebelum ni asyik senyum jerrr.. sekarang ni dah pandai gelak..
pastu, bersembang toksah cakap lah.. sangat suka bersembang..
tambah2 lagi kalau kita duduk sebelah dia.. sembang sama-sama dengan dia..
macam-macam cerita lah keluar..
sampai kan duduk dalam buaian nak tidor pun diajaknya bersembang dulu..


ni masa Papa nak tidurkan Sadiq..

sekarang ni dia banyak nak bersembang & bermain & berangan..
kadang2 bila letak dalam buaian.. bukannya nak tidor..
sampai 1/2 jam dok buai pun, mata dok celik je lagi.. berangan..
sebab apa aku cakap berangan?? sebab kadang2 bila kita pegi tegur dia.. dia tekejut.. hehehhe
berangan apa tu tak tau lah.. hehe.. kelakar la Sadiq ni..
ktorang selalu tergelak tengok gelagat dia..

last week, 1st time kami bawak Sadiq pegi pasar malam..
Sadiq ni kalau bawak pegi jalan-jalan.. dia sangat lah excited...
suka tengok sana sini.. ukur jalan la tu.. hihi..



Sadiq tak tertarik dengan mainan.. pelikkk..
dia lebih tertarik dengan kain-kain & baju..
kalau aku dok baring tepi dia.. mesti dia dok menggapai tangan tarik baju..
bila letak toys dia.. buat tak tau jer... langsung tak nak pegang..
Sadiq.. Sadiq..
kalau bukak TV channel cartoon pun dia tak layan..
tapi kalau TV tengah ada berita ke.. Masterchef ke.. dokumentari ke..
memang khusyuk la dia melayan.. hihi...
tak sabar nak jadi orang besar la ni.. ;)



ni pulak gambar masa dalam kereta.. on d way nak balik Kulim.. dari Perlis..
letak dia dalam baby car seat.. pakaikan seat belt..
senyap jerr..
memang aku tak angkat dukung dia pun sepanjang perjalanan..
dia duduk dengan aman jer dalam car seat dia.. tidor..
jaga kejap untuk menyusu.. then, tido balik.. :)
good boy Sadiq...

ok.. tu jer lah nak update hari ni..

**mengantuk nya aku ni... baru balik dari lunch tadi..**