Instagram

Friday, April 23, 2010

maggi for his dinner

malam ni adalah malam yang aku sangat suka.. sebabnya esok adalah cuti.. so, aku boleh la tido lewat tanpa memikirkan esok kena bangun awal untuk bersiap pergi ke tempat kerja.. seronok sangat.. tapi selalu nya walaupun cuti aku akan bangun awal jugak.. selepas subuh hajat di hati nak sambung tido lagi.. tapi selalu nya tak menjadi la sambung.. tambah2 pulak kalo balik perlis, mesti lepas subuh dok melepak dengan mak aku sambil memikirkan apa yang nak makan utk sarapan.. hehhe..

bukan itu main story utk entry ni.. aku nak ceritakan pasal dinner yg aku masak utk cik suami ku itu..
tengah2 sedap dok berehat lepas basuh keta tadi, tiba2.....

Suami: kita nak makan apa malam ni? (masa tu dah hampir kol 10 malam)
Isteri: eh!! kan tadi dah makan.
Suami: makan apa?
Isteri: kan tadi kita makan buah, biskut
Suami: alaaa!! abg tak makan tengahari tadi la
Isteri: laa!! naper tak bgtau awal2? mana la ayg tau.
Suami: dah 2 hari balik keje ayg ajak abg keluar makan. hari ni tadi ayg ckp nk gi Giant, nak main bowling. abg harap dpt mkn kat Giant la. dh tu ayg ckp x jadi pulak.
Isteri: hihi. sian abg. jom lah ayg masak maggi. (malas dah isteri nya ni)

kesian nyerrr.. laki sapa la ni.. kebuluran..

nasib baik lah si isteri rajin memasak 2 bungkus maggi kari special utk suami.. kalo tak, tak leh tido malam laaa.. kelaparan.. heheheh

moral of the story: balik keje, kena tanya suami nak makan ker tak. jangan pikir perut sendiri jer.. hihi

Wednesday, April 21, 2010

Semoga dipermudahkan oleh-Nya buat mereka

hari ini bapa mertua ku akan menjalani operation mata nya yg disebabkan oleh katarak. abah akan menjalani prosedur ini di hospital temerloh. memandangkan minggu lepas disebabkan kembalinya ke-rahmatullah biras ku @ adik ipar suami ku, kami telah mengambil cuti kecemasan sebanyak dua hari. jadi kali ini kami tak dapat pulang ke kampung lagi utk menemani abah menjalani operation. kami mendoakan dari kejauhan semoga abah selamat menjalani prosedur ini.

dan hari ini juga, Ain yg telah ku anggap seperti adik sendiri juga akan menjalani induce abortion disebabkan masalah kandungan yang dihadapi. boleh baca dari blog ain apa yg berlaku. Akak mendoakan Ain kuat yer. InsyaAllah ada hikmah di sebalik kejadian yg berlaku.

Friday, April 16, 2010

Cerita Bukit Merah

weekend lepas aku bersama rakan2 seperjuangan semasa di UM dulu telah mengadakan satu mini gathering di Bukit Merah Laketown Resort.. ada 5 family (aku, ana, yan, along, ayu) jer yang berjaya meluangkan masa untuk berjimba di sana.. Alhamdulillah, dapat sambutan jugak lah cadangan aku tu.. walaupun tak ramai.. mmg dah diagak macam tu pun.. takper, walaupun tak ramai tapi kami tetap happy bergossip2.. :)

perjalanan dimulakan pada pukul 11.30pg dari kulim.. yang dari KL bertolak agak awal jugak lah.. dan 4 family berjaya bertemu di Restoran Asam Pedas Pak Lang, Kamunting, Taiping lebih kurang pukul 1 ptg.. kami menjamu selera makan tengahari di situ.. (gambar kedai lupa nak ambik, sebab excited sgt biler dh jumpa ramai2.. dan perut masing2 mintak diisi..)

setel makan, kami meneruskan perjalanan ke Suria Apartment, Bukit Merah..

di sini lah kami menginap..

lihatlah swimming pool nyer..

aksi di dalam bilik.. ooopppsss..

lepas selesai solat zohor, relax2 jap, tukar baju.. zassss turun ke swimming pool kat hotel tu jer.. masing2 malas nk g waterpark.. semua nak lepak kat swimming pool hotel jer.. bagus jugak, senang sikit nak salin baju semua.. yang Ayu lak dah tersalah info, dia stay kt apartment lain yg tak sama dgn kami ber-empat.. aku dh bgtau kami lepak di swimming pool hotel, dia terus g ke swimming pool waterpark.. adesss, dh x dpt lepak sekali.. kami melepak di pool agak lama.. dr kol 3 lebih smpi kol 6.30.. masa tu lah ayu baru sampai ke hotel kami.. alahai, wrong timing.. hehe..

lepak2 di tepi kolam..

abang-abang tengah bermesyuarat aktiviti akan datang..

lps puas berendam, semua naik ke bilik masing2 dan plan nak dinner kat mana lak malam ni.. lps maghrib jer, semua berkumpul di bawah dan berpandukan GPS kami mencari kedai makan mana2 lah yang ok..

kami dinner di Restoran Selera Malam..

selesai dinner dah pukul 11 lebih.. balik ke bilik masing2 sebab dah xde apa2 aktiviti yang nak dibuat melainkan tidor.. hehehe..
best betul aku tidor malam tu, sbb bilik beraircond kan.. rumah aku xde aircond.. huhu..

pagi esok nyer, aku tak sempat bangun lg, Along dah call ajak turun breakfast.. aku tgh sedap diulit mimpi lagi ni.. terus la bangun mandi2.. terus turun.. ingatkan orang lain dah turun.. tgk2 along & family jer yg tgh menyantap breakfast..

kami sedang breakfast..

lepas breakfast, aku & cik abg pi main ping pong dulu.. warm up kasi panas badan.. hehe.. pastu, along & rahmad pun join sekali main ping pong..

berpeluh2 dah.. baru 1st round game ping pong..

along & rahmad sedang beraksi..

lepas tu, kami terus ke swimming pool pulak.. mereka yang lain sedang melepak2 di tepi kolam sambil memerhati anak2 dan bapa2 masing sedang bermandi manda..

antara mangsa2 yang terdampar di pinggir kolam setelah kepenatan berenang..

wahhhh... best nyer mereka berbaringan.. santai btul..

bila semua orang dah selesai mandi, nak naik atas nak kemas2 baju nk check out lak.. baru lah cik abg tersayang ku itu pun nak terjun gak.. cik abg ku itu mana boleh kalo dok tepi swimming pool diam2 jer.. dia kena jgk terjun.. kena 2,3 lap baru puas hati.. tak macam bini dia yang penakut ni.. takper.. nanti aku nak gi belajar berenang, pastu dia lak penat nak layan aku nak gi swimming pool jer.. (chewahhh.. cakap macam berani sangat.. hihi)

naik atas, kemas baju, mandi, siap beg, turun bawah utk check out..

bergambar ramai2 dulu sblum balik.. (naper sumer org muka masam jer? kecuali aku & ana.. sumer tak suka nak balik ker??)

mesti ada gambar beromantika dulu.. (aku tak suka gambar ni, tapi nak letak jgk.. huhu)

lepas tu, kami berkonvoi untuk makan tengahari di Restoran Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang..

layankan mee udang ni..

selesai makan, kami bersolat zohor di surau berdekatan.. dan kami berpisah di situ.. masing2 meneruskan perjalanan menuju ke destinasi masing2.. moga ketemu lagi ye kalian semua.. nanti kita plan for the next trip lak.. walaupun aktiviti kita tak banyak, tp kita enjoy sbb dapat get together dan bergosip2 macam zaman kita anak dara dulu kan.. heheheh..


Thursday, April 08, 2010

hasil tanaman kami

dah masuk bulan ke-4 kami menyewa di rumah ni.. dan sejak itu jugak lah tertanamnya bbrp jenis tanaman.. nampak nya dah ada yg membuahkan hasil.. walaupun belum cukup matang.. tapi kami sangat berbangga.. boleh dikatakan hari2 cik abg ku melawat hasil tanaman nya.. aku ni sangat jarang la.. bila hujung minggu jer aku g jengok.. hehehe..

so, ini lah hasil nya.. pokok jagung kami yang ada 8 pokok (kalo x salah la) mula mengeluarkan bunga dan buah jagung.. excited laa.. tiap 1 pokok dh mula keluar 1 buah.. best nyerrr.. tak lama lagi boleh la merasa makan jagung hasil tanaman sendiri.. yee haaa.. nk wat rebus ker bakar eh... cewahhh!! berangan pulak.. biler la dia nk besar eh.. 


ni pulak pokok kacang bendi.. besar sikit dh.. tp blum kuar hasil lg laa.. harap2 x lama lg kuar hasil gk eh.. leh la aku masak gulai ikan + kacang bendi.. hehehhehe


nnt aku update lg perkembangan tanaman kami ini yer... :)

Monday, April 05, 2010

aktiviti kami sabtu lepas

sabtu seperti biasa.. akan bangun lewat.. mmg hari yg dinanti2.. best nyer dpt bangun lewat.. bangun jer terus terasa kelaparan.. malam td keletihan g mengukur lantai kat Tesco Sbrg Jaya.. bershopping yg agak banyak.. we spend a lot kat Tesco.. membeli barang2 keperluan rumah.. mcm2 lah.. penuh troli.. cik abg ku ckp, xper, kita dh bbrp bln dh x membeli brg byk2 cam ni.. hihi.. aku suker laa.. dia yg membayar.. :D

sambung citer sabtu.. bgn jer tido, kelaparan melanda.. mandi2 dulu pastu g dapur.. buat pankek jer lah.. ni pun sbb mlm td belikan yg dlm kotak nyer.. aku cuma bancuh tambah air, telur & minyak masak jer.. heheheheh... simple jer..

selesai breakfast, lepak2 layan tenet & tv.. mula la kemalasan nk keluar.. tp disbbkan xde bhn mentah nk msk utk tghari.. cik abg aku ajak g mkn kt Kepala Batas.. our feveret place to go for lunch.. hehe.. daging bakar nyer yg maveles..

lps lunch, jln2 carik bank kt butterworth nk mensetelkan bbrp hutang yg tertangguh x berbayar lg.. kat kulim tak semua bank yg ktorg perlukan ada.. contohnya Bank Islam ada.. tp, xde mesin cash deposit machine.. cik abg aku la ckp xder, aku blum penah pegi lg Bank Islam kt Kulim tu.. dia tipu, aku pun tipu la.. hihi..

setel hal byr2 hutang kt bank, aku memberi cadangan ajak naik feri menyeberang ke Penang.. dh lama cik abg ku itu teringin nk naik feri.. aku jer yg x nk.. alasannya, mls lah nk citer kt sini.. biarlah cik abg aku sorg jer yg tau naper aku x nk.. tiba2 jer aku nk, sbb nyer mls nk dgr org tu dok ulang benda2 yg sama.. so, lepaskan keinginan dia.. aku memberanikan diri.. alhamdulillah selamat.. :)

kami di atas feri.. layan gak la angin laut.. best.. :)

sampai ke seberang, we ols carik bank Al-Rajhi lak.. alhamdulillah jumpa.. :) Al-Rajhi ni cawangan nyer x byk.. susah sikit la.. tp apa nk buat, dh ada utang gk kan.. so, kena lah carik jgk.. nk byr..

pastu, we ols pi Padang Kota Lama lak.. lepak2 tepi laut, pastu pi pekena pasembor & cendol lak.. perghhh.. kenyang btul laa.. lps tu cpt2 gerak balik sbb hujan dah nk mula turun.. balik melalui bridge laa.. x kuasa dh aku nk q naik feri lg.. kete q punya lah panjang tu.. malas la nk tunggu.. huhu..

masa on d way blk, hujan sgt lebat bila we ols dh turun bridge.. area Seberang Jaya mmg sgt lebat.. teruskan perjalanan sampai ke Kulim..

sampai rumah, kerajinan masih menebal.. disebabkan cik abg ku request for cupcakes last night, so dgn rajin nya aku pun mengadun tepung.. maka terhasillah cupcakes aku yg x seberapa ni..

ok lah.. takat ni jer.. aku xde idea nk update blog skrg ni.. tambahan pulak penyakit malas menyerang tanpa segan silu.. menyampah aku.. nanti bila dah sembuh dari penyakit malas.. akan terhasil lg lah entry blog aku yg tah apa2 tu.. :D