Instagram

Thursday, October 30, 2008

masih gigih

aku masih di ofis.. stayback bekerja mlm ni.. mata sudah mengantuk.. tp keja masih lg mencemburui masa tidur ku.. kalo aku tido kt ofis.. baik aku blk tido kt umah je kan.. penat jer nk stayback kan.. baik tido di atas tilam empuk ku.. lg lah selesa kan..

mata dh nk merah2 dh ni.. penat melayan coding.. (have to..) apakan daya ku hanya seorg pekerja yg mencari nafkah rezeki yg halal utk kesenangan hidup.. chewahhh..

ok lah.. nk sambung buat keje dah..

p/s: aku tgh layan lagu dangdut laa.. hahahaha.. kasi segar bijik mata..

yeayy.. yeayy... dpt headphone baru

semlm cik abg ai dgn murah hatinya belikan aku headphone baru.. sbb nyer aku asyik dok bising2 ckp headphone yg aku pakai kt ofis tu x best.. longgar.. tunduk paler sket jer dh jatuh ke bwh.. angan2 nk headphone baru sejak g harvey norman ari tu laa.. dok test2 headphone philips yg harga rm200+.. mmg sedap giler aaa.. puas hati... tp aku xde la mengada2 nk yg mahal2 tu kan.. yg murah2 jer yg aku nak.. tp nk brand philips gk laa...

inilah headphone baru ku yg cik abg ai belikan.. thank u abg..
aku ngada2 mintak kt cik abg ai sbb nyer cik abg ai baru beli earphone yg pd kami harga nye agak mahal la.. tp xde la smpi ratus2 kan.. bg kami dh mahal ler tu... so, aku pun nk la headphone yg best2 gk.. hehehe..

apa lg.. hari ni aku mengetest la headphone baru kt ofis...
sgt aman damai telinga ku ini.. kalo nk sengguk paler atas meja smbil dgr lagu pun ok jer.. headphone aku x jatuh ok.. heheheh.. suka.. suka..

p/s: ari ni aku stayback kt ofis... sib baik ada headphone baru.. tp sian cik abg ai.. dok baik2 tau abg kt umah tu.. :(

Wednesday, October 29, 2008

Makan2 Raya @ Our Place

26/10.. we ols decide buat makan2 sikit kt umah.. minggu ni minggu last org wat open house.. so, we ols pun ambik kesempatan ini jgk laa.. xde la ajak reramai pun.. bdk2 ofis aku.. member2 se UM.. pastu, member2 cik abg ai laa..

untuk makan2 kali ni aku masak nasi jagung @ nasi shaqura (cik abg ai bg nama sbb aku main hentam2 jer... huhu), ayam goreng berempah, dalca, laksa (yg ni menu wajib..), makaroni bakar, kek marble.. dan lagi satu menu adalah apam warna warni (tempah dr kak ina dr AP.. tq kak ina.. pasai tolong buatkan..)

ni lah rupa nasi shaqura yg aku wat.. heheheh...

makaroni bakar
hidangan yg tersedia..
aku & ain.. posing sket..
majlis we ols bermula pukul 2 ptg dimulai dgn bdk2 ofis aku.. seperti biasa jemputan aku ikut batch & ikut time.. kalau tak sure x muat umah ku yg chomel ini... majlis ktorg berakhir hampir pukul 12 tgh mlm.. diakhiri oleh kwn2 ex-ofcmate cik abg ai..

Tuesday, October 28, 2008

Perjumpaan AidilFitri AnakPerlis.com Tahun 2008

tahun ni perjumpaan hari raya AnakPerlis (AP) diadakan di rumah MatGebang a.k.a Dr. Dinon.. depa laki bini selalu berbesar hati mengoffer buat jamuan2 AP di umah depa.. Alhamdulillah.. murah rezeki cik mat & kak ee.. dan tarikh yg dipersetujui adalah 25/11 (sabtu).. antara menu utama yang dihidangkan adalah kambing golek 2 ekoq...

ini la lokasi perjumpaan aidilfitri AP thn ni.. meriah sungguh.. 2 kemah besar dinaikkan..
tuan rumah yg mensponsor rumahnya utk dijadikan lokasi perjumpaan aidilfitri tahun ini.. Cik Mat Gebang..
Tok Pengulu AnakPerlis.com
antara menu feveret yg disajikan... gulai rebung... layannn...
tukang2 masak + tukang2 sembang dok beronline dan bersembang di bawah khemah 'gedehoq' (dlm bahasa perlis - tempat masak)
kaum2 wanita yg sibuk makan2.. sembang2.. gosip2.. dan yg sewaktu dengannya..
tetamu2 yg hadir.. masa ni dh x ramai dh.. sbb dh agak petang.. masa tgh ramai2 tu x smpt la kameraman nk ambik gmbq

ahli2 AP mmg terkenal dgn aktiviti makan2.. bila ada aktiviti yg mcm ni.. pasti ramai yg akan turut serta.. semoga AP sentia bersatu hingga selama nya..

dan terakhir sekali...

we ols laa... hehehe..

kena cherry berry laa

hari ni aku & cik abg ai kena cherry berry (cirit birit) pulak.. xtau la apa yg terslh mkn semlm.. aku nyer sakit perut smpi muntah2.. adoiiii.. sakit nya...

tgh dok menaip ni pun.. ada 'panggilan' ke cik T ni.. sambung later..

Monday, October 27, 2008

aduhhh.. penat nyerr..

cuti weekend + cuti deepavali yg agak memenatkan aku.. tak terkecuali cik abg ku jugak.. ingat mlm ni nk la buat 2,3 entry utk blog aku ni.. tp kerja ofis pulak memaksa aku supaya jgn berblog la mlm ni..

nnt aku update psl cerita 2,3 hari lps yer.. I miss my blog.. tapi masa & keadaan yg memaksa aku utk slow down blogging.. :(

Friday, October 24, 2008

masak lagi..

hari ni ada makan2 raya pot luck kt ofis..

apa yg aku masak yer? nnt aku tunjukkan apa yg aku masak..

ok lah.. dh lewat ni.. nk siap2 gi ofis... see yaa..

Wednesday, October 22, 2008

MMS from SIL

ptg semlm dpt MMS dr my sis in law.. gmbr keta abah mertua ku yg accident dkt muadzam shah.. abah & mak on d way ke umah my SIL.. masa tu tgh ujan... ada satu lori selang 2,3 bijik kereta kt depan berenti.. so, keta dpn tu break.. pastu, abah pun break gk tp sbb jln licin.. break agak x lekat.. so, terlanggar kereta dpn dia.. SIL ckp keta dpn tu keta land cruiser.. keta besar tu..

nasib baik abah & mak x apa2.. cuma kereta jer lah.. kemungkinan kena dok bengkel sebulan.. aduhai.. patah kaki laaa.. susah ler nk ke mana2..

ni lah keadaan keta abah... semoga cepat sembuh la keta ni..

Tuesday, October 21, 2008

when my hubby was not around..

weekend lepas, aku bujangan ler kt umah.. cik abg ai kena g kuantan.. ada company team building.. dia g pg sabtu.. blk ptg ahad.. so, 1 mlm la aku tido kesorgan.. hihi.. sian kan kt aku.. kena tinggal..

aku dh plan aktiviti apa yg aku nk wat weekend ni masa cik abg ai xde kt umah kan.. dh lama dh terperam citer korea yg aku pinjam dr ofcmate aku ni.. ye la, kalo cik abg ai ada.. xkan la blk umah mlm2 aku nk layan dvd korea ni lak kan.. kang berbulu jer cik abg ai tgk.. of coz ler kena layan cik abg ai kan.. penat2 blk keja.. bini lak dok layan dvd.. hihihi.. (jgn mare ye bang.. )

ni la citer yg aku layan.. Princess Hours.. best.. tp x abih lg.. baru masuk cd 2.. adess.. boleh addicted tgk citer korea ni tau.. tp... sabar... nnt sambung lg..

redeem point Bonuslink

nk citer kt korg lg ni... aku dpt new gadget dapur lg.. heheh.. absolutely free.. sbb nyer aku redeem point kad bonuslink aku... lps tgk2 online catalog.. aku pun terus timbul idea utk redeem cerek letrik.. memandangkan cerek letrik kt umah aku dh lama sgt rosak nyer.. x beli lain pun.. so, masak air guna cerek biasa ltk atas dapur jer...

dah benda x pyh beli kan.. so, ambik jer la... ini lah cerek nyer... aku check harga nya lebih kurg RM60 la if beli... tp sbb free kan.. makcik sukerrrrrr...

Friday, October 17, 2008

my 2nd wish list

this month cik abg ai dh janji nk tunaikan my 2nd wish list.. heheh.. demand btul bini cik abg ai ni.. heheh.. last month dia dh tunaikan wish list aku kan..

so, last week we ols pun memulakan operasi mensurvey apa brg yg aku nk ni.. (aku je la yg gediks2 buat survey laa.. cik abg ai x pun.. sbb aku yg over excited.. hihi).. survey nye kt internet jer.. sbb sblum ni dh tgk dh item apa yg aku nk beli tu..

last thursday (cik abg ai dh baik dr weng weng.. baru leh ajak dia g jln..), aku pun cari la kedai letrik yg besar2 sket yg dkt la ngan area umah aku kan.. so, aku decide nk g HSL Electric.. ada kt The Curve rupa nyer.. cari2 alamat nyer kt internet.. then, snap jer pakai camera phone cap ayam sbb mls giler nk tulis kan.. hiks hiks.. janji leh baca jer..
then, mlm tu bermula la operasi ktorg.. g ke The Curve.. tgk2 barang kt sini.. tgk punyer tgk.. pikir punyer pikir.. aku terbekenan dgn yg jenis lain lak.. ni harga brg jenis lain yg aku nk tu..
pastu, cik abg ai ckp jom g Harvey Norman lak.. tgk brg baru yg aku berkenan ni brp harga.. then, esok lak beli.. pastu, berjln la we ols dua laki bini g Ikano lak.. dh masuk HN tgk xde lak model tu.. pastu, tanyer la salesgirl... dia tgk stok.. tinggal 1 jer lg.. harga sama gk ngan HSL.. then, cik abg ai decide terus beli jer.. aku pun happy aaa.. terus la beli je kt HN... mls dh la nk pth blk ke HSL @ dtg blk mlm esok..

so, ini lah hasil nyer..
asal nyer aku nk beli food processor philips.. pastu, tanyer punyer tanyer.. blender kering xder.. kalo nk blend utk brg2 kering guna chopper yg ada tp kena dlm kuantiti yg byk.. bkn tiap2 hari aku nk wat kenduri kan... sbb tu la aku decide beli blender ni.. cuma kelebihan blender ni.. dia ada chopper gk.. kecik sikit dr food processor punyer.. but ok la bg aku.. pastu, ada jug yg ada sekali ngan penapis.. dan jgk bekas utk blender kering.. so, aku sgt puas hati.. :)

mengubat tekak

last week (hari rabu kot).. cik abg ai 2,3 hari la asyik x sihat jer kan.. dia ckp rasa weng.. weng.. ntah rasa cemana ntah.. pening2 loya2 kot.. (cam org peknen lak cik abg ai ni.. huhu)

pastu, aku pun rasa nk mengubatkan cik abg ai kan.. so, terpikir la nk masak sumthing utk dia.. blk je keje.. singgah kedai jap.. terpikir nk masakkan tomyam lah.. aku pun beli la sotong sket, udang sket, pastu tgk ketam cam cantik2 jer.. beli la sekor (harga nya RM6 sekor tu.. heheh).. pastu, belikan ayam gk.. sbb baru blk dr kampung kan.. peti ais pun kosong jer.. xde stok dh nk masak2..

blk jer terus la bersilat memasak ler kan.. hasil nya..

tomyam putih seafood..


ayam goreng kunyit..


puas hati tgk cik abg ai mkn.. smpi licin la.. dia mmg peminat ketam.. sbb tu aku belikan ketam buat tomyam..

esok nyer.. kesihatan nyer dh ok.. dh x weng weng.. heheh.. cik abg ai ckp.. "mkn tomyam ayg ni terus abg dh ok".. heheh.. makin kombang la montot den.. hehehe..

Thursday, October 16, 2008

streamyx dh OK

mlm ni we ols blk dr mkn.. tgh lepak2 tgk tv.. dan malas2 gk la nk g test line streamyx ok ke x.. pastu, aku pun paksa cik abg ai g test.. line streamyx dh ok lom.. sekali.. dh OK laaa.. yahoooo.. lega nyer aku..

so, nnt nk call bhgn billing TM.. wat claim utk 3 hari x dpt online.. huhu.. :)

streamyx down

adesss.. geram nyer aku.. streamyx kt umah aku dh masuk hari ke3 x boleh buat connection.. setelah buat report kt TM diorg suruh tunggu smpi technician diorg call.. tp aku xde dpt call pun.. then, baru kejap td aku call ke TM tanyer psl report aku tu apa citer?? geram btul laa.. kalo kita x call xde nyer dia nk call bgtau status ke apa ke..

dh call then bg report no.. diorg check.. mamat TM tu ckp.. kt area kwsn umah aku ada lebih kurg 20 user yg report benda yg sama.. mmm.. kenapa yer?? katanya masalah di pihak diorg.. bkn mslh kt brg2 aku aaa.. dh tu x leh nk estimate lak brp lama leh setel.. aduhhh.. mati kutu la aku weekend ni.. dh la cik abg aku kena g team building kt kuantan.. aku lepak kt umah.. xde tenet lak tu.. aduh.. aduh.. kena on 3g kt hp la gamak nyer.. hrp2 laju la gk 3g nyer kan..

mintak2 la blk umah karang tgk2 line streamyx dh ok.. :(

Wednesday, October 15, 2008

along & adik + baju makngah beli

aku suka sgt tgk baju budak2.. selalu nyer utk anak2 sedara aku la yg aku belikan.. ye la anak sendiri xde kan.. tambah2 lg kalo baju kembang2 ni kan.. selalu nyer utk pompuan laa.. suka sgt la aku.. if pegi jusco ker.. tesco ker.. giant ker.. suka jln2 kt bhgn2 baby ni.. tgk apa2 yg patut.. mcm org ada anak jer.. hehehe.. xper la.. bkn nyer org kt situ tau pun.. hihi..

so, layan la gambar anak2 sedara ku ini.. baju diorg ni aku yg belikan.. cantik tak??







Tuesday, October 14, 2008

bergambar di pagi raya

ni la gambar2 family aku di pagi raya.. aduhai.. lmbt btul aku menhapdet yer.. kemalasan melanda di tahap maksimum... huhu..

anak sedara ku.. najihah a.k.a along nk bergaya dgn spek makngah nyer..
we ols berspek itam.. huhu.. pancasitara..
izzati (adik) & najihah (along)
adik & abah nye.. (abg zam)
kami sekeluarga

ayah & mak

my sis sekeluarga


along & mubin (my lil brother)

Monday, October 13, 2008

letih & mengantuk

aduhai.. mengantuk nyer aku ni.. ye la mmg dh lewat pun skrg ni.. sepatutnya dh g tido.. weekend ni bz btul la dgn pegi open house.. dan org dtg umah gk.. biasa la kan.. tgh bulan raya ni.. every weekend sure bz punyer..

ngantuk ni gara2 mlm td la.. aku & cik abg tido kol 5 pg.. tau x apa ktorg buat... ktorg main games.. WORM.. ni bdk2 opis aku la ni dok ajak main.. pastu, blk umah bgtau kt cik abg.. dia pun install kt laptop dia.. ktorg pun apa lg.. main thru network laa.. hihi.. perang worms... best best.. aku dh pandai main dh.. hehehe

ok lah.. nk gi tido.. mengantuk sesgt dh ni.. esok la aku citer2 lg ok... citer raya kt perlis x abih lg ni.. nnt aku sambung.. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Friday, October 10, 2008

along g sembahyang raya



thn ni along dh g sembahyang raya.. umi belikan along telekong utk kanak2.. utk adik pun ada.. tp adik x leh bwk g masjid.. kang merengek jer..

pencawang baru


ada pencawang telefon baru dinaikkan di kampung abi.. kampung yg bakal family aku bermastautin.. insyaAllah tahun depan.. harap2 semua nya berjalan lancar.. mohon rezeki dari Allah agar dipermudahkan segalanya.. Amin..

aku dh x sabar nk duduk umah baru.. wpun we ols blk kejap2 ke kan ke perlis.. tp aku tetap rasa teruja.. umah ni ayah aku wat sendiri.. so, bajet pun x byk sgt kan.. buat simple jer.. xde la banglo2 cantik2 tu.. janji boleh duduk dengan selesa.. mmg ktorg x kisah semua tu..

cerita psl pencawang.. pencawang ni didirikan atas tanah ayah aku.. so, pihak berkenaan membayar sewa pada ayah aku setiap bulan selama 15 tahun.. Alhamdulillah.. ada la jugak income masuk nnt bila ayah aku dah pencen..