Instagram

Wednesday, January 25, 2012

Happy Birthday 2 me!!!

entry ni akan memaparkan kisah di hari lahir ku pada tahun ini.. :)

setiap tahun.. bila masuk jer tahun yang baru.. berdebar-debar nak menanti tarikh 20/1 sebab itu adalah tarikh di mana bertambahnya usia aku..
bukanlah menjadi hal bila bertambah usia.. tapi, memikirkan banyak betul perkara yang belum tercapai..
usia makin meningkat.. tapi perkara-perkara berkaitan dunia dan akhirat masih banyak belum terlaksana..
harapan aku.. semoga di tahun ini dapatlah kiranya aku memperbanyakkan amal ibadat, amal jariah, dan berbagai-bagai perkara yang menuju arah kebaikan.. insyaAllah..

tahun ni hari lahir aku jatuh pada hari Jumaat.. :)

tepat pukul 12 tgh malam.. org pertama yg mengucapkan Happy Birthday adalah en suami ku yg terchenta laaa..
masa tu aku sedang enak dibuai mimpi.. memang lena selena-lena nya..
yang aku ingat.. bila aku terjaga dari tidur masa pukul 1.30 pagi.. eh! betul ke? atau aku mimpi yg en suami wish Happy Birthday di telinga.. mcm berbisik-bisik gitu.. heheheh..
aku tanya la en suami.. betul ke tak? dia cakap betul.. heheh.. maknanya aku tak mimpi laa.. tapi aku mamai-mamai jerr.. ;)

rakan-rakan seofis lak dah celebrate birthday aku sehari sebelum.. lunch ku dibelanja.. best nyerr.. heheh.. thanks kawan-kawan.. kamu tahu kamu siapa.. :)

petang lepas balik kerja.. en suami jemput aku kat ofis..
en suami ajak p pusing-pusing tengok rumah.. rumah yg bakal kami beli.. tapi tak tau lagi lah bila nak beli nya..
banyak sangat perancangan yang sedang dibuat sekarang ni.. banyak sangat hal duniawi yang menuntut untuk dilaksanakan.. harap-harap kami bijak merencanakannya.. insyaAllah..

lepas tu, en suami ajak pi makan kat Puncak Mutiara..



aku order spageti bolognaise.. sedap gak.. :)


en suami order spring chicken.. ayam ni sekor.. tapi kecik je sebab ayam dara.. ;)


aku order ABC... mak aiii.. giler besar ganas ABC nya..
en suami order banana split..
wah!! banyak nyer makan..


selesai makan.. perut dah kenyang.. mata dah berat..
terus lah pulang ke rumah..
kena cepat-cepat gak lah sebab belum solat Maghrib..

aku bukak pintu..
dalam samar-samar gelap dalam rumah..
nampak sejambak bunga lily 3 kuntum di atas meja di ruang tamu...
terus aku... yeayyyy!!! dapat bunga..
dah la bunga lily kan... (feeling Ahmad Suffian & Raihana dalam Gemersik Kalbu)


cerita Gemersik Kalbu masa hari khamis tu kan scene Ahmad Suffian bagi bunga lily kat Raihana..
so, en suami dapat idea dari situ kot..
tapi aku memang sangat best lah masa tu..
rasa lain sangat.. sebab sebelum ni en suami selalu bagi bunga ros..
kali ni bagi bunga lily..
so, rasa macam sangat lah romantik nya suami ku ini.. :)


dan akhir sekali.. kek comel dari suami ku sayang...
best best best..



kebetulan pulak hari jumaat tu ofis en suami dapat balik awal..
kol 3.30 ptg diorang dah boleh balik..
so, memang masa yg bagus lah en suami beli-beli semua ni dan setup kan kat rumah..
konon-konon surprise utk aku di hari lahir ku.. :)

actually, aku dah boleh menghidu dia nak buat something..
tapi... aku tak sangka dia nak bagi bunga lily...
itu yang men'surprise'kan aku..

thank you darling.. luv u so much.. :)

p/s: hadiah birthday tak dapat lagi.. sebab aku masih lagi berfikir apa yang aku nak.. haha.. giler demand.. 


Friday, January 20, 2012

20012012

today is my birthday yang ke XX ... hihihi...
tapi aku tak mau cerita pasal aku punya birthday hari ini.
nak cerita pasal plan cuti CNY jer..
sebab mood nak cuti aku dah mula sejak dari semalam lagi..
ntah apa2 laa.. orang lain yang nak raya.. aku pulak yang sibuk takdak mood nak buat kerja..
hihihi..
bukan apa.. sebab dah ramai yang mula cuti kot.. so, aku pun gedix2 la nak cuti gak..
tapi aku takder ambik additional cuti pun..
simpan cuti utk occasion lain lak.. :)

so, apa plan korang?
aku & en suami punya plan adalah nak balik ke Jengka..
bertolak dari Kulim esok pagi.. hopefully sesudah Subuh lah..
so, malam ni kena packing kain baju siap-siap dan terus masuk dalam boot kereta..
pagi esok bangun Subuh.. mandi dan bersiap-siap terus gerak..
kami nak singgah di KL dulu.. hopefully, by 12pm tu dah sampai KL..
nak pi merayau kat Plaza Lowyat.. dan lunch di Pavilion bersama Aizan's & family..

lepas tu baru lah gerak balik ke Jengka..
so, mungkin lewat petang lah baru sampai Jengka.. :)
bila dah sampai Jengka, tak tau lagi lah apa aktiviti yg nak dibuat..
bergantung kepada keadaan..

hari Selasa akan balik ke Kulim..
mungkin bertolak pagi dari Jengka.. dan terus ke Kulim..

setakat sekarang itu lah planning nya..
hopefully, semuanya berjalan dengan lancar..

p/s: tak sabarnya nak pegi Lowyat.. heheheheh.. 

Thursday, January 19, 2012

Tupperware: Leaflet 16 Jan-11 Feb 2012








Piccas of the day: Pokok Mati Di Kolam Ayah



Wednesday, January 18, 2012

Wordless Wednesday: Padi Yang Menguning



Tuesday, January 17, 2012

Masak Lemak Belimbing Buluh & Udang Seroi

last weekend kami yang bekerja di Kedah dapat lah cuti tambahan 1 hari..
disebabkan kami bercuti Sabtu & Ahad, jadi kami dapatlah cuti gantian di hari Isnin..
sebab Ahad tu Hari Keputeraan Sultan Kedah..
di kesempatan itu, dapatlah kami balik ke Perlis.. kampung halaman tercinta.. :)

just nak cerita kat korang yg aku, kakak & mak aku pertama kali nya nak mencuba memasak masakan seperti tajuk yang ku tulis di atas itu.. :)

ni semua sebab hari Sabtu tu pegi makan kenduri kat MATIN .. dan ini adalah salah 1 menu yang dihidangkan.. sangat sedap..

dan kebetulan pulak kat rumah mak aku memang pokok belimbing buloh sedang berbuah dengan lebat nyaa..
so, cuma perlu beli udang seroi (bahasa orang Perlis) ataupun udang kepal (kalau tak salah laa)..
maka.. jadi lah resepi ini.. sangat senang.. dan yang penting.. sedap wooo..


selain dari menu di atas.. kami jugak ada mentarang bakar, ikan terubuk bakar & ikan cencaru bakar..
tak dilupakan sambal belacan mak yang marvelessss...  :)



Tuesday, January 10, 2012

Pengembaraan Ke Bukit Bendera

hari Ahad.. selepas memenuhkan perut di Restoran Al-Araby..
kami meneruskan perjalanan ke Pulau Pinang.. menaiki feri.. (macam jauh la sangat kan.. heheh)
dengan berpandukan PapaGo.. kami pun sampai lah ke kaki bukit Penang Hill.. :)


jom naik train.. tiket dah beli.. RM8 seorang dewasa untuk yg ada MyKad..


train belum bergerak lagi.. tapi gaya tak boleh blah.. hihi


dah sampai ke puncak.. lepas turun dari train.. snap this pic dulu.. :)


 sejuk la di atas sana.. grrrr..


eh!! makcik ni relax jerr..


apa yang ada kat atas ni??



the model & the view.. hihihihi..


kaki tombam... :D


the view.. nice sangat...


jom balik.. naik train untuk balik pada pukul 8.30 malam..


masa balik tu kitorang duduk terbalik.. aku memang langsung tak pandang ke depan..
sebab jalan menjunam ke bawah.. scary kot..
aku kan perak sket.. takper lah tak tengok pun..
janji aku dapat gak merasa naik train walaupun dalam hati gementar gitu..

tu jer lah cerita kembara kami..
see u next time.. :)

Monday, January 09, 2012

Al-Araby @ Tesco Extra Seberang Prai

disebabkan baca blog nisa pasal restoran arab ni lah, ku ajak en suami terjah ke sana semalam..
dah tahu portion makanan nya besar & banyak.. so, kami betul-betul laparkan perut.. baru lah pergi makan di situ..
nasib baik lah bukak restoran nya.. kalau tak bukak memang naya laaa..

the interior so nice..


keadaan ruang kerja mereka.. dapur di dalam.. tak nampak pun..


lampu yang betul-betul atas kepala kami..


happy nyer muka.. sebab bakal makan Lamb Mandy.. yahuuu...


en suami dgn Arabian Mint Tea.. :)


our dishes.. Lamb Mandy..



mula-mula ktorang nak order 1 lamb mandy & 1 lagi lamb kabsa..
tapi lamb kabsa takder sebab chef yang bakal diterbangkan khas dari Arab tak sampai lagi..
so, menu tu pun belum ada lagi lah..

lepas perut kenyang hati gembira..
kami meneruskan perjalanan..
pengembaraan ke Bukit Bendera..
nantikan entry seterus nyaa...

Sunday, January 08, 2012

Tupperware: Katalog 1/2012 (1 Jan - 11 Feb 2012)


Maaf.. agak lambat letakkan katalog terbaru ini di blog.. selamat mencuci mata.. :)

Emel saya: shaqura@gmail.com .. untuk mendapatkan harga yang menarik dan terhebat.. :)

(sila klik pada imej untuk paparan yang lebih besar dan jelas)













Jangan malu jangan segan untuk hubungi saya..
Saya sedia menjawap persoalan anda.. :)
Selamat Membeli... :)