Instagram

Wednesday, July 11, 2012

Sadiq bakal masuk 6 bulan..

aduhaii.. apsal malas sangat Mama Sadiq ni..
sebulan sekali baru sibuk nak update blog.. hahaha..
padahal malam-malam Sadiq budak chomel tu tido awal jerr..
ada jer masa nak tengok blog.. tapi.. Mama pun selalu gak mengantuk awal.. hihi..

lagi 6 hari Sadiq akan berumur 6 bulan...
dan ini bermakna, Sadiq dah boleh mula makan solid food..
yeaaahuuu.. Mama tak sabar nak masak-masak untuk Sadiq ni..
(jangan hangat-hangat taik ayam jer lah semangat Mama ni..)
dan hari Ahad ni, Sadiq nak kena cucuk utk 6 bulan pulak...
rasa sekejap jer kan hari tu baru jer cucuk 5 bulan..
tak tau lah berapa banyak berat Sadiq naik kali ni..
dah berketul jugak lah muscle ni... dok mengilik henbeg Mama yg satu ni.. :D

tak habis-habis lagi Mama dok study pasal apa yg nak masak untuk Sadiq ni..
dan yg paling penting.. peralatan pun tak beli lagi ni.. huhu...
sempat ke weekend ni nak pi beli..
dah sempat survey masa weekend lepas..
cuma nak gi beli jer.. "Papa, sila sediakan duit yer... "

pasal perkembangan Sadiq yg dah nak masuk 6 bulan ni..
cubaan meniarap dah berjaya..
sejak dari weekend lepas, di tengah malam.. dan malam tu Sadiq tido agak lewat..
pukul 11 lebih tak mau tidor lagi.. dan... tiba-tiba cubaan meniarap Sadiq berjaya..
Mama & Papa menepuk tangan kegembiraan sampai Sadiq terpinga-pinga..
lama pulak tu dia meniarap dengan gagah nya.. hehhehe..
happy sangat..

perkembangan lain pulak..
Sadiq sekarang ni sangat suka gelak mengekek2..
sebelum ni asyik senyum jerrr.. sekarang ni dah pandai gelak..
pastu, bersembang toksah cakap lah.. sangat suka bersembang..
tambah2 lagi kalau kita duduk sebelah dia.. sembang sama-sama dengan dia..
macam-macam cerita lah keluar..
sampai kan duduk dalam buaian nak tidor pun diajaknya bersembang dulu..


ni masa Papa nak tidurkan Sadiq..

sekarang ni dia banyak nak bersembang & bermain & berangan..
kadang2 bila letak dalam buaian.. bukannya nak tidor..
sampai 1/2 jam dok buai pun, mata dok celik je lagi.. berangan..
sebab apa aku cakap berangan?? sebab kadang2 bila kita pegi tegur dia.. dia tekejut.. hehehhe
berangan apa tu tak tau lah.. hehe.. kelakar la Sadiq ni..
ktorang selalu tergelak tengok gelagat dia..

last week, 1st time kami bawak Sadiq pegi pasar malam..
Sadiq ni kalau bawak pegi jalan-jalan.. dia sangat lah excited...
suka tengok sana sini.. ukur jalan la tu.. hihi..



Sadiq tak tertarik dengan mainan.. pelikkk..
dia lebih tertarik dengan kain-kain & baju..
kalau aku dok baring tepi dia.. mesti dia dok menggapai tangan tarik baju..
bila letak toys dia.. buat tak tau jer... langsung tak nak pegang..
Sadiq.. Sadiq..
kalau bukak TV channel cartoon pun dia tak layan..
tapi kalau TV tengah ada berita ke.. Masterchef ke.. dokumentari ke..
memang khusyuk la dia melayan.. hihi...
tak sabar nak jadi orang besar la ni.. ;)



ni pulak gambar masa dalam kereta.. on d way nak balik Kulim.. dari Perlis..
letak dia dalam baby car seat.. pakaikan seat belt..
senyap jerr..
memang aku tak angkat dukung dia pun sepanjang perjalanan..
dia duduk dengan aman jer dalam car seat dia.. tidor..
jaga kejap untuk menyusu.. then, tido balik.. :)
good boy Sadiq...

ok.. tu jer lah nak update hari ni..

**mengantuk nya aku ni... baru balik dari lunch tadi..**


2 comments:

Mazatul Azura Muhamad said...

Elok la ajar dia duduk dalam car seat.. Anak saya, yang nomot 3 jer nak duduk dalam car seat.. yang lain sume tak nak... letak jer mesti melalak... kalau org tgk cakap tak sayang anak.. tapi dari biar dia melalak sampai kite tension, baikla angkat... elok plak senyap kan.. hehee

Aizura said...

hehe. dari kecik la kena train dia. harap2 tu dia mau la duduk smpi besaq. bleh nk berdating berdua dgn mama jer nnt.. :D