Instagram

Friday, December 16, 2011

Kebun Kami

cewah!! kebun konon.. hahahah
ko ingat ko kaya benor nyer nak ada kebun dusun bagai.. hihi..

just nak show off kat korang ni..
tanam-tanaman yang ktorang tanam di tepi dan belakang rumah..
ada entry yang dulu-dulu aku ada letak masa kitorang baru tanam jer..
kalo korang nak tengok, pandai-pandai usha entry lama-lama yerr...
aku malas.. :P

gambar ni aku ambik pagi semalam.. sebelum pegi keja..
dah lama nak story pasal ni.. tapi biasa laa.. aku kan malas.. hahahah..

ni ha... pokok pisang yang kami tanam..
hampir 2 tahun lah.. baru lah membuahkan hasil...
asyik beranak jer pokok pisang ni.. berbuah nyer tidak..
lama betul kami tunggu..
daun nya memang bercambah-cambah..
penat lah en suami kena buang daunnya.. (dh memang keja dia pun kan.. )
akhirnya.. keluar jugak lah buahnya...
tak sabar lah nak tunggu buah nyer besar.. pastu, leh lah en suami tebang.. :)



benih pokok pisang ni ambik kat rumah ayah aku..
so, tak ingatlah jenis pisang apakah ini..
tunggu lah dia dah masak nanti.. baru lah tahu kot.. :)

lagi satu nak show off ni...
rimbunan pokok pandan..
sangat subur ok!!
mak aku sampai jeles lah tengok pokok pandan aku ni berdaun sgt panjang dan besar2 gitu..
ikut baka tuan nyer la ni.. hihihihi...


bayangkan lah.. aku buat kuih cara.. ambik 10 keping daun pandan ni..
memang tak payah pakai pewarna hijau lagi dah..
warna nya memang dah hijau cantik dah..
original gitu... :)

ada lagi la beberapa jenis pokok yg kitorang tanam lagi..
serai, daun kari, limau purut.. tapi malas nak show off sebab kenit kenit je pokok nya..
kecuali serai lah.. sebab 1 rumpun dah habis kami guna..
en suami dah tanam lagi beberapa rumpun..
tunggu lah nanti dah besar.. aku tunjuk eh..

ok lah.. tu jer nak tunjuk kat korang.. tata..

4 comments:

JunAina said...

berbudi pada tanah ada hasilnya...husband kak aina bercucuk tanam kat tepi sungai je. itu pun yg ada...

ctzainal said...

amboii rajinnye bercucuk tanam.bagus :)

Aizura said...

k.aina - tak sabar nak merasa hasil pokok pisang tu. hehe

ct - cik abg yg rajin. bini dia ni jd mandor jer. hihi

Mazatul Azura Muhamad said...

Seronoknyer.. Nanti pos kat kami buah pisang tu yer... :)