Instagram

Monday, December 10, 2012

memecah kemalasan terpendam

hoihhh.. lama nya tak merapu kat sini..
sadiq pun dah lebih 10 bulan dah.. lagi 2 minggu dah nak menganjak diri ke 11 bulan..
how time fliess.. cepatnyaaa.. next year 17/1 genap lah hero kecik ni 1 tahun..
teringat lagi masa sadiq kecik kecik kecik sangat.. 2.1 kg that time..
papa pegang sadiq sebelah lengan jer.. kecik sangat..
nak mandikan dia pun takut.. sib baik lah ada mak & kakak yg membantu..

selain tu.. ada jugak planning for birthday party untuk sadiq 1 tahun nanti..
tarikh nya belum diputuskan lagi.. sebab 4/1 - 8/1 adalah hari bercuti-cuti ke KK..
tengok bajet selepas p bercuti mcmana..
kalo masih ada bajet, boleh la buat birthday party masa bulan 1..
kalau tak maybe tunggu dpt gaji dulu.. then, kita buat early feb 2013..
bergantung kepada keadaan lah yer..

perkembangan Akmal Sadiq di usia 10 1/2 bulan ni..
- merangkak dah pandai.. kelajuan mengikut keadaan.. kalau nak mendapatkan sesuatu.. contohnya: papa tengah berdiri dan bersiap mcm nak keluar.. sgt laju la dia pegi.. atau pun, bila pintu rumah dibuka, laju lah dia bergerak.. takut kena tinggal..
- duduk dengan sendiri.. comel jer dia duduk.. kadang2 tumbang jugak.. pastu, nangis.. hihi..
- memanjat.. bila mama & papa dok lepak2 tengok tv, dia akan datang kat salah sorg kami.. memegang kat mana2 bahagian yg dia boleh berpaut.. berdiri dan eksyen lepas tangan sebelah.. kadang2 risau sebab takut tumbang jer..
- duduk tahiyat awal.. baru discover skill ni hari sabtu lepas.. mula2 kalau dia duduk cara mcm ni, dia tak akan lepaskan apa2 benda yg dia guna utk berpaut.. tapi skrg ni dah berani lepas tangan.. comel jer.. tengok dari belakang mcm sadiq tengah solat..
- pandai buat bunyi.. "papapapapa"... mama jeles.. sebab kenapa sebutan papa yg sadiq boleh sebut.. huhu..
- lepas demam kuat 2 minggu lepas, sadiq dah mula kuat minum susu & makan.. main jugak sangat dah pandai sekarang ni.. sadiq sekarang ni minum susu Anmum step 2.. seblum ni mama bagi Enfalac & Enfapro.. mama tukar sebab setiap kali nak bagi susu, mesti dia tolak.. cubaan berkali-kali baru lah dia minum.. nampaknya sadiq sangat suka dengan Anmum ni, takde lah cubaan byk kali sangat bila nak bagi dia susu..
- mama pernah try bagi sadiq minum mango lassi (campuran buah mangga dan yogurt).. he totally reject.. sampai nangis-nangis bila mama dok cuba-cuba suap dia lagi..
- gigi dah 4 batang.. 2 bawah 2 atas.. cuma yg atas tu belum sepenuhnya keluar.. tapi, sangat tension bila suap dia makan.. asyik lah nak menggigit sudu.. adoii la anak..
- sangat suka dengan bubur nasik, tidak mengira apa jenis lauk pun.. tapi, masih kena blend sebab dia tak suka mengunyah walaupun dah ada 4 btg gigi.. nak terus telan jer ini budak... haisshhh..
- pandai mencari bantal dan meletakkan kepala.. so comelllsss..
- bila dengar bunyi azan dan lagu kat tv.. terus paling tengok tv dan terpegun di situ smpai lah habis.. comel jugak..

sekarang kan sadiq dh pandai duduk.. so, kalau pegi kedai makan.. senang sikit..
letak je dia dlm baby chair.. bagi lah apa2 utk dia main.. selalu nya aku bagi biskut baby tu.. utk dia main2 & makan..
kalau dia lapar, mmg boleh habis sekeping biskut tu.. tak akan dilepaskan dari tangan dia tu..
kalau tak lapar.. dia main lepas je apa yg ada dlm tangan dia..
tapi, alhamdulillah.. boleh lah kami menjamu selera bersama2.. sambil monitor apa yg dia buat jugak..
kalau tak sebelum ni nak kena mengendong dia.. so, kena lah makan gilir2.. :)

dan oleh itu, mama punya misi mencari baby chair yg macam jual kat IKEA tu masih belum berjaya.. kalau pegi kat kedai baby tu, ada jual yang jenis mahal-mahal.. mama tak mau lah beli yg mahal2 tu.. mcm pembaziran jerr..
adakah ada jual baby chair macam IKEA tu kat kedai perabot kat sini? misi pencarian harus diteruskan.. so, nanti boleh lah makan di meja makan dah.. sekali dengan sadiq.. ;)

break sebentar..
aduhaii.. busuk nya bau org baru lepas hisap rokok masuk dalam bilik aku ni.. dah la bilik kecik comel.. baunyaaaa.. bluwekkk...

sambung balik..
bersambung setelah beberapa hari save dalam draft..
bz dengan hal kerja di ofis, di rumah.. bila takde kerja, angin malas sangat kuat..
so, biar jer lah blog tak berupdate.. huhu..

semalam masa keluar makan kat restoran Ayam Penyet kat Jusco Perda.. encik suami makan nasik.. aku sekarang kan tgh diet protein.. so, aku makan lauk2 jer lah..
(pasal diet nanti nanti lah aku cerita.. :D)
pastu, aku ambik la nasik putih yg encik suami makan.. suap ke mulut Sadiq..
nganga jer dia bila aku suap.. siap mengunyah-ngunyah pulak tu.. so, chomelllll..
so, lepas ni boleh la mama testing suap nasik yg lembik sikit2.. tak payah berbubur nasik lah yer.. :)
nak praktis Sadiq mengunyah..

dan... semalam jugak kami perasan yang Sadiq ada lagi 2 batang gigi di atas yang sedang menunjukkan diri..
so, total gigi sekarang adalah 4 btg atas, 2 btg bwh.. patut lah 2,3 hari ni asyik lah nak menggigit jer.. jumpa stokin dia, terus ambik masuk mulut.. gigit tarik gigit tarik.. gigit & tarik yg sekuat hati.. bukan light light tu.. risau jer tengok.. huhu..

itu je lah yang nak cerita.. idea sudah tak mari..
nanti nanti akan update lagi (kalau rajin laaa.. kalau tak tunggu lah sehingga Sadiq dh berlari nanti..)

akhir kata...
tataplah wajah kesayangan hamba yang dah pandai mencari tempat nak berdiri..
dan paling terkini tempat kegemaran beliau adalah grill pintu..
berdiri di situ sambil menggoyang-goyangkan grill dengan harapan boleh terbuka la kottt...


**kesinambungan tajuk dan isi kandungan adalah tuan tanah berjaya membuang kemalasan terpendam dalam diri dan dapat keluarkan entry baru di blog terchenta ini...

-the end-

 

2 comments:

JunAina said...

Perghhh...lamanya Cik Zura berehat. Sejak sibuk2 dengan Sadiq nih jarang update belog...

Udah beso anak teruna Cik Zura...

Aizura said...

jarang update tu disebabkan takdak idea.. malas.. dan yg seangkatan dgnnya..
tapi rajin baca blog org.. hehehhe..

tu lah kak aina, kejap ja dia besaq.. perangai pun dh makin macam2 la ni.. :)