Instagram

Tuesday, October 23, 2012

Sadiq yang dah 9 bulan..

pada 17/10/2012.. sadiq berusia 9 bulan..
kejap je rasanya masa berlalu..
dah 9 bulan kami bersama-sama membesarkan sadiq..

Alhamdulillah sadiq jenis yang mudah dijaga..
9 bulan yg dulu ramai yg berkata.. "welcome to berjaga malam world"..
tapi Alhamdulillah.. sadiq tak menguji mama & papa terlalu hebat dengan berjaga sepanjang malam.. semoga terus begitu ye sadiq..
malam adalah masa untuk kita tidur dan berehat..
siang hari kita boleh bermain lagi.. :)

perkembangan sadiq sekarang..
- dah pandai menyusur cara komando..
- sambil menyusur, sambil mengangkat badan & bontot cara nak merangkak.. tapi masih belum berani nak mengorak langkah untuk  merangkak..
- kegemaran kepada henpon mama & remote astro.. kalau nampak 2 benda ni laju je dia menyusur..
- naik walker memang tak dinafikan lagi lah.. laju je pegi ke mana-mana yg dia nak.. especially, pintu menuju ke dapur.. sebab kat dapur ada peti ais yg ada mcm2 fridge magnet.. kalau  kita berjalan ke dapur, laju lah dia mengekor..
- pandai duduk dalam rocker dia diam-diam bila nak makan..
- bila dah kenyang, tak mau makan.. dia akan sembur air liur @ makanan yg ada dlm mulut.. not good la sadiq mcm tu..
- susah nak bagi minum susu kalau dia tak tidur lena.. sebab dia akan menolak pada percubaan pertama, kedua, ketiga.. dan akhirnya dia akan minum jugak sehingga habis 5 @ 6 oz susu..
- kalau nak keluar ke mana-mana, kami akan siapkan sadiq terlebih dahulu.. dan letakkan dia meniarap di lantai.. atau pun letak dia dlm baby cot sementara kami bersiap.. bila dia tgk je mama pakai tudung, terus dia akan menjerit-jerit supaya ambik dia.. takut kena tinggal la tu.. huhu..
- pagi-pagi bila hantar sadiq ke rumah pengasuh, kami akan babai dia.. tapi dia buat muka toya jerr. langsung tak mau pandang.. tapi bila petang, masa pegi ambik dia.. kalau dia tengah menyusu.. dgr jer kami bagi salam.. terus berenti minum susu.. dan berusaha nak datang ke pintu bila nampak muka kami.. he so excited nak balik rumah la tu.. (tu yg mama rindu nak ambik sadiq petang2 tu.. muka dia sgt lah ceriaaa )
- tak pandai lagi duduk sendiri.. berdiri sendiri pun tak pandai lagi.. 
- pasal makan pulak, sejak dah gigi 2 batang kat bawah mula tumbuh ni.. mama cuba nk bagi bubur nasik yg tak blend.. tapi, sadiq mkn dgn lah sgt lambat.. dan kadang2 2,3 sudu jer dh tak mau mkn.. then, bila blender halus.. laju je dia mkn.. rupa nya ini budak malas nk kunyah.. nk terus telan..
-  dah makan ikan, ayam, daging, tofu lembut, dan beberapa jenis sayur-sayuran... sadiq ni makan mmg tak cerewet.. cuma dia tak mau yg dia kena kunyah... so, kena lah mama mengusung blender kalau balik kampung..

tu jer lah serba sedikit yang mama teringat.. kalau ada lagi nanti mama update.. hehehhe

meh layan beberapa keping gambar sadiq yang comell ni.. geram nye mama kat awak ni.. miss u sayang...


sadiq kat dalam baby chair.. masa ni mama & papa dinner kat Restoran Qasar Hadramawt, Perda

dalam kereta petang semalam.. mama gi ambik sadiq sorg2 sbb papa bawak keta lagi satu gi buat alignment tayar.. car seat sadiq dlm kereta papa.. nasib baik lah rumah pengasuh dgn rumah mama dkt jer.. berani la mama bawak sadiq mcm ni..

berlagak macam budak besar.. relax je dia.. gerammssss...

2 comments:

JunAina said...

Sadiq makin besar makin cumil. Geram...geram...

Aizura said...

makin banyak akal.. geram nak gomol2 dia hari2. :D