Instagram

Wednesday, October 28, 2009

apa yg aku perasan.....

sejak dok ulang alik g keje kulim-penang ni.. hari2 kan aku merentasi jambatan pulau pinang.. so, mmg la aku sgt suka wat observation... heheheh...

1. ramai btul org bwk motorsikal.. lelaki perempuan semua ada.. kalo kt jmbtn p.pinang tu.. lorong ke3 yg baru bkk tu penuh ngan moto jer.. keta ada la menyelit2 sket2..

2. hari2 mesti ada moto pancit kat atas jmbtn.. sian la diorg.. tp mcm fenomena biasa jer.. ada org wat dajal ker nk pancitkan moto org.. sbb pg2 selalu jer nmpk pekerja hiway dok scan magnet kt tepi2 jln.. mungkin scan paku kot..

3. ramai gk la yg dok ulang alik bwk keta dr tanah besar ke pulau.. dan lg 1 aku tgk.. ramai yg memandu kereta ni adalah wanita... kebanyakan nyer laa.. bkn aku kata semua.. power2 la wanita2 yg bekerja di penang ni.. huhu (termasuk la aku kan) sanggup berulang alik demi keluarga terchenta.. :D

4. lg 1 yg paling ketara adalah cara pemanduan bila masuk ke pulau... bila jalan yg ada 2,3 lorong.. keta byk.. tak putus2.. bila ada jer keta yg signal nk masuk ke kiri @ kanan.. mesti keta yg tak putus2 bertali arus tu.. xkan memberi peluang pd keta yg sdg bg signal nk masuk line tu.. seboleh2 nya akan ditekan minyak serapat mungkin dgn keta dpn supaya keta yg bg signal tu x leh masuk.. fenomena mcm ni.. sgt jrg kelihatan di KL.. wpun KL terkenal dgn jammed nya.. bkn la aku nk ckp org penang x bagus.. mungkin mentaliti pemanduan masing2 adalah berbeza.. so, pendekatan yg aku cuba lakukan adalah.. aku akan mengikut cara pemanduan aku semasa di KL.. dgn harapan org kt penang ikut gk la kan.. heheheh... (just my 2 cents idea.. :D) ingat sikit ker keta kt penang tu..

walau mcmana cara pun.. diharap kita berhati2 lah semasa di jalan raya.. semoga selamat pegi & pulang.. :)

p/s: saja nk bg blog aku ni terupdate gk la.. baru la x bosan korg2 yg selalu menjengah ke blog aku ni.. :)

3 comments:

Mazatul Azura Muhamad said...

Bab pemanduan org2 kat Penang, memang saya setuju betoi.. Depa memang x mo bagik jalan kat org.. Dari dulu sampai sekarang x dek perkembangan yang memberangsangkan... huhuhu..

azieazah said...

Jarang dapat lawati blog2 kengkawn termasuk blog ZURA ni.. sbb sibuk lately..

Tapi memang tahu ler yg skang ZURA dah keja di sana..

Kak AZIE selalu pi sana sbb ramai adik2 dok sana. Ronda Chow Rasta besttt.. pusat jual jerukkk. Gilerrr..

Aizura said...

cik mai - itu adalah faktor keturunan.. sbb tu x leh ubah.. hehehe

kak azie - bagus la akak tau sy dh kt mana skrg ni.. kang ketinggalan ketapi lak.. sumer info dr blog kesygn hamba ni jer.. x pyh nk ngadap sorg2 bgtau.. tol tak?? hehe.. nnt kalo dtg sini, calling2 la.. leh dating kt mana2 @ dtg umah.. :)