Instagram

Monday, April 04, 2011

Red Velvet Cuppies

hari ahad di rumah jer..
keluar pagi for breakfast and pergi Pejabat Zakat..
en suami menunaikan tanggungjawab membayar zakat pendapatan..
pastu, gi beli barang sikit..
dan pegi beli lauk untuk lunch.. (kes malas nak masak, rajin nak masak nasik je)

balik rumah.. aku dok layan internet.. layan tv..
kemas-kemas dapur..
dan akhirnya tertido.. hahaha..
en suami lak study laa.. rabu khamis ni dia exam..

bangun tido, solat zohor.. pastu giler lapar dah ni..
nasib baik dah masak nasik..
terus lah en suami menghidang lauk pauk yg dibeli..

lepas masing-masing perut dah kenyang..
aku pun dengan kerajinan yg ada sikit..
terus ke dapur..
nak mulakan projek buat Red Velvet Cuppies..
menarik jer tengok gambar red velvet ni..
teringin sangat nak cuba buat..

resepi aku ambik kat sini..
memang tiru sebijik sebijik..

dan inilah hasilnya..

keluar jer dari oven, tak cantik nyer rupa..
terlebih naik kot.. aku letak dalam cup tu agak terbanyak..
patutnya aku letak 1/4 jer dah elok..
aku letak 1/2 cup.. ada gk yg terlebih sket..

untuk bagi cantik nak deko..
aku potong bahagian yg terkeluar tu..
pastu, letak topping.. :D

yg ni lah yg berjaya aku nak tayang utk korang tengok..

ni plak isi dalaman nyaa..

aku pun tak penah rasa pun mcmana rasa red velvet ni..
tapi rupa paras nya sangat menarik.. sebab tu teringin sangat nak mencuba buat..
memang aku tiru resepi tu sebijik..

red velvet ni ada rasa coklat..
sebab menggunakan serbuk coklat..
yg menjadikan dia red velvet sbb warna nyaa..
warna coklat + merah..

rasa nya OK.. cuma en suami cakap, kurang gebu..
tapi rasa dia macam muffin..
muffin kan mmg kurang gebu mcm kek..
dia cam padat-padat gitu..
ntah lah.. betul kot cam tu hasil nya..

yg menambahkan rasa sedapnya adalah kombinasi rasa topping nya..
sebab tu lah agak lazat.. :)

ada sapa-sapa penah buat tak red velvet cake/cupcake ni..
leh komen kat aku apa rasa sebenarnya..
dan jugak any suggesstion resepi yang sedap/betul..


1 comment:

Nur Azila Romli said...

sma la.. saya buat pn jadi cm awak wat jgk... Huhuhu..