Instagram

Thursday, May 05, 2011

aktiviti kami di cuti hari buruh

weekend yg lalu..
kami dapat lah cuti 4 hari.. tambah 1 hari annual leave di hari selasa.. 
dijadualkan untuk pulang ke Jengka 22.. 
dah agak lama tak balik.. 
en suami dah rindu bau pokok sawit.. heheheh

sabtu pagi kami memulakan perjalanan seawal pukul 7 pagi.. 
singgah sebentar di Bandar Baharu rumah pakcik en suami.. 
ambik tudung saji yg dihias cantik oleh makcik.. kakak ipar ku order..
aku pun order jugak.. nanti aku tayang gambar kat korang eh.. :)

teruskan perjalanan sampai ke Simpang Pulai..
perjalanan kali ini kami akan melalui jalan Cameron Highlands..
dan melalui satu jalan baru iaitu dari Ringlet ke Sungai Koyan..
sajer tak nak melalui jalan yg biasa.. en suami suka sangat carik jalan-jalan baru ni..
aku menurut jer.. as long as selamat sampai... :)

on d way menaiki jalan ke Cameron Highland dari Simpang Pulai..
terjumpa accident.. lori terbabas ke tepi jalan, masuk longkang..
masa kami lalu, usaha untuk mengubah kedudukan lori itu sedang giat dijalankan..


selamat sampai ke puncak CH..
singgah sebentar di tea house.. sebab nak ke toilet..


tengah call Abah.. hantar report dah sampai ke CH
agak jem jalan di CH..
asalnya aku ingat nak la singgah beli beli sayur dulu..
untuk buah tangan kat ibu mertuaku..
tapi, nak parking pun susah kat pasar tu..
kami teruskan je lah perjalanan.. :D

agak penat gak lalu jalan situ..
sebab jalan belok belok..
pastu, memang tak leh nak maintain speed..
tiba-tiba jer ada jalan berlekuk lekuk..
pastu, ada landslide lak..
memang kena hati hati..
dan pada aku, baik jer lah kami lalu hiway..
lagi cepat dan relax sket.. :)

selepas menempuh bukit bukau..
kami pun sampai di jerantut pukul 2 ptg lebih..
memang berhajat nak singgah makan ikan patin masak tempoyak ni..
nasib baik lah ada lagi..
lepas lah rindu dendam ku..


mulut tengah sakit.. ada ulser..
memang seksa la kalo makan pedas-pedas..
tapi sebab teringin punya pasal..
makan jugak.. sampai merah bibir.. hahahh
siap tapau bawak balik lagi.. hihihihi... 

sampai jer di rumah mertua ku..
kami dihidangkan dengan durian pulak..
wow!!!
bapa mertua ku beli sebanyak RM160..
kebetulan masa diorg pegi Temerloh, ada 1 lori ni tengah punggah turun durian..
memang langkah kanan.. terus borong..
semua elok-elok isi durian tu...
kebanyakan nya macam dalam gambar ni... 

kucing tidor

esok pagi nya pulak breakfast pulut durian..
memang sendawa durian jer lah aku..
sampai ken***g pun bau durian.. hahahahah

selesai semuanya.. kami dah bersiap untuk ke 1 tempat..
di manakah??
CHERATING....
i like....

on d way ke Cherating..
jumpa accident kat area Maran..


lori ni terbabas dari lorong bertentangan ke lorong yg kami lalu..
merempuh pembahagi jalan tu..
lori tu bawak simen..
agak berat la.. sbb tu jauh betul dia terbabas...

kami pegi 2 kereta..
mertua ku naik 1 kereta, terus ke Muadzam Shah sebab nak ambik anak2 sedara..
kesian diorang kebosanan sebab ibu ayah nya kerja..
asyik telefon ke tukwan nya suruh datang ambik.. hihi..
so, lagi 1 kereta.. aku, en suami & adik ipar..
terus sampai ke Kemaman..

aku dah ternampak2 jer keropok lekor & satar..
aduhh!! dah lama tak makan..
sangat teruja nak makan.. huhu

terus ke jeti Kemaman nak beli ikan utk upacara bakar-bakar di tepi pantai..
tapi masa tu, bot nelayan belum sampai.. so, takde ikan lagi..
jadi, kami pegi lah layan keropok lekor dulu..

sangat beria makan keropok lekor di tepi laut, sambil tunggu bot nelayan sampai
lepas dah nampak 2,3 bijik bot nelayan sampai..
kami pun terus gi jeti..

sedang punggah ikan
hasil yg kami dapat adalah ikan kembung..
sangat fresh.. besar besar pulak tu...
1 kg = rm10.. kami beli 2 kg..
ingat ada lah sotong ker.. tapi takder..
ada ikan-ikan kecik jer..

pastu, singgah beli satar dulu sebelum meneruskan perjalanan ke pasar basah Chukai..
dapat lah beli sotong kecik-kecik..
habuan dibakar di tepi pantai nanti.. :)

sampai di Cherating.. mertua, adik ipar dan anak2 sedara dah menanti kami..
sementara mereka nak memulakan proses bakar membakar untuk mkn tengahari kami..
aku & en suami gi ronda-ronda nak mencari tempat penginapan...
memang sangat ramai orang lah..
maklumlah cuti kan.. ramai lah orang datang bercuti..

akhirnya kami dapat chalet di Riverside..
quite OK laa..
ambik 2 bilik..
1 bilik untuk 4 orang..
1 bilik lagi utk 2 orang..
kos semuanya adalah rm240 untuk 1 malam penginapan..
wpun takde lah sebagus mana bilik nya, tapi OK lah daripada takder..

budak bertiga ni yg hilang bosan dapat mandi laut


dah habis mandi laut.. kena bilas dulu.. pastu, bersiap nak balik Jengka 22 plak.. 

pagi hari selasa.. seawal pukul 6.15 pagi, kami gerak dari Jengka 22..
menuju ke KL.. adik ipar keje di KL, masuk keje kol 9 pagi..
tiket dah takde hari isnin tu.. so, kami hantar jer lah dia balik KL pagi tu..
lepas hantar dia, kami terus ke Kota Damansara..
nak jengok rumah & ambik surat-surat yg ada..

itulah rumah kami yg disewakan.. rindu jugak masa tinggal kat sini.. :)

sempat jugak singgah Wendy's di Giant Kota Damansara..
teringat-ingat burger dengan daging lembu grill itu.. hihihi..

lepas tu, kami pun memulakan perjalanan balik semula ke Kulim..
gerak dari Kota Damansara pukul 11 pagi, sampai di Kulim pukul 3 petang..
perjalanan lancar... Alhamdulillah...

** panjang nyer entry ni.. malas nak buat episod.. nanti tak bersambung plak.. :D **

1 comment:

mohd said...

tak lengkap g tu. laporan dari CH seterusnya takda. jalan baru? huhuhu