Instagram

Friday, August 29, 2008

mungkinkah berakhir..

wahhh.. tajuk bkn main lg yer... cam jiwang karat lak.. nk sambung citer psl kereta we ols ni..

semlm cik abg ai ambik cuti 1/2 day sbb we ols nk g setelkan hal kereta kesygn we ols.. so, kuar umah pg2 lg lebih kurg kol 9 pg... destinasi pertama.. we ols, menuju ke kepong.. mencari kedai servis ekon yg disuggest oleh abg mekanik ex jiran we ols dulu.. dgn keta yg berbunyi2 tu.. sgt takut aku.. tp alhamdulillah.. selamat gk smpi ke kedai yg dicari..

sampai jer kedai tu.. we ols bgtau apa mslh keta.. dh tu pomen nk cek dulu la apa yg patut.. we ols pun naik cab g kt carefour.. sbb cik abg ai nk withdraw cash kt hsbc.. pastu, we ols g la bekfes kt hometown kopitiam.. kt dlm carefour tu...

dkt2 nk abih mkn.. pomen call ckp compressor keta we ols dh jem.. sbb tu yg plate tu dh x leh pusing.. so, pomen tu ckp if we ols nk dtg tgk dulu keta pun boleh.. cik abg ai kasi masa 15 minit.. we ols pun berdesup menahan cab blk ke bengkel servis ekon tu..

ni lah benda yg rosak nyer... namanyer compressor aircond..
yg ni compressor baru yg bakal digantikan ke keta we ols.. recond punyer... harga dlm RM400+..
kalo yg original.. harga nyer mencecah RM1k+.. akak x mampu laaa... recond pun OK.. hopefully bertahan la yg ni kan.. insyaAllah..
pastu, citer punye citer.. tabung gas ekon pun nk kena ganti gk.. ada la pomen tu citer sedikit sebnyk... so, we ols pun decide ganti gk.. harga tabung gas baru dlm RM60.. then, aku tanyer la kt pomen.. bih tu.. sumer2 harga berapa? then, pomen tu ckp dia kira cincai laa.. compressor, tabung gas & upah.. dia kira RM500... mmm.. ok lah.. we ols pun setuju.. pomen tu ckp diorg ambik masa 2 jam nk repair sumer2 tu.. so, we ols pun no problem.. terus mengorak langkah menuju ke Jusco Kepong.. yg jrknyer lebih krg 1/2 km dr bengkel tu.. jln kaki jer tau.. x naik cab dh.. hehehehehhe... cik abg ai ckp.. hari eksesais... adess.. berpeluh2 ler makcik kan.. huhu

sgt kebetulan jgk.. aku pun bwk redeem receipt yg jusco antar.. leh la dpt gift voucher RM10.. jd laa kan.. dr xde langsung... lgpun aku baru gk la pakai JCard ni... dan jarang sgt shopping kt Jusco.. point pun ada sikit.. x byk mana.. bole la kan.. janji ado..
jln2 dlm Jusco.. apa yg aku beli? beli brg2 inner ku sahaja.. heheheheh... dibelanja oleh cik abg ai.. harus laa.. dia dh gaji kan.. aku lom lg.. :(

we ols jumpa promotion psl akuarium ni.. ntah apa yg dijual pun xtau la kan.. tp aku sgt berminat dgn akuarium ni.. ada ikan nemo laaa.. sgt chumelll..

dkt2 2 jam gk laa.. cik abg ai call bengkel.. diorg ckp kete dh siap.. so, we ols pun berdesup ler blk ke bengkel.. x sbr nk tgk keta yg dh separuh sihat.. (ada lg yg perlu dipersihatkan)

ni lah compressor baru yg dh siap dipasang... (sori.. gmbr kabur.. camera phone cap ayam..)
ni lak tabung gas yg baru diganti..
ni tabung gas lama yg bakal dibuang..
pastu, lps dh bayar2 sumer... we ols akan menuju ke destinasi seterusnya pulak.. masih pergi ke bengkel kereta lak.. kali ni nk membetulkan keadaan tayar depan yg selalu bergegar bila melanggar lubang.. agak sgt x best tau... bukan nyer gegaran biasa.. tp gegaran yg luar biasa.. better buat semua skrg laa.. next month dh nk balik kampung.. blk perlis lak tu.. so, keadaan kereta mesti lah dlm keadaan baik..

bengkel ni tmpt ex jiran we ols keje.. bengkel dia adik beradik laa.. selalu we ols dtg sini.. org melayu kan.. sama2 menolong org melayu..

aku tgh menunggu di bwh payung.. masa ni cik abg ai ngan pomen ex jiran we ols tu tgh g test drive keta we ols yg dikatakan goyang2 tu.. huhu..
lepas diperiksa dgn teliti.. absorber we ols dh hampir kaput laa.. absorber sebelah kiri bhgn dpn dh bocor... so, lps ditanya2 harga.. kalo nk ganti ke empat2 absorber.. harga bih kurg RM800.. so, aku pun tanyer la.. boleh ker nk gantikan yg dpn dulu.. sbb yg dpn yg tgh kritikal.. sib baik ler boleh.. so, we ols decide ganti yg 2 dpn dulu.. yg 2 blkg.. maybe next month.. so, utk 2 dpn jer.. cost us RM380..

cik abg ai kebosanan menunggu keretanyer.. sambil membaca majalah NONA.. huhu..
lps membyr RM380 kt bengkel ke2 ni.. we ols lg sekali mengorak langkah ke destinasi seterusnya.. kali ni we ols kena g buat balancing,alignment,chamber (hal2 berkaitan tayar).. we ols g bengkel tayar lak.. kt TTDI... fuhhhhhh.. dasat btul hari ini..

sblum terlupa.. cik abg ai yg asalnyer cuti 1/2 day.. terpaksa call ofis bgtau nk cuti full day sbb keta x siap lg kan.. sib baik ok.. aku lak.. keje flexible hours.. so, quite easy for me to handle all those things within offc hour.. tp jgn la ada hal penting berkenaan keje kan.. mcm meeting ke.. deliver sistem ker.. benda2 yg penting cam tu laaa.. if not, I can work with my own time..

masa ni we ols kt kedai tayar lak.. buat segala benda hal tayar tu.. cost us RM85...

huhu.. so, kira lah sendiri brp byk we ols habis hari ni bersama dgn kereta tersayang ni..tp, alhamdulillah... keta dh ok skrg.. x pyh nk risau2 lg.. wpun byk duit habis.. tp kepuasan tu terpancar di wajah we ols.. hehehehe.. (poyos jer ayat..)


**karangan pada pukul 1 ptg (waktu rehat tau).. auto publish kol 3 ptg.. (sajer nk menggatal auto publish.. hehe)

6 comments:

admin said...

amboi pjgnye cerite... alhamdulillah kete dah sihat... mesti mantappp je tambahan pulak dengan icharge.hehehe...apa punca compressor rosak tu?

Aizura said...

x sure sgt naper compressor rosak.. tp one of the plate kt compressor tu bengkok.. benda tu sgt sukar utk bengkok ok.. most probably effect masa accident dulu.. sbb kedudukan compressor tu mmg kena dgn tmpt yg kena masa accident.. so far, semua berjln lancar.. tambah mantap dgn icharge.. :)

Dong & Dia said...

Yay!!!! Kete dah OK. Baru la senang nak jalan2.

azieazah said...

Dan macam nak masukkan anak daftar sekolah tadika jerrr...

Cost... mak aiii...:D

Purple 28 said...

addoooii...penat bace...dari satu tempat ke satu tempat...apa pun yang penting kereta msti dalam keadaan balik untuk keselamatan bersama kan?

Aizura said...

ijan, suka hati keta sudah baik..

kakZ, cuti pun tp x dok umah.. menguruskan hal keta seharian..
cost!! apa nk buat.. have to..

eija, sian kena baca panjang2 eh.. mls nk buat part by part.. kerajinan mengarang panjang2.. huhu