Instagram

Thursday, February 05, 2009

kelahiran..

apakah?? tajuk cenggitu lak.. kasik korg suspen lg ni.. huhu...

sapa pulak yg melahirkan ni??

meh sini aku share story ngan u ols..

cam ni.. dlm 2,3 minggu lps (aku lupa la exact date).. we ols ada beli 2 psg ikan apa tah.. tp siripnya sgt cantik laa.. we ols kan suka nk menambah makhluk2 dlm akuarium we ols kan.. so, ada jantan betina nya lah u ols..

lama gk la we ols dok perati kan.. ikan ni agak ganas la.. smpi lah 1 hari.. cik abg ai terperasan yg seeokor dr ikan mas we ols yg dh boncit2 tu.. telah kehilangan hampir semua siripnya yg panjang cantik tu... cik abg ai tunjuk kt aku.. tekejut aku smpi menjerit rasa nk nangis tgk ikan mas aku jd mcm tu.. so, cik abg ai asingkan ikan mas tu masuk dlm bekas lain.. kasik oksigen.. konon nk menyelamatkan lah ni.. ikan tu pun dh x leh nk berenang sgt sbb sirip nyer xder.. kesian tau.. aku sedih giler.. lama we ols bela ikan tu.. akhirnya.. ikan tu x dpt diselamatkan.. mati la u ols.. aku sedih.. aku x leh nk tgk dh.. (setiap kali ada ikan mati.. wpun aku nmpk dlm akuarium tu dh terapung2.. aku xkan kuarkan.. aku tunggu cik abg aku yg kuarkan.. sbb aku sgt sedih.. x leh nk terima kenyataan.. btul tau u ols.. hati aku sgt kecik.. huk huk huk.. )

ok.. sambung blk citer..

mlm td.. cik abg ai perasan ikan2 mas we ols yg lain dh mula ada tompok2 cam kena gigit tau.. so, we ols suspect ikan 2 psg tu jgk yg dok wat hal.. so, cik abg ai ambik tindakan drastik.. mengeluarkan 2 psg ikan tu.. masuk ke dlm bekas lain.. kuarantin la ni.. jahat sgt kan.. gigit2 ikan lain.. sian tau.. penat we ols bela.. diorg meh gigit2 lak.. ikan mas tu bela dr kecik smpi dh besar tau.. sirip cantik beralun2..

so, we ols pun cam geram aa... padan muka ikan 2 psg tu.. kena kuarantin.. pastu kan.. pg td masa nk kuar g keja.. aku tgk la bekas ikan 2 psg tu.. tgk2 ada 1 ekor jantan nyer dh mati.. aku biar jer.. blk karang lah soh cik abg aku buangkan..

then, ptg td smpi jer umah.. aku pun tgk lg la dlm bekas tu.. ada lg ker ikan yg mati.. sekali kan u ols.. korg tau x apa yg aku nampak.. cam x pecaya tau..

korg tgk la gmbr2 tu.. itu lah yg aku nmpk...






korg tau x apa benda tu..

rupa2nya.. ikan tu melahirkan anak laaa.. betul ker ayat aku ni.. hihi..

yg kecik2 tu anak ikan tu laa.. aku mula2 ingat.. ish.. berudu ker jentik2 ker.. lama2 tgk baru la nmpk rupa2 nya anak2 ikan.. byk la jgk kan...

cik abg ai blk umah jer.. terus aku tunjuk.. cik abg ai excited oooo.. heheheh.. konon aku mula2 nk wat surprise laa.. nk citer kt dia.. boleh dia ckp.. dia ingatkan aku nk bgtau psl result aku wat pregnancy test.. ada ke pulak??? (aku x wat test pun la.. cik abg ai selalu gini.. tp dia x bermaksud ok..) sbb dia tgk muka aku excited giler.. hahahahha.. kelakar btul..

itu lah kelahiran yg aku nk story.. we ols excited tau.. tgh plan cemana nk besarkan anak2 ikan tu.. hihihih..

5 comments:

Mazatul Azura said...

Cik Zura,
Kalau nak bela anak ikan, jangan taruk sekali ngan yg besau2.. Nanti kena ngap!!! So.. kene kuarantine ikan yg kecik tu sampaila dia besau sikit.... Kadang2 lepas mak ikan 'beranak' dia akan makan balik anak dia dalam 2~3 ekor.. so kalau x asingkan.. nanti habis dia makan semula... (Berdasarkan pengalaman)

Aizura said...

mlm td awie dh mengasingkan anak2 ikan tu.. so, now dia sibuk nk p cari makanan utk anak ikan.. dia ckp kot2 ada vitamin nk bg anak ikan cpt besar.. ada ker???

ctfarazila said...

so yg jantan tu mati ke x mati???

Aizura said...

yg jantan tu.. sekor mati.. sekor lg idup..

Mazatul Azura said...

Utk anak ikan, kena beli makanan yg paling kecik... paling kecik tau.. pastu ada satu brand yg mahal sikit, dia ok utk pembesaran, tapi x ingat ar brand dia... cuba tanya kedai ikan..