Instagram

Wednesday, August 10, 2011

Puasa Hari ke 8 & 9

jangan marah eh.. siang-siang hari puasa ni aku buat entry gambar makanan..
tapi takder lah marveles pun gambar makanan aku ni..
lain lah kalo buka puasa kat hotel ker.. mesti meleleh jer tengok gambar makanan.. hihi..

nak cerita kat korang.. apa yang aku masak untuk puasa hari ke 8 dan ke 9..
Alhamdulillah, masih bertahan ke hari ke 9 tanpa ke bazar Ramadhan..
dan kurang pembaziran yang dilakukan..

buka puasa hari ke 8.. aku masak simple sangat..
1 jenis jer.. Lasagna..
tapi....... full of cheese.. full of daging.. full of cendawan.. hahahah..
puas hati..


nasib baik lah aku masak Lasagna ni agak banyak laa..
boleh makan berulang-ulang..
nak dijadikan cerita.. malam tu perut aku kurang sihat..
lepas maghrib.. mintak en suami sapukan minyak panas..
pastu, aku baring-baring kejap nak hilangkan rasa tak best tu..
baring punya baring.. aku tertidor terus.. dah memang kat atas katil dah.. lagi la heaven..
sedar-sedar en suami dah tutup lampu bilik.. tapi dia tak tidur lagi.. dok menonton tv lagi di bawah..
aku pun.. terus lah sambung tidur.. sampai lah ke waktu sahur..
sebab aku pikir Lasagna masih banyak.. so, tak payah nak masak..
just panaskan jer..
jadinya, seharian tu kitorang hanyalah memakan Lasagna semata-mata.. ditemani oleh buah kurma. :)
Alhamdulillah, mampu bertahan puasa dengan baik sekali..
tapi en suami ada complain jugak semalam, dia kata pedih perut..
hihi.. sorry yer abg, i penat sangat nak masak yg lain utk sahur.. :D

buka puasa hari ke 9..
aku masak gulai daging jer.. :)
tengah sedap-sedap masak.. daging dah empuk..
pastu, masukkan santan & kentang..
tiba-tiba api dapur padam.. masa tu en suami pulak tengah goreng roti canai segera..
alamak!! kalut la we ols..
terus lah en suami call kedai gas, mintak hantar dengan segera.. :D

nasib baik lah ada dapur penyelamat..
memang kitorang selalu standby kan tiub gas nya..
sebab pernah sekali berlaku kecemasan begini jugak. huhu..
sempat lah gulai daging ku masak dengan elok sementara menanti tong gas dihantar..


lepas dah dapat tong gas baru, aku terus sambung goreng roti canai..
en suami sediakan air.. tuang dalam jug je pun..
dia dah beli air tebu.. 1st time dalam bulan puasa ni kami minum air tebu..
tu pun dia singgah beli kat tepi jalan jer..
tak kuasa la nak meredah masuk bazar Ramadhan semata-mata nak beli air tebu jer..


by the time azan berkumandang.. aku ada lagi 1 keping roti canai yg sedang digoreng..
kalo tak disebabkan kejadian gas habis, memang sempat jer siap semua sebelum berbuka..
nasib baik lah masak yang simple jer kan.. takde lah kecoh sangat .. hihihi..

itu jer yang nak story kat korang..
apa menu untuk hari ni pulak yer?

Selamat berpuasa hari ke 10 buat semua... :)

3 comments:

JunAina said...

kak aina terpaksa le masak nasi, anak2 berbuka nak makan nasi...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

tetibe teringat steamboat bila tgk dapur kecik akak tu..wahhhhaa..bila nak makan steamboat sendiri bikin nehhh..hehhee

Aizura said...

k.aina- kami ni dok berdua kira macam bujang jugak laa. ikut dan ja makan apa yg ada..

ain- best nyer dpt bersteamboat bersama-sama. :D