Instagram

Thursday, August 11, 2011

Puasa Hari ke 10

hi korang..
semalam masak aper??
heheh.. gediks nyer soklan.. sajer la nk show off tu.. :P

just nak update sket jer apa yg aku masak semalam..
sebelum tu nak cerita..
semalam aku gi ofis di Bayan Lepas..
so, kemungkinan sampai rumah lambat sikit adalah biasa..
ye lah.. jauh sket.. kalo kat Bukit Tengah tu, 1/2 jam leh sampai rumah. :)
jadi nya pagi-pagi dah pesan kat en suami suruh keluarkan ikan yg kat tempat beku tu..
letak kat atas.. dgn harapan by the time aku nak masak petang tu ikan dah lembut sket.. takde lah susah nak melembutkan..
balik jer terus tgk dalam peti ais tempat biasa, tengok-tengok takder pun ikan ku itu..
rupa-rupanya my luvly en suami lupa laa..
so, keras macam batu lah ikan aku tu..
kena lah rendam dalam air dulu.. kasi lembut.. :)

sambil tunggu ikan lembut.. dan en suami basuh pinggan mangkuk.. aku potong peria..
nipis-nipis.. rendam dalam air garam..
utk hilangkan rasa pahitnya..
aku suka makan peria.. tapi tak suka part pahit dia tu.. hihi..

akhirnya selepas dah kelentung kelentang di dapur.. dapat lah menghasilkan 2 menu..

Ikan NyokNyok Masak Cuka


dan Peria Goreng Telur


aku tak tau lah apa nama betul ikan nyoknyok tu.. aku beli pun yang dah dipotong-potong..
kalo terbentang sekor ikan tu.. aku tak kenal lah nama ikan tu nyoknyok..

ini adalah kali kedua buat masak cuka.. sebelum ni pernah buat.. tapi kurang menjadi..
en suami sangat suka makan masak cuka ni..
hasil kali kedua ni adalah sangat memberansangkan.. walaupun dimasak di bulan puasa..
rasa nya marveles.. hihihi..
peria goreng tu pun sedap.. i like..

puji diri sendiri la pulak kan.. :P

ok lah.. tu jer nak cerita (padahal dah panjang berjela..)

Selamat Berpuasa Hari ke-11 buat semua... luv u olss.. :)


No comments: