Instagram

Thursday, February 24, 2011

Popia Simpul Kasih + Pos

bisnes popia simpul kasih masih lagi berjalan.. Alhamdulillah..
kali ni kami menggunakan khidmat pos pulak..
sebab order dari KL.. kena lah pos kan..
sambil nak test jugak lah bagaimana kualiti apabila dipos..

2 minggu lepas, aku pos 1 bekas yg berharga RM20 (bekas besar 600gm) ke KL, untuk Mimie..
menggunakan khidmas PosLaju.. selepas dibungkus.. beratnya menjadi 800gm+..
jadi, caj pos yg dikenakan adalah RM8.25.. agak mahal laa..
lagipun, PosLaju ni dia tengok jugak parcel tu besar mana.. bukan takat berat jer..
kalo kena barang yg ringan, tapi besar.. memang mahal la caj nya..
keadaan popia bila sampai ke tangan pelanggan adalah.. pecah2 sikit..
ye lah, popia ni kan rapuh.. even aku dah letak bubble plastic pun..
still akan ada defect jugak laa..
tp boleh dimakan lagi laa dan bekas pun masih elok..

pastu, hari sabtu lepas.. menghantar popia dalam kuantiti yg agak banyak..
iaitu 6 bekas kecik (RM10) dan 5 bekas besar (RM20)..
hantar ke Shah Alam, untuk Yan & Awin..
kali ni menggunakan khidmat KTM Distribution..

ini adalah popia simpul kasih yg dah siap packing dalam bekas2 nya.. :)



disebabkan weekend lepas kami balik ke Perlis, jadi kami pos di kaunter KTM Arau..
jangan risau, aku dah tanya.. rate adalah sama walaupun ko pos kat mana2 pun..
yang penting hantar dalam semenanjung lah.. :)
rate yg dikenakan adalah.. 3kg pertama - RM9, setiap 1kg berikutnya - RM2 per kg..
so, berat parcel kami adalah 9kg..
caj yg dikenakan adalah RM22.30..
ok kan harga nya... so, pembeli2 semua boleh berkongsi harga pos..
untuk 1 bekas kecik RM1.50 dikenakan untuk caj pos..
dan untuk 1 bekas besar pulak RM2.50 dikenakan untuk caj pos..
untung di situ yer.. :) sharing is caring..
sbb nya caj penghantaran, pembeli yg kena bayar..
jadi dinasihatkan share ramai2.. dapat lah jimat sikit..

tapi menyedihkan sikit adalah, 1 bekas kecik mengalami kerosakan..
yg lain2 semuanya ok..
kami dah mintak letak sticker fragile.. mmg dah bgtau barang senang pecah..
tak tahu lah mcmana boleh jadi macam tu..
bekas kecik yg pecah tu berada di atas sekali..

aku mintak Yan hantar gambar ni.. sebab aku nak tengok mcmana keadaan nya.. 


pihak stor ofis Yan yg wrap bekas ni cam ni lepas diorg bukak kotak besar tu..
sedih gak lah yg tu, tak dapat la dijual walaupun isi nya masih boleh dimakan..
takper lah, aku sedekah jer kat Yan.. :)
itu lah risiko kalau pos..

setakat ni, itulah pengalaman aku dengan perkhidmatan pos..
kalau ada apa2 lagi, akan kukongsikan lagi nanti..

No comments: