Instagram

Monday, February 07, 2011

CNY eve

ini adalah cerita hari rabu yg lepas.. sehari sebelum CNY..

family mertua aku bertolak dari Muadzam Shah ke Kulim..
pukul 9 diorg sampai Kulim..
mula2 nyer kami ingatkan diorg akan bertolak hari Khamis..
jadi nya, aku & en suami relax2 jer lah hari Rabu tu..
tambahan pulak ktorg dapat 'early release' hari Rabu tu..
best aaa..
tapi nasib baik gak laaa.. sempat lah aku kemas2 rumah & plan for dinner..

mulanya en suami cakap, nak ajak diorg gi makan mee ketam kat Kuala Juru..
tapi aku pikir2 balik, diorg pun sampai agak lambat..
nanti dah keletihan sebab perjalanan agak jauh..
so, aku decide nak masak jer lah..

petang tu kol 6 lebih, ktorg keluar gi pasar malam.. nak beli barang2 nak masak..
memang takder stok apa2 kat rumah.. lama dah tak masak.. hihi..
aku plan nak wat nasik ayam.. pastu, beli udang sket.. masuk oven, grill jer..
layan ratah2.. best gak tu...

masa kat pasar malam.. terjumpa lak dengan Kak Has.. (ex-ofcmate masa kt Wangsa Maju)
dia balik kampung rumah mertua..
alih2 ktorg berjumpa kat pasar malam.. hihi..

balik rumah, en suami call in laws..
diorg dh sampai kt Bdr Baharu..
maknanya dalam tempoh 1 jam lagi diorg akan sampai ke Kulim..
kelam kabut gak la aku masak dalam tempoh 1 jam tu.. huhu..
nasib baik sempat.. :D

ini lah yg berjaya dihasilkan malam tu.. (nasik ayam + udang grill + limau kecik2)


ayam hainan aku kurang menjadi laa.. sebab sos tiram yg aku beli tu tak sedap..
kurang masin.. patutnya aku kena letak kicap sket..
tapi ntah .. naper ntah aku tak letak..
dah la 1st time masak nasik ayam utk family mertua ni.. huhu..
failed!!!

ini adalah udang grill.. hihi.. campak masuk dlm oven jer.. :D

di waktu semua yg menyambut CNY tengah makan besar.. kami pun makan besar gak.. hehehe

pukul 12 tgh malam.. keluar lepak depan rumah tengok jiran2 chinese aku main bunga api..

dah abih bunyi letupan bunga api, baru la boleh tidor.. :D

esok nya, kami ke Titi Haji Idris, Alor Star, Kedah..
gi kenduri rumah bapa sedara en suami.. abg kepada ibu mertua ku.. :)

next entry lak.. :)

5 comments:

Fieza79 said...

takda fail nya la..nmpk cam ok je tuu...sedap ni..mesti mak mertua mkn smpai tak panggung hehee...

rashidmoto said...

Fuh! sakan tu.. :D

Aizura said...

fieza - depa makan sampai tak panggung pala sebab lapaq.. hehehe..

rashid - besa laaa, makan besaq.. kena la sakan2 sket.. :D

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

rajin nye buat ayam hainan.. kalau lin, dah lambat tu, goreng je! hahaha org pemalas kan.. jgn ikut ye :P

Aizura said...

lin - ayam hainan ni senang jer.. heheh.. lg senang dari goreng ayam. :D