Instagram

Wednesday, February 09, 2011

Tetamu tak diundang.. nyah ko dari sini.. :D


Semalam aku EL.. 
kenapa??
sebab nyaa.. ada tetamu yg tak diundang yg perlu disingkirkan.. 
siapa??
KUTU di kepala ku… 
dapat dari mana tu??
anak2 sedara aku laaa.. 

Kisah nya.. dah lama jugak bebudak tu ada kutu.. 
on off laaa.. 
dan selama itu, tak penah pulak berjangkit kat aku.. 
kenapa lak kali ni leh kena?
sebab nya.. aku terguna sikat rambut diorg masa balik perlis 2 minggu lepas.. 
ish.. cam ner boleh tak perasan.. 
Akibatnya, hampir 2 minggu kepala aku asyik gatal2 jer..
aku memang tak sangka lak kepala aku ada kutu..
memang gatal2 yg teruk laa.. 
asyik tergaru2 jer kepala walaupun bertudung.. 
sampai kat tengkuk aku pun gatal.. 

Macamana aku boleh detect pasal kutu ni?
hari isnin malam.. masa tu tengah dok layan internet..
sambil tunggu masa nak tido.. 
kepala aku masih lagi gatal2.. 
pastu, aku bangun gi mengadap cermin.. 
dok selak2 rambut aku.. banyak gak uban ni.. 
takkan gatal uban.. nak kata kelemumur.. takde la sangat.. 
tapi sangat gatal.. 
selak2 lagi.. terjumpa lah sekor anak kutu.. 
aku cam tak percaya.. betul ke apa yg aku jumpa ni??
pastu aku picit kt atas kuku aku.. 
terus bunyi.. ’tiiittt’.. 
sah la kutu ni... 

Pastu, terus lah panggil en suami yg tgh menonton di bawah.. 
en suami naik ke atas.. tolong tengok rambut aku...
selak2 lagi carik kutu.. 
en suami ckp, banyak jumpa telur yg dah kosong.. 
dan terjumpa sekor ibu kutu yg agak besar laa.. 
ada darah lagi.. eeeeee...

Aku dah mula rasa geli geleman ni... 
malam tu aku tido dengan perasaan yg tak tenang..
teringatkan kutu sedang merayap2 di atas kepala aku..
aku dah plan nak ambik EL jer esok hari..
nak menyetelkan hal kutu2 merayap di atas kepala ku ini.. 
Pagi semalam, aku keluar g farmasi.. 
beli ubat kutu.. dan juga sikat kutu... 
pastu, g poslaju.. poskan popia utk Mimie.. 
balik tu, terus la operasi menyikat rambut menggunakan sikat kutu..
mak aiii.. banyak nya kutu... 
kecik besar semua ada... 

Lepas tu, aku gi mandi.. syampu menggunakan syampu kutu yg aku beli.. 
pas mandi masa rambut masih basah.. sikat lagi guna sikat kutu.. 
dapat lagi kutu.. ish ish ish.. kalo leh jual ni.. kaya aku.. 
Mula2 aku ingat nak g potong rambut kasi pendek..
tapi memikirkan rambut aku lambat benor nak panjang.. 
sayang lak nak potong.. huhu.. 

Malam tadi, en suami tolong sikatkan lagi.. 
Alhamdulillah.. dah tak jumpa kutu dah.. 
malam ni kena operasi lagi ni.. 
sampai kesemua kutu2 durjana itu hilang.. 
tolong la pergi jauh2.. jangan datang kat aku lagi.. 
aku tak sukaaa... 

Balik perlis ni nak operasi anak2 buah aku yg berdua tu..
nyahkan kutu2 dari kepala mereka..
diorg ni selalu berjangkit dari sepupu2 diorang yg sebelah abah dia.. 
tu yg selalu on off ada kutu tu.. 

Yg aku ingat.. dulu masa kecik2 aku penah gak kena kutu.. 
masa sekolah rendah.. 
ingatkan itu jer yg terakhir.. 
tengok2 belum berakhir.. ada lagi.. 

Korang penah ke kena kutu?
camner pengalaman korang? Jom kongsi.. hihihi.. 

p/s: pelik betul budak2 kan.. ada kutu ni diorg rasa bangga.. hahahaha.. (contoh terdekat, anak2 sedara aku laaa.. )


sumber imej dari Google

baca info pasal kutu kat sini.. [Sumber Utusan Online]

8 comments:

ctfarazila said...

hahaha... aku pon kena la... dulu jangkit dari anak buah... la ni jangkit drpd anak sendiri..besala budak2 dah sekolah nk buat camne... kalau gatal lain mcm tu apa lagi buat operasi la... tp xdela sampai EL... hehehe

rashidmoto said...

EL tu.. igt emergency mende.. buat cam aku je.. pakai gel.. kutu pun keras x leh nk begerak..

Aizura said...

fara - ko pun biasa kena eh? hihi.. ambik EL sbb rasa mcm culture shock lak kena kutu.. huhu..

rashid - hg x pakai tudung xpa la nk berjel.. aku pakai jel sat g dgn tudung aku jd keras.. :P

nani said...

ewwww...KUTU !
dah lama xtengok kutu, masa kecik2 ade gak jangkit ngn kawan2 skolah..last2 mak aku potong rambut pendek mcm jantan, pastu sikat ari2 smpai kutu ilang...

ko citer pasal kutu, xpasal2 kepala aku gatal..berkutukah ??
heheh

sikat ari2 beb, smpai yakin kesucian, kemurnian kepalamu..good luck !

nani said...

tp aku suke perasaan bila memicit kutu dikala ia berdecit keluar darah tu..satu perasaan dendam terbalas..hahaha
PUAS HATI GILER !


ahh, kenapa kepala gatal2 ni? ;p

Aizura said...

nani, takkan ko baca citer psl kutu pun dah leh berjangkit ni.. giler hi-tech la kutu zaman sekarang ni..
kepuasan memicit kutu hingga berdecit darah tu amat puas.. sbb aku berjaya me'nyah'kan dia dari muka bumi kulit kepala ku.. :D

zura said...

salam,
you punye cite ni..sebijik macam cite saya..saya pun tengah mengidap ni..hahahahaha
memang tak pecaye mule2nye, jangkit dari anak yg duk taska..
semalam dah beli ubat kutu, balik nanti nak cari sikat kutu plak
...dapat je tau..terus encik suami gunting rambut yg dah had pinggang.
nak nangis pun ada ni..gatal ya rabbana..malu nak garu dalam opis..
tapi bila baca post you ni..ketawa pulak dah..
..thanks for sharing..

Aizura said...

wlam zura (eh nama sama lak. hehe)

pengalaman kena kutu dah tua bangka ni sgt ngeri rasa nya. Alhamdulillah, skrg dah takder.. dan lebih berhati2 supaya tak kena lagi. huhu..