Instagram

Friday, January 07, 2011

Cerita pasal sesi persekolahan

Mak aku cerita, kakak aku bekalkan RM3 kat anak sedara aku yg sulung itu (Along)..
banyakkan guna duit sekarang ni?
dulu, kalo dapat RM1 pun dah rasa kaya sangat.. huhu
skrg ni, kat kantin semua makanan mcm nasik ker, mee goreng ke, laksa ke.. dijual dgn harga RM1
brp banyak la kuantiti makanan tu kan?
alahai, budak2 perut kecik jer.. cukup la tu kan.. J
kalau dulu, sepinggan leh dapat 20sen, 50sen.. sekarang, jgn mimpi okeyy..

Dulu masa aku sekolah, mak aku rajin gak buatkan bekal untuk ktorg..
kalau takder bekal pun, mesti ada disediakan sarapan pagi..
selalu nya, mak masak nasik putih, telur goreng mata kerbau..
goreng garing tapi telur kuning separuh masak..
dan kuah nyer adalah sos + kicap yg mak gaulkan dengan telur goreng..
leh tak korg bayangkan mcmana?
bagi aku, sangat sedap dah lauk tu.. walaupun makan hari2..
perghhhh.. sedap nyerrr bila makan dgn nasik putih..

Masa sekolah rendah, tiap2 pagi ayah hantar gi sekolah.. naik motor..
kadang2 merasa jugak naik land rover, kalau ayah kerja malam..
aku & kakak beza 3 tahun… masa aku masuk darjah 1, kakak aku dah darjah 4..
kami di sekolah yg sama.. iaitu Sek Keb Abi..
urusan bayaran yuran aku, kakak aku yg buat..
Cuma masa masuk darjah 1 jer, mak aku datang bayar masa pendaftaran..

Best kan masa sekolah?? aku paling suka masa sekolah rendah..
tak tau lah kenapa.. tapi aku suka.. J
masa sekolah rendah jugak, aku agak aktif dengan aktiviti2 sekolah..
aku main bola jaring, masuk olahraga, nasyid, tilawah alquran, tahfiz..
macam2 lah yg aku masuk..
kuiz bahasa inggeris, kuiz matematik.. wah, terasa terer nyer masa tu.. huhu
bila upsr, dapat 4A.. dapat lah masuk Sek Men Derma..
tapi tak cukup bagus kot result aku, tak dapat masuk asrama penuh..

Masa sekolah dulu, aku selalu simpan duit..
memang aku tak belanja habis la duit yg ayah aku bagi..
selalu simpan banyak2 dalam purse.. J
aku jarang gak gi makan waktu rehat.. (aku dah lupa apa yg aku buat masa rehat.. hihi)
jarang makan pun, tapi membesar bagai johan jugak.. :P

Masa masuk sekolah menengah, pegi sekolah naik van..
balik pun sama laa.. tu pun kalo takder aktiviti petang..
kalo ada aktiviti petang, memang berkampung jer kat sekolah..
sampai habis aktiviti petang, berkejar2 la balik naik bas..
naik bas pulak, bersesak2.. memang jarang sangat la nak dapat tempat duduk..
selalu nya kena berdiri.. dengan beg sekolah yg berat..
pegang buku lagi kat tangan..
owhhh.. pengalaman zaman persekolahan..

Nanti ada idea lagi pasal zaman persekolahan.. akan aku coretkan lagi yer.. J


 

2 comments:

Fieza79 said...

sweet tu pengalaman zaman sekolah kita dulu2 kan...

mmg btol anak2 fieza pon g sekolah bwk RM2.00 tak cukup...makanan mahal..

Aizura said...

zaman sekarang ni semua nya barang mahal.. huhu...