Instagram

Monday, January 17, 2011

cerita weekend yg agak panjang... :)

salam hari isnin... (walaupun dah tengahari ;))

hari ni, en suami hantar aku ke ofis..
sebab nyer, kereta en suami di bengkel..
hantarnyer hari sabtu hari tu, tapi tak sempat siap..
sebab barang takder..
suis dekat kawasan stereng tu perlu ditukar..
tiba2 jer jumaat hari tu berasap.. uisshhh.. scary..
bahaya OK.. ada shot...
hari ni, en suami cuti.. (ganti cuti Keputeraan Sultan Kedah semalam)
dia ada urusan yg perlu diuruskan hari ni, sbb tu dia hantar aku datang keje..
dia nk guna kereta..

kami sedang memikirkan sesuatu yg terbaik buat masa sekarang ni..
baru jer terpikir 2,3 hari lepas.. akan dipikirkan dengan lebih terperinci lepas ni..
toksah citer lagi lah benda2 yg belum pasti lagi tu kan.. :)
doa2 kan lah semua nya berjalan lancar..

aku nak bercerita pasal weekend aku..
sabtu & ahad dipenuhi dengan agenda yg sangat bagus..
suka sangat..
dapat menambah ilmu... dan juga meneruskan aktiviti menambah pendapatan sampingan..
insyaAllah.. semoga dipermudahkan oleh Allah s.w.t

hari Sabtu, seharian kami di Bertam.. aku menghadiri kelas coklat..
yg dijalankan oleh Toke Coklat.. (all the way from KL)
cerita selanjutnya akan aku ceritakan di entry yg lain..
sebab banyak gambar nak letak.. nantikan yer... :)

malam nyer, kami bertujuh orang.. menuju ke Kuala Juru..
makan mee ketam...
marveles wehh!!!
tengok2 dalam hp.. gambar yg diambil tak jadi.. naper eh??
nampak gambar tepi mangkuk jer.. hampeh laaa..
baru nak menayang gambar mee ketam kat korang..
nanti aku kena buat siaran ulangan lah ni... :D))

aktiviti aku hari ahad pulak...
bangun pagi, agak awal jugak lah untuk hari cuti...
ajak en suami g pasar..
hari ni dah plan nak buat serunding ...
stok serunding utk popia simpul kasih dah habis laa..
tak sempat la pulak nak tunggu mertua nak datang masa cuti CNY ni..
order bertambah2 jugak sekarang ni..
walaupun tak banyak order nya, tapi Alhamdulillah..
rezeki dari Allah...

aku beli barang2 nak buat serunding.. utk 2 jenis serunding laa..
dan jugak kami beli makanan utk breakfast..
nasik lemak dan jugak roti canai (order dulu)..
balik rumah, baru ingat pasal roti canai.. lupa nak gi ambik.. hahahah
sib baik la beli jugak nasik lemak, kalo tak.. kena la aku masak.. huhuhu...

sampai di rumah.. aku memulakan proses nak buat serunding..
serunding pertama yg aku buat adalah, Serunding Ikan Bilis..
lama tau nak masak serunding ni..
sebab nya kena masak sampai betul2 kering..
supaya serunding tahan lama...

bila dah separuh kering, kitorg keluar for lunch..
sebelum tu, sempat lah aku buatkan roti tuna for pre-lunch.. :)


aku guna pastry yg dh siap.. jenama Kawan.. macam yg dicadangkan oleh CikMatGebu..
pastu, filling nya letak je tuna mayonis pedas jenama Ayam Brand tu..
atas nyer, sapu kuning telur.. pastu, renjis2 dengan lada sulah sikit..
masuk oven.. 20-25 minit.. dah boleh dimakan.. hihi
sedap!! pastry nya jadi macam crossaint..
kalo nak uli sendiri, tak reti kot..
tunggu lah aku beli mixer besar tu..
leh uli doh roti.. :D

kol 1, ktorg keluar lunch kat luar jer..
senang citer... tak payah masak..
sebab aku dah plan, Ahad untuk aku masak serunding jer...
lepas gi lunch, sempat gi kedai yang jual peralatan bakeri, Mudah Mart.. kat Lunas..
tokey kedai ni adalah jiran belakang rumah ktorg.. :)
aku gi beli barang2 nak buat coklat.. (tengah semangat ni)
sambil survey harga bekalan coklat di sini..
nampak nya agak murah.. mmmm...

pastu, terus balik rumah..
lepas solat zohor, aku terus la berkampung depan dapur, sambil mengacau serunding..
sampai betul-betul kering..
takut terhangit, sebab tu lah kena duduk jer depan dapur tu.. :)

setel jer serunding ikan bilis...
aku mula proses untuk buat 1 lagi jenis serunding...
kali ni nak buat Serunding Ikan pulak..
aku guna ikan kembung..
beli 2 kg ikan kembung kat pasar..

leceh sikit buat serunding ikan ni.. banyak keje laa..
siang ikan, basuh.. rebus.. pastu, kena asingkan isi dan tulang..
dah siap semuanya.. pukul 6 petang, baru lah lagi sekali memulakan proses masak serunding..
sampai ke pukul 10++ malam la aku dok mengacau serunding...
dah kering.. cuma belum betul2 kering.. balik keje ni, kena keringkan lagi sikit..
baru betul2 complete..

Alhamdulillah.. aku berjaya siapkan 2 jenis serunding..
dan jugak sempat menyimpul popia...
target nak siapkan order untuk minggu ni..
semoga urusan kami dipermudahkan-Nya..
InsyaAllah..


2 comments:

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

woowwiii...
seronok2.. kak, kat kedai bakery tu murah2 eh brg die? ada jumpe coklat x?

Aizura said...

akak rasa murah.. coklat yg akak dpt brand collata.. rm16.50 per 1kg.. beryl's xder pulak.. nanti akak pegi survey lg.. :D