Instagram

Tuesday, May 11, 2010

super wife


hari ni banyak keje nak kena buat laa.. tapi aku masih lagi rasa nak update blog.. tapi blog kosong yg tidak bergambar.. kurang menarik bukan? tak per lah, kalo korg nak tengok, korg tengok lah.. kalo tak nak pun aku tak paksa.. saja tiba-tiba kerajinan aku berada di tahap tertinggi..

aku nak cerita ni pasal aku menjadi super wife semalam.. balik keje agak lambat sikit.. so, sampai rumah pukul 7 ptg.. dekat-dekat nak sampai tu call la en suami ku.. dengan harapan dia dah sampai, sebab selalu nya kalo waktu tersebut, dia dah berada di rumah.. alangkah sedihnya bila dia bgtau yg dia masih lagi di ofis.. punah harapan aku nak ajak dia gi dinner.. aku suka dinner awal2.. sebelum masuk maghrib.. biasa laa.. aku kan 'jaga badan'.. korg jangan nak gelakkan aku.. grrr..

so, terus la aku dengan nada suara merajuk dan hati ada sedikit panas laa.. org lapar memang macam tu.. cepat marah.. (ni refer kepada diriku sendiri.. hihi)
sampai jer rumah, cabut tudung.. masuk dapur, pakai apron.. keluarkan bahan-bahan yang nak dimasak sambil di dalam kepala otak memikirkan menu yang terbaik dan cepat untuk dimasak.. dan aku sanggup mengorbankan tengok ADAMAYA petang semalam, sebab nak masak punyer pasal.. (en suami sila take note yer.. :P)

mula-mula aku masak nasik.. potong daging, cincang bawang putih, potong buah petola.. maka terhasillah sayur petola campur daging.. i likeee...
pastu, siang ikan tongkol feveret suami ku.. potong-potong, letak garam kunyit dan goreng..

lps 1/2 jam camtu en suami pun pulang.. terus dia masuk dapur sengih-sengih tengok aku..

suami: ayg, ok tak abg pakai baju & seluar ni? (menayang baju & seluar baru yg dia pakai ari ni)
isteri: alah, dh petang baru nak tayang.. dah busuk dah pun.. (ish ish.. teruk betul org lapar ni)
suami: ye lah, mcmana nak tunjuk kat ayg pg td (aku kan kuar umah awal, di saat suami ku masih berkain pelikat)


suami: ayg nk mintak abg tolong apa ni?
isteri: pertama sekali, tolong jangan bukak tv (nnt aku lagi panas baran bila tengok dia menggedik kaki di depan tv)

pastu, aku pun mengarahkan 1-1 keja yang dia perlu tolong.. pertama, basuh kulat sisik yang kami beli di pasar malam hari tu.. basuh sehingga hilang pasir-pasir nya.. pastu, aku suruh dia pecahkan telur ayam 2 biji dan campur dengan kulat itu, masuk garam sikit.. goreng.. itu lah tugasan yang aku bagi kepada en suami..

dalam masa yang sama, aku tumbuk sambal belacan.. menggunakan lesung batu OK!!.. selalu nyer aku pakai blender jer.. tapi hasil nyer kurang memuaskan.. tapi kalo dah malas, boleh jer..

pukul 7.45, dah siap semua nyaa.. alhamdulillah, cepat jugak aktiviti memasak semalam.. naik atas mandi & solat maghrib.. baru lah turun semula dan dinner.. so, lambat sikit la dinner aku semalam, sebab kena masak sendiri.. hihi.. dan terbreak jgk la diet tak makan nasik pada waktu dinner..

selesai dinner, arahan diberikan kepada en suami untuk melangsaikan pembasuhan pinggan mangkuk.. alhamdulillah, en suami membantu dengan jaya nya.. aku bahagia.. :D




4 comments:

Dong, Dia & Azra said...

oits mana aci. super wife tak minta tolong hasben la. haha.

Aizura said...

super la tu.. sbb boleh memberi arahan sewajarnya kpd husband ku.. hahaha

Mazatul Azura Muhamad said...

chaiyok! chaiyok!! Cam dah lama Cik zura x masak.. hehehe

Aizura said...

alahai cik mai.. penyakit malas ni lama betul menghinggap.. tu yg lama tak beraksi di dapur tu.. ahaksss..